Německo se bude bránit přebírání svých firem čínskými investory

17. 12. 2018

čas čtení 1 minuta
Německo plánuje zpřísnit pravidla pro nákupy akcií mimo EU a akvizice jeho strategických společností. V zemi panuje stále větší znepokojení nad přebíráním podniků čínskými firmami.


Kabinet Angely Merkelové plánuje ve středu schválit novelu zákona a předložit ji parlamentu, uvedl list Handelsblatt bez uvedení zdroje.

Novela zákona o zahraničním obchodě povolí německé vládě, aby dohlížela nad zahraničními prodeji podílů ve strategických podnicích již ve výši 10 %. Doposud byla hranice stanovena na 25 % podíl.

Pravidlo se bude vztahovat na společnosti "důležité pro bezpečnost", které jsou klíčové pro německou obranu nebo "kriticky důležitou infrastrukturu", včetně řady technologických a energetických firem, ale také velkých výrobců potravin.

Německo a další členové EU v posledních letech vyjadřují rostoucí znepokojení nad nákupem letišť, přístavů nebo technologických firem čínskými společnostmi.

V polovině roku 2017 již Německo zpřísnilo pravidla pro převzetí podílů ve strategických firmách vlastníky mimo země EU.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6693

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2018