Corbyn prohrál hlasování o nedůvěře Mayové - katastrofická fraška jménem brexit pokračuje

16. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Aktualizace 23.05: "Prohlášení Mayové k národu" bylo naprosto ubohé. Lživě tvrdila, že národ si přeje realizaci brexitu (průzkumy veřejného mínění to popírají) a zdůraznila, že ho tedy realizuje. Kromě toho, že dodala, že bude jednat s představiteli různých stran, neobjasnila jak chce brexitu dosáhnout. Trapas.


Několik reakcí od novinářů:

Laura Kuenssberg, hlavní politická komentátorka televize BBC: "Ona je úplně mimo. Nikdy nezmění svůj názor a nedokáže pochopit, že by to udělali druzí. Nebo že by taky nemuseli s ní souhlasit." - Au - od jednoho z jejích bývalých ministrů, který ji v minulosti hájil.




Robert Peston: Kolikrát se Theresa Mayová zapřísáhala, že její dohoda o brexitu je jediná možná, přijatelná pro EU? No, dnes večer potvrdila, že bude jednat se šéfy všech stran, včetně Corbyna, aby vytvořila brexitovou dohodu, která projde parlamentem. Flexibilita? Zoufalství? Celé k ničemu?

Julia Hartley-Brewer:
Kvůli TOMUHLE jsem nešla spát, Thereso Mayová? Grrrrrr.
 

David Schneider:
Theresa Mayová pořád ještě hovoří jen se stoupenci brexitu, pořád ignoruje stoupence setrvání Británie v EU, pořád ještě mluví jen o té mytické "drtivé většině", která chce, abychom už brexit realizovali, pořád tvrdí, že je načase jednat v národním zájmu, aniž by přiznala, že v národním zájmu je zůstat v EU.


Jess Phillips:
Zmeškala jsem dnešní večerní "Nic se nezměnilo". Mají nový tým autorů?

Heather Stewart:
Ne.

Právník Sean Jones: To prohlášení Mayové ale obsahovalo jedno opravdové překvapení: ukazuje se, že bylo možné si o ní myslet ještě něco horšího než dosud.



* * *

Aktualizace: Downing Street oznámila, že premiérka Theresa Mayová promluví k národu ve 22 hodin (23 hodin středoevropského času)

* * *

Podle očekávání Labouristická strana Jeremyho Corbyna prohrála parlamentní hlasování o nedůvěře konzervativní vládě Theresy Mayové o 19 hlasů, poměrem 325 ku 306 poslaneckých hlasů. Silně Mayová stále závisí na podpoře fundamentalistické severoirské protestantské strany DUP, která má v Dolní sněmovně 10 hlasů. To znamená, že bude Mayová i nadále prosazovat fundamentalistické brexitové řešení, přesně řečeno zrušení záruky otevřené hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou, na které EU nikdy nemůže přistoupit, neboť by to znamenalo obnovení severoirského terorismu a ztráty na lidských životech.

Poté, co Mayová při středečním večerním hlasování zvítězila, vyzvala přece jen předsedy všech stran, aby s ní zahájili jednání. Jeremy Corbyn se hned nato v parlamentě vyjádřil, že s Mayovou bude jednat jen pod podmínkou, vyloučí-li odchod Británie z EU bez dohody. Mayová to vyloučit odmítla. Vyloučila také odklad britského odchodu z EU, k němuž má dojít 29. března 2019.

Britští podnikatelé z velkých i malých firem jsou nyní ve stavu naprosté úzkosti. Pokud by skutečně došlo k odchodu Británie z EU koncem března bez dohody, bude to mít absolutně katastrofální dopad na britskou ekonomiku: HDP Británie podle odhadů poklesne až o 10 procent, dojde k devastaci zemědělství, finančnictví a automobilového průmyslu a k propadu hodnoty libry. Britští podnikatelé apelují na politiky, aby se probudili. Zatím marně.




Jsou čeští novináři opravu zcela mimo?

