JSME OBĚTÍ NOVÉ ÉRY "NELINEÁRNÍ POLITIKY"

Cílem je ochromit to, jak lidé vnímají svět, aby nikdy nevěděli, co se vlastně děje

4. 1. 2015

čas čtení 6 minut



Adam Curtis, vynikající analytik a dokumentarista z televize BBC, autor klíčových dokumentárních seriálů, jako je The Century of the Self též ZDE , o vlivu marketingové manipulace na dnešní svět, nebo The Power of Nightmares, o tom, že globální hrozba terorismu je uměle vytvořený jev, přeháněný pro politické účely, natočil nový dokumentární film, který bude zveřejněn 25. ledna 2015. V něm argumentuje, že svět přešel do nové, matoucí éry "nelineární politiky", v níž politikové záměrně činí matoucí a protikladné strategické kroky, aby zmátli občanstvo a ochromili jakoukoliv možnost opozice omezit jejich absolutní moc.

Vynikajícím praktikem nové "nelineární politiky" je poradce ruského prezidenta Putina Vladislav Surkov, který její zásady převedl do politiky z oblasti postmoderní konceptuální umělecké avantgardy. Stejnou praxi jako prezident Putin, totiž zmást opozici protikladnými a nelogickými kroky, však nyní používají i západní politikové.

Ukázku z nového filmu Adama Curtise přinesl koncem roku 2014 satiricko-politicky analytický televizní pořad "Wipe" britského satirika Charlieho Brookera, který se vysílá v BBC. Zveřejňujeme tuto ukázku jako video, viz výše, i její český překlad. Adam Curtis argumentuje:

OSN: Evropská unie musí otevřít své dveře uprchlíkům z Blízkého východu

4. 1. 2015

čas čtení 3 minuty



V sobotu večer vysílaly Channel Four News rozhovor s Carlottou Sami, mluvčí Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. V rámci pokračující katastrofy s uprchlíky na pirátských lodích ve Středozemním moři sílí mezinárodní tlak na Evropskou unii, aby dovolila vstup uprchlíkům z Blízkého východu, prchajícím před válkou do Evropy legálně.

Moderátor Alex Thomson: Co se týče těch 360 imigrantů z té pirátské lodi, uprchlíků je vlastně přesnější výraz. Co se s nimi stane?

Konzervativní ekonom Jeffrey Sachs:

Vinu za kolaps demokratických reforem v Rusku nese americká vláda

3. 1. 2015

čas čtení 7 minut

V přednášce pro pořad Four Thought rozhlasové stanice BBC Radio Four obvinil americký konzervativní ekonom Jeffrey Sachs, který byl v osmdesátých a devadesátých letech postupně poradcem bolívijské, polské a ruské vlády při ekonomických reformách, americkou vládu z arogantního triumfalismu po ukončení studené války, v jehož rámci odmítla poskytnout hospodářskou pomoc ruským reformátorům. Ruská hospodářská reforma proto podle něho selhala a k moci se dostal Vladimír Putin.

Další opuštěná loď s imigranty nalezena v Středozemním moři

2. 1. 2015

čas čtení 1 minuta



Loď Ezadeen, registrovaná v Sierra Leone, s přibližně 450 syrskými uprchlíky, drtivou většinou ženami a dětmi, je už druhou lodí, kterou za poslední čtyři dny v divokém moři opustili piráti a nechali uprchlíky na pospas živlům čtyři dny bez vody a bez potravin. Situace na lodi je kritická, italské námořnictvo se snaží na palubu lodi dopravit zásoby. Spojení je pouze pomocí vrtulníků, protože rozbouřené moře nedovoluje přistání jiných lodí po boku.

Už po druhé ve čtyřech dnech piráti uzamkli řízení lodi, namířili ji na italské pobřeží a z lodi zmizeli. Lodi Ezadeen však došlo palivo, takže se jen bezcílně pohybovala v moři.

Vládnou obavy, že piráti nalezli novou krutě efektivní metodu jak bojovat proti nedávnému zrušení italské záchranné strategie uprchlíků ve Středozemním moři pod názvem Operace Mare Nostrum.

