Co bude dál?

20. 8. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení < 1 minuta

Sněmovna se rozpustila a začne mediální předvolební/volební masáž: Jaká bude? Zapomene se zase na to, jak pravice vládla, na zodpovědnost konkrétních lidí za konkrétní problémy a pojede se dál? - bude se zase bojovat o demokracii, proti "levicové většině" a její "hrozbě", za principy parlamentní demokracie proti nebezpečnému, autoritativnímu prezidentovi, který ovládá ČSSD a udělá si z ní vládu loutek, za svobodu a další vznešené principy, které tak svědomitě pravice po celých šest let ztělesňovala každým svým coulem? Nebo se snad konečně stane ten zázrak a namísto hraného boje o principy se budeme bavit konečně o tom, co chceme, kam patříme, co se s námi za 20 let stalo, kam bychome chtěli směřovat a jak toho dosáhnout? Nevím. Přála bych si to druhé ale bojím se toho prvního..., píše Veronika Sušová-Salminen.

Vážné nebezpečí, jemuž nyní čelí všichni novináři

20. 8. 2013

čas čtení 9 minut

Asi před dvěma měsíci se se mnou spojil velmi vysoký vládní činitel a tvrdil, že mi sděluje názory pana premiéra Camerona. Následovaly dvě schůzky, během nichž požadoval, aby Guardian vrátil, anebo zničil materiál, na němž pracujeme. Jeho tón byl ocelový, i když srdečný, ale obsahoval hrozbu, že i jiní lidé v britské vládě zastávají názor, že je proti nám zapotřebí drakoničtějšího přístupu.

Atmosféra přitvrdla asi před měsícem, kdy mi kdosi zavolal z ústředí britské vlády a řekl mi: "Tak už jste si pěkně vyhráli, teď chceme ten materiál zpátky!" Následovaly další schůzky s tajnými osobami z centra vlády. Požadavek byl pořád stejný: "vraťte nám Snowdenův materiál, anebo ho zničte". Vysvětlil jsem, že bychom nemohli ten materiál dál analyzovat a publikovat o něm další články, kdybychom tuto žádost splnili. Muž z vlády tomu nerozuměl: "Už jste debatu provedli. Víc už psát nemusíte."

V roce 2010 jsme začali spolupracovat po získání prvního souboru dokumentů z WikiLeaks s americkým deníkem New York Times. Měl jsem totiž velké podezření, že naše schopnost tento materiál analyzovat a vydat by byla v Británii vážně omezena, píše v deníku Guardian jeho šéfredaktor Alan Rusbridger. Ve Spojených státech totiž, navzdory jejich vlastním problémům s mediálními zákony a whistleblowery, mají nicméně svobodu tisku výslovně zakotvenou v psané ústavě. Je také, doufám, nemyslitelné, aby se nějaká americká vláda pokusila předem zcenzurovat nějaký sdělovací prostředek, který plánuje zveřejnit materiál důležitý pro významnou veřejnou debatu, ať je to pro vládu jakkoliv ztrapňující nebo problematické.

David Cameron "schválil zničení Snowdenova materiálu v redakci deníku Guardian"

20. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Sídlo britského premiéra v Downing Street uvedlo, že premiér David Cameron sám osobně schválil pokus přimět deník Guardian, aby britské vládě předal Snowdenovy materiály. Zdroje v Downing Street argumentují, že by bylo neodpovědné dovolit Guardianu, aby uchovával tuto dokumentaci ve svých počítačích, kde by se jich mohly hackersky zmocnit nepřátelé či teroristé, Konzervativní poslanec Mark Pritchard řekl toto v poledne v britském rozhlase:

"Otázkou, kterou bych chtěl dát deníku Guardian, je, zda si je tak jistý, že jeho vlastní systémy IT nejsou terčem hackerských útoků organizovaného zločinu, který může předat tento materiál teroristům pro další účely."

Podrobnosti v angličtině ZDE

David Miranda podniká právní kroky proti britské policii ohledně dat, která mu zkonfiskovali

20. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Právníci zastupující Davida Mirandu, partnera novináře Glenna Greenwalda, který odhalil masové špehování občanů americkými výzvědnými službami, varovali dnes písemně britskou ministryni vnitra Theresu Mayovou a šéfa londýnské Metropolitní policie, že podniknou právní kroky proti tomu, co charakterizují jako "nezákonné" zadržení Davida Mirandy britskou policií na londýnském letišti podle zákonů proti terorismu.

