Nová vlna exekucí?

22. 1. 2014 / Petr Novák

čas čtení 2 minuty

Máme zde pravděpodobně nový problém.

Banky doposud v oblasti hypotečních úvěrů a úvěrů na bydlení postupovaly opatrně.

Nyní mám zprávy, že období klidu končí. Exekutorské úřady a vymáhací agentury nyní vedou jednání s bankami, kdo dostane největší díl.

S touto "lahůdkou" ale přijde mnohem větší sociální napětí a problémy. Z úvěrů na bydlení je nesplácených 5,16% ZDE a celkový počet hypoték: ZDE ZDE

Ze všech zdrojů mi vychází, že lidí, co jsou v problémech s hypotékami je zhruba 27 tisíc. To není malé číslo. Skoro určitě to zahýbe s trhem s nemovitostmi a hlavně zde přibude armáda nových bezdomovců.

Pokud se zamyslíte, že větší část jsou rodiny s dětmi, tak mi vychází hrozné číslo cca 50 tis lidí ve velkých problémech.

PŘEČETLI JSME:

Hlavně, že v demokracii jste bezdomovcem svobodně

22. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

"Patočka nerozumí anebo nechce rozumět naprosto zásadnímu rozdílu mezi demokracií (i špatnou) a diktaturou. Adamcova vláda (přesněji ústřední výbor) mlátila a zavírala disidenty úmyslně, protože tak udržovala obyvatelstvo ve strachu a sebe -- tedy diktaturu -- u moci. Nečasova vláda neposílala bezdomovce na ulici a nenechávala penzisty na pospas exekutorům úmyslně, natož proto, aby se udržela u moci."

Zdroj: ZDE

To je zase výkon, poznamenává na Facebooku Veronika Sušová Salminen a pokračuje:

Z hlediska bezdomovce je v tom určitě rozdíl - leží v mraze na ulici a říká si, ale to je skvělý, že žiju v demokracii, sice jsem na ulici, ale moje demokratická vláda to nechtěla a jaké štěstí, že na tom, jestli budu na ulici a umřu tam, její bytí u moci nezáleží.

Přesně tak. V tom je určitě dnešní režim "lepší" - bezdomovci, penzisti a jejich problémy a bída, to fakt není na čem vlády v ČR stojí...

Čínská vládnoucí elita si ukrývá své bohatství na britských Panenských ostrovech v Karibiku

22. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Více než desítka rodinných příslušníků nejvyšších čínských politických a vojenských představitelů využívá zahraničních firem na britských Panenských ostrovech, jejichž prostřednictvím si tam skrývá obrovské bohatství. Mezi jinými má na Panenských ostrovech své bohatství švagr nynějšího čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a zeť bývalého premiéra Wena Ťia-paa.

Z prozrazených dokumentů také vyplývá, že čelné západní banky a účetní firmy, včetně podniků PricewaterhouseCoopers, Credit Suisse a UBS kolaborují s čínskými komunisty a zakládají pro ně v zahraničí podniky, jejichž prostřednictvím si mohou mimo Čínu ukrýt své bohatství.

Rozhovory v Montreux mále skončily, ještě než začaly

22. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Mírová jednání zaměřená na ukončení syrské občanské války se krátce po začátku zastavila kvůli rozhořčenému sporu o politickou budoucnost Bašára Asada. USA a opozice tvrdí, že syrský prezident ztratil legitimitu, když silou potlačil pokojné protestní hnutí. Syrský ministr zahraničí Valíd al-Mualim reagoval obviněním, že zemi rozdělily teroristé a vnější vměšování. Navzdory žádosti generálního tajemníka OSN poté odmítal opustit pódium.

Všeobecný základní příjem ve světle vztahu svobody a odpovědnosti

22. 1. 2014 / Michael Kroh

čas čtení 8 minut

Ve stínu předčasných voleb a napínavého sestavování vlády proběhla bez větší pozornosti médií celoevropská petiční kampaň, jejímž cílem bylo posunout otázku tzv. všeobecného (nepodmíněného) základního příjmu mezi evropské priority. Jak dopadla v Evropě, není v tuto chvíli ještě známo, nicméně u nás se přidělená kvóta 20 000 podpisů zdaleka nesplnila.

