Not found. ×
 20705

Trump shledán vinným ve všech 34 bodech obžaloby z falšování obchodních záznamů

31. 5. 2024

čas čtení 8 minut

 
Donald Trump byl shledán vinným ve všech 34 bodech obžaloby z falšování obchodních záznamů v rámci trestného činu placení prostituce za mlčení s cílem ovlivnit výsledek voleb v roce 2016.

Rozsudek padl poté, co se porota necelých 12 hodin radila v bezprecedentním prvním trestním procesu proti současnému či bývalému prezidentovi USA. Znamená to nebezpečný politický moment pro Trumpa, předpokládaného kandidáta na republikánskou nominaci, jehož volební podpora se po celou dobu procesu neměnila, ale kdykoli se může propadnout.

Jeden britský odborník na Spojené státy konstatoval ve čtvrtek večer v britském rozhlase, že tento rozsudek může posílit podporu Trumpových stoupenců, nezvýší však počet jeho voličů. O amerických volbách rozhodují nerozhodní voliči a je velmi nepravděpodobné, že pokud pohlédnou na kandidáta, který byl odsouzen za 34 trestných činů nezávislou porotou, řeknou "To je můj  člověk".

 20001

Největší východoevropský výrobce granátů varuje před zpožděním dodávek na Ukrajinu

31. 5. 2024

čas čtení 2 minuty

Polovinu granátů pořízených mimo Evropu nelze poslat na Ukrajinu tak rychle, jak se plánovalo, uvedl šéf české společnosti Czechoslovak Group (CSG), jednoho z největších výrobců a dodavatelů zbraní ve střední Evropě, Michal Strnad. Důvodem je růst cen granátů, který vznikl v důsledku války na Ukrajině, a jejich nízká kvalita.

„Šok z ukončení provozu“: snížení znečištění z lodí vyvolalo prudký nárůst globálního oteplování

31. 5. 2024

čas čtení 6 minut

 

Náhlé snížení znečištění v roce 2020 znamenalo méně stínění slunečního svitu znečištěním  a bylo „podstatným“ faktorem rekordních teplot v roce 2023, zjistila studie



Podle výzkumu vedlo snížení znečištění z lodní dopravy v roce 2020 k velkému „šoku z ukončení provozu“, který podle odhadů zvýšil míru globálního oteplování na dvojnásobek dlouhodobého průměru.

 23098

Hospodaření OSBL za duben 2024

1. 5. 2024

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podporují. Finančně jsme to díky vám v dubnu 2024 těsně přežili, jeden čtenář nám poskytl jednorázově celých 10 000 Kč a druhý dokonce 20 000 Kč, děkujeme mnohokrát!! Nicméně nám koncem měsíce poklesla částka na účtu na pouhých 5 959,89 Kč, kvůli té platbě za právní služby. Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně.  Děkujeme všem!!

V dubnu  2024 přispěli čtenáři na provoz Britských listů celkovou částkou 86 498,01 Kč.

Výdaje byly 87 693,89 (protože jsem museli uhradit ten poplatek za právní služby, ve výši 25 833 Kč).


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 21014

Biden dává Ukrajině povolení provádět omezené údery v Rusku s použitím amerických zbraní

31. 5. 2024

čas čtení 2 minuty

Prezident Joe Biden dal Ukrajině povolení udeřit na ruské území americkou municí, i když omezil její použití, takže Kyjev může zasáhnout cíle pouze přes hranici poblíž Charkova poté, co Rusko dosáhlo významného postupu kolem města v severovýchodní části země poblíž ruských hranic, řekli CNN dva američtí představitelé, píšou Alex Marquardt, Jennifer Hansler a Kylie Atwood.

 20967

Jak Hamás nazývá své zajatkyně a proč na tom záleží

31. 5. 2024

čas čtení 7 minut

Izrael zveřejnil děsivé video, v němž je zachyceno pět izraelských vojaček, které byly 7. října zajaty na vojenské základně Nachal Oz. Vystrašené a zkrvavené ženy prosí o život, zatímco bojovníci Hamásu se motají kolem a střídavě jim vyhrožují, že je zabijí, a chválí jejich vzhled. Únosci nazývají ženy "sabája", což Izrael překládá jako "ženy, které mohou otěhotnět", napsal Graeme Wood.