Problém brexitu je v Británii, ne v EU. Británie totiž chce kvadraturu kruhu

16. 1. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Stále dokola musím někde číst nebo slyšet, že EU je při vyjednávání na Spojené království velmi tvrdá. Řekněme si jeden zásadní fakt: kdyby britská vláda a britská Sněmovna chtěly tvrdý brexit, nikdo jim v tom nezabrání. Nikdo. Prostě se to stane, ať EU udělá cokoli. Mezi politiky v Británii jsou ovšem příznivci tvrdého brexitu v naprosté menšině. Tedy tvrdý brexit není proto, že ho nechtějí sami britští politici, kteří vzešli z voleb, konaných po referendu o brexitu.

Mayová vyloučila Corbyna z nadstranických rozhovorů o brexitu

16. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Navzdory historicky obrovskému odmítnutí její dohody s Bruselem o brexitu, Theresa Mayová vyloučila šéfa labouristické opozice z jí navrhovaných nadstranických rozhovorů o tom jak řešit brexit. Labourističtí poslanci požadují, aby Mayová odložila odchod z EU, k němuž má dojí 29. března 2019, na pozdější dobu, aby bylo možno mezitím dosáhnout konsensu.

Fundamentalistická stoupenkyně brexitu a členka vládního týmu Theresy Mayové Andrea Leadsom řekla ve středu ráno v britském rozhlase, že Corbyn nebyl k vyjednávání pozván, "protože v první řadě usiluje o předčasné volby a nikoliv o řešení pro brexit. Paní premiérka bude jednat v Dolní sněmovně pouze s lidmi, kteří chtějí hovořit konstruktivně," dodala.

New York Times: Trump opakovaně hovoří o tom, že by USA měly odejít z NATO

16. 1. 2019

čas čtení 3 minuty



Vysocí činitelé americké vlády sdělili listu New York Times, že Donald Trump několikrát během roku 2018 vyjádřil soukromě své přání, že si přeje zrušit členství Spojených států v Severoatlantickém společenství. Současní i minulí činitelé americké vlády, kteří podporují existenci NATO, se obávají, že se k této hrozbě Trump nyní vrátí, protože spojenci USA v NATO nevydávají na zbrojení tolik financí, kolik od nich chce Trump.

V době kdy se loni v létě konal dramatický summit NATO, konstatují činitelé americké vlády, Trump sdělil svým vysokým činitelům pro národní bezpečnost, že nevidí důvodu, proč by měly být Spojené státy členem NATO. Zdůraznil, že členství USA v NATO považuje za plýtvání penězi.

Rozhovor Britských listů 201: Obětí exekuční kriminality jsou v ČR ti nejchudší

11. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta


"Bez radikální změny insolvenčního zákona se oběti exekutorů budou dále propadat do dluhů." S publicistkou a dokumentaristkou Apolenou Rychlíkovou o prekarizaci velké části české společnosti hovoří v tomto rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. ledna 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

K tomu:


Uprostřed dramatických scén prohrála Theresa Mayová hlasování o své dohodě o brexitu v Dolní sněmovně obrovskou většinou 230 hlasů!

15. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

 
V Británii se v těchto hodinách dramaticky píše historie. Premiérka Theresa Mayová po parlamentní debatě spektakulárně prohrála hlasování o její dohodě s Bruselem  o odchodu Británie z Evropské unie, a to o 230 poslaneckých hlasů,  v poměru 432 poslanců, kteří hlasovali proti, vůči 202, kteří její dohodu podpořili.

Šéf Labouristické opoziční strany Jeremy Corbyn ve svém parlamentním projevu po hlasování poukázal na to, co označil jako absolutní nekompetentnost Mayové i její vlády a oficiálně požádal o vyslovení nedůvěry britské vládě. O jeho rezoluci se bude debatovat zítra.

Ještě předtím přiznala Mayová porážku a konstatovala, že vyzývá opozici, aby iniciovala hlasování o nedůvěře vládě. Pokud by to Corbyn neučinil, tak, jak to neučinil před Vánoci 2018, když Mayová  hlasování o své brexitové dohodě s Bruselem odložila, Mayová dodala, že bezpredentně požádá menší britské politické strany, zastoupené v parlamentě, aby iniciovaly hlasování o důvěře vládě.

Očekává se však, že v novém systému, kdy se v Británii po Cameronově reformě mají všeobecné volby konat v pravidelném termínu každých pět let, bude nesmírně obtížné přimět konzervativní poslance, aby hlasovali pro předčasné volby.  Pokud hlasování o nedůvěře vládě Theresy Mayové neuspěje, na řadě bude zřejmě i pro labouristy druhé referendum o brexitu.