Uprchlíci zaplatili pirátům za převoz do Evropy každý několik tisíc dolarů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Američanka svědčila u soudu, že byla nucena k pohlavnímu styku s anglickým princem Andrewem

2. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

V Británii bublá pod povrchem už celou řadu měsíců obrovský skandál, týkající se pedofilního sexuálního zneužívání dětí. Nejenže malé děti hromadně zneužívali kněží a učitelé v internátech a v dětských domovech, v posledních měsících vyšla najevo celá řada faktů o tom, že muži nejrůznějších etnik v severoanglických městech vytvořili neformální sítě a skupiny, v jejichž rámci sexuálně zneužívali stovky zranitelných nezletilých dívek z rozvrácených rodin, zatímco policie, která o tom věděla, nečinně přihlížela. Policie nyní také vyšetřuje obvinění, že od šedesátých do osmdesátých let docházelo k sexuálnímu zneužívání nezletilých osob v nejvyšší politických kruzích a příslušníci nejvyššího britské establishmentu dokonce v rámci mučení dětí při sexu dvě nebo tři děti údajně usmrtili.

Rusko vyslalo potápěče do Indonésie na pomoc při hledání havarovaného letadla AirAsia

3. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

V pátek dorazil do Džakarty více než sedmdesátičlenný pátrací a potápěčský tým z Ruska s cílem pomoci při hledání havarovaného letadla AirAsia QZ8501. Rusko vyslalo do Indonésie se záchranáři dvě letadla ministerstva pro mimořádné události, Il-76 a Be-200. Be 200 je obojživelné letadlo, Il-76 je letadlo pro přepravu těžkých nákladů. Rozhlas BBC v této souvislosti připomněl, že Rusko, které je na mezinárodní scéně kvůli Ukrajině v současnosti ostrakizováno, tu záměrně učinilo vstřícné gesto.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kam cestovat v roce 2015

3. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

Deník Guardian vybral pro své globální čtenáře čtyřicet ohromujících, netypických mist, od řeckého ostrova Milos, přes japonské město Kanazawa, Yosemitské ledovcové údolí v Kalifornii, ostrov Kubu, Essaouiru v Maroku, Madhya Pradesh v Indii, kam by měli v roce 2015 zaměřit na dovolenou své kroky. K těmto místům zařadil i lyžování ve Vysokých Tatrách a návštěvu pivovaru v Plzni... ZDE

HOSPODÁŘSKÉ VYHLÍDKY NA ROK 2015:

Silný dolar a silná americká ekonomika; v eurozóně a jinde se bude prohlubovat hospodářská krize

2. 1. 2015

čas čtení 4 minuty

Uzavřená americká ekonomika zvládne rychle posilující dolar a nový cyklus zvýšených úrokových měr, avšak velké části světa to nezvládnou, píše ve své novoroční předpovědí Ambrose Evans-Pritchard v deníku Daily Telegraph. Předpovídá, že americký dolar dosáhne před koncem roku 2015 kurzu 1,08 dolarů vůči euru a britská libra poklesne na 1,30 dolarů, protože britský parlament s minoritní vládou, která vznikne po volbách v květnu 2015, povede globální fondy k tomu se ptát, proč půjčují tak lehkomyslně zemi, jejíž deficit běžného účtu dosahuje 6 procent HDP.

Catch 22 na Praze 8

30. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Problém je, že jsem stále v kleštích, píše Hugo Fibiger. Paní nechcípá mrazem (teploty se během posledního týdne propadly hluboce pod bod mrazu), jen díky mojí prodlužovačce, ale sociálka nemůže v té věci nic udělat. Mně stojí ta pomoc 500 Kč týdně, + náklady za sanaci havárie odpadu a náklady za nákupy a pomoc s údržbou domácnosti, protože paní je v tuto chvíli prakticky bez prostředků, které prostě nemám, ale nemohu si dovolit paní odstřihnout, protože by umrzla. Sociálka nemůže nijak pomoci, protože ani na dávku v hmotné nouzi paní nedosáhne, neboť po odečtení všech poplatků (když ovšem nedluží, jakože dluží, kam se podívá, a dluhy se do životního minima nezapočítávají) dosahuje na životní minimum 2500 Kč.