 23344

Izraelský novinář popsal výhrůžky tajných služeb kvůli reportáži o šéfovi špionáže a Mezinárodním trestním soudu

31. 5. 2024

čas čtení 6 minut

 

Novinář z Haaretzu byl varován před „následky“, pokud bude informovat o pokusech šéfa Mossadu zastrašit prokurátorku Mezinárodního trestního soudu


Investigativní reportér předního izraelského levicového listu Haaretz uvedl, že mu nejmenovaní vysocí bezpečnostní činitelé vyhrožovali, že proti němu podniknou kroky, pokud bude informovat o pokusech bývalého šéfa Mosadu zastrašit bývalou žalobkyni Mezinárodního trestního soudu.

V souvislosti s rostoucím znepokojením nad izraelským cenzurním režimem, který je vynucován vojenským cenzorským úřadem a soudními příkazy, zveřejnil Haaretz ve středu článek se začerněnými slovy a větami, aby demonstroval rozsah redakčních zásahů.

 20104

Děsivý přešlap Mezinárodního trestního soudu

31. 5. 2024

čas čtení 11 minut

Prokurátor Mezinárodního trestního soudu Karim Ahmad Khan využil vystoupení na CNN k odhalení požadovaných obvinění proti izraelskému premiérovi Benjamin Netanjahu, ministru obrany Yoavu Gallantovi a třem vysokým představitelům Hamásu, včetně vůdců v Gaze a Kataru. Výčet podrobností obsahuje obvinění z úmyslných útoků proti civilistům, hladovění jako způsobu vedení války, úmyslného zabíjení a způsobení utrpení a dalších "nehumánních činů", píše Danielle Pletka.

 20104

Izraelské akce proti Mezinárodnímu trestnímu soudu jsou „trestným činem proti spravedlnosti“, upozorňují právní experti

31. 5. 2024

čas čtení 6 minut


 
Mezinárodní právníci se domnívají, že chování izraelské zpravodajské služby by měl vyšetřovat žalobce v Haagu



Snahy izraelských zpravodajských služeb o podkopávání a ovlivňování Mezinárodního trestního soudu (ICC) zřejmě představují „trestné činy proti výkonu spravedlnosti“ a měl by je vyšetřovat jeho hlavní žalobce, uvedli právní experti.

V reakci na odhalení o izraelských sledovacích a špionážních operacích namířených proti ICC řada předních odborníků na mezinárodní právo uvedla, že jednání izraelských zpravodajských služeb by mohlo představovat trestné činy.

 20104

Špionáž proti Mezinárodnímu trestnímu soudu dokazuje, že izraelská vláda je bezprávný režim.

31. 5. 2024

čas čtení 7 minut


Byl jsem šokován, když jsem se dozvěděl o bezostyšnosti izraelského zastrašování prokurátorky Mezinárodního trestního soud. Je zásluhou žalobců ICC, že se to nepodařilo
, píše Kenneth Roth, bývalý ředitel organizace Human Rights Watch.


Neměl bych být překvapen bezprávím vlády, která bombarduje a způsobuje hladomor u  palestinských civilistů v Gaze, ale přesto mě šokovala nestydatost izraelské snahy zvrátit vyšetřování svých válečných zločinů Mezinárodním trestním soudem. Jak odhalil deník Guardian spolu s izraelskými médii +972 a Local Call, izraelská vláda v průběhu devíti let „nasadila své zpravodajské agentury ke sledování, hackerským útokům, nátlaku, očerňování a údajnému vyhrožování vedoucím pracovníkům Mezinárodního trestního soudu ve snaze zmařit vyšetřování soudu“.

 23358

„All eyes on Rafah“: jak obrázek vytvořený umělou inteligencí ovládl sociální média

30. 5. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Příspěvky celebrit s grafikou po úderu IDF pomohly k tomu, že se zařadily mezi nejsdílenější materiál o útocích Izraele v Gaze


 

Obrázek zobrazující stany pro uprchlíky, na nichž je napsáno „všechny oči na Rafáh“, se stal jedním z nejsdílenějších materiálů týkajících se války mezi Izraelem a Gazou, který se tento týden rychle šíří na sociálních sítích. Grafika, která byla vytvořena pomocí umělé inteligence, byla do středy na Instagramu sdílena více než 45 milionkrát.




