Ve Winstonu Churchillovi odměňuje Hollywood masového vraha

12. 3. 2018

čas čtení 4 minuty
 

Winston Churchill byl jedním z masových vrahů dvacátého století, přesto unikl historickému hněvu Západu, argumentuje Shashi Tharpoor, autor knihy Inglorious Empire: What the British Did to India (Ostudné impérium: Co Britové udělali Indii)a předseda zahraničního výboru indického parlamentu v deníku Washington Post. 

Během druhé světové války deklaroval Churchill, že je pro "teroristické bombardování". Napsal, že chce "naprosto zdrcující, likvidační útoky velmi těžkými bombardéry". Následovaly hrůzy jako bylo vybombardování a ohňová bouře v Drážďanech. 

Při boji o irskou nezávislost byl Churchil jako státní tajemník pro válku a pro letectví byl jedním z mála britských činitelů, kteří chtěli bombardovat irské aktivisty. Požadoval v roce 1920, aby letadla proti irským aktivistům použila "samopalů nebo bomb", aby je rozptýlila.

 

Během nepokojů v Mezopotámii v roce 1921, kdy byl Churchil státním tajemníkem pro kolonie, jednal jako válečný zločinec: "Silně podporuji používání jedovatého plynu proti necivilizovaným kmenům, rozšířilo by to živý teror." Nařídil rozsáhlé bombardování Mezopotámie, kdy během, 45 minut byla zlikvidována celá jedna vesnice. 

V Afghánistánu Churchil deklaroval, že Paštunové "musejí uznat nadřazenost britské rasy" a "všichni, kdo budou klást odpor, budou bez milosti usmrceni". Napsal: "Postupovali jsme systematicky, vesnici po vesnici, a ničili jsme domy, zasypávali jsme studně, vyhazovali do povětří věže, poráželi velké stromy, dávající stín, pálili jsme obilí a rozbíjeli rezervoáry při trestném ničení. Všechny příslušníky kmenů jsme usmrcovali oštěpy nebo mačetami." 

V Keni Churchill buď řídil, anebo se podílel na rozhodnutí, v jehož rámci bylo násilně přestěhováno místní obyvatelstvo z úrodných vysočin, které byly dány k dispozici bělošským osadníkům, a poslal více než 150 000 lidí do koncentračních táborů. Znásilňování, kastrace, zapalování cigaret na citlivých místech těla a elektrické šoky, to všechno používaly v Keni britské úřady pod Churchillovou vládou k mučení lidí.

Avšak hlavními obětmi Winstona Churchilla byli Indové - "divošský národ s divošským náboženstvím". Churchill chtěl v Indii používat chemické zbraně, ale to mu kolegové ve vládě zabránili.

Churchill nechtěl uznat, že zásady Atlantické charty platí i pro Indii a pro kolonie, kde žili barevní. Odmítal vidět nebělochy jako lidi se stejnými právy jako on sám. "Gándhího hnutí a všechno, co představuje, bude muset být dříve nebo později rozdrceno."

I Churchillův vlastní tajemník pro Indii, Leopold Amery, se přiznal, že vidí velmi malý rozdíl mezi postojem Churchillovým a postojem Adolfa Hitlera.

Churchill zavinil v roce 1943 hladomor, při němž zahynuly 4 miliony Belgálců. Nařídil přesunutí potravin od hladovějících indických civilistů k dobře zásobeným britským vojákům a k posílení zásob potravin v Evropě. Když mu připomněli utrpení jeho indických obětí, jeho reakcí bylo, že si hladomor zavinili sami "protože se množí jak králíci".

Oskarová ceremonie tento týden odměnila další hagiografii tohoto odporného člověka. Pro Iráčany, které chtěl Churchill usmrcovat plynem, pro řecké demonstranty, kteří byli v roce 1944 postříleni na Churchillův příkaz, pro Paštuny, Iry a Indy, jako jsem já, bude vždycky nepochopitelné, proč stačilo, aby pár Churchillových bombastických projevů dokázalo smýt krev z jeho rasistických rukou. 

Mnoho z nás vzpomíná na Churchilla jako na válečného zločince a jako na nepřítele slušnosti a lidskosti, na zaslepeného imperialistu, jemuž nevadil útlak nebělochů. Jeho největším selháním bylo jeho neustálé úsilí odpírat nám svobodu. 

0
Vytisknout
10986

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2018