Ukrajina: Kyjevská policie odmítá, že by použila střelné zbraně, protiřečí prokurátorovi

22. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Kyjevská městská policie odmítá, že by její příslušníci dnes proti demonstrantům použili střelné zbraně.

Kancelář ukrajinského hlavního prokurátora dnes potvrdila, že při protestech nejméně dva lidé zemřeli v důsledku střelných zranění. Okolnosti úmrtí je teprve třeba vyjasnit.

Předchozí zprávy z Kyjeva hovoří o tom, že policie používá na ulici Hruševského slzný plyn, ohlušující granáty a plastové projektily.

Zdroj v angličtině: ZDE

Ukrajina: Dva lidé zemřeli při bojích na barikádách

22. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Dva demonstranti dnes byli zastřeleni při bojích s policií, informuje medicínský personál z místa události. Reportér agentury AP hlásí, že jej zdravotníci informovali o dvou mrtvých poblíž barikád na hlavním náměstí, kde dochází ke střetům již třetí den. Policie předtím hlásila jednoho mrtvého, ale není jasné, zda šlo o jinou oběť operace, jejímž cílem je násilím ukončit protesty.

Ukrajina: Násilí proti bezpečnostním složkám podle demonstrantů organizuje ultrapravice

22. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Policie se dnes v 6:00 pokusila vyklidit tábor protestujících na ulici Hruševského, ale byla odražena. Premiér Mykola Azarov řekl kabinetu, že "teroristé" z Majdanu "zajali desítky lidí a bijí je".

Americké velvyslanectví na Ukrajině iznámilo, že revokuje víza "několika Ukrajinců spojených s násilím". Nepředložila jména, ale oznámila, že "zvažuje další akci" proti těm, kdo jsou zodpovědní za nynější násilí".

Podle protestujících, kteří odmítají násilí, útoky proti policii organizuje málo známá ultrapravicová skupina Pravý sektor.

Zdroj v angličtině: ZDE

V Montreux začaly rozhovory o Sýrii

22. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Ve středu byly zahájeny v Montreux mezinárodní rozhovory o konfliktu v Sýrii. Není naděje, že by došlo k politickému řešení, ale existuje určitá naděje, že by mohlo dojít k dohodě o opatřeních k vytváření důvěry z obou stran a pro zlepšení přístupu pro humanitární pomoc pro miliony trpících lidí.

Snowden: "Jednal jsem sám"

22. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Americký whistleblower Edward Snowden sdělil časopisu New Yorker, že jednal sám a že spekulace některých amerických politiků, že mu pomohla ruská tajná služba, jsou "absurdní".

"Jednal jsem zcela jasně sám, bez pomoci od kohokoliv, a už vůbec ne od nějaké vlády," řekl Snowden a dodal, že toto obvinění je nepravdivé. "Je zcela jasně falešné a američtí občané jsou chytřejší, než si politikové myslí, že jsou," dodal Snowden.

Šéf výboru pro výzvědné záležitosti americké Sněmovny reprezentantů v neděli oznámil, že výbor vyšetřuje, zda Snowdenovi pomohlo Rusko při odcizení a zveřejnění amerických utajovaných vládních skutečností.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Edward Snowden kandiduje na funkci "správce" Glasgow University

22. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Studenti z Glasgow University přesvědčili prostřednictvím jeho právníka amerického whistleblowera, aby kandidoval na tříletou funkci "rectora" (tj. "správce") skotské University of Glasgow. (Funkce "rectora" je ceremoniální, "rektor" v českém smyslu se řekne "vice-chancellor" či "principal". "Rectora" volí studenti a zvolený činitel ve vrcholném managementu zastupuje zájmy studentů.)

