Světová zdravotnická organizace svolala mimořádné zasedání kvůli epidemii eboly v Africe

3. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

V Akkře v Ghaně jednají ministři zdravotnictví z 11 afrických zemí ve snaze zvládnout smrtící a zhoršující se epidemii eboly. Dosud bylo tímto virem nakaženo 763 osob a 468 z nich už zemřelo. Většina případů se vyskytla v Guinei, kde epidemie začala, avšak nyní se rozšířila i do Libérie a do Sierra Leone a stala se dosud největší epidemí eboly, k níž kdy na světě došlo.

Světová zdravotnická organizcae varuje, že je zapotřebí "drastických" akcí s cílem virus zlikvidovat a zajistit, aby se nešířil do dalších zemí v regionu.

Britský premiér chce "zachránit svět":

Cameron chce přimět farmaceutické společnosti, aby začaly vyvíjet nová antibiotika

3. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta



"Bez naléhavé, koordinované akce mnoha institucí a jedinců, směřuje svět do éry bez antibiotik, kdy běžné infekce a malá zranění, která byla vyléčitelná po dlouhá desetiletí, budou zase zabíjet," varoval DFr. Keiji Fukuda ze Světové zdravotnické organizace. "Důsledky budou zdrcující."

Potíž je, že farmaceutické společnosti nevyvíjejí nová antibiotika, protože to pro ně není finančně zajímavé. Ve snaze zabránit bakteriím, aby se antibiotikům přizpůsobovaly, lékaři je začali předepisovat méně, a tak antibiotika přestala být pro farmaceutické firmy lukrativní. Britský premiér David Cameron se rozhodl najmout Jima O'Neilla, bývalého hlavního ekonoma z finanční firmy Goldman Sachs jako předsedu týmu mezinárodních expertů, kteří by zkoumali "selhání trhu" v případě antibiotik, vznik bakterií odolných antibiotikům a zneužívání antibiotik po celém světě. Podrobnosti v angličtině ZDE

Sedm poskytovatelů internetových služeb žaluje britskou výzvědnou službu za masové špehování občanů na internetu

3. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Sedm poskytovatelů internetových služeb z různých zemí světa podalo oficiální stížnost na britskou špionážní monitorovací službu GCHQ za to, že použivá "malware" k pronikání do jejich sítí.

Stížnost od sedmi organizací ze šesti zemí - Velké Británie, Holandska, Spojených států, Jižní Koreje, Německa a Zimbabwe posiluje tlak na brtitskou vládu poté, co whistleblower Edward Snowden odhalil, že americké a britské špionážní organizace masově špehují uživatele internetu.

Stížnosti sedmi poskytovatelů směřují k vyšetřujícímu tribunálu, zvláštnímu soudu v Londýně, který hodnotí stížnosti na špionážní organizace a zneužívání dohledu nad občany vládnmi institucemi. Většina slyšení tohoto tribunálu se odehrává tajně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Index společenské prospěšnosti psa

3. 7. 2014 / Pavel Gajdošík

čas čtení 4 minuty

Když Svobodní čerstvě oznámili, že do boje o pražské zastupitelstvo na podzim potáhnou kromě "okamurovského" návrhu na zavedení "lidového veta" i s ideou zrušení podle nich diskriminačních poplatků za psa, na internetu to vyvolalo bouřlivé reakce, v nichž sice převažoval názor, že jde o laciný populismus a za město znečišťující psy by se mělo naopak platit víc, ale ozvali se i zástupci slušných majitelů městských čtvernožců, kteří namítali, že oni po svých miláčcích vždy vzorně uklízejí, a proto je ten poplatek diskriminuje skutečně.

Překvapení: Muslimové jsou taky lidi

2. 7. 2014

čas čtení 65 minut

Šokující je přesvědčení některých Čechů, kteří v životě nepotkali jediného muslima, že jsou to všechno "zloduši" a "vrazi". Uvažoval jsem o tom, když stojí vedle mě muslimové v Británii ve veřejné dopravě, nebo mě obsluhují v bance, v supermarketu či v restauraci. Zřejmě bych měl vytáhnout samopal a postřílet je, že? Zmínil jsem se o iracionální nenávisti některých Čechů vůči muslimům v britské společnosti, Britové se smáli. Přítomen byl jeden britský podnikatel, jehož podnik před několika lety zachránil před bankrotem cílenou investicí islámský podnikatel - nic z toho neměl, jen prostě pomohl. (JČ)

Níže přinášíme kapitolu o muslimech z čtivého románu Johna Lanchestera Chceme to, co máte vy, o životě v dnešním Londýně - v obří multikulturní metropoli. Knihu doporučujeme, je zábavná i informativní. Recenze Jana Čulíka je ZDE

Muslimové se bojí islámského terorismu

2. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Průzkum ukázal, že Al-Káida, libanonský Hizballáh, islamisté z Boko Haram působící v Nigérii, ale i palestinské radikální hnutí Hamás, které nyní ovládá Pásmo Gazy, mezi lidmi ztrácejí podporu. V Libanonu uvedlo 92 procent dotazovaných ze sunnitských, šíitských i křesťanských komunit, že se obává islámského extremismu. Vloni jich bylo 81 procent.

