Dejme rasistické orgie nad osaháváním žen v Německu do domácího, českého kontextu

Amnesty International: V ČR je ročně znásilněno 7500 - 20 000 žen. Policie to většinou neřeší

7. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

V Kolíně nad Rýnem a v jiných německých městech byly o silvestrovské noci osahávány ženy desítkami podnapilých mužů. Dvě ženy byly znásilněny. Je to odsouzeníhodné. Česká média a sociální sítě nad tím propadají rasistickým orgiím. 

A jak je to se znásilněním v Česku?

32% českých žen starších 15 let má osobní zkušenost s fyzickým nebo sexuálním násilím.

Většina lidí v České republice absolutně netuší, jak často dochází k znásilňování žen v jejich zemi a jaký druh mužů páchá tyto trestné činy. Vyšlo to najevo z průzkumu organizace Focus, provedeného pro českou pobočku Amnesty International.

V České republice je každoročně znásilněno nejméně 7500 žen, avšak jen 2 procenta pachatelů znásilnění jsou potrestána soudně, uvádí Amnesty International.

"Devět z deseti případů znásilnění ženy vůbec neudávají," řekla Gabriela Bártová z Amnesty International. Dodala, že ženy mají pocit, že by se s nimi na policii nikdo vůbec nebavil, pokud by je znásilnil známý nebo partner. Kromě toho se obávají, že ostatní lidé si budou myslet, že to byla jejich vina. Proto nekontaktují ani policii, ani experty, kteří by jim mohli pomoci.

Respondenti průzkumu se domnívali, že v ČR je obětí znásilnění jen několik stovek žen ročně a že nejméně polovina násilníků je soudně trestána.

Většina lidí si myslí, že znásilnění páchají obyčejně neznámí lidé. Avšak ve skutečnosti páchá neznámý muž znásilnění jen ve 20 procentech případů.

Téměř polovina respondentů zastávala názor, že si oběť znásilnění za to alespoň částečně mohla sama, pokud flirtovala, byla oblečena provokativně, anebo byla opilá. Mnoho lidí dodalo, že žena riskuje znásilnění, když sama prochází prázdnými místy, anebo když se o ní ví, že má více partnerů.

Amnesty International vyzývá českou vládu k bezodkladnému přijetí Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí.  

Česko je  mezi posledními čtyřmi státy EU, které se k úmluvě   nepřipojily.

Zdroj ZDE ZDE ZDE

Česká kulturní identita na psychoanalytickém lůžku...

Proč je nutné upálit Merkelovou

7. 1. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Když cítíte vinu, zcela přirozeně hledáte způsob, jak se ospravedlnit. A to i v případě, že vinu přiznáte. Když ale cítíte zahanbení tváří v tvář tomu, že jednáte zbaběle, zatímco jiný se zachoval důstojně a čestně, máte pouze dvě možnosti. Buď svou hanbu doznáte, nebo ji popřete. Čím více jste zesměšněni, tím více máte potřebu se bránit, popírat a pokud možno zlikvidovat zdroj zahanbení. Proto je potřeba symbolicky "upálit" Angelu Merkelovou, protože ona zosobňuje zesměšnění postojů, které česká společnost většinově zastává.

Anonymní policisté v Kolíně nad Rýnem: "Útočníci u nádraží se sexuálně ukájeli. Mnozí z nich byli čerství uprchlíci"

7. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Anonymní policisté v Kolíně nad Rýnem reagovali v listě Welt am Sonntag zuřivě na obvinění od německého ministra vnitra Thomase de Maiziera, že o silvestrovské noci se kolínská policie u hlavního nádraží chovala neefektivně a neprofesionálně a zůstala v nečinnosti. Zpochybnili také oficiální prohlášení šéfů kolínské policie.

Blíže nejmenovaní, ale zjevně zuřící policisté sdělili listu Welt am Sonntag, že není pravda, že by nikoho o silvestrovské noci neperlustrovali. Naopak prý policie zkontrolovala totožnost "asi 100 osob". Anonymní policista konstatoval: "Jen malá menšina z nich byla ze severní Afriky. Většina identifikovaných byla ze Sýrie." Dosud se usuzovalo, že útočníci byli členové dlouhodoběji existujících kriminálních gangů. Anonymní policisté tvrdí listu Welt am Sonntag, že část perlustrovaných osob byla "čerství žadatelé o azyl", kteří se prokázali azylovými dokumenty. Tvrdí také, na rozdíl od oficiálních policejních prohlášení, že prvotním cílem útoků nebyla kriminalita, ale čistě sexuální ukojení.

Podle zprávy kolínské policie bylo mezi 22. hodinou na Silvestra a 5. hodinou ranní identifikováno 71 osob, 11 jich bylo zatčeno a proti 32 bylo zahájeno trestní řízení. Data jsou zdokumentována v systému CEBIUS německé policie.

Článek bezpochyby vyvolá zuřivé rasistické reakce v Německu i ve středovýchodní Evropě. 

Podrobnosti v němčině ZDE

Orbán Cameronovi: Nepovažujte nás Maďary za imigranty!

7. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron objíždí členské země EU a snaží se je přesvědčit, aby přijali jeho návrhy, jejichž cílem má být omezení evropské imigrace do Británie. Především chce Cameron připravit příchozí do Británie o sociální podporu v případě nezaměstnanosti na dobu čtyř let od příchodu, což evropské země považují za diskriminační.

Ve čtvrtek jednal Cameron v Budapešti s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Ten mu řekl:

Pro nás je nesmírně důležité, abyste nás nepovažovali za imigranty. Slova jsou tu důležitá. Chceme dát jasně najevo, že my nejsme imigranti do Británie. Ale jsme občané státu, který patří do Evropské unie, kteří mohou pracovat kdekoliv v Evropské unii. Nechceme přijíždět do Británie a něco jí brát. Nechceme být parazity. Chceme tam pracovat a myslím, že Maďaři pracují dobře. Mělo by se s nimi jednat s respektem a neměli by se diskriminovat. Podle našich odhadů platí Maďaři pracující v Británii více dávek a daní, než kolik benefitů dostávají. Takže my patříme do světa férově pracujících lidí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 38:

Mladý Němec v Jiříkově vidění normalizačního Československa

1. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta



V tomto novoročním Rozhovoru Britských listů pokračuje Uwe Ladwig, bývalý ředitel firmy National Panasonic Europe, ve vzpomínání na život v normalizačním Československu v sedmdesátých letech. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1.1. 2016. První část tohoto dvoudílného rozhovoru je ZDE

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Asadův režim vpustí dodávky potravin do vyhladovělého města

7. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta

OSN oznámila, že Asadova vláda v Sýrii souhlasila, že vpustí dodávku humanitární potravinové pomoci do obklíčeného města nedaleko Damašku, jehož obyvatelstvo hladoví.

"OSN vítá souhlas syrské vlády, že dovolí přístup do měst Madaja, Foah a Kefraja pro humanitární pomoc," konstatoval ve čtvrtek úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí.

