Příchod uprchlíků výrazně posiluje evropské ekonomiky

21. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Uprchlíci, kteří se stěhují do Evropy, zvýšili hospodářský výkon evropských zemí, snižují nezaměstnanost a nijak nezatěžují státní finance. Vyplývá to z analýzy dat za posledních třicet let z 15 západoevropských zemí.

Analýza hospodářských a migračních dat, kterou francouzští ekonomové vydali v časopise Science Advances, zjistila, že žadatelé o azyl zvyšují HPD země, do kteří přišli, až  o celé 1 procento.

Výzkum analyzující situaci v letech 1985-2015 zkoumal dopad příchodu žadatelů o azyl, kteří dokázali, že se oprávněně obávají pronásledování v jejich domovských zemích.

"Klišé, že mezinárodní migrace vytváří ekonomické 'břemeno', je tímto zcela odbouráno," konstatovali vědci z Francouzského národního centra pro vědecký výzkum na univerzitách v Clermont-Auvergne a v Paris-Nanterre.

Výzkum analyzoval data z Rakouska, z Belgie, z Dánska, z Finska, z Francie, z Německa, z Islandu, z Irska, z Norska, z Holandska, z Portugalska, ze Španělska, ze Švédska a z Velké Británie.

Žadatelé o azyl jsou největším hospodářským prospěchem pro zemi, která je přijala, v době od třetího do sedmého roku po jejich příchodu, zjistila analýza. Státní výdaje neovlivňují skoro vůbec.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 


1
Vytisknout
11602

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2018