Větší počet lidí než před rokem má z militantů strach i v Jordánsku a Turecku, které rovněž hraničí se Sýrií, oba státy přijaly na svá území velké množství syrských uprchlíků. V Turecku stoupl počet obávajících se z 37 procent na 50 a v Jordánsku z 54 na 62 procent.

Zdroj: ZDE

"From Russia with Love". Anatomie jednoho režimu

2. 7. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 16 minut

O ruském politickém systému či "putinské suverénní demokracii" se většina dozvídá útržky z médií, které jsou potom interpretovány do jednoho monolitu "nedemokratického Ruska" či "autoritářského Ruska". Rusko dnes plní stránky novin především jako zdroj negativních zpráv, přesto o něm víme poměrně málo. Vnitřní dynamika režimu, jeho sociální a demograficko-sociální zázemí a konečně i kulturní zdroje a tradice zůstávají bez mediálního zájmu.

O životě v ČR a v Rusku

2. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Zajímavý názor jsem vyslechl v úterý večer od kohosi relativně zkušeného ohledně toho, zda je příjemnější žít v Rusku či v České republice. Bylo mi řečeno, že život v Rusku pro normální lidi naprosto svobodný, více než život v České republice, protože Rusko je sice teoreticky svázáno množstvím byrokratických a svobodu omezujících zákonů a nařízení, ale ty nikdo nedodržuje a jejich dodržování nikdo nekontroluje. Rusko je podle názoru tohoto svědka také daleko otevřenější, aspoň v kruzích, v nichž se pohybuje, a netrpí tolik rasismem, xenofobií a sebestředným zápecnickým postojem, jakého jsme prý skoro všude svědky v České republice. Názory případných extremistů, i těch blízkých vládě, se v běžném životě prý neprojevují, a v žádném případě v Rusku široce neexistuje ošklivý antiislamismus, jakého jsme svědky v ČR, kde většina Čechů žádného muslima v životě neviděla, ale dobře ví, že muslimové jsou "vrazi".

Informace, že se obyčejní Rusové cítí v Rusku svobodně, navzdory oficiálně existujícímu množství zákazů, je možná hlavním důvodem pro Putinovu popularitu. Zaujalo mě, že ačkoliv je Petrohrad oficiálně baštou tažení proti "homosexualismu", v Ermitáži se tam právě koná mezinárodní výstava Manifesta, kde můžete zhlédnout i lesbické obrazy, jako je tento, zaznamenávající sex mezi dvěma ženami.

Prosíme, stěžujte si u Facebooku na českou protiislámskou stránku obsahující hate speech

29. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Facebook ignoruje stránky psané jinými jazyky, než je angličtina, které šíří rasovou a náboženskou nenávist. Je nepřijatelné šířit náboženskou nenávist. Prosím, stěžujte si u Facebooku na stránky "Islám v České republice nechceme", která je z etických, morálních i právních důvodů naprosto nepřijatelná a šíří iracionální nenávist vůči spoluobčanům. Kdyby existovala v angličtině, bude zrušena za pět minut.

Šíření rasové a náboženské nenávisti je trestný čin. Že jsou české trestní orgány neschopné, to je známá věc. V zahraničí však nejsou neschopné. Civilizovaní lidé šíření rasové a náboženské nenávisti netolerují, ať to dělá kdokoliv vůči komukoliv.

