Sílí globální protesty proti izraelskému zabíjení palestinských demonstrantů

15. 5. 2018

čas čtení 2 minuty

Vysocí činitelé OSN odsoudili střelbu izraelské armády do demonstrantů jako "šokující porušování lidských práv". Upozornili, že každý, kdo se přiblížil k pohraničnímu plotu v Gaze, se tím vystavil možnosti zastřelení izraelskými vojáky. Irsko si povolalo izraelského velvyslance a protestovalo proti masakrování demonstrantů v Gaze. 

Členové Rady bezpečnosti OSN Rusko a Čína také vyjádřili své znepokojení nad tím, že Izrael zabil desítky převážně neozbrojených demonstrantů na hranici v Gaze. 




Většina obyvatelů Gazy, kteří v pondělí zemřeli, byla usmrcena izraelskými ostřelovači, uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Gaze. Podle tohoto ministerstva, které spravuje organizace Hamas, mezi mrtvými bylo i nemluvně, které se nadýchalo slzného plynu, a osm dětí mladších 16 let. Nejméně 2400 osob bylo zraněno. 

Mluvčí úřadu OSN pro lidská práva Rupert Colville konstatoval před reportéry v Ženevě: "Skutečnost, že se někdo přiblíží k plotu, není smrtící, život ohrožující čin, takže to neospravedlňuje střelbu." Colville zdůraznil, že i Izrael je vázán mezinárodním právem a musí zajistit, že smrtící síla se bude používat až v posledním, nejzazším případě, nikoliv jako první opatření. 

"Je nepřijatelné říct 'Byl to Hamas, takže je to v pořádku',/ dodal Colville. 

Světová zdravotnická organizace varovala, že množství raněných osob hrozí zahltit už tak silně zatížený zdravotnický systém v Gaze.

Činitel OSN Mahmoud Daher konstatoval, že během pondělních demonstrací bylo zraněno 2771 lidí. Z nich bylo 1360 zraněno ostrou střelbou, 400 šraplnely a 980 vdechováním plynu. Většina postřelených osob byla zraněna na svých dolních končetináých. 

Děsivé scény vraždění v Gaze se objevily v mnoha světových denících na titulní straně vedle scén otevírání amerického velvyslanectví v Jeruzalémě.



Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7891

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2018