Britský ministr obrany Rusku: "Jděte do háje a sklapněte"

16. 3. 2018

čas čtení 2 minuty
Britský ministr obrany Gavin Williamson vyzval Rusko, aby "šlo do háje" a "sklaplo", když zveřejnil plány na vybudování nového centra obrany proti chemickým zbraním.


  Ministr přišel s tímto prohlášením, když oznamoval investici ve výši 48 milionů liber do centra Defence Science and Technology Laboratory v Porton Downu.

  Vědci v laboratoři Wiltshire pomohli identifikovat nervově paralytickou látku použitou při útoku na bývalého ruského špiona Sergeje Skripala.

  Rusko prohlásilo, že ministrovo vyjádření ukázalo jeho "intelektuální impotenci".

  Ve čtvrtečním projevu Williamson prohlásil, že "šokující a bezohledný" útok na Skripala a jeho dceru ilustruje rostoucí nebezpečí chemických zbraní. Dodal, že "není pochyb" o tom, že útok přišel z Ruska.

  Británie vyhostí 23 ruských diplomatů podnikne řadu jiných opatření v reakci na to, co označuje za ruskou vinu za použití nervově paralytické látky vojenské kvality při útoku na dvojici v Salisbury.

  Moskva zaútočila na to, co označila za "nepřijatelné provokace", a hrozí odvetou. Své zapojení do případu Skripal popírá.

  V reakci na otázku, jak by Británie reagovala, pokud Rusko vyhostí britské diplomaty, Williamson řekl: "Uvidíme, jak Rusko zareaguje na to, co jsme udělali. - Je absolutně příšerné a skandální, co Rusko udělalo v Salisbury - reagovali jsme na tohle. Jednoduše řečeno, Rusko by mělo jít do háje - mělo by sklapnout."

  "Ale pokud odpoví na akci, kterou jsme podnikli, pečlivě ji promyslíme a zvážíme naše možnosti. Ale bylo by chybou předjímat jejich reakci."

  Na otázku, zda situace může vést k nové Studené válce, Williamson prohlásil, že to co již probíhá je označováno za "neomalenou válku" (cool war), a dodal: "Upřímně, vztahy nejsou dobré, že ne?"

  Williamson prohlásil že Británie je světovým lídrem ve výzkumu chemických, biologických a radiologických zbraní, ale je třeba tuto expertízu dál rozvinout kvůli konfrontaci s potenciálně nepřátelskými aktivitami států i jednotlivců.

  Během návštěvu v Porton Downu Williamson také oznámil, že v rámci prevence bude tisícům britských vojáků nabídnuto očkování proti antraxu.

Ministr, který se ujal funkce v listopadu, provádí revizi rezortu, zatímco konzervativní poslanci vyzývají k moratoriu na škrty v obranných výdajích. Podle ministra musí Británie zvýšit investice do obrany proti konvenčním i nekonvenčním hrozbám.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7916

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2018