 23357

Evropa v pohotovosti při podezření na žhářství a sabotáž zřejmě páchané Moskvou

30. 5. 2024

čas čtení 6 minut

Foto: Požár nákupního střediska ve Varšavě


Bezpečnostní služby se domnívají, že série požárů a útoků na infrastrukturu by mohla být součástí systémového pokusu Ruska o destabilizaci kontinentu

Po sérii záhadných požárů a útoků na infrastrukturu v Pobaltí, Německu a Spojeném království jsou bezpečnostní služby v Evropě v pohotovosti před potenciální novou zbraní ruské války - žhářstvím a sabotážemi.

Když tento měsíc vypukl požár v Ikei v litevském Vilniusu, málokdo se k němu vyjádřil, dokud polský premiér Donald Tusk nenaznačil, že by mohl být dílem zahraničního sabotéra.

 23216

Západní zpravodajské služby tvrdí, že Ukrajina bude letos čelit velkým územním ztrátám

30. 5. 2024

čas čtení 2 minuty

Podle hodnocení zpravodajských služeb se neočekává, že by Kyjiv byl v roce 2024 schopen na bojišti převzít iniciativu. Do konce roku Ukrajina pravděpodobně utrpí podstatně větší územní ztráty, než jaké měla již od letošního ledna. 

Rusové se mnohem více než Ukrajinci spoléhají na dělostřelectvo a Kreml může své ztráty daleko více kompenzovat. Kyjiv naproti tomu není schopen povolat dostatek nových vojáků, aby kompenzoval ztráty a vytvořil si rezervy. Nová branná pravidla se na bojišti projeví až koncem léta, protože rekruti musí nejprve projít výcvikem, píší na webu Ukrajinskaja Pravda Ivanna Kostina a Roman Petrenko.

 23336

„Všude jsou mrtvoly“: hrůzy izraelského útoku na tábor v Rafáhu

30. 5. 2024

čas čtení 7 minut

 
Prvním sanitkám a hasičům trvalo téměř půl hodiny, než v neděli večer dorazili k pásmu hořících stanů v kuvajtském uprchlickém táboře v Rafáhu. Tlačenice a trosky, které zpomalovaly průjezd záchranných vozidel, podporovaly šíření plamenů v dočasných domovech vysídlenců.

Šestatřicetiletý právník Zuhair seděl na silnici poblíž svého stanu a sledoval s přáteli zprávy, zatímco z oblohy mizely poslední záblesky soumraku, když oblastí kolem 20:45 otřásl výbuch.

Běžel ke zvuku, vyděšený o svou ženu, děti a přátele. Před sebou měl vidinu pekla, tak hrůznou, že se začal třást šokem. „Všude jsem viděl mrtvoly. Hořící děti. Viděl jsem hlavy bez těl, zraněné, kteří pobíhali v bolestech, některé živé, ale uvězněné v hořících stanech.“
 

 23347

Brutální zabíjení civilistů Izraelci v Gaze pokračuje, jak o tom česká média neinformují

30. 5. 2024

čas čtení 4 minuty




Reportér, Channel 4 News, středa 29. května 2024, 19 hodin: Velké části Rafáhu jsou nyní téměř prázdné. Podle OSN uprchlo odsud za tři týdny více než milion lidí, ale zůstává jich dost na to, aby se stali obětí pokračujícího vpádu Izraele. Jedním z nich je  chlapec Ahmed Abu Athan. Dnes leží v nemocnici v Chán Júnisu. Včera byl zasažen šrapnelem na pláži v Rafáhu.

 

 23338

Lékaři bez hranic: Statisíce civilistů čelí brutálnímu a neúprosnému kolektivnímu trestu

30. 5. 2024

čas čtení 5 minut

Za poslední dny došlo k izraelským útokům na tábory pro vysídlené osoby v Rafáhu a Mawasi, oblastech, které by měly být považovány za bezpečné humanitární zóny. Následkem bylo více než 300 zraněných a desítky mrtvých.

