Po výbuchu během ruského raketového testu hlášen vzestup radioaktivity

9. 8. 2019

čas čtení 1 minuta
Podle místních úřadů došlo nedaleko ruského Archangelska ke krátkodobému vzestupu radioaktivity po explozi motoru během raketového testu, informuje Samuel Osborne.


Ministestvo obrany oznámilo dva mrtvé a čtyři zraněné po výbuchu na vojenském polygonu v severozápadním Rusku.

Ministerstvo tvrdí, že nedošlo k úniku radioaktivity ani jakýchkoliv jedovatých látek.

Nicméně Ksenia Judinová, mluvčí městského úřadu v Severodvinsku, uvedla: "Ve 12 hodin byl v Severodvinsku zaznamenán krátkodobý vzestup radiace na pozadí."

Ministerstvo obrany potvrdilo, že došlo ke zranění celkem šesti vojáků a civilistů, z nichž dva později na zranění zemřeli. Rezort oznámil, že k explozi došlo během testu raketového motoru na kapalné pohonné hmoty.

Představitelé města tvrdí, že radiace na pozadí se zcela "normalizovala".

Ve městě Severodvinsk v roce 2017 žilo 185 000 osob.

K explozi raketového motoru došlo na vojenském polygonu u vesnice Njonoksa v Archangelské oblasti, oznámila agentura Interfax s odvoláním na nejmenované bezpečnostní zdroje.

Ruská média uvádějí, že oblast u Njonoksy je využívána k testům zbraní, včetně balistických raket a střel s plochou dráhou letu využívaných ruským vojenským námořnictvem.

K nehodě došlo dva dny po nucené evakuaci 16 500 osob, když masivní výbuchy zničily sklad munice na Sibiři. Výbuchy trvaly asi 16 hodin, jeden člověk zemřel a dalších třináct bylo zraněno.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5632

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2019