Muzeum holocaustu v Osvětimi je terčem ostrých útoků od polských nacionalistů

7. 5. 2018

čas čtení 1 minuta


Pracovníci muzea a památníku v koncentračním táboře Osvětim-Birkenau u Krakova svědčí o tom, že se stali obětí vlny "nenávisti, fake news a manipulací" v důsledku kontroverzního zákona, zakazujícího výraz "polské koncentrační tábory", který letos nechala schválit polská autoritářská vláda strany Právo a spravedlnost.

 

Oficiální průvodci v koncentračním táboře jsou terčem kampaně nenávisti a dezinformací od polských nacionalistů. Byt jednoho zahraničního průvodce se stal terčem útoku a stoupenci odsouzeného antisemity se nafilmovali při tom, jak během prohlídky tábora opakovaně poučují průvodce a přerušují jeho výklad.

Polští nacionalisté neprávem obviňují muzeum v Osvětimi, že se záměrně zaměřuje jen na osud židovských obětí a pomíjí osud polských vězňů.

Minulý měsíc zveřejnil bratr ředitele muzea na Facebooku emocionální text, v němž kritizuje "5O dní trvalé nenávisti", zaměřené proti jeho bratrovi, Piotru Ciwińskému.

Činitelé strany Právo a spravedlnost obvinili muzeum v Osvětimi, že tam "vládne cizácký, nikoliv polský narativ".

Celá řada ředitelů muzejí v Polsku přišla v posledních letech v důsledku nátlaku od ultrapravicových srverů a vládnoucích politiků o zaměstnání.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8738

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2018