V Dolní sněmovně ovšem existuje mnoho nejrůznějších skupin zastávajících nejrůznější postoje vůči brexitu. Největším problémem je, že Evropská unie nyní ví, že parlament obrovskou většinou odmítl dohodu o brexitu, kterou Mayová vyjednala s Bruselem, jenže se parlament není schopen dohodnout na žádném řešení a evropská sedmadvacítka neví, co Dolní sněmovna zatraceně vlastně chce!

Proti dohodě Mayové hlasovalo jednak několik desítek fundamentalistických stoupenců brexitu z Konzervativní strany, ale také skoro všichni labourističtí poslanci a mnoho konzervativních poslanců, z nichž si většina přeje buď měkký brexit nebo setrvání Británie v EU, skotští nacionalisté a liberální demokraté, kteří zásadně nechtějí brexit, a pak fundamentalistická severoirská protestantská strana DUP, která chce, aby Británie vypadla z Evropské unie bez dohody.

Současným nebezpečím je, že teď Británie nemá s Bruselem žádnou dohodu a má odejít z EU dne 29. března 2019, což by skutečně mohlo znamenat katastrofální vypadnutí z EU bez dohody. Zatím totiž platí zákon, který před mnoha měsíci poslanci Dolní sněmovny schválili, že Británie odejde z EU dne 29. března 2019 dohoda nedohoda. Urgentním požadavkem rozumných poslanců je nyní, pokud to bude možné, rychle schválit nový zákon, který by automatické vypadnutí z EU dne 29. března 2019 zrušil.

Jeremy Corbyn poněkud naivně doufá, že se mu podaří realizovat měkký brexit a nově vyjednat s Evropskou unií setrvání Británie v evropské celní unii, při zachování všech platných zaměstnaneckých práv. Přitom však chce omezit volný pohyb evropských občanů do Británie, což Evropská unie zjevně nikdy nepřipustí.

Drtivá většina Labouristické strany požaduje nyní nové referendum o brexitu. Část Konzervativní strany včetně Theresy Mayové to nechce připustit, protože by to prý bylo "zradou na britských voličích".

Problém brexitu drtí britský parlament a britský vládní systém až téměř ke zničení. Rozkládají se struktury obou hlavních politických stran. Není jasné, zda Konzervativní strana a Labouristická strana vůbec přežijí. V parlamentě vzniká široká nadstranická koalice proevropských poslanců, kteří chtějí odebrat rozhodovací pravomoci vládě.

Theresa Mayová po své porážce konstatovala, že nyní bude konzultovat s parlamentem, co vlastně chce.

Jsme svědky rozkladu politického systému v jedné z nejstarších evropských demokracií, nebo alespoň jejího radikálního přerodu, v přímém přenosu.

Theresa Mayová zažila historické zostuzení v parlamentu

16. 1. 2019

čas čtení 4 minuty

Jasně si uvědomme jedno: Brexit je katastrofálním politickým selháním. Tuto  chaotickou, nepopulární dohodu, nejnepopulárnější vládní strategii, jakou si kdo pamatuje, vytvořila politická třída, o níž se ukázalo, že je naprosto tupá - nic neví o Evropě, o Evropanech, o obchodních dohodách, o institucích - a že je arogantní a posmívá se vědomostem a expertním znalostem. Bylo to dílo politiků, kteří dali přednost národovecké politice před ekonomikou, kteří dali přednost nedefinované představě "suverenity" před skutečnými institucemi, které poskytovaly Británii vliv a moc, politiků, kteří věřili ve fantazie a pohrdali realitou.

Tušili jsme to. Ale teď už to víme. Žádný plán B neexistoval.

Po mnoha měsících vyjednávání a mnoha hodinách debaty, po dlouhých odkladech a nepodložených zprávách o dalších odkladech, poté, co demonstranti zvonili na zvony a mávali evropskými vlajkami celé odpoledne před westminsterským palácem, britská Dolní sněmovna konečně hlasovala o "dohodě o odchodu ze EU", kterou premiérka Theresa Mayová vyjednala s Evropskou unií, píše Anne Applebaum v deníku Washington Post. 

