Americko-ruský pakt o jaderném zbrojení se blíží kolapsu

18. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Jedna z mála zbývajících smluv o omezení zbrojení se blíží zhroucení, napsali Michael R. Gordon a Thomas Grove. Tento týden rozhovory pokračovaly bezúspěšně. Smlouva z roku 1987 zakazující pozemní střely středního doletu zůstává vážně ohrožena.


Rozhovory v Ženevě následují poté, co USA varovaly, že odstoupí od této smlouvy, pokud ji Rusko svými aktivitami nepřestane porušovat.

Ruský prezident Vladimir Putin hrozí, že pokud smlouva bude zrušena, vyvine jaderné rakety, které dokument zakazuje. (Ve skutečnosti už to dělá, což je důvodem americké kritiky - pozn. KD.)

Podle náměstkyně ministra zahraničí pro omezení zbrojení a mezinárodní bezpečnost Andrey Thompsonové nepředstavilo Rusko žádné plány, jak se míní vrátit k ověřitelnému plnění smlouvy INF. Ve středu Thompsonová v Bruselu informovala partnery v NATO o průběhu jednání.

Jednání v Ženevě probíhala na ruském velvyslanectví a ruskou delegaci vedl náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Rjabkov svaluje celou vinu za současný stav na Spojené státy.

V prosinci americký ministr zahraničí Mike Pompeo řekl, že Washington odstoupí od smlouvy INF do 60 dnů, pokud Rusko neodstraní systémy, které smlouvu porušují - včetně střel 9M729/SSC-8.

Smlouva INF představovala dvoustranný dokument zavazující USA a SSSR, takže nevystavuje omezením další jaderné mocnosti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7718

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2019