Na podporu veřejnoprávních médií

13. 3. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty

 Milí spoluobčané Tábora,

je mi velice líto, že s vámi ve středu 14. 3. 2018 nemohu demonstrovat na podporu veřejnoprávních médií. Je to potřeba. Naše televize a rozhlas, jejich veřejnoprávní charakter, jsou v ohrožení. Mají se stát státními organizacemi, nad nimiž budou mít moc politici a to je špatně. Když nyní protestujete, chováte se jako občané Švýcarska, kteří v nedávném referendu odmítli zkrácení rozhlasových a televizních poplatků. Již jednou jsme si podobnou situaci u nás zažili, tehdy jsme toto nebezpečí ustáli. Na straně svobody slova stál prezident republiky a občanská společnost byla dostatečně silná. Nyní již není Václav Havel mezi námi a o jeho nástupci je škoda mluvit, občanská společnost přetrvala. Zvládne situaci za ztížených podmínek? Já doufám, že ano. Přál bych si, aby se nestalo to, co na Slovensku, v Polsku nebo v Maďarsku.Jenže mince má i druhou stranu. Ne vždy odváděla veřejnoprávní média profesionální práci – mnohé problémy společnosti přehlížela, někteří regionální novináři měli až příliš dobré vztahy s místními kmotry a tak se místo kauz řešili nové hasičské stříkačky v Horní Dolní.

 Prosím, nic proti tomu, když se informuje o požární prevenci, ale není to zpráva dne. Krajská politika nebyla dostatečně kritizována – chyběla oponentura, sociální problémy – od exekucí po nízké platové podmínky - zůstávaly až do nedávna na okraji zájmu. Není tedy překvapením, že náš protest někteří lidé nebudou chápat – nedivím se jim, ale přesto stojím na straně veřejnoprávních médií.

Proč? Velmi oceňuji práci investigativních novinářů. Před pár lety mne mezi ně někteří také počítali. Kauzy jako ROP, předražené stavby silnic, krajská smlouva mezi ČEZem a Jihočeským krajem byly předmětem mého zájmu, nyní v nich pokračují kolegové ze soukromých médií a nově i z veřejnoprávních a to mi dělá radost. Pokud se nyní televize a rozhlas dostanou do spárů „nového režimu“ nebude již nikdo, kdo by se jim věnoval s potřebným společenským dosahem, mafie zvítězí. Není divu, že proti veřejnoprávním médiím brojí nejvíce ti, kdo mají „máslo na hlavě“ – milí Jihočeši, vy víte koho myslím. Noviny jsou většinou v rukou oligarchů, a tak je opravdu naše jen ta televize a rozhlas, je si navíc většina národa ještě „votevře“, jak říká moje babička.

O obyčejné lidi jde nyní nejvíc, o politiku se nezajímají – mají svých starostí dost a budou teď rádi, že se jejich sociální podmínky alespoň trochu zlepší. Jenže, když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. Jako obchodní řetězce na okraji měst likvidovaly malé venkovské obchůdky nízkými cenami – tak pomalu a jistě ANO likviduje svou politickou konkurenci. Nejenže se v pravý čas utáhnou šrouby, ale lidé pozbudou i svých svobod, nebude ani demokracie, velkokapitalista těžko bude hájit zájmy dělníků a důchodců. Nyní se tedy láme chléb, nyní je čas zkoušek – v žádné z nich nesmím zaváhat, v žádné z nich nemůžeme pohrát hlas našich spoluobčanů, kteří s námi třeba v něčem nesouhlasí.

Prosím, přesvědčujte a demonstrujte i pro ty, kteří zde dnes s vámi nestojí. Až bude tato zkouška překonána, nesmíme se vrátit do předchozích dní, chyb i leností.

Demokracie je pro všechny, stejně jako naše veřejnoprávní média.

Srdečně a vděčně, váš spoluobčan RFV

0
Vytisknout
8767

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2018