Je nejasné, kolik pomoci bude dovoleno přivézt do města Madaya, kde obyvatelé a děti trhají trávu na minových polích, pojídají listí ze stromů a vaří vodu s kořením a kde kilogram rýže stojí 6000 Kč.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Polský prezident podepsal zákon, který podřizuje státní média vládní kontrole

7. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Polský prezident Andrzej Duda podepsal, kontroverzní zákon, který předává ultrakonzervativní vládě strany Právo a spravedlnost kontrolu nad státními sdělovacími prostředky, a to navzdory znepokojení Evropské unie a odsouzení organizací hájící demokratická práva.

Duda zákon svým podpisem uvedl v platnost proto, že si přeje, aby státní média byla "nestranná, objektivní a důvěryhodná," řekla jeho poradkyně Małgorzata Sadurska. Podle jejího názoru nezaručuje nynější stav polských médií jejich objektivnost.

V Paříži policie zastřelila muže s nožem a ve falešné sebevražedné vestě

7. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta

V den prvního výroči atentátu na redaktory pařížského satirického časopisu Charlie Hebdo zastřelila policie muže, který se snažil vstoupit do jedné pařížské policejní stanice s nožem v ruce. Měl na sobě falešnou sebevražednou vestu. Muž se přiblížil před polednem, téměř na minutu v dobu loňského útoku k policejní stanici v 18. pařížském okrsku nedaleko Severního nádraží. Ministerstvo vnitra uvedlo, že se pokusil zaútočit na policistu v recepci policejní stanice. Neměl u sebe žádnou dokumentaci a policie teprve zjišťuje jeho totožnost. Úřady upozornily, že dosud nevědí, zda šlo o teroristický útok.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kolín nad Rýnem:

Policie na Silvestra u nádraží nezvládla situaci

7. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Z prozrazené policejní zprávy o sexuálním osahávání na Silvestra u nádraží v Kolíně nad Rýnem vyplynulo, že policie nezvládla situaci. Bulvární deník Bild píše, že policisté nebyli schopni situaci zvládnout, protože na místě bylo příliš mnoho lidí. "Na náměstí se shromáždilo několik tisíc mužů většinou z imigrantského zázemí, kteří odpalovali nejrůznější rachejtle a házeli do davu lahve." Ani příchod policistů na scénu ji nezklidnil. Policie dodala, že když se rozhodla náměstí vyklidit, čelila útoku rachejtlemi a lahvemi.

Německé úřady poukazují na to, že neexistují žádné konkrétní důkazy, že pachatelé útoků v Kolíně nad Rýnem byli žadatelé o azyl. Šestnáct osob je vyšetřováno, ale dosud nebyl nikdo obviněn.

Ve čtvrtek zdůraznil německý ministr spravedlnosti Heiko Maas, že pokud byli mezi pachateli žadatelé o azyl, není to důvodem k podezřívání všech uprchlíků. Avšak dodal, že pokud by byli někteří žadatelé o azyl odsouzeni, "je myslitelné, že by měli být deportováni".

Maas uvedl, že zákon umožňuje deportaci lidí během azylového procesu, pokud byli odsouzeni k vězeňskému trestu delšímu než jeden rok. "Soudy budou muset rozhodnout o míře trestů, avšak v zásadě je deportace za sexuální trestné činy možná," dodal.

Ralf Stegner, náměstek předsedy německých sociálních demokratů, kteří jsou součástí vládní koalice Angely Merkelové, zdůraznil, že "neustále reagovat na aktuální nálady veřejnosti není odpovědný způsob jak vládnout".

Podrobnosti v angličtině ZDE

V Německu sílí napětí po kolínském sexuálním osahávání

7. 1. 2016

čas čtení 4 minuty

Vláda a místní politikové intenzivně zdůrazňují, že neexistují důkazy, že by se na útocích podíleli uprchlíci. Ultrapravice však argumentuje na to, že také neexistují důkazy, že to uprchlíci nebyli.

V Německu vznikla zuřivá veřejná debata ohledně reakce úřadů na hromadné sexuální osahávání a krádeže, jichž se dopouštěli mladí muži během silvestrovských oslav v Kolíně nad Rýnem. Policie a sdělovací prostředky jsou obviňovány, že se incident údajně pokusily utajit, aby v rámci uprchlické krize nevyvolaly vlnu xenofobní nenávisti.

Asi 100 žen podalo trestní oznámení. Dvě třetiny z nich se týkají sexuálních útoků včetně dvou znásilnění. Podle policie a svědků byli pachatelé údajně severoafrického a arabského vzezření, i když původ ani totožnost žádného z útočníků nebyly dosud zjištěny.

Obyvatelé syrského města Madaja, které je v obklíčení, jedí listí ze stromů

7. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta



30 000 lidí je od července v obklíčení jednotkami prezidenta Asada bez potravin v syrském městě Madaja čtyřicet kilometrů od Damašku. Rodiny jedí listí ze stromů, trávu a vodu, do níž si sypou koření. Rýže se prodává na gramy, protože kilogram rýže tam stojí až 6000 Kč. Někteří lidé usmrtili a snědli své kočky a psy. Město je bez elektřiny. "Lidé tu pomalu umírají," řekl Louay, sociální pracovník do telefonu, hlasem oslabeným mnoha měsíci zoufalého hladovění. "Měli jsme doma v květináčích květiny. Včera jsme sebrali květy a snědli je, ale byly trpké, bylo to hrozné. Lidé tady umírají hladem."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Obamovy krokodýlí slzy

7. 1. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Barack Obama sklidil potlesk mnoha sdělovacích prostředků včetně levicově zaměřených médií ZDE za svůj emotivní projev, v němž volal po posílení chatrných federálních zákonů regulujících prodej a držení zbraní ve Spojených státech, při kterém mu z očí vytryskly slzy ZDE. Obama slzel dojetím kvůli americkým dětem, jež přicházejí o život v důsledku násilností způsobených střelnými zbraněmi. Bylo by to patrně jímavé představení, kdyby však stávající americká administrativa měřila stejným metrem všem a všude.

Rozhovor s Noamem Chomskym

Globální politický kurz: Radikálně vpravo a k plutokracii

7. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Současná americká politická scéna, stejně jako politika v jiných zemích světa, je posunutá výrazně vpravo. Co bylo kdysi považováno za součást amerického politického mainstreamu, je dnes naopak nahlíženo jako krajně levicové. Republikánská strana se natolik odchýlila, že v současnosti v ní převládají názorové proudy radikální pravice. Vládne výrazná neshoda mezi většinovým názorem americké veřejnosti a reálnou politikou, aniž by většina měla šanci to nějak ovlivnit. Institucionalizovaný neoliberalismus způsobil sérii finančních krizí, v nichž stát stát opakovaně vykupuje viníky na úkor daňových poplatníků. Noam Chomsky v rozhovoru pro americký nezávislý mediální server Alternet.  