 Izraelská vojenská strategie opakovaných útoků na hustě obydlené oblasti nevyhnutelně vede k masovému zabíjení civilistů. 

Všechny země, které za těchto okolností podporují izraelské vojenské operace, nesou morální i politickou spoluvinu.  (Včetně Fialy a Lipavského, pozn. red.)

Lékaři bez hranic vyzývají k okamžitému ukončení ofenzivy v Rafáhu a pokračujících krutostí v celém Pásmu Gazy.

 20706

To si dělá ČR srandu… odvolává se proti Německu do Bruselu

30. 5. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Musím se přiznat, že jsem šokován. Německo chce zvýšit poplatky za tranzit plynu přes své území a Česku to vadí. My jsme přece suverénní a soběstační, ne?

Soběstační, máme přece plynu a všeho dost. Náš automobilový a strojírenský průmysl nepotřebuje žádné dovozy surovin přece. Naprosto suverénní a soběstační jsme.

My nějaké Německo a nějakou Unii vůbec nepotřebujeme. A proč proboha tu suverenitu nedopřejeme Německu, proč se proti němu odvoláváme do Bruselu? My přece Brusel nepotřebujeme, ne?

Nemá snad Německo své oprávněné národní zájmy? Copak si nesmí rozhodovat o tom, co se děje na jeho území, samo? Co je mu po nás? Tohle jsme přece dávno Evropě už vysvětlili jako apoštolové nového uspořádání světa: suverenita je nad všechno.

K tomu:

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-cesko-vytahlo-do-boje-proti-nemeckemu-poplatku-za-tranzit-plynu-40473940



30725

Skutečně nejbohatší oligarchická skupina v Česku podporuje demokracii?

30. 5. 2024 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

V nekrolozích se o Petru Kellnerovi, zakladateli PPF, se tvrdí, že věřil v liberální demokracii. Údajně všichni v PPF v ni věří, soudě dle veřejných prohlášení. Podle situace na Slovensku to ale vypadá, že lidé v PPF věří v demokracii jen tehdy, pokud je to pro ně podnikatelsky zajímavé.

Skupina PPF je nejbohatší businessovou strukturou založenou v Česku a vlastněnou rodinou Petra Kellnera, který zemřel při nehodě vrtulníku v roce 2021. Do portfolia PPF patří mimo jiné i společnost CME, vlastník několika televizních stanic ve střední a východní Evropě. Mezi nimi TV Nova a její mediální deriváty, na Slovensku je to TV Markíza.

 

 18860

Tresty smrti globálně stoupají. V „Top 5“ stále najdeme i USA

30. 5. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 4 minuty

Ve středu 29. května zveřejnila Amnesty International zprávu o trestu smrti za loňský rok. Podle ní bylo v roce 2023 provedeno 1153 soudních poprav. To je o třetinu víc než v roce 2022 a zároveň nejvíce od roku 2015. Vzrostl také počet vynesených rozsudků smrti, kterých bylo 2429. Amnesty připouští, že její čísla jsou neúplná – řada států svá čísla neposkytuje, ve Vietnamu a Číně se dokonce jedná o přísně střežená státní tajemství. Podle všeho v Číně došlo v loňském roce k dalším tisícům rozsudků smrti, které ve statistice zanesené nejsou.

Až Německo začne být posedlé národními zájmy a suverenitou jako my

30. 5. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Teď před volbami do Evropského parlamentu je to zvláště odporné, jak člověk musí pořád dokola ústy různých stran a hnutí slyšet o českých národních zájmech, české suverenitě. Výmluvné je to, že z Německa právě v tuto dobu přicházejí zprávy o tom, že mladí, prý bohatá zlatá mládež, se baví laškováním s nacistickými hesly, symboly a gesty.

Samozřejmě pokud vezmeme vážně český veřejný diskurs, tak těžko může být něco horšího než Evropská unie a její integrační směřování. Jenže co když Německo začne brát českou mantru o národních zájmech a suverenitě vážně? Co když si řekne o Unii to samé, co si říkáme my?