Katastrofální porážka Mayové ve sněmovně: Co dál?

16. 1. 2019

čas čtení 5 minut

Motorem hlasování pro brexit byly stagnující mzdy, regionální rozdíly a tupá forma akumulace kapitálu. Nic z toho nezavinila Evropská unie a žádný tento problém nebude odchodem z EU vyřešen.


Britská premiérka stojí v čele strany, která je rozhádaná, a země, která připravuje zásoby potravin a léků, jako by se připravovala na válku. Premiérka musí nyní s pokorou začít jednat se svými oponenty a najít způsob, jak zabránit Británii, aby během několika blízkých týdnů vypadla z Evropské unie, míní redakční komentář deníku Guardian.

Drtivé a rozhodné odmítnutí dohody Theresy Mayové o odchodu Británie z EU poslanci Dolní sněmovny je těžkou ranou autoritě britské premiérky.

Skotská premiérka: Nemyslím, že by Mayová dnes večer tušila, co dál

16. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová v úterý v noci na Twitteru: "Mluvíla jsem před chvíli s Theresou Mayovou. Nemyslím, že má tušení, co dál. Také není jasné, zda je otevřená vůči zásadní změně v myšlení ohledně jí navrhovaných rozhovorů všech politických stran. Absolutní minimum, které teď musí udělat, je požádat o prodloužení lhůty odchodu z EU - zastavit hodiny!

"Co si myslíte, že je vaší nejlepší šancí, jak prosadit brexit v parlamentě?" ptá se BBC konzervativního ministra zdravotnictví.

Odpověď: "Nevím."



Historické ponížení: Titulní stránky středečních britských deníků

16. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 

The Sun: Dohoda Mayové o exitu z EU je mrtvá jak blboun nejapný:

 


The Guardian: Primální výkřik je tváří naší politické éry.
Mayová utrpěla historickou porážku - Toryové se proti ní vzbouřili:

(na titulní straně je fotografie z hlasovací chodby v Dolní sněmovně, přeplněná poslanci chystajícími se hlasovat proti Mayové. Charakteristické je, že se v této chodbě nesmí fotografovat. Kdo by to v hysterické atmosféře respektoval! Poslanci se tam houfně navzájem fotografovali mobily):



Daily Mirror: Bez dohody. Bez naděje. Bez tušení. Bez důvěry:


Daily Telegraph: Absolutní ponížení:


The Times: Mayová utrpěla historickou porážku:



Ostře probrexitový bulvární deník Daily Express: HRŮZA A DĚS:



Daily Mail: BOJUJE O ŽIVOT:


Podrobnosti v angličtině ZDE
 
 

Dopad brexitu na východ Evropy

16. 1. 2019

čas čtení 4 minuty

Odchod Británie z Evropské unie k 29. březnu bude mít dalekosáhlé politické, ekonomické a bezpečnostní dopady ve středovýchodní Evropě, upozorňuje Janusz Bugajski. Paradoxně bude předsednictví EU vykonávat Rumunsko - a nepochybně si připomene, že Británie byla předním příznivcem vstupu zemí střední a východní Evropy.

Sbohem, White Media. Vaši pochodeň nesou jiní

16. 1. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

14. lednem nedobrovolně ukončil svou existenci český pravicově extrémistický server White Media, jemuž americký poskytovatel na žádost z Prahy odepřel hosting ZDE. Na nenávistném serveru provozovaném bez problémů nejméně po dekádu jste se mohli dočíst, kdo z aktivistů za otevřenou a multikulturní společnost je podle provozovatelé webu "hnusák" či "neomarxista", která aktivistka že má být "matrace" či "ojetina"; profily sledovaných osob obsahovaly jméno, příjmení, fotografii, identitu na sociálních sítích, mailovou adresu atp.

Monitor Jana Paula: Zemřela sochařka Hana Purkrábková (19.8.1936 – 13.1. 2019)

16. 1. 2019 / Jan Paul

čas čtení 2 minuty


A české výtvarné umění v ní ztrácí dalšího klasika českého sochařství, jehož celoživotním tématem figurativní tvorby byl především člověk. Ovšem člověk vyjadřovaný a postihovaný povětšinou ve všedních až banálních situacích každodennosti a v obyčejných činnostech života, jako je třeba čekání, sezení, či nic nedělání, jen pouhé spočinutí v sobě samém. A právě v tom je síla a přesvědčivost jejího sochařství, a klíč k pochopení autorčina díla.