V současnosti tuto funkci zastává Charles Kennedy, bývalý šéf britské strany Liberálních demokratů, v minulosti byli studentskými "správci" univerzity izraelský jaderný technik a whistleblower Mordechai Vanunu, uvězněný Izraelem za prozrazení skutečnosti, že Izrael má jaderné zbraně, manželka Nelsona Mandely Winnie Mandela, radikální levicový skotský politik a žurnalista Jimmy Reid, či moderátor zpráv britské televizní komerční stanice Reginald Bosanquet.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Hrátky s ohněm

21. 1. 2014 / Pavel Kopecký

čas čtení 1 minuta

Právě se opět hojně, až poněkud rituálně mluvilo na téma "odkaz dlouho zamlčovaného sebeupálení Jana Palacha". Pravda, moc už se o dotyčném idealistovi "nesluší" říkat, že byl de facto politicky nalevo od KSČ, žádný odpůrce systému. Nicméně alespoň se o něm, i když notně zkresleně, mluví. Ovšem například po jiném muži, který roku 1992 totožným způsobem protestoval proti většinou obyvatel odmítanému, nicméně nakonec zase strpěnému vývoji, rozbití ČSFR, ani pes nevzdechne.

Ukrajinské úřady zpracovaly plán zásahu proti demonstrantům

22. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ukrajinská vláda má podle médií odkazujících na prominentní bezpečnostní zdroj zpracovaný plán "vyčištění" hlavního kyjevského náměstí, kde již po dva měsíce probíhají protivládní protesty. Zásah má provést 4631 příslušníků vojsk ministerstva vnitra, 1460 milicionářů (militarizovaná policie) a 1530 příslušníků zvláštní jednotky Berkut. Minimálním cílem je obnova vládní kontroly nad ulicí Gruševského a Evropským náměstím. Maximálním cílem je plné "vyčištění" náměstí. Zvažuje se také varianta odříznutí náměstí od Domu odborů, kde se nachází štáb protestů. Kdy má operace začít nebylo zveřejněno.- Represivní zákony schválené minulý týden v prvním čtení prostým zvednutím ruky vládních poslanců vstupují v platnost právě dnes.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

2014: 85 osob vlastní tolik, co polovina lidstva

22. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Podle nové studie britské charitativní společnosti Oxfam pouhých 85 nejbohatších osob světa nahromadilo ekonomická aktiva zhruba odpovídající majetku 50% zbytku lidstva.

To znamená, že každý z nejbohatších kontroluje tolik zdrojů, jako 42 milionů nejchudších.

MLK -- jsi i nadále velkou inspirací pro své krajany - ale bohudíky, nejsi svatým

22. 1. 2014 / Jan Mrskoš

čas čtení 2 minuty

To posílá Twitter zprávu Oliver Stone a adresátem v nebi je Martin Luther King jr. To je jedna z více zpráv Twitter, kterými Oliver Stone-- známý filmař zdramatizovaného faktu -- oznámil v těchto dnech veřejnosti, že končí se svou činností na očekávaném novém filmu o životě MLK, kde titulní roli měl hrát známý Jamie Foxx.

Rusko letos přezbrojí brigádu v Leningradské oblasti raketami Iskander-M

22. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Ruská raketová vojska letos obdrží brigádní raketový komplex Iskander-M. Přezbrojena jím má být 26. raketová brigáda na základně v Luze - asi 140 km jižně od Sankt Petěrburgu a přibližně 100 km východojihovýchodně od estonské hranice, vyplývá z vyjádření velitele Západního vojenského okruhu generálplukovníka Anatolije Sidorova.

Staré stromy rostou rychleji než mladé, ukázala studie

22. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

V protikladu k dlouho převládající falešné představě stromy během svého života nikdy nepřestanou růst. Ve skutečnosti čím jsou starší, tím se jejich růst zrychluje, i když už dosáhly masívní velikosti. To znamená, že staré stromy v uhlíkovém cyklu na Zemi hrají mimořádně důležitou roli.