Nález Ústavního soudu poukazuje na praxi vykořisťování zahraničních dělníků v ČR

7. 1. 2016

čas čtení 4 minuty

Čerstvý nález Ústavního soudu konstatuje, že minimálně v 66 případech existuje důvodné podezření, že došlo k podvodu vůči zahraničním dělníkům, kteří byli najati na lesní práce, nicméně nebyla jim vyplacena odměna. Ústavní soud zrušil rozhodnutí policie a státního zastupitelství, kterými bylo dvakrát odloženo oznámení 14 zahraničních dělníků o této praxi. Policie bude muset případ znovu otevřít a prošetřit. Nález je zajímavý v tom, že vzácně ruší rozhodnutí policie na základě podobné ústavní stížnosti. Dříve tyto stížnosti spíše zamítal. Otevírá nový přístup k případům, v nichž jde o zneužívání a omezování základních lidských práv.

Severní Korea vyzkoušela vojensky použitelnou jadernou zbraň, vodíková bomba to asi není

7. 1. 2016 / Ivan Větvička

čas čtení 4 minuty

Podle severokorejských prohlášení provedl režim úspěšnou zkoušku vodíkové nálože. Zprávu pochopitelně nelze ověřit z nezávislých zdrojů. Seismologické stanice však 6. 1. po 10. hodině dopolední místního času zaznamenaly otřes o síle 5,1 stupně Richterovy stupnice, jehož epicentrum leželo u severokorejského jaderného polygonu Punggye-ri a hypocentrum se nacházelo 10 km pod zemí (dle Americké geologické služby) či na povrchu (dle údajů z Jižní Koreje). Otřes mohl vyvolat jaderný výbuch, jehož sílu různá pracoviště odhadují na 6 až 15 kilotun TNT.

Bodláky Václava Duška

Mediální učni Rádia Jerevan

7. 1. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

V letech dinosauřích přinášelo rádio Jerevan lidem břitký humor, ach, kdeže loňské sněhy jsou. Dnes není potřeba vymýšlet, stačí smečovat. Dva talenti nadaní uměleckým virem baví spoluobčany vulgarismy v domnění, že se národ svíjí smíchy v křečích a tleská dvěma chudým bez ducha - umělecká záducha na každom kilometry. Dělat srandu není sranda. Milimetr vedle a jdeš před lidmi za vola.

Několik autorů komiksů odmítlo nominaci na cenu kvůli ignoraci žen

7. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Angoulême comics festival je jedním z největších mezinárodních festivalů komiksové tvorby na světě. Krom jiného uděluje ceny za celoživotní přínos, přičemž na letošním seznamu se sešlo 30 kandidátů. Všichni kandidáti byli muži. Po protestu několika významných tvůrců, kteří se měli festivalu i ceremonie předávání cen zúčastnit, byli organizátoři donuceni přidat na seznam i ženy. "Odmítám se účastnit něčeho, co je odtrženo od reálného světa komiksového umění," prohlásil Joann Sfar, jeden z protestujících autorů.

Proč má smysl zajímat se o lidi a jejich myšlenky, spíše než o ideologie

Čechy ze všeho na světě nejvíce ohrožuje vlastní kulturní sterilita a malost

6. 1. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


Llewellyn Vaughan-Lee je předním představitelem amerického súfismu. V rozsáhlém listopadovém rozhovoru pro časopis Parabola ZDE popisuje životní cestu z britské internátní školy do súfijského centra v severní Kalifornii. Ačkoliv formálně je súfismus řazen k islámské tradici (ve skutečnosti je jako každá autentická mystická škola svým způsobem nadkonfesionální), v celém rozsáhlém textu se ani jednou nevyskytuje výraz "Alláh". Jiní súfíjové, také západní, to ovšem mají docela jinak ZDE. A ještě jiní v Iráku úzce spolupracují s "islámským státem" od samotného jeho vzniku ZDE (pdf).

Originalita české kultury zřejmě vyvrcholila v šedesátých až osmdesátých letech

6. 1. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 9 minut

Nejsem dostatečně vzdělán na to, abych dokázal kompetentně posoudit interakci mezinárodních a českých kulturních vlivů v jednotlivých údobích moderní éry, avšak Karel Dolejší má pravdu, že české národní obrození začátkem devatenáctého století bylo vyvoláno především německým romantismem a pak, zejména v posledních desetiletích devatenáctého století, kdy už neexistoval v Rakousko-Uhersku útlak a docela svobodně se rozvíjela česká občanská společnost (což je zdokladovatelné vznikem obrovských množství nejrůznějších spolků), byl bohužel český kulturní diskurs vážně poškozován fangličkářstvím a nacionalismem. Ten samozřejmě zuřil v té době jak mezi česky, tak mezi německy mluvícím obyvatelstvem české kotliny. Jedna naše postgraduantka na Glasgow University před časem napsala velmi zajímavou doktorskou práci o vývoji české a německé kunsthistorie v Rakousko-Uhersku v druhé polovině devatenáctého století a zjistila, že páni profesoři a kunsthistorici nedělali skoro vůbec žádnou vážnou akademickou práci, jen se ve vědeckých časopisech nacionalisticky hašteřili o tom, zda je podřadné umění české nebo německé...

Přitom však ta česko-německá nacionalistická nenávist byla zvláštní: i ti největší čeští nacionalisté či slavjanofilové (třeba skladatel Leoš Janáček) měli německé manželky...

Lyrická poezie a pubertální úvaha

6. 1. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

K článku Jana Čulíka „Originalita české kultury zřejmě vyvrcholila v šedesátých až osmdesátých letech“ bych měl dvě poznámky. První je ta, že když někdo píše o době svého mládí jako o nějakém kulturním vrcholu, je to nedůvěryhodné. Mládí vždycky přikrašluje a hlavně vlastní kořeny v dané kultuře neumožňují odstup od ní. Myslím, že máme ještě pořád malý odstup dokonce od 19. století nebo avantgardy a potřebujeme je promyslet znovu, zejména ve světle toho, co se dělo po nich.

Druhá poznámka se bude týkat pro mne šokujícího názoru, že lyrická poezie je „charakteristickým rysem“ nezralosti. Že si to myslí Milan Kundera s jeho racionalistickým pojetím románu, je spíše důsledkem jeho předsudků a slepoty. První republika byla možná v jistém smyslu pubertální, možná bylo pubertální spíše národní obrození se svým povinným optimismem a zahleděností do sebe. Máj mladého Máchy už ale vyšel mnohem dále než optimističtí dospělí mužové, kteří mu nerozuměli. Máj byl možná dále než většina prvorepublikové poezie, ale ta se také vyvíjela už v jiném mezinárodním kontextu.

Čtyři stručné poznámky k zajímavé kulturní kritice od Borise Cveka

6. 1. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

1. Boris Cvek konstatuje: "Když někdo píše o době svého mládí jako o nějakém kulturním vrcholu, je to nedůvěryhodné. Mládí vždycky přikrašluje a hlavně vlastní kořeny v dané kultuře neumožňují odstup od ní."