Tedy, když paní odpojím od elektřiny, kterou si nemohu dovolit platit v těchto mrazech, paní umrzne. Sociálka jí nemůže pomoci, protože paní odmítá domov důchodců, protože tam nemůže mít kočičku, o kterou se příkladně stará.

Pravdou nakonec asi je, že za současný neřešitelný stav opravdu mohu nejpravděpodobněji především já sám, protože paní pomáhám z inkriminovaného stavu naprosté nouze...

Poznámka redakce BL: Nemůžeme než znovu bohužel apelovat na čtenáře Britských listů, zda by panu Fibigerovi aspoň minimálně finančně nepomohli. Je nám líto, že tyto finanční apely přicházejí s tak železnou pravidelností. Pokud chcete v této věci pomoci, prosím, pošlete příspěvek na účet Britských listů v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500 a označte ho variabilním symbolem 3012. Děkujeme.

Řešení to samozřejmě není, protože co dál? Všichni nám přesvědčivě vysvětlili, že se nedá dělat nic.

Co takhle kdyby tu paní pozval někdo k sobě domů, než jí bude zapojena elektřina

30. 12. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

"Uniká mě, jak přesně mají úředníci Prahy 8 té paní pomoci," píše čtenářka Olga Lepková a dodává: " Asi se nedá čekat, že by se tam starosta, pokud není instalatér, osobně vypravil a spravoval záchod."

Jak píše i sám starosta Prahy 8 Roman Petrus, městská část je oprávněna poskytovat občanům v krizi příspěvek v hmotné nouzi.

Neověřená/nepravdivá a poplašná zpráva v Britských listech

Starosta není bůh

30. 12. 2014 / Roman Petrus

čas čtení 4 minuty

reakce starosty městské části Prahy 8 na články BL "Stále žádné informace z Prahy 8, že by úředníci pomohli staré paní živořící ve strašlivých podmínkách" a "„Úředníci z Prahy 8 jsou natolik zahlceni "duchem Vánoc", že zatím neučinili nic na pomoc staré paní, živořící ve strašlivých podmínkách”"

Dne 22. 12. 2014 byla v BL uveřejněna poplašná zpráva s titulkem „Úředníci z Prahy 8 jsou natolik zahlceni "duchem Vánoc", že zatím neučinili nic na pomoc staré paní, živořící ve strašlivých podmínkách”. Autorem tohoto emocionálně zabarveného článku je občan Fibiger, který se výše zmiňované staré paní (paní S.) snaží už delší dobu pomoci. Se sociálním odborem městské části se bohužel spojil až 18. 12. odpoledne a to je poprvé, co byl úřad o neúnosné situaci paní S. informován.

Slušností slušných novinářů je si informace, za které nesou odpovědnost dle tiskového zákona, ověřit.