Scotland Yard: Zadržení Davida Mirandy "bylo právně v pořádku"

20. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Použít Zákona proti terorismu k zadržení partnera reportéra listu Guardian, který píše o amerických a britských výzvědných službách, bylo "právně v pořádku", konstatoval Scotland Yard uprostřed mediální smrště, která kvůli tomu vznikla v Británii.

Britský hodnotitel zákonů proti terorismu právník David Anderson naopak míní, že délka Mirandova zadržování byla "nezvyklá" a bude o tom s policií jednat.

Slavné americké právní poradenské středisko Groklaw ukončilo činnost kvůli hrozbě špehování výzvědnou službou NSA

20. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Pamela Jonesová, správce slavného amerického poradenského právního severu Groklaw, se ho rozhodla zlikvidovat, protože se obává špehování americkými vládními úřady. Server podle ní dál už nelze provozovat, protože neexistují záruky, že si vláda nevynutí přístup k soukromým emailům.

Jonesová citovala jako důvody svého rozhodnutí odhalení, že americká NSA má přístup k libovolným emailům a má možnost skladovat i zašifrované emaily po dobu až pěti let: "Ať už jsou motivy pro toto špehování jakkoliv dobré, já prostě nevím jak fungovat v takové atmosféře. Za těchto podmínek spravovat server Groklaw neumím," napsala.

Organizace Privacy International kritizovala atmosféru, která vedla k rozhodnutí Jonesové zlikvidovat svůj právní poradenský server. "Likvidace serveru Groklaw dokazuje, jak důležité je soukromí pro svobodu projevu. Už jen hrozba špehování vede k tomu, že lidé se začnou sami cenzurovat."

Podrobnosti v angličtině

David Miranda: Británie totálně zneužila zákon

20. 8. 2013

čas čtení 5 minut

David Miranda, partner Glenna Greenwalda, novináře z Guardianu, který publikoval články o rozsáhlém digitálním špehování občanů, které provádí americký National Security Agency, obvinil Británii z "totálního zneužívání moci" za to, že ho podle britského Zákona proti terorismu v neděli vyslýchala na londýnském letišti v Heathrow po dobu téměř devíti hodin.

Miranda uvedl, že se britské úřady podbízely Spojeným státům tím, že se ho snažily zastrašovat a donutily ho, aby jim sdělil heslo k svému počítači a k svému mobilnímu telefonu.

Mé mladé přítelkyni V

20. 8. 2013 / Jiří Jírovec

čas čtení 21 minut

Přítelkyně moje, slíbil jsem Ti svůj pohled na jednu z nejhorlivěji zapomínanou událost v československé historii, totiž na Pražské jaro. Občas odskakuji směrem k současnosti, protože události uplynulých 45 let stavějí onen úsek československé historie do jiného světla.

Můj oblíbený básník, Jiří Dědeček, vyjádřil svůj názor na rok 1968 v písni Přišli včas mimo jiné takto:

Co dělat? Aneb situace je špatná, nikoliv však zoufalá

19. 8. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 20 minut

Pokud skutečně budou předčasné volby na konci října, což prezident ohlásil, je zásadní se podívat na to, v jakém stavu bude zemi přebírat pravděpodobná vláda levice. Pravda, nevíme to samozřejmě s jistotou. Budeme zřejmě vystaveni dvěma měsícům intenzivní propagandy všech médií, včetně tzv. veřejnoprávních, jaké "rudé nebezpečí" nám hrozí. Přeci jen mediální manipulace má své limity a dokonce může být dosti kontraproduktivní, obzvláště nasadí-li se ještě kulturní fronta. ODS, která nemá ani lidi, ani program, se k tomu bezesporu uchýlí. TOP09, která se jako vládní strana podílela na schvalování zákonů v nouzovém legislativním režimu a upírala opozici právo vyjádření, bude zase neochvějně a pevně obhajovat parlamentní demokracii. Strašení Řeckem nahradí strašení Milošem Zemanem. Česká pravice toho kromě strašení mnoho neumí. Nechme ji teď být a podívejme se, jakým problémům bude čelit levice (ať již v jakémkoliv koaličním či jednobarevném složení).

Je novinářská práce Glenna Greenwalda nyní považována za "teroristické" zaměstnání?

19. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Šikanovat rodinné příslušníky těch osob, které rozhněvaly úřady, je nejobscénnější formou státního terorismu. Ignorování statutárního dohledu - který je v případě Británie stejně zoufale nedostatečný - dává západním vládám mnoho charakteristických rysů nepřátelských států, proti který se prý stavějí. Jak si musí radostně Putin mnout ruce.

Že se nevinní nemusejí ničeho bát? Musejí, pokud ztrapnili Ameriku a náhodou vstoupí na britské území. Jedinou zemí svobodných lidí v této věci je dnes Brazílie.

Nedělní zadržení na letišti v Heathrow Brazilce Davida Mirandy je takovým druhem zacházení, jehož západní politikové s radostí vždy "litují", pokud k němu dochází v Putinově Rusku či v Ahmadžinedžádově Íránu, píše v deníku Guardian konzervativní komentátor Simon Jenkins. Jeho "trestným činem" podle britského Zákona proti terorismu z roku 2000 zjevně bylo, že je partnerem novináře Glenna Greenwalda, který napsal pro deník Guardian články o materiálu, který zveřejnil americký whistleblower Edward Snowden. Musíme předpokládat, že Američané požádali britskou vládu, aby Mirandu zavřela, zatřásla jím a odebrala mu osobní věci.

BRITÁNIE:

Šéf parlamentního výboru pro otázky vnitra požaduje vysvětlení, proč byl zadržen Miranda

19. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Keith Vaz, labouristický předseda parlamentního výboru pro otázky vnitra, uvedl v pondělí ráno v rozhlase BBC, že bude písemně požadovat vysvětlení od policie, proč v neděli na dobu devíti hodin zadržela partnera amerického novináře Glenna Greenwalda, který pouze projížděl Londýnem na cestě z Berlína do Rio de Janeiro. Britská policie Davidu Mirandovi zkonfiskovala veškeré jeho elektronické osobní věci, včetně mobilu, laptopu, různých DVD a hard disků.

Keith Vaz charakterizoval Mirandovo zadržení jako "neuvěřitelné" a uvedl, že se bezodkladně obrátí písemně na policii se žádostí o informace, proč byl Miranda zadržen podle zákona proti terorismu, když neexistují žádné důkazy, že by se podílel na teroristických akcích.

Amnesty International: Zadržení Davida Mirandy v Londýně bylo protizákonné

19. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Widney Brown, ředitelka Amnesty International pro mezinárodní právo a strategii, zdůraznila: "Je naprosto nepravděpodobné, že by David Michael Miranda, brazilský občan, který jen procházel tranzitem v Londýně, byl zadržen náhodou, vzhledem k tomu, jakou roli jeho partner hrál při zveřejnění pravdy ohledně protizákonných praktik špehování americkou NSA.

Davidovo zadržení bylo protizákonné a neomluvitelně. Byl zadržen podle zákona, který porušuje všechny zásady férovosti a jeho zadržení dokazuje, jak je možno tohoto zákona zneužívat pro malicherně mstivé účely.

Prostě neexistují žádné důkazy pro přesvědčení, že David Michael Miranda zosobňuje jakoukoliv hrozbu britské vládě. Jediným možným účelem jeho zadržení bylo ho šikanovat a šikanovat jeho partera, novináře z Guardianu Glenna Greenwalda, za jeho roli při analýze dat, která zveřejnil Edward Snowden."

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘÍPAD SNOWDEN A ESTÉBÁCKÉ MANÝRY V BRITÁNII:

Partnera Glenna Greenwalda zadržovali na londýnském letišti devět hodin "podle zákona proti terorismu"

18. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Davida Mirandu, partnera novináře deníku Guardian Glenna Greenwalda, který publikoval řadu analýz o elektronickém špehování občanů americkými úřady, v neděli britské úřady zadržovaly na londýnském letišti Heathrow po dobu devíti hodin.

Miranda, který žije s Glennem Greenwaldem, se vracel přes Londýn z Berlína do Rio de Janeira, když ho britští policisté zatkli v Londýně v neděli v 8.30 ráno a informovali ho, že bude podroben výslechu podle sedmého ddílu Zákona proti terorismu z roku 2000. Tento kontroverzní zákon, který platí pouze na letištích, v přístavech a v pohraničních oblastech, dovoluje bezpečnostním orgánům zatýkat a vyslýchat osoby.

