Roste nátlak na Facebook a na firmu Cambridge Analytica

19. 3. 2018

čas čtení 3 minuty

V USA i v Británii sílí hlasy požadující vyšetřování toho, jak analytická firma zneužila osobních dat padesáti milionů lidí, ukradených z Facebooku, k manipulaci amerických prezidentských voleb.

Whistleblower Chris Wylie upozornil, že Cambridge Analytica zneužila osobních dat více než 50 milionů Američanů k vytvoření programu, který psychologicky manipuluje voliče před volbami, s využitím jejich neuróz a charakteristických osobnostních rysů, aby hlasovali tak, jak si přeje zadavatel projektu. Je to konec demokracie.


Facebook a analytická firma Cambridge Analytica, která spolupracovala s Trumpovým předvolebním týmem, se ocitají pod rostoucím tlakem. V Británii obvinil šéf parlamentního výboru, který vyšetřuje fake news, že Cambridge Analytica a Facebook lhali v Dolní sněmovně poté, co vyšlo najevo, že osobní data z Facebooku od 50 milionů Američanů byla zneužita k vytvoření systému, které měl zmanipulovat před americkými volbami americké občany.



Konzervativní poslanec Damian Collins uvedl, že předvolá šéfy obou firem, Alexandra Nixe i Marka Zuckerberga, k výslechu do parlamentu.

Cambridge Analytica se snaží zabránit tomu, aby v pondělí Channel 4 News odvysílal expozé, v němž Nix hovoří otevřeně o praxi své firmy. Podle deníku Financial Times předstírali reportéři Channel Four News se skrytou kamerou, že jsou potenciálními zákazníky firmy, a tajně natočili celou řadu jednání, včetně jednání s generálním ředitelem. Reportáž se má vysílat tento týden:


Britský poslanec Collins se vyjádřil, že Facebook dosud k výslechu do Dolní sněmovny vždycky poslal jen takové své pracovníky, kteří se mohli vymlouvat, že neznají odpovědi na kladené otázky, a vyhýbali se odpovědím. Proto pozve rovnou Zuckerberga, který by měl vědět všechno a nebude se moci vymlouvat.

Oba muži, Nix a Zuckerberg, budou zřejmě také pozváni k výslechu do amerického parlamentu. Adam Schiff, čelný demokrat ve Sněmovně reprezentantů, požaduje, aby byla firma Cambridge Analytics "pořádně prošetřena" a zdůraznil, že Facebook bude muset odpovědět na otázky, jak je možné, že poskytl soukromé osobní informace milionů uživatelů akademikovi s vazbami na Rusko.

Právníci firmy Facebook varovali britský týdeník Observer, že údajně činí "falešná a difamační" tvrzení. Facebook popírá, že shromáždění desítek milionů osobních profilů firmou Cambridge Analytica, která spolupracovala s akademikem Aleksanderm Koganem, bylo porušením důvěrnosti dat.

Facebook také suspendoval z Facebooku whistleblowera z firmy Cambridge Analytica Chrise Wylieho. Došlo k tomu poté, co Wylie kontaktoval Facebook ohledně zneužití milionů dat a nabídl, že to vyšetří. Svou blokaci z Facebooku charakterizoval Wylie jako šokující, u někoho, kdo jedná ve veřejném zájmu.

Novinářka Carole Cadwalladr: Tohle je nespravedlivé. Reakce Facebooku na debakl ohledě dat Cambridge Analytica? Zakázat whistleblowera. Prosím, retweetujte. Tohle NENÍ v pořádku.





Christopher Wylie: Suspendován z Facebooku. Za to, že jsem to prozradil. To, co oni vědí už dva roky.





Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12091

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2018