Dvacet nejčtenějších článků Britských listů za rok 2014

31. 12. 2014

čas čtení 1 minuta


1. 21. 8. 2014 / Proti zapomnění a manipulaci: O co šlo v roce 1968 (58647)
2.
27. 3. 2014 / Nebudeš míti bohů přede mnou (51370)
3.
6. 7. 2014 / Petr z Mladoňovic Zpráva o smrti Mistra Jana Husa (35334)
4.
6. 5. 2014 / O pátečním masakru v Oděse od očitého českého svědka (33873)
5.
15. 11. 2014 / Jan Čulík O ukradené československé revoluci z roku 1989 (33587)
6.
1. 3. 2014 / Není divu, že Vladimír Putin říká, že je Krym ruský (25348)
7.
11. 3. 2014 / Rozhovor Obama-Putin (24657)
8.
15. 9. 2014 / Jana Bradley První postřehy z české školy očima amerických školaček (23327)
9.
7. 3. 2014 / Henry Kissinger: Jak skončí krize na Ukrajině (23116)
10.
8. 6. 2014 / Daniel Veselý Chomskyho návštěva ČR na kost obnažila nevzdělanost a ignoranci mnoha Čechů (22081)
11. 3. 1. 2014 / Daniel Strož Češi, bandité východní Evropy? (21370)
12.
19. 3. 2014 / "Všichni jsme Rusové" (21030)
13.
3. 11. 2014 / Veronika Sušová-Salminen Prezident si dělá z médii legraci a ta mu to zase snědla i s navijákem (20788)
14.
29. 1. 2014 / Jan Čulík Hořící keř je neuvěřitelně slabý film (20062)
15.
6. 3. 2014 / Střet na Krymu je ovoce západní expanze (19762)
16.
1. 2. 2014 / O vydírání v některých nemocnicích (19709)
17.
13. 3. 2014 / Jiří Jírovec Všechno je jinak (19481)
18.
23. 5. 2014 / Starý světový řád se definitivně rozpadá (19094)
19.
9. 7. 2014 / Jan Čulík Díra u Hanušovic: Děsivý obraz současné české venkovské společnosti (18878)
20.
22. 8. 2014 / Craig Proctor Jak to vypadá a kam to směřuje na Ukrajině (18750)

DALŠÍ

Češi - otázka psychologická

2. 1. 2015 / Jakub Mazur

čas čtení 11 minut

Následující komentář shrnuje můj pocit z dnešních Čechů, pokud jde o jejich vztah ke společnosti a politice. Vycházím z čistě osobních a subjektivních dojmů, které na mě dělá „generace mých rodičů“ a generace moje. Cílem komentáře není úplné a vyvážené postižení české společnosti jako celku, ale vystihnutí jednoho podstatného trendu, jehož projevy kolem sebe v podstatě pořád, když s Čechy interaguji, cítím.

Vánoční rozhovor s A. J. Liehmem

Češi by se neměli brát tak vážně

26. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

Jan Čulík: Pane Liehme, co je důležité?

A.J. Liehm: Jo, v mém věku, milej zlatej, důležité je, jak dlouho to ještě bude trvat.

Jan Čulík: Myslíte si, že nemá v životě smysl dělat nic, z úhlu pohledu devadesátníka?

A.J. Liehm: No, to je velká otázka. Dělat nic asi nejde. Člověk vždycky něco dělá. Otázka je, jestli to k něčemu je. A čím člověk víc stárne, tím člověk víc ví, že je velká otázka, jestli to vůbec bylo k něčemu.


Jan Čulík: Takže si myslíte, že lidský život nemá asi žádný smysl a nemá smysl se o cokoliv snažit.

A.J. Liehm: To jsem neřekl. Já jsem řekl, jestli to bylo k něčemu.



(Tento rozhovor jsme natočili loni, s přáním hezkých Vánoc ho čtenářům Britských listů přinášíme dnes.)

A.J. Liehm: Co byla šedesátá léta? Šedesátá léta byl pokus otevřít okna, vyrazit dveře a roztáhnout se nějakým způsobem do světa.

Jan Čulík: A neměli by dneska Češi otevírat okna, vyrazit dveře a roztáhnout se nějak do světa?

A.J. Liehm: Ukažte mi ty Čechy, kteří se o to snaží.

Jan Čulík: A proč myslíte, že se o to dnes nesnaží?

A.J. Liehm: No to mi řekněte vy. To já nevím. Já tady nebydlím, nebo prakticky bydlím pár měsíců z donucení. Takže prostě to nevím.

Jan Čulík: Takže jste se vrátil do země, které nerozumíte.

A.J. Liehm: No, to říkala už moje babička. Já jsem to stokrát napsal, že člověk se rodí do světa, kterému vůbec nerozumí, a odchází ze světa, kterému už vůbec nerozumí. To je samozřejmě pravda.

Jan Čulík: Máme-li se vrátit k těm šedesátým létům, co myslíte, jaké je jejich poslání? Čím by tedy někdy, možná, jestli se Češi probudí, mohla promluvit k této zemi?