To je určitě pravda, ale Jan Čulík se nemůže definovat jako "kulturní produkt šedesátých let".  Já jsem dítě sedmdesátých let. Kulturní vzepětí šedesátých let mě minulo a jako dvanáctiletý - třináctiletý jsem nemohl chápat, co se děje. Ovlivnily mě samozřejmě jako patnáctiletého události Pražského jara, avšak to byla politika, nikoliv kultura a vnímání patnáctiletého člověka je nutně povrchní. Když jsem začal začátkem sedmdesátých let konečně pořádně vnímat, o co jde, kultura šedesátých let už byla zakázaná a nepřístupná. Takže jsem se věnoval studiu anglosaské kultury, která byla v normalizačním Československu daleko přístupnější a byla necenzurovaná. Pars pro toto: Svobodnou Evropu v češtině se v Praze díky divokému rušení poslouchat nedalo, avšak zahraniční vysílání BBC v angličtině samozřejmě zcela nerušeně ano. Normalizace mě vyhnala do anglosaské kultury. K tomu přispělo i to, že anglickou a americkou literaturu na pražské FFUK i v sedmdesátých letech vyučovali Američané a Britové, kdežto českou literaturu většinou jen normalizační kolaboranti a psychopati.

Generalizace

6. 1. 2016 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

"...že páni profesoři a kunsthistorici nedělali skoro vůbec žádnou vážnou akademickou práci, jen se ve vědeckých časopisech nacionalisticky hašteřili o tom, zda je podřadné umění české nebo německé... - Čulík - ZDE

" ...Historie českého úspěchu v Rakousku-Uhersku a za 1. republiky je historií bezprecedentní kulturní difúze chabě maskované vlastenčením. Poláci nás dodnes mají za germanizované Slovany, zatímco jejich kultura je mnohem více ovlivněna u nás spíše omezenými francouzskými vlivy. - Dolejší - ZDE

Ač se taky necítím dostatečně vzdělán, cítím v textech obou pánů silnou generalizaci. Nabízejí se otázky: Kteří profesoři, kteří kunsthistorici, všichni?, kteří Poláci nás mají za to či ono, vzdělaní a informovaní nebo hlupáci takoví, jací jsou i mnozí Češi, kvůli kterým se tohleto vlastně píše?

Quo vadis, Evropo?

6. 1. 2016 / Tomáš Hunčovský

čas čtení 10 minut

Navzdory globalizaci, která proniká do všech oblastí lidského života, svět ukazuje, že stále není schopen naplnit její předpoklad spočívající v otevřených společnostech a spravedlivém vývoji, neboť tento koncept se tříští o „regionální zdi“ nacionalismů, náboženství a kultur. Ve svém jádru je to překážka i pro bezproblémové fungování Evropské unie. Uprchlická krize odhalila, že EU je společenství, které nejen že není jednotné, ale v němž zároveň každý sleduje své osobní zájmy. To je buď začátek jejího konce, nebo moment, kdy bude muset dojít k její reformě, aby mohla důstojně obstát a fungovat na mezinárodním poli.

Osservatore Romano: Charlie Hebdo uráží všechny náboženské víry

6. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta



Vatikánský deník Osservatore Romano kritizuje francouzský satirický magazín Charlie Hebdo, který k prvnímu výročí atentátu na jeho redaktory otiskl na titulní stránce kresbu Boha jako teroristy se samopalem. Ve středu tohoto vydání vyšlo milion výtisků. Kresba je doprovázena nápisem: "O rok později je atentátník stále ještě venku."

Osservatore Romano píše, že tento postoj vůči náboženství "není nový", a zdůrazňuje, že náboženští představitelé opakovaně odsuzují násilí páchané božím jménem. List dodal: "Je smutným paradoxem, že svět je stále více politicky korektní, až k absurditě, ale odmítá přiznat či respektovat víru v Boha, bez ohledu na náboženství."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Je třeba bránit svobodu projevu i v případě hrubě urážlivých výroků

6. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

V Severním Irsku byl soudem osvobozen stíhaný pastor James McConnell, 78, který byl obžalován podle Zákona o komunikacích, že na internetu vydal své kázání, v němž tvrdil, že islám je "pohanský" a "satanský". McConnell byl obviněn ze "zneužívání veřejných elektronických komunikací a z šíření "hrubě urážlivých výroků".

Avšak soudce Liam McNally konstatoval, že "není úkolem trestního práva cenzurovat urážlivé výroky". Dodal: "Soudy si musejí dát velký pozor, aby nekritizovaly verbální projevy, které, ať jsou jakkoliv zavrženíhodné, nejsou více než urážlivé". Proto shledal McConnella nevinným. Soudce dodal: "Právo na svobodu projevu zahrnuje právo říkat věci nebo vyjadřovat názory, které urážejí, šokují nebo znepokojují stát či jakoukoliv část obyvatelstva," dodal.

Na obranu McConnellovy svobody projevu promluvil před soudem Mohammad al-Hussaini, výzkumník islámských studií na Westminster Institute. Zdůraznil: "V kontextu vypalovaných křesťanských kostelů, krvavých poprav a masakrování náboženských menšin na Blízkém východě i jinde je nesmírně důležité, abychom v této zemi plnili svou obecnou povinnost systematicky bránit svobodu projevu občanů diskutovat a kritizoval náboženské myšlenky i víru. Je přípustné pouze omezovat takové verbální projevy, které vyzývají k fyzickému násilí vůči druhým lidem."

Verdikt je aktuální i v souvislosti s procesem proti Martě Semelové. Nelze totiž osoby kriminalizovat za výroky, které jsou věcně nesprávné.

Sexuálního osahávání se dopustilo na Silvestra v Kolíně jen menší množství mužů

6. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

V ČR incident vyvolal na sociálních sítích vlnu zuřivé rasistické nenávisti vůči cizincům 

Primátorka Kolína nad Rýnem Henriette Reker si vysloužila na sociálních sítích v Německu všeobecný posměch svým doporučením, že by se ženy měly vyhnout sexuálním útokům tím, že se k mužům "nebudou příliš blízko přibližovat".

Přibližně 100 žen podalo trestní oznámení na muže, kteří je o silvestrovské noci u kolínského nádraží a katedrály osahávali a sexuálních útoků zneužívali ke krádežím. Přítomen byl dav asi 1000 mužů "nestředoevropského vzezření", avšak, jak nyní vyšlo najevo, jen menšina těch mužů se zřejmě dopustila sexuálních útoků. Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere ostře kritizoval kolínskou policii, že na Silvestra na daném místě efektivně nezasáhla.

Na českých sociálních sítích vyvolaly incidenty v Kolíně nad Rýnem zuřivou rasistickou a xenofobní nenávist proti cizincům. Obdobně v Německu incidentů silně začalo zneužívat i antiislámské ultrapravicové hnutí Pegida proti uprchlíkům, i když kolínská policie zdůraznila, že útočníci nebyli uprchlíci, kteří přišli do Německa v posledních měsících.

