Británie je bezmocná vůči ruskému vraždění občanů na svých ulicích

13. 3. 2018

čas čtení 2 minuty


Premiérka Theresa Mayová konstatovala v Dolní sněmovně, že je "vysoce pravděpodobné", že za otravu bývalého špiona Sergeje Skripala a jeho dcery nervovým plynem, k němuž došlo  v jihoanglickém městě Salisbury, spáchal ruský stát. Varovala že Británie nebude tolerovat takové "drzé pokusy vraždit nevinné civilisty na našem území". 

Mayová dodala, že útok na Skripalovy byl proveden "nervovým plynem vojenské kvality, který byl vyroben v Rusku". Podle informací odborníků jde o nervový plyn  od skupiny známé jako Novičok. 




"Buď šlo o přímý útok ruského státu proti naší zemi. Anebo ruská vláda ztratila kontrolu nad tímto potenciálně katastrofálně ničivým nervovým plynem a dovolila, aby se dostal do rukou jiných osob," dodala Mayová.

Vyjádřila se, že už existuje "množství zdokumentovaných agresivních akcí ruského státu, včetně protizákonné anexe Krymu, porušování leteckého prostoru evropských zemí, systematické kampaně internetové špionáže a narušování internetového provozu, včetně zásahů do voleb a hackerských útoků proti dánskému ministerstvu obrany a německému parlamentu, kromě mnoha jiných takových akcí."

Hovořila také o mimosoudním vraždění teroristů a disidentů mimo území Ruska a o Litviněnkově vraždě.

Britská vláda očekává oficiální ruskou reakci do středy. "Pokud nepřijde důvěryhodná odpověď, bude to znamenat, že tato akce je protizákonným použitím síly ruského státu proti Spojenému království," řekla Mayová a dodala, že přijde do sněmovny se souborem připravených protiopatření.

"Pokus o vraždu prostřednictvím nervového plynu vojenské kvality v britském městě nebyl jen zločin proti Skripalům. Byl to necílený a neodpovědný akt proti Spojenému království, který ohrozil životy nevinných civilistů.  Takový drzý pokus vraždit nevinné civilisty na našem území nebudeme tolerovat". 

Podrobnosti v angličtině ZDE



Při případném zavádění sankcí je však Británie ochromena brexitem a skutečností, že země Evropské unie neprojevují zrovna nadšení trestat Rusko. Německá kancléřka Merkelová se snaží obnovit mírový proces v Minsku vyjednáváním o Ukrajině. Francouzský prezident Emmanuel Macron se snaží vyjednávat s Ruskem ohledně Sýrie. Argumentuje, že bojkot jednání s Ruskem nevedlo celou řadu let k žádnému pokroku.

Nová italská vláda, kde bude mít hlavní slovo proruská populistická ultrapravice, nebude také ochotna dělat proti Rusku žádné trestné kroky.

Mluvčí amerického prezidenta Donalda Trumpa sice v pondělí večer vyjádřila otevřeně solidaritu s Británií po ruském útoku v Salisbury, ale ani Donald Trump nebyl ochoten zavést jakékoliv protiakce proti ruským zásahům do amerických prezidentských voleb.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8341

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2018