A.J. Liehm: No, mohla by promluvit hlavně tím, že neberou sama sebe vážně. To je strašně důležité.

S devadesátiletým Antonínem Liehmem po jeho konečném návratu do Prahy z Paříže hovořil v Café Chef v Ondříčkově ulici na Vinohradech Jan Čulík. Kamera, režie a produkce Dominika Švecová. Povšimněte si možná docela obdobných témat, jimiž se zabývá Milan Kundera ve své nové knize Festa dell'insignificanza.

Polarizuje se česká politická veřejnost?

30. 12. 2014 / Jan Čulík, Karel Dolejší, Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

Jde mi o to, že se podle všeho i v ČR formuje zvláštní skupina lidí, jejichž jednotícím prvkem je odpor vůči hegemonii Západu. Její struktura je podle všeho jinak diverzifikovaná, než jak jsi uváděl na příkladu Německa, často není asi ani natolik politicky radikální, ale její formování je samo o sobě pozoruhodné. Každopádně ji pronásleduje podobná choroba jako onu pražskou kavárnu, která se pouze klání na druhou stranu. Vypadá to dokonce, jakoby to nebyla ani tak reakce na to, co se děje v zahraničí, ale doma. Pouze narativ je vypůjčený, snad aby to vypadalo víc důležitě...

Někdejší vojenský lékař a podplukovník v záloze Marek Obrtel, který sloužil v jednotkách NATO, nazval v otevřeném dopise tuto organizaci "zločineckou". Zároveň bezvýhradně podpořil Miloše Zemana a Vladimíra Putina. Vedle toho se objevují další náznaky toho, že se vůči pražské kavárně vymezuje skupina "antiokcidentalistů". Polarizuje se česká společnost prostřednictvím geopolitických narativů?

O dvou pojetích státu a o polistopadovém vývoji

30. 12. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Když jsem jel nedávno autobusem MHD ve svém rodném městě, přemýšlel jsem nad tím, jak je skvělé, že tato veřejná služba, garantovaná městem, existuje. A mimoděk jsem si vzpomněl na dobu asi před dvaceti lety, kdy jsme se tu v okolí snad všichni těšili na to, až bude tato služba zcela v gesci soukromé firmy. Nějak se mi nedařilo dát si tyhle dva pocity dohromady a začal jsem hledat důvod, co se ve mně za tu dobu tak změnilo.

F-35: Další důvod nepřehánět to s euroatlantickou integrací

2. 1. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Dave Majumdar ZDE informuje o další v řadě "zvláštností" doprovázejících vývoj nového amerického víceúčelového letounu F-35. Stroj je sice vybaven palubním kanónem, ale kvůli neexistenci příslušného softwaru z něj nebude moci střílet přinejmenším do roku 2019. To mu kromě jiného zabrání provádět efektivně mise spojené s podporou operací pozemních vojsk.

Hrdinové roku 2014: inspirace pro Miloše Zemana

Reuven Rivlin, prezident Izraele

1. 1. 2015

čas čtení 2 minuty



Deník Guardian pokračuje ve výčtu osobností, jejichž počiny v roce 2014 byly výjimečné a následováníhodné. Komentátor Jonathan Freeland vybral izraelského prezidenta Rivlina, jehož "úřad je sice ceremoniální, ne však jeho postoje." A je to kandidát velmi nepravděpodobný: jako zástupce krajně pravicového křídla Likudu kritizuje izraelský rasismus a hájí občanská práva izraelských Arabů. Rivlin tak představuje skvělou paralelu k českému prezidentství. Pane Zemane, inspirujte se, takhle se chová prezident, takhle koncipuje svá poselství veřejnosti, dodává Bob Kartous.

Papež František:

Bojujme proti otroctví

1. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Ve svém novoročním projevu apeloval papež František na lidi všech náboženství a kultur, aby se spojili v boji proti modernímu otroctví a prodeji lidí. Zdůraznil, že Bůh dal všem lidem právo být svoboden.