Osobní útoky odeslané na emailové adresy University of Glasgow budou předány britské policii. (JČ)

V Jeruzalémě zavraždili palestinského výrostka

2. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Izraelští extremisté unesli a zavraždili palestinského výrostka z Izraelem anektovaného východního Jeruzaléma. Uvedl to izraelský armádní rozhlas. Svědci viděli, jak byl mladík donucen nastoupit v arabské části města do automobilu. Jeho mrtvola byla o několik hodin později nalezena v jiné části města. Rozhlas vraždu charakterizoval jako "pravděpodobnou odplatu" za usmrcení tří izraelských mladíků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Současná strategie Kyjeva nikam nepovede

1. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Kyjev reagoval na více než stovku separatistických útoků a nejméně 20 zabitých vojáků během desetidenního příměří tak, jak se dalo očekávat. Obnovení vojenských operací s hlavním záměrem zničit povstalce v jejich ukrajinských centrech je však s největší pravděpodobností velkou chybou a nebude možné tento záměr uskutečnit, bez ohledu na ochotu Kyjeva akceptovat ztráty mezi civilisty. Nepřímá strategie, kterou teoreticky rozpracoval britský historik Basil Henry Liddell Hart, by mohla fungovat, zdá se však, že Kyjev nemá disciplínu a trpělivost k její realizaci.

Šíření nenávisti na základě kolektivní viny je naprosto nepřijatelné

1. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Rasismus a netolerance k jinakosti je založena na principu kolektivní viny. Pokud jsme přistihli Němce, žida či Roma při krádeži, znamená to pro Čecháčka, který se bojí vnějšího světa, že všichni Němci, židi či Romové jsou zloději. Doufal bych, že toto myšlení je nepřijatelné, protože každý ví, že když nějaký Čech něco ukradne ve vídeňském supermarketu, neznamená to nutně, že kradou všichni Češi.

Dostali jsme asi pět emailů, které vážně argumentují, že Britské listy jsou "zrádcem českého národa" a "zrádcem evropské civilizace" a "milovníky muslimů", protože poukazují na to, že hate speech na základě představy kolektivní viny je trestným činem.

Česká mainstreamová média přiživují iracionální nenávist vůči islámu

2. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

S Vaším článkem "Šíření nenávisti na základě kolektivní viny je naprosto nepřijatelné" musím souhlasit. Někteří lidé už se chovají až pomateně, když slyší slovo islám. Ale podíl na tom mají hlavně mainstreamová média, která přiživují iracionální nenávist vůči islámu, píše Michal Mikulenka. Vytvářejí tak úplně zkreslený a zjednodušený obraz.

A podíl mají i málo znalí politici. Není to například tak dávno, kdy jedna známá politička položila otázku: A to chcete, aby nás Saddám napadnul? (volná citace z doby před napadením Iráku, slovo po slově už si přesně nepamatuji).

Hongkongská policie zadržela stovky prodemokratických demonstrantů

2. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Více než pět set demonstrantů bylo zatčeno za to, že během prodemokratických protestů protizákonně "okupovali" ulici ve finanční čtvrti v centru Hongkongu. Demonstrace se jako každoročně konala 1. července, v den výročí přechodu bývalé britské kolonie pod čínskou správu, k němuž došlo r. 1997. Organizátoři, Fronta pro občanská lidská práva, uvedli, že se protestů účastnilo 510 000 lidí, zatímco policie odhadla účast na 98 600. Protesty byly energické, ale pokojné. K vandalismu nedošlo.

Izrael v reakci na vraždu tří Izraelců sahá k metodám státního terorismu, aniž by postupoval podle práva

2. 7. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Životy civilistů vždy představují tabu, jak izraelské, tak palestinské. Zavraždění tří mladých izraelských studentů je nutné jednoznačně odsoudit a viníky nalézt a postavit před řádný soud. Není ale přípustné, aby přitom stát Izrael uplatňoval teroristické metody či kolektivně trestal nevinné lidi.

Romové už nejsou považováni za lidi

2. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Když jsem minulý týden otevřel Noviny jihlavské radnice, nemohl jsem ani věřit vlastním očím. Z uvedené ankety vyplývá, že pro dotazovanou mládež nejsou Romové už ani lidmi. Jsou pouze něčím, co lidi obtěžuje. Velmi zajímavé je, že prevence toho, co respondentům vadí, se ocitla na zcela opačném konci hodnocení.

Netroufám si na rozbor toho, co způsobuje tento stav. Upřímně řečeno, když se projdu po Jihlavě, chápu, že slabomyslní jedinci mohou dospět k zjednodušeným závěrům. Ovšem od oficiální tiskoviny radnice bych to skutečně nečekal, píše čtenář, který si nepřál být jmenován.

Robert Fisk: Je to o koloniích, které Izrael buduje na arabském území

2. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

Tři izraelští teenageři usmrcení Palestinci. Zlovolné, kruté, neodpustitelné. Pravda. Nejméně 37 libanonských dětí usmrcených Izraelem. Politováníhodné, nešťastné, ale nakonec za to mohou "teroristi". Nepravda. Vyvraždění dětí v Qaně v Libanonu r. 1996 - byli mezi 109 civilisti, které usmrtilo izraelské ostřelování tábora OSN - bylo válečným zločinem. Válečným zločinem, je nutno dodat, je i vražda tří izraelských teenagerů.