30372

Česká republika je darebácký stát

30. 5. 2024 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Nemohu skrývat své pobouření nad absurdní servilitou tuzemské mainstreamové novinářské obce, dá-li se to uskupení tak vůbec nazvat, (nejen) nad otřesným postojem Fialova kabinetu k izraelskému genocidnímu tažení proti Palestincům v Gaze. Nedovedu si to vysvětlit jinak, než že ti, kdo se v české kotlině za novináře vydávají, sprostě Strakovce podkuřují, nehledě na skutečnost, že z České republiky systematicky spoluvytvářejí darebácký stát hodný mezinárodní izolace a opovržení. Čest výjimkám, jichž je však pohříchu jako šafránu.

 22185

Útokem na Mezinárodní trestní soud a jeho podkopáváním Izrael znovu dokázal, že je to darebácký stát

30. 5. 2024

čas čtení 7 minut

 
Mezinárodní izolace Izraele, kterou vyvolalo znechucení nad rozsáhlým nezákonným zabíjením palestinských civilistů v Gaze, se po nových, podrobných a věrohodných obviněních, že se přední politici a zpravodajské služby spikli - s pomocí administrativy Donalda Trumpa - s cílem špehovat, podkopávat, „nepatřičně ovlivňovat“ a ohrožovat práci a úředníky Mezinárodního trestního soudu (ICC), jen prohloubí, píše Simon Tisdall.

 21046

USA tvrdí, že izraelský masakr v Rafáhu jejich podporu Izraeli neovlivní

30. 5. 2024

čas čtení 2 minuty

Bidenova vláda dala v úterý jasně najevo, že izraelské bombardování stanového tábora v Rafáhu, při kterém zahynulo 45 vysídlených Palestinců, včetně mnoha žen a dětí, americkou podporu Izraeli neovlivní. Bílý dům i ministerstvo zahraničí prohlásily, že izraelské operace v Rafáhu nejsou „plnohodnotným“ útokem, proti němuž by se USA postavily, i když izraelské tanky postupují dál do města. Podle OSN z Rafáhu uprchlo asi milion Palestinců, informuje David DeCamp.

 21527

Irsko uznává palestinský stát a navrhuje sankce proti Izraeli za barbarské letecké útoky a násilí osadníků

30. 5. 2024

čas čtení 6 minut

Irsko se v úterý připojilo ke Španělsku a Norsku a oficiálně uznalo Palestinu jako svrchovaný a nezávislý stát v Gaze a na Západním břehu Jordánu s hlavním městem ve východním Jeruzalémě v hranicích z roku 1967.

„Rozhodnutí Irska je o zachování naděje. Jde o víru, že dvoustátní řešení je jedinou cestou, jak mohou Izrael a Palestina žít vedle sebe v míru a bezpečí,“ prohlásil předseda irské vlády Simon Harris.

Irská vláda vyzvala k okamžitému příměří v pásmu Gazy, uvádí web Informedcomment.com. 

Mezitím se Česká republika jeví jako klasický darebácký stát, když napadá mezinárodní soudní jurisdikci a stojí neochvějně za Izraelem, ať se děje, co se děje - pozn. DV.

30898

Putin může být za dveřmi. Proč Biden ignoruje zvonek?

30. 5. 2024

čas čtení 5 minut

Minulý týden agentura Reuters zveřejnila zprávu založenou na čtyřech zdrojích, které spolupracují nebo spolupracovaly s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na vysoké úrovni v politickém a obchodním světě a které jsou obeznámeny s diskusemi v Putinově okolí. Podle těchto zdrojů je Putin připraven jednat o ukončení války za stávajících podmínek, píše na webu Responsible Statecraft Branko Marcetic.

 23305

Vyjednavač izraelské armády v uniklém rozhovoru říká, že se současnou vládou nebude uzavřena žádná dohoda o rukojmích

30. 5. 2024

čas čtení 1 minuta

Generálmajor v záloze Nitzan Alon, který je členem izraelského vyjednávacího týmu a který se účastní rozhovorů o uzavření případné dohody o propuštění izraelských rukojmích, sdělil představitelům IDF, kteří dohlížejí na záležitosti týkající se rukojmích a jejich rodin, že současná izraelská vláda nedovolí, aby došlo k jakékoli dohodě, informuje Channel 12.

