Ruský exulant Nikolaj Gluškov byl ve svém londýnském domě nalezen mrtev

14. 3. 2018

čas čtení 3 minuty
Protiteroristické oddělení vyšetřuje smrt přítele ruského oligarchy Běrezovského, který požádal o politický azyl v Británii, poté co byl v Rusku odsouzen.


  Ruský exulant, který byl blízkým přítelem zesnulého oligarchy Borise Běrezovského, byl nalezen mrtev ve svém londýnském domě, informovali jeho přátelé.

  Osmašedesátiletý Nikolaj Gluškov byl nalezen rodinou a přáteli v pondělí pozdě v noci. Příčina smrti zatím není známa. Jeden z přátel, vydavatel Damian Kudrjavcev, oznámil zprávu na Facebooku.

  Britská Metropolitní policie bez potvrzení jména uvedla, že vyšetřování vede protiteroristická jednotka, v rámci "předběžných opatření" kvůli kontaktům, které muž údajně udržoval.

  V současnosti nejsou důkazy spojující kauzu s incidentem v Salisbury, kde bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripal a dcera Julia byli otráveni a zůstávají v kritickém stavu.

  Gluškov byl v 90. letech ředitelem společnosti Aeroflot a Běrezovského automobilky LogoVAZ. V roce 1999 upadl v nemilost u Vladimira Putina a uprchl do Británie. V Rusku byl obviněn z praní špinavých peněz a zpronevěry. Strávil pět let ve vězení a byl osvobozen v roce 2004. Z obavy před dalším vězněním uprchl do Británie.

  Zde obdržel politický azyl a žil v Londýně. V roce 2011 poskytl soudu důkazy proti Romanu Abramovičovi, který je s Kremlem zadobře.

  Gluškov řekl soudu, že byl Putinovou administrativou vzat jako rukojmí a cílem bylo přinutit Běrezovského prodat podíly v televizi ORT.

  Běrezovského našli v březnu 2013 mrtvého v domě jeho bývalé manželky v Berkshire. Policie prohlásila, že se zabil sám, ale přátelé si nebyli jisti a pitva nedospěla k jasnému závěru.

  Gluškov pro Guardian prohlásil, že je skeptický, zda Běrezovskij, který byl nalezen oběšený v koupelně, zemřel přirozenou smrtí. "Jsem přesvědčen, že Boris byl zabit. Mám úplně jiné informace, než co bylo publikováno v médiích," řekl.

  Připomněl, že velký počet ruských exulantů, včetně Běrezovského a jeho blízkého přítele Litviněnka, zemřel za záhadných okolností. "Boris byl uškrcen. Buď si to udělal sám, nebo s něčí pomocí. Nevěřím, že to byla sebevražda," prohlásil Gluškov.

  Došlo podle něj k příliš mnoha úmrtím ruských emigrantů.

  Gluškov několik měsíců pokračoval ve vyšetřování okolností Běrezovského smrti. V roce 2013 odeslal příteli email s textem: "Mám spoustu nových, velmi zajímavých faktů."

  Gluškov měl dvě dospělé děti, Natašu a Dimu, a bývalou manželku, která žije v Moskvě. Nataša žije v Británii.

  V roce 2017 byl v nepřítomnosti odsouzen k osmi letům vězení za údajnou krádež 123 milionů dolarů z Aeroflotu. Gluškov se poté bránil u soudu v Londýně, ale sdělil přátelům, že mu došly peníze na právníky. V pondělí se měl objevit u soudu, ale nedorazil.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7816

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2018