JAR: Jihoafrické rozvojové společenství zkoumá potenciál zemního plynu pro regionální rozvoj

13. 8. 2018

čas čtení 1 minuta
Jihoafrická republika (JAR) zkoumá způsoby, jak využít potenciálu masivních zásob zemního plynu v regionu, upozorňuje Kumbirai Nhongo.


Předseda rady ministrů energetiky Jihoafrického rozvojového společenství (JARS) Jeff Radebe sdělil nedávno ministerskému workshopu věnovanému rozvoji regionální plynařské infrastruktury a trhu, že zapojení zemního plynu by zlepšilo energetickou situaci v regionu a přispělo k energetickému mixu, kterému dominuje uhlí.

JAR disponuje jedněmi z největších zásob zemního plynu na světě.

Angolské zásoby zemního plynu jsou odhadovány na 11 bilionů krychlových stop (347 miliard m2), zatímco Mozambik má více jak 180 bilionů krychlových stop (5,684 bilionů m2) známých zásob a existuje potenciál jejich zdvojnásobení do roku 2030. Tanzánie zatím objevila zásoby v rozsahu 57 bilionů krychlových stop (1,8 bilionů m2). V Namibii se nachází asi 1,3 bilionů krychlových stop plynu (41 miliard m2) plus odhadovaný potenciál 9 bilionů krychlových stop (284 miliard m2).

Botswana, JAR a Zimbabwe disponují ve významném množství nekonvenčními zásobami zemního plynu. Jde o metan z uhelných ložisek a plyn z břidlic.

Ministři energetiky zdůraznili, že zásoby plynu mohou vést ke vzniku významného počtu pracovních míst a přispět ročně miliardami dolarů k regionálnímu HDP.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6187

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2018