Polsko: Den, kdy zvítězila nenávist

15. 1. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut




Navzdory nejlepšímu úsilí lékařského týmu, který operoval déle než pět hodin a použil k transfuzi více než dvacet litrů krve, primátor Gdańska Paweł Adamowicz zemřel na své rány poté, co na něho zaútočil šílenec s nožem na jevišti během finále Velkého orchestru vánoční dobročinnosti. Následující den se tisíce Poláků shromáždily na ulicích a náměstích po celé zemi, aby vyjádřily svůj smutek a ohromení a aby protestovaly proti násilí. Mezitím se politická scéna vrací k normálu a všichni obviňují z Adamowiczovy smrti všechny ostatní.

Děti opravdu nemohou za své rodiče

15. 1. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V neděli mne v Otázkách V. Moravce zaujala krátká debata mezi třemi političkami o „obědech zdarma“ pro děti na prvním stupni základních škol. Chápu stanoviska pro i proti, to rozebírat opravdu nechci, i když osobně se kloním na stranu myšlenky „obědů zadarmo“ (už dnes jsou dotovány až ze 60%).

Co mne na celé debatě šokovalo, byl fakt, že všechny tři diskutující ženy se na ty děti dívaly přes rodiče těch dětí. Pracující rodiče, bohatí rodiče, chudí rodiče, dávky pro rodiče na děti.

Ptám se: může dítě za své rodiče? Může dítě za to, že ti rodiče peníze od státu propijí a nechají to dítě hladovět? Může dítě za to, že jeho rodiče nepracují?

Obědy zdarma by měly být něco přímo pro dítě. Je asi málo pravděpodobné, že rodič přijde do školní jídelny a sní oběd svého dítěte.

Může ve Venezuele vzniknout americko-ruská bezpečnostní krize?

16. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

V prosinci navštívily Venezuelu dva ruské nadzvukové bombardéry schopné nést jaderné zbraně. Šlo o třetí takovou návštěvu od roku 2008. Může Moskva mít v úmyslu vyhrožování na západní polokouli, snad dokonce i jaderné?, ptá se William Courtney. Pokud je tomu tak, jak by mohl Washington reagovat?

Chaos: Pentagon začal stahovat vybavení ze Sýrie

16. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Harmonogram stahování ze Sýrie zůstává záhadou. Americké ozbrojené síly plní Trumpův rozkaz ohledně stahování ze Sýrie, ale základní detaily plánu zůstávají nejasné. Trumpův poradce pro národní bezpečnost Bolton pokračuje v obtížných jednáních s Tureckem ohledně osudu amerických partnerů v Sýrii, informuje Katie Bo Williamsová.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

V důsledku ochromení americké federální vlády v lednu výrazně poklesla Trumpova podpora u bělošských dělnických voličů

15. 1. 2019

čas čtení 1 minuta


Bělošští dělníci jsou Trumpovou voličskou základnou. Z nejnovějšího průzkumu volebních preferencí, uskutečněného společností CNN, však vyplývá, že v lednu 2019 výrazně stouplo procento amerických bělošských dělníků bez univerzitního vzdělání, kteří  s Trumpem nesouhlasí.

45 procent příslušníků bělošských dělnických vrstev bez univerzitního vzdělání s Trumpem souhlasí, 47 procent příslušníků bělošských dělnických vrstev s ním nesouhlasí. Je to poprvé, co více lidí v této společenské skupině Trumpa nepodporuje než kolik ho podporuje.

Trump pozval fotbalisty do Bílého domu na recepci. Koupil jim hamburgery

15. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

V důsledku ochromení americké vlády totiž v Bílém domě nefungují kuchaři ani další zaměstnanci. Tak Trump na recepci pro fotbalisty nechal objednat hamburgery od McDonalda:


Trump vyhrožuje, že "zdevastuje tureckou ekonomiku", pokud Turecko zaútočí na Kurdy

15. 1. 2019

čas čtení 2 minuty


Americký ministr zahraničí Mike Pompeo, cestující po Blízkém východě, kde se pokoušel vysvětlovat Trumpovo rozhodnutí stáhnout americké vojáky ze Sýrie, opakoval, že je "optimistický", že se blíží k dohodě s Tureckem o oboustraně přijatelném plánu.