Svět se dívá značně skepticky na tvrzení Severní Koreje, že "odpálila vodíkovou bombu"

6. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Šéf mezinárodního monitorovacího úřadu poukázal na tom, že údajný výbuch severokorejské vodíkové bomby nebyl o nic silnější než předchozí zkouška z roku 2013, kdy Severní Korea odpálila štěpnou atomovou bombu o síle asi šesti až devíti kilotun, menší než bomby svržené na Hirošimu a Nagasaki. Vodíkové - termojaderné-. zbraně používají primárního štěpného výbuchu k vyvolání daleko většího výbuchu způsobeného fúzí. Ten druhý výbuch je až tisíckrát větší. Podle Lassiny Zerbo, výkonného tajemníka Přípravné komise pro organizaci o všeobecném zákazu jaderných zkoušek ve Vídni, se zdá, že středeční výbuch severokorejské jaderné bomby byl stejný jako v roce 2013. Potvrzení, jaká to byla jaderná zkouška, bude možné teprve, až vítr přinese jaderné částice z výbuchu do monitorovacích stanic organizace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

* * *

K podzemnímu testu došlo ve středu v 10 dopoledne místního času (1.30 ráno světového času) na místě jaderných zkoušek v Punggye-ri na východě země. Severokorejská televize uvedla, že test "fungoval perfektně" a je "sebeobranou proti tomu, že USA mají četné a obrovské jaderné zbraně".

Informace nebyla potvrzena z nezávislých zdrojů, avšak v místě bylo zaznamenáno zemětřesení o síle 5,1 bodů. Někteří odborníci varují, že tvrzení o vodíkové bombě, může být přehnané.

Rada bezpečnosti OSN se má sejít ve středu v New Yorku v 11 hodin východního amerického času (v 16 hodin světového času) k debatě o tvrzeních Severní Koreje. Bílý dům uvedl, že nepřijme Severní Koreu jako jaderný stát. Jižní Korea a Japonsko jadernou zkoušku odsoudily a označily ji za hrozbu jejich bezpečnosti. Čínská tisková kancelář Xhinhua uvedla: "Jakýkoliv čin, který narušuje stabilitu v severovýchodní Asii je nežádoucí a nemoudrý."

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE ZDE

Zasáhne proti Severní Koreji Čína?

6. 1. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

V rámci principu rozrůzněnosti názorů je myslím rozumné trochu korigovat ostře záporný postoj Karla Dolejšího vůči "nečinnému" americkému prezidentu Obamovi. Je asi rozumné poukázat na to, že všichni mezinárodní komentátoři stoprocentně nesdílejí Dolejšího kritiku americko-íránské dohody o omezení jaderných zbraní, poukazují na to, že součástí dohody jsou přísné mezinárodní kontroly íránské jaderné infrastruktury. Je paradoxní, že proti americko-íránské dohodě protestují jak američtí pravičáci, tak nejortodoxnější íránští činitelé, kteří označují íránské politiky, kteří se na vypracování dohody podíleli, za "zrádce". Při hodnocení událostí roku 2015 mnozí komentátoři označovali americko-íránskou dohodu o omezení jaderných zbraní za jednu z významnějších pozitivních událostí roku.

Středeční analýza deníku Guardian poukazuje na to, že co se týče Severní Koreje, prezident Obama má v podstatě svázané ruce - těžko říci, jakým způsobem by mohl ovlivnit situaci v tajnůstkářském totalitním severokorejském režimu. Karel Dolejší sice Obamovu zahraniční politiku vůči Severní Koreji kritizuje jako absolutní a opakované selhání, ovšem nenaznačuje, co jako měly Spojené státy vůči Severní Koreji dělat. Možná měly v této věci vyvíjet větší nátlak na Čínu, velkou otázkou je, zda by si takový nátlak Čína nechala od USA vnutit.

Jak to, že v Německu navzdory uprchlíkům zvýšili důchody podstatně více než v ČR

6. 1. 2016 / Jaroslav Polák

čas čtení 2 minuty

Dostávám od řady českých známých v souvislosti s uprchlickou krizí dopisy s názory, že imigranti a uprchlíci jdou do Evropy prý "s vidinou sociálních dávek a na úkor sociálně potřebných v EU". Pisatelé toto anticipují na Českou republiku - to, že do České republiky zatím dorazilo jen maximálně pár stovek uprchlíků a další se sem evidentně nechystají, to vytěsňují, a setrvávají v omylu (možná bludu).

Nemá asi cenu debatovat o příčinách a projevech této negativní anticipace. Stačí se podívat na fakta dohledatelná ze seriózních zdrojů. Do SRN dorazily statisíce uprchlíků a tedy člověk by logicky očekával tlak na sociální výdaje a například tedy předpokládané snížení důchodů.

V České republice se nyní zvýší důchody o "astronomických" cca 140,- Kč v průměru za měsíc - to jest asi o 1,3%.

Povodně v severní Británii vedly k pozoruhodnému posílení soudržnosti komunit

6. 1. 2016

čas čtení 3 minuty



Navzájem si totiž začali pomáhat ve vážné krizi lidi, kteří se normálně nestýkají. Do zaplavených vesnic přišlo množství sikhů a muslimů jako dobrovolníci.

Sikhové rozdávali karí zadarmo v zatopené vesnici Mytholmroyd už několik dní, když k nim přišel mladík kolem pětadvaceti a reagoval emocionálně. "Musím se k něčemu přiznat," řekl jednomu z koordinátorů charitativní organizace Khalsa Aid z jižní Anglie, která přijela pomáhat obyvatelům tohoto yorkshirského městečka, když bylo téměř zničeno při vánočních povodních. "Já jsem dřív nenáviděl Asiaty. Byl jsem v ultrapravicové skinheadské organizaci Combat 18. Strašně se teď stydím, když vidím, jak nám tu všichni tak pomáháte."

"Tyhle povodně lidi změnily," říká Ravi Singh, ředitel organizace Khalsa Aid, když jeho armáda dobrovolníků rozdávala humanitární pomoc v zaplaveném okrese Deeside ve Skotsku. "Je strašně inspirující, jak se spojili lidi všech nejrůznějších kultur a zázemí. Myslím, že to bude mít na ty komunity trvalý dopad."

S tím by souhlasil Mark Slade. Jeho byt u řeky v údolí ve vesnici Sowerby Bridge byl zničen dne 26. prosince, když ho zaplavila řeka Calder. Tvrdě spal, když ho ráno vzbudili hasiči. "Chtěl jsem jim vynadat, kdo mě budí, a oni mi sdělili, že se blíží povodeň. Když jsme vyšli ven, voda už byla do výše půl druhého metru. Odnesli mě na zádech."