STŘÍPEK DO MOZAIKY SJEZDU ODS

Nadějný zachránce ODS a sudetské Panevropy

21. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Největší česká média bohužel většinou dlouhodobě fatálně selhávají v úloze objektivně informovat veřejnost. Okolo před několika lety neznámého brněnského politologa Petra Fialy tato velká média postupně účelově vytvořila umělý obraz "nadějného politika" a "odborníka". O jeho minulosti a ideovém zázemí média systematicky mlčí, účelově vytváří představu "schopného ministra", "nadějného zachránce ODS" atd. Říká se, že ze stokrát opakované lži se stane nakonec pravda. Neustálé opakování pozitivního obrazu Petra Fialy médii vede i k jeho velmi pozitivnímu obrazu ve veřejnosti, píše čtenář Jaroslav Horák.

Příběhy z ghetta nového tisíciletí

21. 1. 2014 / Štěpán Cháb

čas čtení 7 minut

Byt 3+1, Varšavské ghetto. Naše rodina žila v jedné místnosti, měli jsme dvě postele, na kterých jsme nemohli usnout, protože nás na ně bylo moc, proto ti obětavější z nás spali na zemi. Ve vedlejší místnosti žila další rodina, ve stejných podmínkách. V další místnosti další rodina. Jeden byt, tři rodiny. Prostor velmi omezený, životní podmínky komické, tragicky komické.

Byt 3+1 v panelovém domě kdekoliv v této republice. Majitelem bytu jsou starší rodiče. Jejich dvě dospělé děti mají vlastní rodiny, přesto, pro nedostatek příležitostí, dlí v bytě rodičů. Každá rodina obývá jednu místnost, kuchyně je využívána na směny, stejně tak koupelna.

V čem je tato situace odlišná od situace ve Varšavském ghettu? Nemlátí nás esesáci, přesto se utlačitel najde.

Svět potřebuje radikálního Martina Luthera Kinga, nikoliv Jana Palacha

21. 1. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Na rozdíl od v mých očích zbytečného a kontraproduktivního Palachova činu, se domnívám, že aktivní, nicméně nenásilný boj proti establišmentu, jak jej prováděl Martin Luther King, Jr., a to zejména v čase, kdy "upadl v nemilost" u amerických vládních a ekonomických kruhů, je nesmírně inspirativní a nadčasový. Bohužel však známe jen "polovičního" MLK, a to kvůli "závadným" ideologickým důvodům.

Jak zabít naději

21. 1. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 5 minut

Co je platné, že "Historia magistra est", když je třída plná hluchých a slepých žáků.

Jacob van Blom

Kdyby byli všichni občané náležitě vzdělaní a rozuměli všichni dokonale všemu, co se týká veřejných záležitostí, bylo by všechno stranictví politické mnohem jednodušší, neboť by přestalo všelijaké podvádění občanů.

Karel Havlíček Borovský

Zabít naději není zase až tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Je sice na první, letmý pohled křehká a zranitelná, ale ve skutečnosti bývá zatraceně houževnatá, vzdorovitá a nepoddajná. Když už se vás jednou zmocní, a to i ve chvílích vyloženě beznadějných, zoufale se vás drží a nepustí, ani kdyby se vám do bytu dobýval exekutor.

Smyslem charity je gesto

21. 1. 2014 / Josef Nerušil

čas čtení 5 minut

V souvislosti s majetkovým narovnáním a finančním vyrovnáním církvím ve výši necelých dvou miliard se objevily úvahy na téma pozice charity v sociálním systému státu. Převezme charita v budoucnu úlohu sociálního státu?

Autor pracuje na Odboru vnějších vztahů Arcibiskupství pražského. Vyjadřuje vlastní názor.