Má Rusko v počtu rozmístěných jaderných zbraní výhodu 2:1?

14. 1. 2019

čas čtení 9 minut

Každý rok v listopadu a prosinci ruská vláda zveřejňuje rozsáhlé informace o úspěších ministerstva obrany a plánech pro příští rok, napsal Mark B. Schneider. Hlavním účelem zveřejňování těchto informaci je vojenské obtěžování Západu. Pravděpodobně kvůli Trumpově pokusu vynutit si dodržování smlouvy INF se letos má očekávání nenaplnila. Místo aby Moskva ubrala plynu, vrátila se do režimu vážných jaderných hrozeb. To je rutinní odpověď prezidenta Putina, když Západ udělá nebo řekne něco, co se mu nelíbí.

Pobodaný primátor města Gdańsk zemřel

14. 1. 2019

čas čtení 2 minuty



Paweł Adamowicz (53), primátor města Gdańsk, který byl v neděli večer pobodán na prsou na jevišti během charitativního koncertu, zemřel.

Adamowicz, který byl primátorem Gdańsku od roku 1998, byl operován déle než pět hodin."Nemohli jsme zvítězit," řekl v pondělí odpoledne polský ministr zdravotnictví Łukasz Szumowski.



Neznámá probrexitová "organizace" vydala 2,5 milionu Kč za probrexitovou reklamu na Facebooku

14. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Foto: "Evropská unie chce zabít náš šálek čaje!" Výběr probrexitových reklam na Facebooku


 

Desítky tisíc britských liber jsou v těchto dnech na Facebooku investovány do cílené probrexitové reklamy, přestože - navzdory britským zákonům - není známo, kdo to platí. A děje se to navzdory tomu, že Facebook přislíbil, že zavádí nové principy transparentnosti týkající se zveřejňování politické reklamy na svých stránkách.

Prezidentu Siang-šenovi není co závidět

14. 1. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Čínští představitelé v ČR dávají již po léta okázale najevo, že prezident republiky vlastně představuje jejich mimořádně důležité aktivum v české kotlině, což lze ovšem snadno dovodit i jinými způsoby ZDE. Počínštění jména prezidenta tedy znamená v této hře jen další logický krok, který čtenáři jistě pochopí.

Klinika XXXVIII.

14. 1. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 6 minut

Omlouvám se, že tento už šestkrát vylouhovaný čaj namáčím do horké vody posedmé, ale nedá se jinak, jeví se mně, že většina komentářů se minula s podstatou. Snad nad tím nestrávíte mnoho času.

1. Vyblázněná pozornost. V sobotu otvírák zpravodajské relace: na střeše Kliniky je pět lidí, před budovou exekutor! Drama. Jako kdyby šlo o záchranu stovky horníku ze zavaleného dolu. Na Facebooku stovky příspěvků a tisíce emotivních reakcí, další dramatické zpravodajství a reportáže v televizních stanicích.

Prosím pěkně: šlo o jednu jedinou konkrétní událost s významem vcelku nepatrným, událost s konkrétními a jedinečnými parametry, historií, činností aktivistů, smluvními vztahy atd. Nic víc.

Vysvětlení: Národ, znuděný brexitem, náměsíčně kráčí do katastrofy

14. 1. 2019

čas čtení 2 minuty


Proč podle průzkumu veřejného mínění, zveřejněného v neděli, si největší množství Britů, tedy 44 procent přeje odchod Británie z EU bez dohody, což by vedlo k ekonomické a sociální katastrofě? Vysvětluje to John Harris:


Před Vánoci jsem strávil den v městě Cowley, na dělnickém předměstí Oxfordu, kde automobilka, nyní vlastněná firmou BMW, vyrábí slavný ikonický britský automobil Mini. Automobilka v den, kdy Británie letos odejde z EU, přeruší na několik týdnů svou výrobu, aby "minimalizovala narušení dodávky součástek v případě odchodu Británie z EU bez dohody".