V Kolíně nad Rýnem došlo údajně na Silvestra k řadě sexuálních útoků

5. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

V Kolíně nad Rýnem pořádají městští činitelé krizové rozhovory poté, co desítky žen uvedly na policii, že byly na Silvestra sexuálně obtěžovány. Bylo podáno nejméně 60 trestních oznámení a nejméně jedno týkající se znásilnění. Útoky údajně způsobili podnapilí "muži nestředoevropského, tmavšího vzezření", avšak "mluvili velmi dobře německy".

Šéf policejních odborů Arnold Plickert odmítl předčasné spekulace o tom, kdo jsou viníci, stejně jako Claudia Rothová, politička ze Strany zelených, která varovala, aby lidé z útoků automaticky neobviňovali uprchlíky.

Podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung se snaží kolínská policie vyhnout vytváření dojmu, že útoky spáchali uprchlíci, kteří přišli do Německa v posledních měsících. Místní deník Kölner Stadt Anzeiger cituje policejního vyšetřovatele, který to jasně vyloučil.

Policie uvedla, že mnohé z pachatelů zná a někteří z nich mohli být žadatelé o azyl, avšak nikoliv z nynější doby. Podle kolínské policie to byli muži z Maroka, z Alžírska a z Tuniska a bylo jim většinou kolem pětadvaceti. Soustředili se nedaleko kolínské katedrály a zaměřovali se především na mladé ženy mezi lidmi v ulicích oslavujícími Silvestra. V menší míře k podobnému osahávání žen došlo v Hamburku ve čtvrti Sankt Pauli.

Zdroj v němčině: ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Mlčení k sexuálnímu násilí by rasismus pouze zhoršilo

6. 1. 2016

čas čtení 5 minut

Německé úřady a média prý příliš dlouho chodí po špičkách kolem otázky sexuálního násilí páchaného přistěhovalci a uprchlíky. To poskytuje ultrapravici příležitost zintenzívnit boj proti mainstreamu, píše  novinář Jörg Luyken pro německý list the local.de.

K tomu: Kolik žen je cestou do Evropy znásilněno? Podle humanitárních organizací to "není problém"

Znásilňují nás pašeráci, uprchlíci i evropští policisté. Deník přinesl neuvěřitelné příběhy uprchlic ze Sýrie

Oficiální německá zpráva:

Příchod uprchlíků nevedl k zvýšení zločinnosti v Německu

6. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Německý federální Úřad pro trestní vyšetřování (BKA) oznámil, že míra trestných činů spáchaných uprchlíky je na stejné úrovni jako procento trestných činů, které páchají Němci. Ministr vnitra Thomas de Maizière uvedl, že na základě statistik, které jsou k dispozici, předpovídá, že uprchlíci budou páchat stejné množství trestných činů jako Němci.

Došlo ale k absolutnímu zvýšení počtu trestných činů, protože došlo v Německu ke zvýšení počtu obyvatel. Úřad zkoumal statistiky zločinnosti od ledna do konce září 2015. Zjišťoval celkové počty trestných činů a také trendy mezi uprchlíky. Zaznamenal zvýšení počtu trestných činů v uprchlických centrech, což připisuje jejich přelidnění.

Studie zjistila, že drtivá většina trestných činů, spáchaných uprchlíky (67 procent) jsou krádeže a podvody. Sexuální zločiny činí méně než 1 procento spáchaných trestných činů a zabití tvoří jen 0,1 procent ze všech trestných činů.

Nejčastějšími pachateli trestných činů byli uprchlíci z Iráku, ze Sýrie a z Balkánu.

Studie nezkoumala počty trestných činů, spáchaných v Německu na uprchlících, které rostou od příchodu vlny uprchlíků v létě 2015.

Zdroj v angličtině ZDE

Kolik žen bylo znásilněno o silvestrovské noci v České republice?

5. 1. 2016 / Barbora Hodková-Knobloch

čas čtení 1 minuta

Nabízí se otázka, jestli třeba manipulativní a polopravdivý článek na serveru novinky.cz popisující tyto události nenaplňuje skutkovou podstatu trestného činu šíření nenávisti ke skupině obyvatel. Ti "migranti" z článku, o kterých se údajně ví že normálně jen kapsaří (kdo v Česku normálně kapsaří? Že by Romové z jižní Evropy?) se zčistajasna zaměřili na osahávání žen? Vážně? A jednu dokonce znásilnili? Kolik násilí proběhlo ve stejné době v České republice? Kolik českých občanek bylo o silvestrovské noci znásilněno? Proč nejsme informováni i o těchto věcech, aby měl člověk srovnání s 80 milionovým Německem a 10 milionovou ČR? Že české ženy nehlásí znásilnění? A není to třeba kvůli tomu, že dovolat se spravedlnosti je v ČR pro ně téměř nemožné? Chtělo by to trošku, aby čtenáři zapojili mozek. Manipulativních tvrzení v tisku jsme vystaveni denně, sedmá velmoc je děvka.

Muslimové nepáchají většinu teroristických útoků

30. 12. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Méně než 2 procenta teroristických útoků jsou motivována nábožensky

Podle informací z Europolu, v letech 2011-2014 došlo v Evropě k 746 teroristickým útokům. Jen 8 z nich bylo inspirováno nábožensky. Většina teroristických útoků je motivována etnicky a nacionalisticky. V letech 2006-2010 došlo podle Europolu na území EU k 2131 teroristickým útokům. 8 z nich spáchali "islamisté". V těchto letech se islamistický extremismus podílel na počtu teroristických útoků 0,3 procenty.

Podle Encyklopedie válek bylo z 1763 válek  jen 123 z nich motivováno nábožensky a studie Institutu pro ekonomiku a mír z roku 2013 nenalezla "žádnou všeobecnou kauzální příčinu" mezi náboženstvími a konflikty. Nábožensky motivovaný terorismus se nejčastěji dostává do médií, avšak z dat vyplývá, že terorismus má většinou jinou než náboženskou motivaci.

V Evropě je však islamistický extremismus rostoucím problémem. V roce 2010 došlo k 179 pokusům o teroristické útoky motivované náboženství, v roce 2014 už bylo 395 takových pokusů. A počet obětí náboženských teroristických útoků bývá větší než počet obětí teroristických útoků, které mají jinou motivaci.

Zdroj v angličtině ZDE

Co Rusko říká o NATO a proč je to důležité

6. 1. 2016

čas čtení 3 minuty


Strategie národní bezpečnosti velmocí jsou určeny řadě různých publik. Poslední pokus Vladimira Putina nazvaný "O strategii národní bezpečnosti Ruské federace" vyšel v samotném závěru loňského roku. Putin by měl doufat, že tuto čtyřicetistránkovou publikaci budou číst jeho občané, protože mezinárodní veřejnost nebude ani překvapena, ani nadšena, napsal emeritní profesor Naval War College Thomas Fedyszyn.

Prezidentská kandidátka Hillary Clintonová "může být do šedesáti dnů obviněna"

6. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


Bývalý americký republikánský státní návladní Joe DiGenova, kterého kdysi jmenoval Ronald Reagan, zastává názor, že demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová může do šedesáti dnů čelit obvinění ze strany FBI, kvůli porušení bezpečnostních předpisů při spravování pošty v době, kdy byla ministryní zahraničí. Informoval o tom konzervativní týdeník Washington Examiner.

