CIA přiznala, že r. 1953 s britskou pomocí svrhla íránského demokraticky zvoleného prezidenta

20. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

CIA poprvé veřejně přiznala, že zorganizovala r. 1953 nechvalně známý puč proti demokraticky zvolenému premiéru Mohammadu Mosaddeqovi. Z dokumentů také vyplývá, že se britská vláda snažila potlačit informace o tom, že se na puči také podílela.

V den šedesátého výročí puče zveřejil americký státní bezpečnostní archiv na George Washington University celou řadu odtajněných dokumentů CIA.

"Vojenský puč, který svrhl Mosaddeqa a jeho vládu Národní fronty byl proveden pod vedením CIA jako akt americké zahraniční politiky, který byl schválen na nejvyšší vládní úrovni," praví se v dosud potlačované části interní historie CIA nazvané "Bitva o Írán".

Zveřejněné dokumenty podrobně popisují, jak Spojené státy s britskou pomocí puč zorganizovaly.

Británie a zejména ministr zahraničí Anthony Eden považovaly Mosaddeqa za vážnou hrozbu svým strategickým a hospodářským zájmům poté, co íránský premiér znárodnil britskou Anglo-íránskou ropnou společnost, která byla později přejmenována na BP. Avšak Británie potřebovala podporu USA a Spojené státy se lehce nechaly přesvědčit. Z britských dokumentů vyplývá, že se vysocí vládní činitelé snažili v sedmdesátých letech zabránit tomu, aby Washington zveřejnil dokumentaci, která "by byla pro Británii ztrapňující". Britská dokumentace o puči je i nadále utajována, přestože je známo, že britská účast na puči byla velká. V pondělí uvedlo britské ministerstvo zahraničí, že nepotvrdí ani nepopře britskou účast na tomto puči.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6382

Diskuse

Obsah vydání | 20. 8. 2013