Mysleli byste si, že lidé v okolních ulicích budou vyjadřovat úzkost a naléhavé znepokojení. Avšak nikoliv: v ulicích města Cowley jsem se setkal s iritovaným nezájmem, jako by šlo o něco, o co se lidi vůbec nezajímají.

Ostudná role USA na Blízkém východě je podepřena historií a žitou skutečností

Pompeovy fantasmagorie a lži aneb Co vlastně trápí Blízký východ?

14. 1. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo minulý týden přednesl v Káhiře kontroverzní projev, podle nějž Spojené státy na Blízkém východě představují sílu dobra, přičemž pověstné zlo symbolizuje šíitský Írán. USA prý na rozdíl od Íránu netouží po dominanci na Blízkém východě a okupaci cizích zemí. Je ilustrativní pozorovat, kterak přední američtí politikové věří svým vlastním bludům, zatímco ignorují nejen neúprosná fakta, ale i názory, jakož i letitou křivdu blízkovýchodní populace.

Liberální primátor města Gdańsk byl vážně pobodán na jevišti během charitativního koncertu

14. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Primátor polského města Gdańsk Pawel Adamowicz (53) byl během závěrečné části charitativní akce Velkého koncertu ánoční pomoci vážně pobodán. Útok odsoudil jak předseda Rady Evropy Donald Tusk, tak polský premiér Mateusz Morawiecki.

Krátce před útokem Adamowicz zveřejnil na Instagramu tuto fotografii:

;

Akce se konala ve prospěch sbírky na nákup technologie pro polské zdravotnictví.

Adamowicz je primátorem města Gdańsk už déle než dvacet let a je členem demokratické opozice, která v tomto dokařském městě vznikla za vedení Lecha Walesy v osmdesátých letech.

Adamowicz má v Polsku pověst liberála, podporujícího práva komunity LGBT a práva menšin.

Polský prezident Andrzej Duda se vyjádřil, že navzdory tomu, že se s Adamowiczem politicky neshoduje, "je bezpodminečně s ním a s jeho rodinou, tak jak - doufám - jsou s ním všichni naši občané".

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Brexit: Brusel očekává, že bude muset Británii povolit odklad nejméně do července

14. 1. 2019

čas čtení 2 minuty



Vzhledem k tomu, že je zřejmé, že se Therese Mayové v úterý nepodaří získat hlasováním v Dolní sněmovně podporu pro svou dohodu o brexitu s Bruselem, Evropská unie se připravuje na to, že povolí Británii brexit odložit  nejméně do července 2019.

Brusel nyní považuje původní datum odchodu Británie z EU, tedy 29. března 2019, za naprosto nerealistické, vzhledem k obrovské opozici, s níž se setkala v Dolní sněmovně dohoda o brexitu, "vyjednaná" Mayovou. Brusel nyní očekává, že Británie požádá o prodloužení lhůty pro odchod z EU. Pokud Británie takovou žádost podá, předseda Evropské komise Donald Tusk by k tomu uspořádal mimořádný summit EU.



Maďarsko: Opozice uspořádala protest v Békéscsabě

14. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Parlamentní i neparlamentní opoziční strany protestovaly proti vládě a proti novele zákoníku práce v Békéscsabě v jižním Maďarsku. Dav vytvořil procesí, nesl vlajky opozičních stran a transparenty s nápisem "Postav se na odpor!", upozorňuje Alpár Kató.

Zdražování potravin může ruskou centrální banku vést ke zvýšení úrokových sazeb

14. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Růst cen v Ruské federaci počátkem roku výrazně zrychlil, uvádějí data Rosstatu. Experti i úředníci spojují příčiny se zvýšením DPH. Zdá se však, že růst cen v regionech výrazně převyšuje oficiální svodky Rosstatu. Pokud tento trend přetrvá, centrální banka již v únoru může zvýšit klíčovou sazbu, upozorňuje Olga Solovjovová.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v říjnu 2018

31. 10. 2018

čas čtení 2 minuty

V říjnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 43 927.60  . DĚKUJEME!   Výdaje na provoz Britských listů byly  však 106 601.72 Kč. 

Bez větší míry finanční podpory čtenářů do několika měsíců končíme.

Zůstatek byl koncem října  2018 197 962.12 Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
26487