Glenn Greenwald: Británie zneužila svého zákona proti terorismu

18. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Toto je zjevně velmi vážná eskalace jejich útoků na shromažďování jnformací pro novinářské účely a na novinářskou práci. Už dost špatné je to, že stíhají a vězní zdroje. Je ještě horší věznit novináře, kteří informují o pravdě. Ale začínat zadržovat rodinné příslušníky či partnery novinářů to už je čistá despocie. Dokonce i mafie měla etická pravidla, že se nezaměřovala na členy rodiny lidí, jimiž se mafie cítila ohrožena. Ale britské loutky a jejich vlastníci v americkém národním bezpečnostním státě zjevně nemají ani takovéto minimální skrupule.

V komentáři k zatčení svého partnera v Londýně píše Glenn Greenwald v deníku Guardian mimo jiné toto:

Firma Google se snaží ignorovat britské zákony o soukromí, varují aktivisté

20. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Aktivisté usilující o dodržování osobního soukromí odsoudili firmu Google. Na jejich kritiku, že Google analyzuje obsah uživatelských emailů na google mail pro marketingové účely, reagovala firma Google, že prý britské zákony pro ni neplatí.

V reakci na právní dokumentaci, kterou vypracovala skupina britských uživatelů, kteří chtějí firmu Google žalovat, konstatovala firma Google, že žaloba prý musí být podána v Kalifornii, kde má Google ústředí, a odmítla přijmout žalobu v Británii. Google plánuje zpochybnit právo britských uživatelů jejích služeb žalovat Google v zemi, kde žijí a kde používají služby firmy Google.

Tesco bylo v Británii pokutováno částkou 300 000 liber za podvod s "poloviční cenou"

20. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Supermarket Tesco byl nucen zaplatit v Británii pokutu 300 000 liber (90 milionů Kč) za to, že lživě předstíral, že cena jahod, které prodával, byla "o padesát procent nižší" než normálně. Supermarket na tomto podvodu vydělal 2,3 milionu liver do té doby, než si na to stěžoval regulačnímu obchodnímu úřadu v Birminghamu jeden zákazník.

CIA přiznala, že r. 1953 s britskou pomocí svrhla íránského demokraticky zvoleného prezidenta

20. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

CIA poprvé veřejně přiznala, že zorganizovala r. 1953 nechvalně známý puč proti demokraticky zvolenému premiéru Mohammadu Mosaddeqovi. Z dokumentů také vyplývá, že se britská vláda snažila potlačit informace o tom, že se na puči také podílela.

V den šedesátého výročí puče zveřejil americký státní bezpečnostní archiv na George Washington University celou řadu odtajněných dokumentů CIA.

Americká vláda požaduje, aby byl Bradley Manning odsouzen do vězení na 60 let

20. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Americká vláda naléhá na vojenskou soudkyni, aby odsoudila Bradleyho Manninga na 60 let do vězení. Soudkyně Denie Lindová uvedla, že začne v této věci jednat v úterý v 9 hodin ráno.

Manning byl shledán vinným z 20 trestných činů, ze sedmi z nich podle kontroverzního Zákona o špionáži z první světové války, ale byl osvobozen z nejvážnějšího obvinění, totiž "napomáhání nepříteli".

Kapitán Joe Morrow, vojenský prokurátor, tvrdil u soudu, že v celé historii Spojených států prý "neexistuje voják, který projevil takovou extremní neúctu vůči americkým bezpečnostním zájmům". Manningův obhájce David Coombs argumentuje, že vězeňský trest by neměl překročit 25 let, což je období, po němž většina dokumentů, které Manning prozradil, bude odtajněna.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Genocida matek

20. 8. 2013 / Štěpán Cháb

čas čtení 3 minuty

Přirozenou rolí ženy je péče o rodinu. Tvorba tepla domova. Vycházejme z prosté genetické dispozice. Muž kojnou nezastane, žena problémy s prostatou mít nebude. Proč tedy nutit muže do kojení a ženu ke každoročnímu vyšetření prostaty?