Zpráva cituje Alona, který řekl, že vyjednavači jsou zoufalí, protože koalice v současném složení nedovolí uzavření dohody o rukojmích kvůli požadavku Hamásu na úplné příměří: 

„Jsme zoufalí. V této vládní sestavě k žádné dohodě nedojde. Dohoda, kterou prosazuji, by zajistila návrat všech rukojmích, zatímco Hamás trvá na tom, že musí zajistit ukončení války,“ je dále Alon citován.

„Řekl jsem premiérovi, že bude možné se kdykoli k bojům vrátit,“ sdělil prý Alon vojenským představitelům, čímž zřejmě naznačil, že si podle něj Izrael může dovolit přistoupit na požadavek Hamásu na „ukončení války“ výměnou za propuštění všech rukojmích, protože Hamás je odhodlán podniknout následné násilné akce proti Izraeli a tím ospravedlnit obnovení války.

V návaznosti na tuto zprávu IDF uvádí, že Alon pracuje v koordinaci s vládou na usnadnění návratu rukojmích, a tvrdí, že „věci, které byly řečeny, byly vytrženy z kontextu“.

 

Celý text v angličtině ZDE

 

 

 

 22098

Upalování domorodého obyvatelstva ve stanech je klasická koloniální metoda genocidy

30. 5. 2024

čas čtení 3 minuty

Izraelské letectvo v neděli bombardovalo uprchlický stanový tábor západně od města Rafáh. Čas je důležitý, protože podle serveru +972 Mag probíhá izraelská totální válka v Gaze podle umělé inteligence (AI). Jeden z programů se sadisticky nazývá „Tatínek je doma“. Izraelci sledují bojovníky Hamásu přes den, ale udeří na ně, teprve když přijdou v noci domů, aby byly zabity i jejich manželky a děti. Program AI je nastaven tak, že za každého člena polovojenských brigád Kásam zabitého při útoku připadá 15 až 20 zabitých civilistů. Osm raket, které zasáhly tábor, zabilo dva příslušníky Hamásu a dalších zhruba 40 osob většinou uhořelo ve svých stanech, zpravidla ženy a děti, podotýká Juan Cole.

 23344

Cenzura v Izraeli

29. 5. 2024

čas čtení < 1 minuta

Došlo k tomu, že deník Haaretz vychází s částmi textu, které cenzor zabavil. To je cena, kterou Izraelci platí za pokračující genocidu: ztráta vlastních politických práv v Izraeli. Toto Fiala podporuje.



 16525

Teplota v Dillí dosáhla 49,9 °C. Indické hlavní město zaznamenalo rekordně nejteplejší den

29. 5. 2024

čas čtení 2 minuty



Úřady varovaly před nedostatkem vody. Teploty dosáhly o devět stupňů vyšší hodnoty, než se očekávalo


Teploty v Dillí se vyšplhaly na rekordních 49,9 °C a úřady varovaly před nedostatkem vody v hlavním městě Indie.

Indický meteorologický úřad (IMD), který oznámil „silné vlny veder“, zaznamenal v úterý teploty na dvou stanicích na předměstí Dillí v Narele a Mungešpuru. Meteorologický úřad uvedl, že teploty byly o devět stupňů vyšší, než se očekávalo.

IMD varoval před dopadem horka na zdraví, zejména kojenců, starších lidí a osob s chronickými chorobami.

 23342

Izrael ve středu provedl nové údery v Rafáhu. Lidé zůstávají v domech, protože kdo vyjde na ulici, je Izraelem zabit

29. 5. 2024

čas čtení 18 minut

 
Novináři AFP v Rafáhu informovali o nových úderech ve středu brzy ráno, několik hodin poté, co svědci a palestinský bezpečnostní zdroj uvedli, že izraelské tanky pronikly do centra města.

„Lidé jsou v současné době uvnitř svých domů, protože každý, kdo se pohne, je ostřelován izraelskými bezpilotními letouny,“ řekl agentuře AFP místní obyvatel Abdel Khatib.