Nejen o zabíjení na Ukrajině

1. 7. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Je opravdu tak složité uvést, že nikým nevolená vláda v Kyjevě nese zodpovědnost za usmrcení stovek civilistů a vyhnání sta tisíce dalších lidských bytostí z domovů, aniž bychom lovili v obskurních zdrojích? Je nutné pořád omílat každičký Putinův prd a laxně se stavět k vraždám ruských novinářů na Ukrajině ZDE? Proč Západ neodsoudí vraždění na východě Ukrajiny, když mu údajně tolik na srdci leží lidská práva?

Nicolas Sarkozy byl zadržen kvůli údajné korupci

1. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy byl vzat do vazby a má být vyslýchán kvůli podezření z korupce. Policejní vyšetřovatelé ho mohou zadržovat 24 hodin s případným prodloužením vazby o dalších 24 hodin. Sarkozy se sám přihlásil na policie poté, co vyšetřovatelé zadrželi jeho právníka, Thierryho Herzoga, a dva soudce.

Vyšetřovatelé se snaží zjistit, zda se Sarkozy pokusil zvrátit průběh spravedlnosti. Podezřívají ho, že se snažil získat od jednoho ze soudců tajné informace o průběhu jiného vyšetřování a že byl varován, že jeho mobil odposlouchávají soudci, kteří vyšetřují údajné financování jeho prezidentské kampaně v roce 2007 libyjským diktátorem Muammarem Kaddáfím.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Co vědí Londýňané o České republice?

1. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta



Zdravím, tohle je krátké videjko, které jsem si udělal ve volném čase o tom, co lidi v Londyne ví nebo si myslí o České Republice. Poměrně často jsem se musel ptát na Prahu, protože o Čechách nic nevědeěli. napsal nám Jan 'Slejdy' Sládečko. Zjistil, že většina Londýňanů v Praze byla na krátkodobé dovolené a pila pivo, město se jim líbilo, pivo chutnalo, ale jinak nevěděli nic.

Podvod jménem svoboda

30. 6. 2014 / Leopold Kyslinger

čas čtení 27 minut

František Štván se v článku "Citové vydírání není fér v osobním životě, natož politickém" rozhořčuje nad pokrytectvím těch, kteří "odklánějí" miliardy, ale obviňují ze škod podstatu sociálního státu. Ve svém příspěvku chci dokázat, že to není jenom české specifikum a že to není ojedinělý exces, ale přímo vlastnost pokročilé postindustriální společnosti založené na moci generované majetkem. Že bez zásadních změn chápání majetkových práv ústí život společnosti do spektáklu.

Účet za Europu Jagellonicu je nikoliv 31 mil. Kč, ale 44,8 mil. Kč - a další drobná překvapení Jiřího Fajta

30. 6. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 11 minut

V úterý 1. července 2014 hodlá ministr kultury Daniel Herman uvést do úřadu generálního ředitele Národní galerie v Praze pana Jiřího Fajta, jmenovaného do této funkce navzdory protestům velké části odborné veřejnosti právě před rokem exministryní Alenou Hanákovou, v té době již čtvrtý den v dvojnásobné demisi. Celá věc má ovšem jeden zásadní háček.

V pátek 27. června 2014 dopoledne se na Ministerstvu kultury uskutečnilo jednání na nejvyšší úrovni za osobní účasti ministra Hermana. Na tomto setkání odmítl Jiří Fajt již poněkolikáté podepsat platový výměr a náplň práce. Fajt chtěl původně čtvrt milionu měsíčně.

Washington se snaží "modifikovat" válku v Iráku a Sýrii

30. 6. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Americký prezident Barack Obama požádal Kongres o finanční částku ve výši půl miliardy dolarů na trénink a výzbroj "rebelů", kteří už tři roky bojují se syrským režimem prezidenta Asada. Pokud bude tato žádost vyřešena k uspokojení Bílého domu, Spojené státy se převážně od nepřímé podpory rebelům v Sýrii de facto do tohoto tragického konfliktu přímo zapojí.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2014

2. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V červnu 2014 přispělo 625 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 223 279,10 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2014 částkou 1991,75 Kč. Příjem z reklamy byl v červnu 2014 celkem 140 000 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2014 403 628,99 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

29979