Padesátiletá válka, která stále nekončí

21. 1. 2014 / Miloš Kaláb

čas čtení 13 minut

Kdo vede válku 50 roků, která trvá i koncem ledna 2014? Podle údajů kanadské agentury Postmedia News z Washingtonu to jsou Spojené státy. Je tomu přesně 50 roků, co americký prezident Lyndon B. Johnson vyhlásil tuto válku chudobě s utopickým cílem chudobu "léčit" a především jí zabraňovat. "Neustaneme, dokud tuto válku nevyhrajeme", řekl prezident a dodal, že jako nejbohatší země na světě nemohou Spojené státy připustit, aby válku prohrály.

Palachův čin byl odkaz budoucím generacím

21. 1. 2014

čas čtení 3 minuty

Vážený pán Čulík,

po prečítaní Vášho článku v Hospodárskych novinách (slovenský deník Hospodárské noviny publikoval ve slovenském překladu článek Jana Čulíka "Mám velké pochybnosti o klišé, které se dnes vytváří o Janu Palachovi", zveřejněný v Britských listech, pozn. red.) mi nedalo, aby som nereagoval na Váš postoj k výročiu smrti Jana Palacha.

Aj ja som mal v roku 1969 šesťnásť rokov a nevedel som hľadať súvislosti a logiku v šokujúcich protestných činoch niektorých jedincov. Dnes už viem, že takéto činy sa nedajú posudzovať len z pohľadu logiky, racia, ale že ide o určitú symboliku, posolstvo, odkaz pre budúce generácie, píše Ján Bergl.

Dokumentace: "Assadův režim systematicky vyvraždil 11 000 vězňů"

21. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Tři významní mezinárodní právníci potvrdili, že ze Sýrie byla propašována do zahraničí rozsáhlá dokumentaace, z níž vyplývá, že Assadův režim "systematicky vyvraždil" asi 11 000 vězňů. Právníci zkoumali tisíce syrských vládních fotografií a dokumentů zaznamenávajících smrt vězňů zadržovaných bezpečnostními jednotkami Assadova režimu od března 2011 do loňského srpna. Z dokumentace vypracovali zprávu, kterou dostali k dispozici deník Guardian a televizní stanice CNN. Autoři zprávy jsou Sir Desmond de Silva, bývalý hlavní prokurátor u mimořádného soudu pro Sierru Leone, Sir Geoffrey Nic, bývalý hlavní prokurátor v procesu s bývalým jugoslávským prezidentem Slobodanem Miloševičem a profesor David Crane, který obžaloval prezidenta Charlese Taylora z Libérie u soudu pro Sierru Leone.

Dokumentaci propašoval ze Sýrie fotograf syrské vojenské policie. Jednatřicetistránková zpráva právníků byla zprostředkována OSN, vládám a lidskoprávním organizacím. Byla záměrně zveřejněna nyní, kdy se v Ženevě koná druhá mírová konference o Sýrii, zorganizovaná OSN. Forenzní odborníci zkoumali a ověřili asi 55 000 digitálních fotografií asi 11 000 obětí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

POZVÁNKA:

Diskuze: Společnost a práce/společnost bez práce?

21. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Stránka na facebooku ZDE

Místo: Městská knihovna Praha

Datum : 22.1.2014

Čas: 19:00

Práce jako pojem označující nejen lidskou činnost, ale také soubor klíčových sociálních institucí, je ústředním prvkem evropské modernity. Právě práce tvořila nejpozději od 19. století jádro společenské identity, odlišné představy o ní zároveň určovaly podobu a náboj sociálních bojů. V současném neoliberálním kapitalismu se étos práce dostává pod výrazný tlak. V dalším cyklu Jiných pohledů na současnost se budeme zabývat proměnami práce jako (dosud) určujícího étosu společnosti. K jakým změnám dochází v antagonismu práce-kapitál? Jakým způsobem se mění podmínky práce? Co je to prekarizace práce? Co znamená společnost bez práce?

Diskutovat přijde nastávající ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová, sociolog Ondřej Lánský, ekonom, politik a aktivista Pavel Novák.