Minulý měsíc apeloval František na spotřebitele, aby nekupovali levné výrobky, které mohou být produktem nucených prací a dalších forem vykořisťování. Argentinský papež učinil obhajobu přistěhovalců a dělníků ústředním tématem svého papežského úřadu. Na Silvestra při bohoslužbách papež odsoudil úředníky a zločince v Římě, obviňované ze zpronevěry veřejných fondů, které jsou určeny na pomoc chudým přistěhovalcům. Papež od lidi požadoval "duchovní a morální obnovu"-

Podle globálního indexu otroctví, zveřejněného v listopadu nadací Walk Free Foundation, žije podle odhadů až 36 milionů lidí v otroctví nebo jsou obětí dluhů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

SAMOTA:

Eduardův kinetický ostrov

24. 12. 2014 / Dominika Švecová

čas čtení 1 minuta

K Vánocům přinášíme čtenářům filmový portrét Eduarda Bersudského, ruského umělce a tvůrce světoznámých kinetických skulptur z Petrohradu, který žije už přes čtvrt století se svou manželkou a administrátorkou, někdejší ruskou divadelní kritičkou Taťánou Jakovskou, ve skotském Glasgow, kde jsou jeho skulptury vystaveny v tamější galerii Šarmanka (Kolovrátek).

Film je součástí permanentní expozice děl Eduarda Bersudského v galerii Šarmanka ve skotském Glasgow.

Bersudskij se nikdy nenaučil anglicky - se svým publikem hovoří svými skulpturami. Jsou pozoruhodným svědectvím o lidském osudu, viděném samozřejmě původně prizmatem sovětské zkušenosti.

"Žiju teď na neobydleném ostrově," říká o sobě v závěru filmu Bersudskij: "Nemluvím s nikým a společensky se stýkám hlavně se samým sebou. Je už příliš pozdě na to mluvit..."

Vede emigrace z domácího prostředí, navzdory získanému světovému věhlasu, nutně do samoty? Film Dominiky Švecové vznáší otázky o tom, zda jsme všichni skutečně světoobčany a co znamená imigrace v dnešním globálním světě. Jaký má člověk vztah k původní zemi, z níž odešel, protože se tam nedalo žít, a k získané zemi, jejíž součástí se navzdory věhlasu zjevně člověk nestal.

Proč USA uvolňují vztahy s Kubou a zároveň je vyostřují s Venezuelou?

30. 12. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Ačkoliv Spojené státy po 54 letech nepřátelství proti Kubě, které vedle dosud nezrušené ekonomické blokády zahrnovalo i teroristickou kampaň, ustupují z dlouhodobě neúprosných pozic, ve stejné době uvalily agresivní unilaterální sankce na Venezuelu. Co Washington k tomuto zdánlivě nelogickému činu vedlo? A mají snad oba kroky společný základ?

Tři nespravedlivě věznění novináři z Al-Džazíry budou v Egyptě znovu souzeni

1. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Soud v Egyptě nařídil nové soudní řízení v případě novináří z televize Al-Džazíra Petera Gresteho, Mohameda Fadel Fahmyho a Bahera Mohameda. Nebylo určeno, kdy se nový proces má konat. Všichni tři novináři byli zatčeni v prosinci 2013. Fahmy, Egypťan-Kanaďan, a Greste, Australan, byli odsouzeni k sedmi letům do vězení, Mohammed, Egypťan, dostal 10 let, protože se u něho našla prázdná nábojnice. Organizace za lidská práva odsoudily proces s těmito novináři jako podvod a mnohé země, včetně USA, vyjádřily znepokojení nad vězněním novinářů.

Egyptské úřady obvinily televizi Al-Džazíra, že je hlasem podporujícím Muslimské bratrstvo. Stanice obvinění odmítla a poukázala na to, že novináři pouze dělali svou práci.

