Španělsko přislíbilo Kyjevu vojenskou pomoc ve výši 1 miliardy eur

29. 5. 2024

čas čtení 1 minuta
Zelenskyj přistál ve Španělsku k rozhovorům s premiérem Pedrem Sánchezem v pondělí 27. května, přičemž dvojice podepsala bilaterální bezpečnostní dohodu podobnou té, kterou Kyjev již podepsal s Francií, Velkou Británií a Německem.

Španělsko v pondělí 27. května přislíbilo Ukrajině vojenskou pomoc ve výši 1 miliardy eur, když premiér Pedro Sánchez a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsali v Madridu bezpečnostní dohodu.

Dohoda "zahrnuje závazek vojenské pomoci ve výši jedné miliardy eur pro rok 2024," řekl Sánchez na společné tiskové konferenci. "Umožní Ukrajině posílit své schopnosti, včetně základních systémů protivzdušné obrany, aby ochránila své civilisty, města a infrastrukturu, které stále trpí nevybíravými útoky, jak jsme viděli tento víkend v Charkově," řekl s odkazem na ruský útok na severovýchodní město, který zabil nejméně 16 lidí.

Sánchez řekl, že bezpečnostní dohoda se bude týkat řady různých otázek. "Dohoda je založena na komplexním přehledu bezpečnosti a pokrývá různé oblasti, jako je vojenská, humanitární a finanční podpora, stejně jako spolupráce mezi španělským a ukrajinským obranným průmyslem, stejně jako pomoc s rekonstrukcí a odminováním," uvedl.

Návštěva přichází v době, kdy Ukrajina bojuje s ruskou pozemní ofenzívou v severovýchodní Charkovské oblasti, která začala 10. května v rámci největšího územního postupu Moskvy za 18 měsíců. Vzhledem k tomu, že ruský útok trvá již třetím rokem, Ukrajina prosí o více zbraní pro své přečíslené jednotky, zejména hledá pomoc při řešení nedostatku systémů protivzdušné obrany.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1501

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2024