Tahle země je naše

6. 1. 2016 / Marcel Kraus

čas čtení 3 minuty

Slyšeli jsme to ve vánočním poselství prezidenta Zemana. Politolog Jiří Pehe následně v deníku Právo zapochyboval, jak moc je tahle země naše. Připomíná, že největší firmy u nás nejsou „naše“, a ročně tak více než 200 miliard korun ze zisku zahraničních investorů u nás odteče v podobě dividend do zahraničí. Dále uvedl, že více než 13 tisíc „našich“ firem sídlí v daňových rájích.

Evropa "se vrací do třicátých let"

Dojíždějící pracovníci mezi Kodaní a Malmö protestují proti novým pohraničním kontrolám

5. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Před slavným patnáctikilometrovým Øresundským mostem, spojujícím dánské hlavní město Kodaň se švédským městem Malmö, který proslul v důsledku thrilleru dánské televize Most, se v pondělí večer utvořila fronta až 8000 pracovníků, dojíždějících z Kodaně do Švédska. Poprvé po 50 letech byl od neděle zaveden předpis, že cestující na dánsko-švédské hranici se musejí prokázat identifikačním průkazem s fotografií. Průkazy se kontrolují v Kastrupu, na kodaňském mezinárodním letišti. Øresundský most je už patnáct let symbolem hrdé integrace, která překračuje národní hranice. Øresundský region, jehož součástí je kus Švédska i Dánska, byl mezinárodně chválen po celém světě jako příklad úspěšné integrace podniků, občanské společnosti a lidí přes národní a kulturní hranice. Vzdělávání, podnikání, práce i láska vedly k tomu, že obě části dvou zemí se sloučily.

Hovory intelektuála s umělcem

5. 1. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Úroveň veřejné diskuse na českém internetu konečně našla svůj etalon. Tento rozhovor veřejného "umělce" s veřejným "intelektuálem" dobře ilustruje obsedantní zaujatost vlastní zbabělostí a - dbaje vybraného slovníku - hluboce integrovanou posttotalitní mentalitu lidí, kteří ještě nepochopili, že svoboda neznamená veřejně obnažovat svůj komplex otroka. Nebýt internetu, nevěděli bychom. Takhle vznikla úžasná stoka, kterou proudí hektolitry méněcennosti transformované v postoje a názory na aktuální dění. A elity, jako třeba zde přítomní, nastavují zrcadlo. Věru ostrý obraz: ZDE

K tomu dodává Jan Čulík: Kromě vulgarity je na této výměně pozoruhodné, jak jsou oba mluvčí posedlí událostmi a jednáním, které se - možná - odehrávalo - nebo také neodehrávalo, neboť osobní vzpomínky nejsou spolehlivé - před třiceti lety. Je to trochu, jako by se dědečkové hádali o tom, co se dělo nebo nedělo v zákopech první světové války. Není to ojedinělý případ. Byl jsem nedávno svědkem rozhovoru dvou českých pravostředových "veřejných osobností" (jeden z nich je v současnosti ministr), kteří neustále hovořili o estébácích a politické situaci, jako by byl rok 1975... Vůbec se ještě neprobudili...

Vynikající návrh nového polského ministra zahraničí

5. 1. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 4 minuty

Internet v Polsku i ve světě se hodně posmívá polskému ministru zahraničí Witoldu Waszczykowskému, který ve svém rozhovoru pro německý deník Bild vyjádřil názor, že nová polská vláda strany Právo a spravedlnost chce vyléčit Polsko z vegetariánství a z ježdění na kole. Ministr se pak hájil, že protože dával rozhovor bulvárnímu deníku, "musel používat jednoduchý jazyk". Rozhovor však vyšel v deníku Bild pod titulkem "Zbláznili se Poláci?" takže by z toho jaksi vyplývalo, že panu ministrovi se podařilo dosáhnout opačného cíle. Avšak posmívat se panu ministrovi, jehož ministerstvo si už vysloužilo přezdívku "ministerstvo komických kroků", by odvedlo pozornost od jednoho z velmi významných interview pana ministra.

Ne, nehovořím o jeho nedávném rozhovoru pro tiskovou kancelář Reuters, v němž se pan ministr vyjádřil, že by polská vláda přijala diskriminaci Poláků ve Velké Británii, pokud David Cameron podpoří polské úsilí, aby byla na polském území postavena vojenská základna NATO. Pan ministr už stejně vydal dementi, podle něhož jeho slova byla zkreslena v překladu (to, že vlastně pokaždé, když pravicový politik řekne něco stupidního, se vina svádí na nekompetentní novináře, zřejmě vysvětluje snahy strany Právo a spravedlnost převzít kontrolu nad polskými sdělovacími prostředky).

Polský ministr zahraničí

Polsko "ohrožoval svět cyklistů a vegetariánů"

4. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski pro německý tisk: "Chceme pouze uzdravit naši zemi z některých chorob. Bývalá vláda nám vnucovala levicovou koncepci, jako by se svět v souladu s marxistickou koncepcí měl vyvíjet jen jedním směrem, a to v mísení kultur a ras, ve svět cyklistů a vegetariánů, který stojí jen na obnovitelných zdrojích energie a bojuje proti všem formám náboženství. To nemá nic společného s tradičními polskými hodnotami." (sic!)

Zdroj v polštině ZDE

Channel Four News: V čele Islámského státu stojí sekularističtí plukovníci ze Saddámovy armády

5. 1. 2016

čas čtení 6 minut

Představa, že je to náboženská organizace, je účelová konstrukce především pro západní potřebu



Abdul Bari Atwan, autor a novinář: Saddáma Husajna lze charakterizovat jako kmotra ISIS.

Když byl Saddám Husajn v Iráku r. 2003 svržen, irácká armáda nebyla poražena. Rozplynula se do civilního obyvatelstva. O řadu let později se ukázalo, že se její činitelé stali řídícími mozky ISIS.

Christopher Reuter, novinář z Der Spiegelu: Saddám Husajn byl posedlý tím, že chtěl mít přímou kontrolu nad vším. Poskytl svým lidem v tom smyslu výcvik, aby byli schopní kontrolovat všechno. Provozoval navzájem si konkurující výzvědné služby, šířil strach, občas nechával zabíjet úplně nevinné lidi, prostě aby dal najevo, že kdokoliv může být kdykoliv usmrcen. (Pozn. red. Saddám Husajn byl obdivovatelem Josefa Vissarionoviče Stalina a měl rozsáhlou knihovnu o Stalinově teroru v Rusku.) A vedení Islámského státu kopíruje tento mechanismus.

Saddám byl sekularistický diktátor, ale začal používat islám z oportunistických důvodů - pomáhalo mu to v boji proti Spojeným státům.