Při procesu žalobci nepředložili žádné důkazy pro svá tvrzení, že obvinění falšovali televizní záběry s cílem vyvolávat nepokoje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Hrdinové roku 2014

Russell Brand

31. 12. 2014

čas čtení 1 minuta



Britský deník Guardian nechal své komentátory vybrat osobnosti, které podle nich patří mezi hrdiny roku 2014. George Monbiot vybral komika - aktivistu Russella Branda, a to zejména kvůli jeho ochotě odhalovat vlastní chyby. "Nikdo neumí zaútočit na Russella Branda lépe než Russell Brand sám," píše Monbiot.

Myšlenky k řešení bezpečnosti v Evropě po ukrajinské krizi

31. 12. 2014

čas čtení 13 minut

KD│ Řešení mezinárodní situace lze zakládat buď na kompromisech, nebo na představě úplné porážky protistrany. Existují situace, které kompromisům nepřejí, protože vzájemná nedůvěra protistran je příliš hluboká a "ustupování nepříteli" vnímáno jako z principu nepřijatelné. Návrhy komparativního politologa Edwarda W. Walkera na uklidnění bezpečnostní situace v Evropě patří nyní bohužel k nerealistickým pohledům na krizi, jak si je autor dobře vědom. Radikálové na obou stranách je z různých důvodů šmahem odmítnou. A nebude to opravdu proto, že Walker opomenul situaci ve Skandinávii, jež je nyní nedílnou součástí problémů týkajících se evropské bezpečnosti vyvolaných ukrajinskou krizí.

Avšak to patrně není nejdůležitější. Záleží především na faktu, že v principu, v technické rovině, existuje možnost nalézt věcné kompromisní řešení situace - čímž se samozřejmě nemyslí stav, kdy by všechny strany bezpodmínečně přijaly ruské návrhy, jak si to v ČR někteří představují a jak to prosazují - ačkoliv o kompromis není zájem. Převládá ambice vyhrát nad protistranou 15:0. Proto s pravděpodobností hraničící s jistotou nakonec prohrají všichni.

POZVÁNKA:

Mše za Olgu Havlovou

31. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové (VDV) zve veřejnost připojit se ke společné vzpomínce na paní Olgu, manželku prvního polistopadového presidenta Václava Havla, která se neúnavně věnovala zlepšení života lidí na okraji sociálního vyloučení. Mše svatá za Olgu Havlovou a dárce VDV se bude konat v neděli 4. ledna v 10 hodin v Katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha, sloužit ji bude biskup Václav Malý, dlouholetý člen správní rady VDV. Bohoslužba se bude konat u příležitosti 25. výročí založení Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové, který paní Olga založila.

ČR a SR v HDP na hlavu/rok vůči širšímu světu, ve výběrovém přehledu

31. 12. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

Odkazuji na to, že ČR či SR se v evropské statistice umístily až za první třetinou všech třiceti tam hodnocených států; se zhruba 18 tisíci dolary HDP/na hlavu/rok. V Evropě je hojně zastoupena zde v minulém příspěvku vyčleněná kategorie mezi 11 až 25 tisíci dolary („druhá“) a nepřehlédnutelně též kategorie od 41 po 60 tisíc dolarů („čtvrtá“).

Slovensko je rovnaké

31. 12. 2014 / Igor Daniš

čas čtení 7 minut

To, čo píše Jan Čulík v príspevkoch „Vrací sa ČR do pomnichovské republiky?“ a „Krutost, omezenost a klapky na očích“ a následne Petr Šimek „Neexistuje strategie“ o vzorcoch správania v Čechách po 25 rokoch od pádu komunistického režimu sa hodí aj na pomery na Slovensku. V tomto ohľade nie sú Slováci a Česi bratské, ale takmer identické národy.

Škoda, že minimálna jazyková bariéra, ale zato funkčná, nám nedovoľuje vnímať a sledovať ako sa (ne)zmenili vzorce správania v Poľsku, Slovinsku, Chorvátsku, Srbsku ale aj v Maďarsku. Možno by sme boli prekvapení. Dodnes nie sme schopní vytvoriť – a teraz myslím podporiť finančne -, nejaký jednoduchý jazykový slovník, ktorý by nám dovoľoval prekonať minimálne jazykové bariéry (gramatika je v základoch zhodná) a sledovať dianie v týchto krajinách. Aj V4 je skôr formálna organizácia, v poslednom čase neochotná prijať medzi seba Slovinsko (nieto Chorvátsko)...