Nové útoky na Rafáh uprostřed zpráv, že při útoku, který vedl ke smrtící palbě, byly použity zbraně vyrobené v USA.

Novináři ve městě na jihu Gazy hlásí nové údery, NYT uvádí, že v troskách po požáru, při kterém zemřelo 45 lidí, byla viděna munice vyrobená v USA.

Bomby použité při izraelském náletu na tábor v Rafáhu byly vyrobeny v USA, informují New York Times




Deník New York Times (NYT) uvádí, že bomby použité při izraelském náletu, který v neděli způsobil obrovský požár ve stanovém táboře pro vysídlené osoby v Rafáhu a zabil nejméně 45 lidí, byly vyrobeny v USA.

Cituje vizuální důkazy, které NYT a odborníci na zbraně prověřili. NYT píší: 

    "Podle zjištění The Times byly trosky munice, které byly následující den natočeny na místě úderu, zbytky bomby GBU-39, která byla navržena a vyrobena ve Spojených státech. Američtí představitelé naléhají na Izrael, aby více používal tento typ bomby, který podle nich může snížit počet civilních obětí.“

Trevor Ball, bývalý technik americké armády pro likvidaci výbušnin a jeden z odborníků citovaných v článku NYT, identifikoval zbraň na Twitteru.

NYT cituje Balla, který zdůrazňuje, že „klíčovým detailem v troskách zbraně byl systém ovládání ocasních ploch, který ovládá ploutve, jež navádějí GBU-39 na cíl“.


NYT rovněž uvádějí, že na zhlédnutém videozáznamu, na němž jsou vidět úlomky munice, je vidět jedinečný identifikační kód, který zbraň spojuje s leteckým výrobcem sídlícím v Coloradu.


Několik dalších nemocnic přestalo fungovat, tvrdí palestinské ministerstvo zdravotnictví

Palestinské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že několik nemocnic v oblastech, kde operuje izraelská armáda, přestalo fungovat, informuje agentura Reuters.

Palestinská společnost Červeného půlměsíce (PRCS) uvedla, že evakuovala své lékařské týmy ze své polní nemocnice v oblasti al-Mawasi, která je určenou civilní evakuační zónou.

Ve svém prohlášení uvedla „zvýšenou míru ohrožení ze strany izraelské okupace, pokračující dělostřelecké a letecké bombardování v okolí a úplnou evakuaci obyvatel z okolí“.

Izraelci zabili dalšího zdravotníka:



 23292

Putin by tleskal Bidenově nepřítomnosti nna švýcarském mírovém summitu, říká Zelenskyj

29. 5. 2024

čas čtení 6 minut


Ukrajinský vůdce varuje, že by nebylo „silným rozhodnutím“, kdyby se Joe Biden příští měsíc nezúčastnil rozhovorů, na které není Rusko pozváno

Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Vladimir Putin bude Joe Bidenovi tleskat vestoje, pokud se americký prezident příští měsíc nezúčastní mírového summitu ve Švýcarsku.

Na návštěvě Bruselu, kde podepsal desetiletý bezpečnostní pakt s Belgií, ukrajinský vůdce uvedl, že by nebylo „silným rozhodnutím“, kdyby se Biden nezúčastnil rozhovorů plánovaných na 15.-16. června poblíž Lucernu.

„[Mírový] summit potřebuje prezidenta Bidena, stejně jako ostatní lídři, kteří se dívají na reakci Spojených států. Putin jeho nepřítomnosti bude tleskat, osobně ji bude tleskat - a to ve stoje,“ uvedl Zelenskyj.