Vadí mi otupělost národa

21. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Myslím, že dnes není třeba obětovat život, míní Jana Karvaiová. Když se tak dívám na dění v naší zemi, stačilo by, kdyby lidé svou statečnost dávali najevo jinými způsoby. Protesty, stávkami, peticemi. Jen prostě NĚCO dělat a nesedět a nenadávat v soukromí obýváků. Mě vadí ta otupělost národa vůči všemu příkoří, které se děje. A myslím si, že by je nevyburcoval žádný Palach - myslím dnes. To je hodně smutné. A je ještě smutnější, že lidé chtějí, skoro vyžadují nějakého nového Palacha. A proč? To neumí sami bojovat? Stačí maličkosti. Stále se čeká na Mesiáše, jenže ten asi nepřijde. Hledají se jednoduché cesty, ale nikdo nechce jít tou složitější. Raději už žádný Palach. Pojďte všichni nějak přispět ke zlepšení světa.

Petice (nejen) proti útlumu orlických tratí, článek o skutečných nákladech na silnice a železnice

21. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Posílám vám odkazy na:

1) Petici za zachování železniční dopravy na tratích v Orlických horách, píše Pavel Prchal.

Článek o petici: Neberte nám železnici, žádá třicet starostů z Orlických hor

2) Článek "Jak dále s financováním dopravní infrastruktury?" od projektanta silničních staveb Ing. Tužína o tom, jak silnice nejsou levné a železnice nejsou drahé

3) Petici za zachování nádraží v Ramzové:

Nejvýše položená rychlíková stanice v Ramzové v Jeseníkách je cílem stovek turistů v zimě i v létě. U nádražní budovy však dnes najdete jen zavřené dveře.

4) Petici proti odvolání Ing. Pošvářové z Ředitelství silnic a dálnic:

Protestujeme proti rostoucímu vlivu betonářské lobby na rozhodování ministerstva dopravy a ŘSD. Žádáme ochranu a podporu těm úředníkům, kteří prokazatelně hájí zájmy státu.

5) Petici za obnovení vlakového spoje do Jeseníků

Mám velké pochybnosti o klišé, které se dnes vytváří o Janu Palachovi

20. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Dost dobře nerozumím, proč najednou vznikl tak obrovský zájem o Jana Palacha. Vždyť nejde ani o kulaté výročí jeho smrti. Budeme se nad jeho osudem zastavovat takto podrobně každý rok? Ano, já vím, proč to je - Češi už nerozlišují mezi realitou a tím, co vidí v televizi, žijí v seriálové realitě, a Angieszka Hollandová natočila o Palachovi seriál Hořící keř. Je podstatou televizních seriálů, že lidem podsunují fiktivní konstrukci a předstírají jim, že je to pravda. Nejinak to bude i v televizním seriálu Hollandové, jemuž jsem se, přiznám se, záměrně vyhnul. Nemám rád mytologizování a obávám se, že seriál zřejmě falešným mýtem bude, už proto, že jeho příběh napsal mladík, který v Palachově době vůbec nežil, a režisérka je Polka, tedy romantička, která kontury příběhu zjednoduší a uhladí.

Co také přinesla devalvace české měny

20. 1. 2014 / Daniel Strož

čas čtení 2 minuty

Již nejmíň od prosince minulého roku se v českých médiích vedou debaty o tom, co vlastně sledoval guvernér České národní banky Miroslav Singer, pod jehož vedením došlo ke snížení hodnoty koruny vůči euru. Někteří experti to vysvětlují tím, že ČNB si takto vylepšila bilanci v hospodaření, protože oslabená koruna podstatně zvyšuje hodnotu devizových rezerv, uložených v jejích trezorech. Neboli vysloveno z opačného konce -- a zdá se, že asi pravděpodobněji: devalvace má přispět ke snížení bankovních ztrát z uplynulých let, kdy byla koruna poměrně silným platidlem vůči cizí měně a občané toho po právu hromadně využívali k nákupům zboží, které pro ně bylo jinde výhodnější. (Záměrně nezmiňuji dovolené u moře, atp. Takový luxus je v tomto chudnoucím státě, kde už rodiny řeší, jak nasytit děti, záležitostí čím dál užší skupiny lidí.)

