Smlouva o Transpacifickém partnerství podepsána. Bez USA

9. 3. 2018

čas čtení 1 minuta
Trump vloni vyčlenil USA z mezinárodní dohody o volném obchodu TPP, kterou vyjednával jeho předchůdce Obama. Zbývajících 11 členů však v jednáních pokračovalo a včera dohodu podepsali. Oznámili při té příležitosti, že se jsou odhodlání postavit se protekcionismu v globálním obchodě.


Ministři obchodu 11 zemí na tichomořském pobřeží podepsali ve čtvrtek dohodu o volném obchodu, která má podpořit obchodní výměnu, snížit tarify. Ve stejný den americký prezident Donald Trump formalizoval návrh nových tarifů na hliník a ocel, které mají chránit americké výrobce.

  Když Trump vloni vyčlenil USA z TPP, vyvolal obavy, že bez nejvlivnějšího člena se iniciativě přestane dařit. Ale zbývající země v jednáních pokračovaly.

  Ministři zrušili klíčová ustanovení, v nichž Američané požadovali mj. ochranu intelektuálního vlastnictví. Pakt podepsaný v Chile byl také přejmenován na "Comprehensive and Progressive Trans-Pacific Partnership" (CPTPP).

  Dohoda se týká 500 milionů lidí žijících v Austrálii, Bruneji, Kanadě, Chile, Japonsku, Malajsii, Mexiku, na Novém Zélandu, v Peru, Singapuru a Vietnamu. Úspěch iniciativy podtrhuje rostoucí izolaci USA za Donalda Trumpa kvůli prezidentově protekcionistické rétorice a heslu "America first".

  "Zanechává to USA v nevýhodě, z obchodní i širší strategické perspektivy," říká Joshua Meltzer z Brookings Institution. "Je to nyní obchodní blok, který USA diskriminuje."

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7856

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2018