Abdul Bari Atwan: Saddám Husajn si uvědomil, že sekularismus nefunguje. Obrátil se k islámu, rozhodl se islamizovat Irák, protože si uvědomil, že proti okupaci ze zahraničí budou pak bojovat muslimští bojovníci.

Christopher Reuter: Během několika vteřin, když koncem května 2003 podepsal Paul Bremer svůj první dekret, vytvořil tím jedním rázem statisíce nových, zuřivých nepřátel. A vůbec to nebylo zapotřebí. Byli to oportunisté, byli to kariérní vojáci. Bývali by nadšeně sloužili komukoliv, jakémukoliv novému režimu. Byli to ti nejinteligentnější a ti nejzkušenější vojenští velitelé, co se týče organizace státu. Co se týče organizace aparátu útlaku, infiltrace, všech těch dovedností, které nyní vidíme ve vysoké míře u Islámského státu.

Svolavatel Nicejského koncilu byl úředně vzato pohan

Ti, kdo zakládají náboženské organizace s politickými záměry, zdaleka vždy sami nevěří

5. 1. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Když se v dubnu loňského roku poprvé objevily podrobné informace o roli zpravodajských důstojníků Saddáma Husajna při vzniku "islámského státu" ZDE, bylo také rovnou řečeno, že hlavní organizátor Samir abd Muhammad al-Chlifáví alias Hadží Bakr měl v úmyslu vyvolat regionální náboženskou válku mezi sunnity a šíity, která by jeho projekt legitimizovala. A tato válka ovšem právě probíhá.

Miloš Zeman lže

4. 1. 2016

čas čtení 5 minut

Vyjádření iniciativy Pomáháme lidem na útěku k výrokům prezidenta Miloše Zemana pro Český rozhlas

Praha, 4.1.2015 - Prezident České republiky Miloš Zeman v dnešním dopoledním rozhovoru pro ČRo Plus pronesl několik tvrzení, na které bychom rádi zareagovali na základě dotazů z médií a také jako lidé, kteří se ve své práci s uprchlíky denodenně potkávají. Vyjadřujeme se také proto, že to není poprvé, kdy prezident manipuluje veřejným míněním skrze výroky, které se nezakládají na pravdě a lze je snadno vyvrátit buď dostupnými statistikami a daty nebo právě osobní zkušeností, kterou jako dobrovolníci pomáhající uprchlíkům na jejich cestě můžeme nabídnout.

Nebudeme se vyjadřovat k tvrzení o řízené migraci do Evropy, kterou organizuje Muslimské bratrstvo. Toto tvrzení považujeme za naprosto spekulativní a ničím nepodložené a ohrazujeme se vůči tomu, že nejenom prezident, ale i další politici neustále přicházejí s “důkazy” o tom, kdo současnou migrační vlnu “řídí” či “organizuje”. Byť nelze popřít, že v současné situaci hrají (jako v každé jiné) roli politické zájmy různých skupin, stejně tak zde působí mnoho jiných faktorů a zjednodušovat je do jedné jediné příčiny je nesmyslné. My jako dobrovolníci jsme denodenně konfrontováni především s konkrétními příběhy konkrétních lidí, kteří utíkají před válkou, hladem a pronásledováním. Domníváme se, že je na místě nejprve ověřit, zda mají tito lidé nárok na azyl a zajistit jejich nejzákladnější lidské potřeby. Je jistě na místě diskutovat o tom, co je příčinou jejich neštěstí a snažit se tomu předcházet - to ale mohla Evropa dělat už dávno a uprchlíci, kteří potřebují bezprostřední pomoc, nyní nemohou být obětí našich spekulací.

Rádi bychom nabídli protiargumenty k následujícím tvrzením:

Miloši, proč lžeš? II

4. 1. 2016 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Zeman si vymyslel, že existují "západoevropská města, kam se kvůli muslímům policie bojí jet"

["Muslimské bratrstvo začne"] postupně ovládat Evropu tak, jako se to děje v některých západoevropských městech, kam se už teď policisté v noci bojí jet,“ prohlásil Miloš Zeman podle serveru IDnes ZDE

Je to naprostá pitomost. Žádná taková města v Evropě neexistují. Mohl by být Miloš konkrétní a vysvětlit, která konkrétně má na mysli?

Český prezident je opět vedle jak ta jedle

5. 1. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Miloš Zeman zvedl vysoko hozenou rukavici svých četných  oponentů, kteří mu s gustem vyčítají, že si své výroky o řízené islámské invazi cucá z prstu. Jak je ale vidno, opět přitom neuspěl, neboť jeho vývody o tom, že za celým tímto spiknutím stojí Muslimské bratrstvo, postrádají smysluplnou logickou konstrukci.

Český prezident se v Interview Plus na vlnách Českého rozhlasu vytasil se dvěma informačními zdroji, na jejichž základech staví svou paranoidní teorii o řízené islámské invazi do Evropy. Prvním zdrojem je korunní princ ze Spojených arabských emirátů, který Miloši Zemanovi sdělil, že islámský terorismus řídí Muslimské bratrstvo, a druhým je marocký ministr zahraničí, jenž mu pro změnu prozradil, že se muslimští bratři snaží ovládnout celý svět.

Stranická nenávist "až za hrob": Budoucnost také České republiky?

5. 1. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


V odpovědi na pravidelnou výroční anketu časopisu Edge, prováděnou mezi prestižními zástupci různých profesí, uvedl sociální psycholog Jonathan Haidt ZDE, že za nejdůležitější nedávný objev považuje studii Shanto Iyengara a Seana J. Westwooda "Fear and Loathing Across Party Lines: New Evidence on Group Polarization" (Strach a averze napříč stranickými liniemi: Nové důkazy skupinové polarizace) ZDE (pdf). Studie ukazuje, že pokud jde o sílu a pronikavost negativních postojů a předsudků, stranické preference jsou dnes v USA větší problém než rasismus. Rasismus je přitom dlouhodobě označován za nejnebezpečnější příčinu rozdělení americké společnosti.

O Zemanově další konspirační teorii o uprchlících

4. 1. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jak nyní obletělo všemi českými médii, prezident Zeman v rozhovoru pro Český rozhlas Plus vyslovil názor, že současnou migraci uprchlíků do Evropy organizuje tzv. Muslimské bratrstvo. Hlavní argument, který zmínil, spočívá v myšlence, že „zorganizovat“ obrovskou síť převaděčů lidí do Evropy „není možné nějakým spontánním, nahodilým pohybem“.

Zorganizovat jistě nejde nic spontánně, protože je to prostě zorganizované. Otázka je, zda jde o zorganizovanou věc. Rozsáhlé migrační vlny z oblastí, kde dochází k ozbrojenému konfliktu nebo tvrdému útlaku lidí, probíhají po celá staletí a všude na světě. Podstatná je potřeba lidí tu oblast opustit, naopak to, jestli jim někdo organizovaně pomáhá tu či onde s tímto pohybem, je druhotné.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2015

1. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 74 066,31  Kč. Příjem z reklamy byl 15 893,00 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince  2015 161 059,72 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
24812