Západní média dál systematicky zaznamenávají brutální izraelské vraždění civilistů, které česká média ignorují

29. 5. 2024

čas čtení 7 minut

YouTube nyní jako obvykle omezuje sledování této reportáže Channel 4 News jen na své stránky. Paradoxně poté, co byla reportáž v úterý odvysílána v Británii terestrickou televizí. Channel 4 News mají sledovanost asi 10 milionů diváků a dostaly za své nynější zpravodajství z Gazy cenu Britské filmové a televizní akademie BAFTA. Paradoxně jsou lidé vražděni, ale záběry toho vraždění by nás mohly podle YouTube urazit... (JČ)


Reportér, Channel 4 News, úterý 29. května 2024, 19 hodin:  Dnes severozápadně od Rafáhu další rozbitá těla, další krev v písku navždy vysídlených lidí. Podle místních záchranných služeb bylo zabito nejméně 21 lidí, 64 jich bylo zraněno. Na konci tohoto záznamu dítě na kolenou, které se kolébá sem a tam nad tělem ženy. Shluk stanů byl zasažen poblíž polní nemocnice, ministerstvo zdravotnictví Gazy uvedlo, že sedmnáct mrtvých jsou ženy a děti. 

IDF uvedly, že za tento úder nejsou odpovědné. Ahmed Nasir, původem z města Gazy, musel sbírat těla své rozvětvené rodiny:


 20116

Tyto nelidské útoky na Rafáh jsou ústředním bodem brutální a prohrávající strategie IDF

29. 5. 2024

čas čtení 6 minut

 

Zabití nejméně 45 Palestinců v humanitární zóně poblíž Rafáhu vyvolalo hněv, který sahá daleko za hranice Blízkého východu. A přesto se očekává, že izraelská ofenziva bude pokračovat - v úterý bylo v centru Rafáhu spatřeno několik izraelských tanků.

Došlo k tomu poté, co mezinárodní trestní soud požádal o vydání zatykače na Benjamina Netanjahua a ministra obrany Yoava Gallanta spolu se třemi vysokými představiteli Hamásu - všechny za údajné válečné zločiny.

Mezinárodní soudní dvůr samostatně požadoval, aby Izrael zastavil útok na Rafáh, a několik dní minulého týdne se zdálo, že Izrael od totálního útoku upouští. Institut pro studium války se sídlem v USA oznámil, že Izraelské obranné síly (IDF) používají „méně letectva a dělostřelectva a méně menších bomb“ a vojáci čistí „městské oblasti pěšky“.

 23302

Americká pomoc Gaze se zastavila poté, co se dočasné molo rozpadlo na rozbouřeném moři

29. 5. 2024

čas čtení 2 minuty

 

Podle Pentagonu se přerušila klíčová zásobovací linka pro dodávky pomoci hladovějícím Palestincům a její oprava potrvá nejméně týden


Americké úsilí o pomoc pro Gazu utrpělo nepříjemnou komplikaci poté, co se dočasné molo postavené armádou rozpadlo v rozbouřeném moři, uvedl v úterý Pentagon.

Molo za 320 milionů dolarů mělo zajistit klíčovou zásobovací linku pro dodávky pomoci po moři, aby se dostala k hladovějícím Palestincům a zmírnila humanitární katastrofu, protože Izraelci blokují vstupy do Gazy. Nyní je toto úsilí nejméně na týden pozastaveno.

 23343

Na podporu vyšetřování ICC proběhne dnes demonstrace před Úřadem vlády ČR

29. 5. 2024

čas čtení 3 minuty


TZ Ne naším jménem!

Další z demonstrací hnutí Ne naším jménem! a dalších iniciativ proběhne dnes, 29. května od 17:30 hod., před Úřadem vlády ČR a následně půjde pochodem na Malostranské náměstí.

Dopis do Haagu

Přečten bude dopis hnutí Ne naším jménem! Mezinárodnímu trestního soudu (ICC) v Haagu, v němž české hnutí vyjadřuje podporu jeho hlavnímu žalobci Karimu Khanovi, který požádal o vydání zatykače na představitelé Hamásu a Izraele z důvodného podezření ze spáchání zločinů proti lidskosti a z válečných zločinů.

„Slova premiéra Fialy o tom, že návrh hlavního žalobce je ‚děsivý a zcela nepřijatelný‘, považujeme za ideologické zasahování do práce mezinárodního soudu, jediné arbitrární instituce, kterou ve věci porušování mezinárodního práva máme,“ píše se v dopise, který připomíná, že i samotná ČR je signatářem Římského statutu ICC a že česká politická reprezentace se sama často dovolává ICC v případě stíhání jiných politických lídrů, jako například představitelů Hamásu či Ruské federace.

48