Oxfam: Nejbohatších 85 lidí dnes vlastní 33 bilionů Kč

20. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Britská charitativní organizace Oxfam (která se velmi odlišuje od českého Člověka v tísni tím, že je naprosto nepolitická) zveřejnila v pondělí zprávu, v níž varuje, že na světě roste nerovnost v důsledku bezkrupulózního uchvacování moci bohatými elitami. Zpráva byla zveřejněna v den, kdy bylo v luxusním hotelu InterContinental v Davosu zahájeno tzv. Světové hospodářské fórum.

Oxfam ve své zprávě poukazuje na to, že nejbohatších 85 lidí na světě vlastní celkem bohatství v hodnotě 1 bilionu liber (cca 33 bilionů Kč). Je to tolik, kolik celkem vlastní 3,5 miliardy nejchudších obyvatel na této Zemi.

Politik z britské strany UKIP:

Británie utrpěla přes Vánoce 2013 rekordní záplavy, protože se vláda rozhodla legalizovat sňatky homosexuálů

20. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

David Silvester, komunální radní britské euroskeptické a ultrapravicové strany UKIP (United Kingdom Independence Party), která má nyní v Anglii obrovský vliv na domácí politiku, což se projevuje zejména hysterickými útoky na občany Evropské unie ze zemí střední a východní Evropy, byl ze své funkce suspendován poté, co argumentoval v místních novinách, že Británie zažila přes Vánoce 2013 a Nový rok 2014 rekordní záplavy, protože to byl trest boží za to, že vláda legalizovala sňatky homosexuálů. Podle Silvesterova názoru jednal britský premiér David Cameron "arogantně proti evangeliím". Silvester byl suspendován poté, co odmítl žádost, aby už o svém náboženském přesvědčení neposkytoval další rozhovory médiím.

Silvester, který zastával místo komunálního radního v městě Henley-on-Thames, v médiích konstatoval, že varoval premiéra Camerona před "tresty", které budou následovat, bude-li homosexuálům povoleno, aby uzavírali sňatky. V místní rozhlasové stanici BBC Radio Berkshire řekl, že ho jeho každodenní modlitby přesvědčily, že nedávné záplavy byly právě tím trestem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Po letech chátrání a potěmkiniády bude Palachův dům ve Všetatech opraven

20. 1. 2014 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

Po desítkách let chátrání poslanci PSP ČR loni schválili dotaci šest milionů korun na vykoupení a opravu domu rodiny Palachových ve Všetatech na Mělnicku, kde žil a odkud odjel vykonat svůj čin před 45 lety zemřelý Jan Palach. Uvažuje se též o zřízení muzea Jana Palacha a obnovení cukrárny, kterou v domě provozoval jeho otec. Zprávu o tom přinesl deník iDNES.cz, který k článku (téměř dva roky poté, co stav domu nafotily Britské listy přiložil i svou fotogalerii zdevastovaného domu.

Z fotografií je mimo jiné patrný unikátní styl české piety; ačkoli dům se fakticky blíží ruině (matka zemřelého dům záhy po synově smrti prodala, odstěhovala se ke staršímu synovi, v roce 1980 zemřela, a po smrti další majitelky začal dům chátrat), už v roce 1993 na něm byla odhalena pamětní deska a byly u něj pořádány pravidelné pietní akce. Na http://www.janpalach.cz/cs/default/mista-pameti/rodny pietní stránky byl pak dům nafocen z bezpečné vzdálenosti a o jeho stavu na nich nebyla uvedena ani zmínka...

Jan Palach: "Přičiňte se živí v boji!"