Role matky na pracovním trhu by neměla být vynucována uměle vyvolanou finanční bídou ani zákonem. Role matky je rolí zcela rovnocennou s rolí živitele. Ženy si feminismem vybojovaly jeden zcela zbytečný výdobytek, musely začít chodit do práce namísto toho, aby do ní jen mohly chodit. Tuto chybu přílišného nadšení z takzvané rovnoprávnosti si odskákaly následující generace žen, které začaly, s elegancí tohoto systému, potrácet to přirozené, co v nich je. Tedy být ženou a matkou. Žena je květina, kterého vola napadlo posílat květiny do práce.

ODS

20. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Současnou situaci této strany ilustrují záběry z tiskové konference, stopáž 2 minuty 30 vteřin.

Říká se tomu nonverbální komunikace. Personální sestavení skupiny, její rozestavení u mikrofonů, výrazy obličejů a pohyby jednotlivců říkají mnohem víc, než fráze předsedy ODS Kuby. Chudáčkové..., píše František Řezáč.

Ještě pár poznámek k filozofii přírodních věd Borise Cveka

20. 8. 2013 / Vladimír Wagner

čas čtení 10 minut

Když Boris Cvek uveřejnil svá stručná skripta k přednáškám z filozofie přírodních věd, chtěl jsem hned reagovat, ale z časových důvodů jsem se k tomu nedostal. Předběhl mě tak Karel Köcher, který ve svém příspěvku ty nejpodstatnější kritické poznámky už uvedl. Přesto bych si dovolil k jeho komentářům přidat ještě některé další, které považuji za neméně důležité.

Presumpce neviny na aktuálně.cz

19. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Od dubna vede ÚSTR Pavla Foglová.Odmítá zaměstnancům doložit, že v 90. letech s manželem neprala peníze pro ODS.

Zdroj: ZDE

Pozn. JČ: Zaujal mě opravdu pozoruhodný způsob argumentace. V civilizovaných zemích se prokazuje vina, nikoliv nevina. Taky odmítám doložit, že jsem "neukradl miliony". Vy ne? :)

Normalizace, rok čtyřicátý pátý

19. 8. 2013 / Jaroslav A. Polák

čas čtení 8 minut

"Přinuť je, aby společně budovali věž, a uděláš z nich bratry. Chceš-li však, aby se nenáviděli, předhoď jim zrno." Antoine de Saint-Exupéry, Citadela. s. 37

Tento týden je tomu 45 let a několik hodin navrch co vpadla na území ČSSR "bratrská pomoc" vojsk Varšavské smlouvy, najmě, ale nejen, sovětských. Toto neblahé výročí mne přimělo se zamyslet nad tím, jak to vlastně bylo s oněmi mýtickými čtyřiceti léty komunismu -- protože se mi zdá, že ve skutečnosti není naším problémem čtyřicet let komunismu, nýbrž oněch 45 let po "bratrské pomoci", 45 let "normalizace".

Jak chce levice volby vyhrát, pokud nespojí levicové a středové voliče pod nějakou vizi?

19. 8. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Rád bych se na chvíli vrátil, povzbuzen k tomu různými debatami na Facebooku, do nedávné historie ČSSD, a tím i k otázce jejího budoucího směřování a předvolební strategie. ČSSD za posledních cca 15 let představovali zejména její předsedové, totiž Miloš Zeman, Vladimír Špidla, Stanislav Gross nebo Jiří Paroubek (Bohuslav Sobotka není srovnatelný co do výraznosti s žádným z nich, je jakýmsi kompromisem mezi všemi).

Jediná možná cesta?

19. 8. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 12 minut

Připomínáme-li si události roku 1968, potom většinou až samotný závěr Pražského jara s tragickou tečkou v podobě vpádu "bratrské vojenské pomoci" do země. Ona to ale ještě vlastně tečka nebyla. Ta přišla až později, v roce 1969 -- a možná až 1970. Do té doby trval ještě semknutý občanský vzdor. Byly to dny, na které mohou být hrdy jak Česká televize, tak Český rozhlas. Tehdy se bojovalo za jasně definované hodnoty a vítězily odvaha, profesionalita a hrdost.

Teprve až toto vše bylo zlomeno, můžeme se bavit o porážce s tragickým završením událostí Pražského jara.

Pravý lék pro levici

19. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uzavírá svůj článek "Co je dnes podstatné" pro deník právo ze dne 2.8. 2013 slovy "Volby jsou jedinou správnou cestou k tomu, aby levice konečně mohla začít zlepšovat stav země".