Rok promarněných nadějí ve změnu

31. 12. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Když se ohlédnu zpět za končícím rokem 2014, zjišťuji, že nedokážu příliš pochopit to, nakolik nám hádky o pravdu Ukrajiny nebo Ruska nebo hádky o prezidenta Zemana mohou pomoci ke zlepšení reálného života v České republice. Mohl by to snad dokázat služební zákon, a proto byl tak dlouho odkládán.

Špinavá válka v Afghánistánu nekončí slibům Obamovy vlády navzdory

31. 12. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Koncem letošního roku měla podle předchozích slibů Obamovy administrativy skončit nejdelší válka v dějinách Spojených států v Afghánistánu. Oficiálně končí „bojové mise“ americké armády. Příští rok v této zemi však bude plně operovat kontingent čítající asi 11 000 amerických vojáků i omezený kontingent vojáků z členských zemí NATO, tj. zhruba 7000 vojáků. Západní angažmá v této nešťastné zemi, krom naleštěných metálů a sešikovaných vojenských přehlídek, přineslo řadu neúspěchů a neznámých, o nichž se v mediálním mainstreamu, jak předpokládám, ani příliš informovat nebude.

Eurozóna a svět kolem na přelomu do roku 2015 („na okamžik“)

31. 12. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Eurozóna má za sebou půl druhého desetiletí existence. Zatím se stále navenek rozšiřuje, což by mělo být pozitivním indikátorem. Litva se stane po 1/1/1015 již 19. členem Eurozóny. Mělo by to být zjevným znakem dalšího růstu. Povzbudivým signálem k dalšímu rozvoji tohoto ekonomického společenství. (Mezi proslulé škarohlídy v tomto ohledu po léta patři v ČR nepřehlédnutelně V. Klaus.)

Ruské liberální chiméry

31. 12. 2014 / Michael Kroh, Ilona Švihlíková

čas čtení 20 minut

Současná ruská finanční krize má podstatně komplexnější příčiny než jen pokles cen ropy a sankce Západu. Je možné uvádět, že Saúdská Arábie, spolu s dalšími členy OPEC záměrně provozuje politiku držení tržního podílu, i za cenu pádu cen, jež je pro řadu ropných zemí katastrofický. Přitom nelze vyloučit, že cílem cenové politiky OPEC není uměle snížit podíl Ruska, jak se někdy spekuluje, ale především těžby ropy a plynu z břidlic, která se rozvinula nejvíce v USA a současné světové ceny ji srážejí k hranici rentability. Rusko se s tímto vývojem jen „svezlo“, podobně jako Venezuela a další producenti s vyššími náklady. Současný vývoj však také odhalil základní slabinu ruské ekonomiky, kterou jsou dlouhodobě neřešené strukturální problémy.

Putinská ekonomická utopie

31. 12. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Vojenské výdaje Spojených států amerických - země, která vede několik válek současně, největší v Afghánistánu - v roce 2013 dosáhly 18% výdajů státního rozpočtu. Podíl vojenských výdajů se v předchozích letech, kdy země vedla ještě pozemní válku v Iráku, pohyboval na úrovni 19% celkových rozpočtových výdajů, avšak poté začal klesat a tento trend nadále potrvá. Rusko, které má 9-10x menší ekonomiku, vojenskoprůmyslový komplex se zhruba stejným obratem jako americký a vážné ekonomické problémy, vydá v roce 2015 na zbrojení 30% státního rozpočtu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za listopad 2014

6. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

V listopadu 2014 přispělo 195 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 42 902 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v září 2014 částkou 1573.86 Kč. Příjem z reklamy byl 2000 Kč.

Zůstatek byl koncem listopadu 2014 284 623,91 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Vánoce, svátky míru a konzumerismu | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
74658