Británie: Nejpopulárnějším kandidátem na příštího lídra Labour Party je centrista David Miliband

14. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Navzdory třem letem v úřadu si spolupracovníci šéfa labouristů Jeremyho Corbyna nevedou v průzkumech právě dobře. Nejpopulárnějším kandidátem na příštího předsedu je centrista David Miliband.


Průzkum společnosti BMG Research zjistil, že i když více jak třetina lidí neví, koho vybrat (36 %), z těch kdo si jsou jisti by Milibanda vybralo za Corbynova následníka 10 % dotázaných. Miliband nebo Yvette Cooperová jsou veřejnosti lépe známi než Corbynovi spolupracovníci jako John McDonnell, Keir Starmer, Angela Raynerová a Emily Thornberryová.

Cooperová, která je předsedkyní výboru pro vnitrostátní záležitosti, získala 6 % a skončila v průzkumu jako druhá. Starmer, Corbynův stínový ministr pro brexit, spolu s centristou Chukou Umunnou získali po 4 % a stínový ministr financí John McDonnell 3 %.

Takřka třetina (32 %) dotázaných prohlásila, že o těchto vysoce postavených labouristických osobnostech nikdy neslyšela.

Když se výzkumníci ptali více jak 1 500 lidí, o kterém z labouristických politiků slyšeli, 74 % voličů zmínilo Milibanda a polovina Cooperovou.

Blízký Corbynův spojenec McDonnell je znám 45 % dotázaných, šéf kampaně pro EU Chuka Umunna 39 % a Thornberryová, která je stínovou ministryní zahraničí, 34 %.

Hvězdy stínového kabinetu jako Rebecca Lonová-Baileyová nebo Raynerová si vedly hůře s 10 a 18 %. Jen asi třetina lidí poznala místopředsedu strany Toma Watsona nebo Keira Starmera.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5920

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2019