Nechci být škarohlíd, ale to by ty volby nesměly dopadnout pro levici jako v roce 2010. Není totiž výhra jako výhra. Zdalipak není problém v levicové rétorice jako takové. Ačkoliv slibuje v porovnání s pravicí modré z nebe (bezplatné školství, zdravotnictví, štědré soc. dávky atd.), její protivníci slibující pravý opak z toho dokáží ještě udělat ctnost. Dokáží svůj politický program zmoralizovat a nabídnout tak lákavé sebepojetí -- jejich volič je pracovitý, schopný, odpovědný, zatímco volič levice je neschopný, líný a dokáže jen natahovat pracky a čekat, co mu kdo dá. Do toho špetka strašení komunisty a Řeckem (nyní spíše Ruskem) a úspěch je na světě, píše Radek Scholler.

Na to budou představitelé levice jako zaseklá gramofonová deska opakovat teze o asociálních reformách pravice a jejich dopadech a pasují se do role zástupců zájmu občanů znevýhodněných těmito reformami. Tím neříkám, že to není pravda nebo že to není potřebné, ale je to málo. Dokonce tak nepřímo dávají za pravdu slovům pravicových rétorů. Je tu patrná jistá tematická jednostrannost, na kterou upozorňoval už v r. 1955 Erich Fromm v knize s názvem příhodným pro naši situaci - Cesty z nemocné společnosti.

Kdo sám sebe a svou rodinu zachovalým způsobem živiti neumí, nevěřte mu, že dovede radu dát, jak by se zlepšil stav celé země

18. 8. 2013 / Karel Havlíček Borovský

čas čtení 1 minuta

Při všech politických bouřkách a zmatcích vždy mnozí lidé nepoctiví jako hmyz se objevují a pro sebe něčeho přitom urvati se snaží. Ti pak zapletou všechno mnohem více a pokazí tolik, že to ani celý věk napraviti nedovede.

Jest ale prostředek proti takovým lidem.

O každém, který se vám v politických a veřejných záležitostech za rádce nabízí, hleďte se vždy strany jeho domácího a privátního života přesvědčiti, je-li zachovalý muž.

Kdo je ničema sám osobně a nedovedl si mezi těmi, kteří jeho domácí život z předešlých a nynějších let znají, ani jméno poctivého a řádného muže zachovati, ten také jistě se nemíchá do politiky z poctivých oumyslů, a musí mít nějaké tajné, ale jistě nečisté ohledy.

Také jest ještě jiná poznámka: Kdo sám sebe a svou rodinu zachovalým a řádným způsobem živiti neumí, nevěřte mu, že dovede radu dát, jak by se zlepšil stav celé země. A právě mnoho takových lidí se nejvíce roztahuje a potlouká ve veřejném životě jistě jenom ke zkáze země a národu.

Kdoví jaké nám nyní nastanou důležité doby: právě proto snad nebude toto ponaučení na škodu.

Neb čím důležitější věci se dějí, tím více může se v nich pokaziti.

Karel Havlíček Borovský, Národní noviny 31. března 1849

Kauza Rath IV: Vyvrcholení

18. 8. 2013 / Michael Kroh

čas čtení 15 minut

Už třikrát jsem na stránkách Britských listů komentoval nejsledovanější kauzu posledního roku na začátku čtvrtého pokračování mohu konstatovat, že proces nijak zásadně neodbočuje z mých očekávání. Velkou radost z toho ale nemám. Nikdy jsem nehájil Davida Ratha jako politika, protože ten jako politik totálně selhal a choval se podobně jako Pavel Bém na podobném pašalíku v Praze. Tj., nechal kolem sebe řádit partu chamtivých chytráků, kteří důmyslně oškubávali firmy usilující o veřejné zakázky, a tvářil se, že nic nevidí, nic neslyší. Stačí, když veřejný sektor nepřijde zkrátka a to ostatní je vedlejší.

Jaká sorta lidí se dostává v ČR do rozhodujících pozic

18. 8. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení < 1 minuta

Vkus pan Nečas opravdu nemá. O paní Nagyové ani nemluvím (osobně by mi to bylo opravdu trapné být v její situaci milenky "asistenkou"). Posouvají význam a obsah slova asistentka poslance opravdu do nové dimenze. Nutí to k zamyšlení, jaká sorta lidí se v ČR dostává do vysokých a odpovědných pozic. Jaké jsou hodnoty, které tací lidé vlastně ztělesňují? Velká část českých politiků má zřejmě pocit, že moc, privilegia, peníze vykoupí pohrdání, výsměch a deficit osobní integrity a cti, které přímo rámují jejich veřejné vystupování. Jak ale vlastně můžou takoví lidé (de facto slaboši) opravdu rozhodovat o osudu země a dalších lidí? Nechci to to ani domýšlet, píše Veronika Sušová-Salminen.

