Pro příznivce czexitu: Nejbohatší Brit a aktivista za brexit se stěhuje do Monaka

10. 8. 2018

čas čtení 1 minuta
Miliardář sir Jim Ratcliffe, nejbohatší Brit a kličový příznivce brexitu, se rozhodl opustit Británii a přestěhovat se do Monaka, upozorňuje Adam Forrest.


Navzdory předchozím tvrzením, že Británie bude mimo EU "perfektně úspěšná", se Ratcliffe rozhodl rodnou zemi opustit a přestěhovat se do knížectví, jehož obyvatelé neplatí daň z příjmu.

Sir Jim, zakladatel a ředitel chemického gigantu Ineos, je díky svému majetku ve výši 21 miliard liber považován za nejbohatšího Brita. Počátkem léta byl povýšen do rytířského stavu.

Před referendem v roce 2016 jasně podpořil odchod z Evropské unie a tvrdil, že pokud Británie vystoupí, bude prosperovat.

"Britové jsou perfektně schopni řídit Brity a nepotřebují Brusel, aby jim říkal, jak věci řídit," sdělil Ratcliffe listu Sunday Times. "Prostě nevěřím v koncepci Spojených států evropských. Není to proveditelné."

I když sídlo společnosti Ineos zůstane v Londýně, dva další lidé z vedení, Andy Currie a John Reece, se podle Daily Telegraphu také odstěhují do Monaka.

Motivace nebyly vysvětleny, ale Ratcliffe si v minulosti stěžoval na britský daňový režim. Ineos v roce 2010 na čtyři roky přestěhoval ústředí do Švýcarska, aby ušetřil na daních. Monako je také známo výhodným daňovým režimem.

Již dříve byl donor Konzervativní strany Lord Ashcroft kritizován za výzvu "ambiciózním" britským firmám, aby se po skončení brexitu přestěhovaly na Maltu.

Dokumenty vloni zveřejněné neziskovou organizací Přátelé Země odhalily, že Ineos loboval u britské vlády za zrušení environmentálních předpisů, pokud Británie odejde z EU.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9268

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2018