20. 1. 2014 / Jan Kavan

čas čtení 15 minut

Nedávno jsme si připomínali 40. výročí sebeobětování Jana Palacha a za tři týdny tu bude 40. výročí činu Jana Zajíce, který se upálil přesně měsíc po pohřbu Jana Palacha 25.února 1969. Na události z té doby si pamatuji, jako kdyby se staly včera. Bylo mi 22 let, byl jsem radikálním studentem a členem vedení Svazu vysokoškolských studentů (SVS) Čech a Moravy. Byl jsem jedním z organizátorů velké pražské demonstrace 20. ledna 1969 za Jana Palacha (200 000 lidí) a za jeho požadavky, tak i jeho pohřbu 25. ledna. Poslední Zajícův dopis mi donesl tehdejší student teologie Olda Vít i s jeho fotkou jen pár hodin po jeho protestu.

Autor je bývalý ministr zahraničí ČR. Jeho článek původně vyšel v Britských listech 11.2. 2013.

Jsou některé myšlenky, za které stojí trpět?

20. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

"Já tedy nevím," řekl v diskusi o padesátých letech v Československu na jednom semináři na Glasgow University student bohemista z pražské Karlovy univerzity. "Kdybych si měl vybrat mezi postojem básníka konjunkturalisty Milana Kundery a takového Jana Zahradníčka, asi bych taky vstoupil do komunistické strany. Jaký má smysl strávit, jako Zahradníček, celou řadu let ve vězení a po propuštění zemřít?"

Původně vyšlo v BL 20. 10. 2003

Zemřít z bezradnosti

20. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

...Bitter as the cud
Of vile, incurable sores on innocent tongues,---
My friend, you would not tell with such high zest
To children ardent for some desperate glory,
The old Lie: Dulce et decorum est
Pro patria mori.

Wilfred Owen

Před mnoha lety jsem se v Brně seznámil s dívkou, jež, jak se ukázalo, pěstovala kontakty uvnitř pravicově extrémistické scény. Když jsem vyjádřil výhrady k politickým názorům jejích přátel, namítla, že jsou úplně v pořádku, protože oni chtějí přece jen "zemřít za vlast".

Jestli "vlast" či jiná záležitost za takovou oběť vůbec stojí, to zůstalo zcela mimo okruh tázání, a nikdy jsme nedospěli k formulaci Karla Krause "Je nasnadě zemřít pro vlast, ve které nelze žít".

Pro dubčekovské reformisty byla Palachova sebevražda katastrofou

20. 1. 2014 / Josef Nožička

čas čtení 6 minut

Kolem Jana Palacha se vrší řada okolností, k nimž se nepřihlíží. Uctívání Jana Palacha a zaklínání se jeho osobou stalo se takřka rituálem, aniž by si kdokoliv položil základní otázky. Není to jen otázka, zda víme všechno o příčinách jeho skutku, ale také, zda víme i o jeho následcích? Zda umíme Palacha navzdory všem adoracím a zkazkám zařadit do historického kontextu? Zda si dokážeme v mysli rekonstruovat společenskou situaci z počátku roku 1969? A proč nám nevadí, že namísto střízlivých historických pojednání, jež by Palachův skutek objektivně zhodnotila, jsou nám předkládány pouze srdceryvné pohádky, co si navzájem protiřečí a pouze pomáhají fixovat mýtus Jana Palacha, zneužívaný při nejrůznějších kampaních? A proč si nevšímáme, že Palach je politickou zbraní hromadného ničení?

K problému vědeckosti společenských věd

20. 1. 2014 / Josef Šmajs

čas čtení 27 minut

Přednáška proslovená v Klubu Nového slova 16. 1. 2014 v Bratislavě

O vědeckosti přírodních věd dnešní veřejnost nepochybuje. O jejich vědeckosti však pochybují někteří aktivní vědci sami. O vědeckosti věd společenských veřejnost naopak pochybuje. Paradoxně o ní nepochybují vědci společenští. Pokusím se ukázat, že nejhlubší důvod tohoto paradoxu souvisí nejen s tradiční důvěrou v jediný ontický řád skutečnosti, ale především s predátorským duchovním paradigmatem kultury.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2013

14. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2013 přispělo finančně na Britské listy 234 osob bankovním příkazem celkovou částkou 73 570,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2013 částkou 2419,46 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2013 372 181,08 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

40173