Zakázané vzdělávání s českými titulky

16. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Celosvětový projekt několka set producentů o vývoji a smyslu vzdělávání.

Dokumentární film "Zakázané vzdělávání" nás seznamuje krok za krokem se vznikem školského systému a jeho problémy v současném světě. Zároveň zkoumá alternativní přístupy a zviditelňuje ty zkušenosti, které se odvážily změnit strukturu vzdělávacího modelu tradiční školy.

Ve filmu je více než devadesát rozhovorů s učiteli, vědci, odborníky, spisovateli, matkami a otci. Je to cesta napříč osmi zeměmi Latinské Ameriky a čtyřiceti pěti nekonvenčními vzdělávacími zkušenostmi, kterou dosud vidělo nebo si stáhlo již více než deset miliónů lidí. Film byl společně financován více než sedmi sty koproducenty a nabídnut k volnému šíření do celého světa. Z filmu se ve španělsky mluvících zemích stal jedinečný fenomén, zcela nezávislý projekt nebývalého rozsahu, který odhaluje skrytou potřebu a volání po nových formách vzdělávání.

Webové stránky projektu: ZDE

KRIZE NA BRITSKÝCH UNIVERZITÁCH:

40 procent kateder cizích jazyků a kultur čelí likvidaci

18. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Počet britských univerzit, nabízejících kurzy cizích jazyků a kultur, poklesne začátkem nového školního roku ze 105 v roce 2000 na 62

Více než 40 procent britský kateder, nabízejících kurzy cizích jazyků a kultur, bude do deseti let zlikvidováno, varuje bývalý vládní poradce, jehož úkolem bylo zvýšit na britských univerzitách počty studentů studujících jazyky. Bude to těžká rána britským diplomatickým a hospodářským nadějím.

V důsledku rostoucí krize při studiu cizích jazyků a kultur v Británii - která vyvolává znepokojení v nejvyšších vládních kruzích - už nyní poklesl počet jazykových kateder ze 105 v roce 2000 na 62 začátkem letošního akademického roku.

Několik videí o české historii, literatuře a ekonomice v angličtině

16. 8. 2013

čas čtení 1 minuta



< Jan Čulík v rozhovoru s Jamiem Smithem o české historii

Natočili jsme tato videa v roce 2010 pro britský projekt Humbox (Humanities Box), akademickou databázi vyučovacích materiálů o různých zemích Evropy. Světově je k dispozici základních informací o České republice v angličtině naprosté minimum, pokusili jsme se tuto situaci svou troškou změnit. Původně měl server YourTube časový limit na umisťování videí 10 minut, takže se tam tato naše videa nedala zveřejnit. V současnosti tomu už tak není, tak jsme je mohli nyní umístit na tomto serveru pro veřejnost.

  • A video interview with Martin Pilař, Ostrava University, on 19th century Czech literature HERE, also available for download from Humbox HERE
  • A video interview with Martin Myant on Czech economics since the fall of communism is HERE, also in HERE
  • A video interview with Jan Čulík on Czech history is HERE, also in Humbox HERE
  • A video interview with Jan Čulík on twentieth-century Czech literature is HERE, also in Humbox HERE

In all, there are more than forty different materials on Czech resources in Humbox, the British academic resource, see HERE

K TOMU: Three short videos about Slavonic Studies at Glasgow University. HERE HERE HERE

Kamera, režie, střih a produkce všech těchto videí Dominika Švecová, jíž za práci mnohokrát děkujeme. (JČ)

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2013

9. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

V červenci 2013 přispělo finančně na Britské listy 774 osob bankovním příkazem celkovou částkou 405 442,98 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2013 částkou 2282,51 Kč. (Finanční příspěvky poukázané Britským listům v červenci prostřednictvím mobilu budou zprostředkovatelskou firmou Airtoy poskytnuty až za dva měsíce, částka za červenec byla 77662.82 Kč.)

Zůstatek byl koncem července 2013 437 922,03 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

42753