Palestinci se chystají pohřbít 58 neozbrojených civilistů, které včera zavraždila izraelská armáda

15. 5. 2018

čas čtení 2 minuty


V Gaze se připravují pohřby 58 neozbrojených civilistů, které zavraždila izraelská armáda, když tam desetitisíce lidí protestovaly proti otevření amerického velvyslanectví v Jeruzalémě. Východní Jeruzalém je hlavním městem Palestiny a Donald Trump to přesunutím amerického velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma popřel, čímž zlikvidoval jakoukoliv naději na rozumné vyjednávání o vytvoření palestinského státu. Česká republika tím, že zablokovala protest Evropské unie proti tomuto činu.

 

Pohřby zavražděných civilistů se mají konat v Gaze v úterý, v den kdy Palestinci vzpomínají "katastrofy", kdy v roce 1948 bylo vyhnáno nebo donuceno utéci po vytvoření Izraele více než 700 000 lidí ze svých domovů v Palestině.

Vraždění na hranici v Gaze bylo v ostrém kontrastu s otevřením nového amerického velvyslanectví v Jeruzalémě, jehož se účastnili - z protekce - Trumpova dcera Ivanka a Jared Kushner.

Francouzský prezident Emmanuel Macron odsoudil násilí izraelské armády proti demonstrantům v telefonním rozhovoru s palestinským prezidentem Mahmudem Abbasem a jordánským králem Abdullahem II. Znovu také kritizoval  americké rozhodnutí přesunout velvyslanectví do Jeruzaléma.

Izraelská armáda odsoudila palestinské "vzbouřence", kteří "házejí ohňové bomby a výbušná zařízení směrem k bezpečnostnímu plotu a izraelským jednotkám, pálí pneumatiky, hází kamením a odpalují hořící předměty ve snaze vyvolat požáry na izraelském území a zranit izraelské vojáky". Žádný izraelský voják však nebyl ani zraněn, ani zabit.


Turecko uvedlo, že odvolá své velvyslance v USA a v Izraeli a prezident Erdogan charakterizoval akce Izraele jako "genocidu". Jihoafrická republika také odvolala svého velvyslance na protest proti "násilné agresi páchané izraelskými jednotkami".

Komisař OSN pro lidská práva Zeid Ra’ad al-Hussein v pondělí ostře kritizoval "šokující zabíjení desítek lidí" a konstatoval, že "osoby odpovědné za toto šokující porušování lidských práv musejí být pohnány k odpovědnosti".

Kuvajt požádal o svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN. Spojené státy to vetovaly.

Mnoho Izraelců chválilo Trumpovo rozhodnutí přesunout americké velvyslanectví do Jeruzaléma. Museum Přátel Sionu vystavilo v Jeruzalémě plakáty s heslem "Učiňme Izrael znovu velkým" a na mnoha budovách ve městě vlály americké vlajky.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7049

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2018