Mýtus zrazeného Afrinu, aneb Jak (ne)dělat aktivistickou žurnalistiku

21. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Během únorové návštěvy amerického exministra zahraničí Rexe Tillersona v Ankaře obě strany opět jednoznačně potvrdily, že podporují jednotnou a nezávislou Sýrii ZDE. Turecká podpora jednotné Sýrie je kromě toho spolu s podporou boje proti Asadovi naprosto klíčová pro udržení loajality syrských opozičních uskupení republikánské a nacionalistické orientace. Když tedy Markéta Kutilová tvrdí, že kvůli Turecku už "Sýrie neexistuje" ZDE, podsouvá ve svém démonizačním textu čtenářům první zásadní nepravdu. Pokud vůbec někdo, je to právě kurdský nacionalismus, který sice v menší míře než v Iráku, nicméně přesto podstatným způsobem ohrožuje jednotu a zachování Sýrie ZDE.

Nejen Rusko, ale i Západ šíří vlastní propagandu

21. 3. 2018

čas čtení 2 minuty



Hlavním rozdílem mezi Ruskem a námi je, že v Rusku byste nemohli vést tuto debatu o historii a hodnotách. Je škoda, že my nevyužíváme řádně skutečnosti, že my tuto debatu vést můžeme. 

Když vysvětlil r. 1928 Edward Bernays, otec moderní propagandy, co to vlastně je, citoval New York Times. Argumentoval, že všechno je propaganda. Téměř o sto let později rozumíme pojmu propaganda jako něčemu, co šíří jen zlovolní lidé a státy - jako například Putinovo Rusko, píše Aufa Hirsch.

Rozhovor Britských listů 156: Proč lidi milují lživé zprávy?

16. 3. 2018

čas čtení 1 minuta




S Romanem Mácou z organizace Evropské hodnoty mluví Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů o záhadném jevu, kdy tolik lidí je nadšeno lživými a nesmyslnými zprávami. Proč tomu tak je? Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 16. března 2018.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


Facebook samozřejmě nese plnou vinu za tento obrovský skandál

21. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Velké korporátní skandály nevznikají samy od sebe. Spektakulární krize často vzniká až po dlouhé sérii špatných rozhodnutí a arogance. Jak známo, zaměstnanci Facebooku neúnavně shromažďují co největší množství dat o jweho uživatelích a vydělávají obrovské množství peněz tím, že umožňují zadavatelům reklamy se na ně mikrozaměřovat. To má odporné aspekty: teprve loni například teprve Faceboopk zabránil tomu, aby zadavatelé reklamy na pronájem nemovitostí vylučovali určité etnické skupiny a invalidy, píše John Harris.

Cambridge Analytica: Kampaň o "podvodné Hillary" jsme vymysleli a vedli my

21. 3. 2018

čas čtení 3 minuty



V další části tajně natočeného rozhovoru s řediteli firmy Cambridge Analytica, který vysílaly Channel 4 News v úterý večer, se ředitel firmy Alexander Nix vytahoval, že se "mnohokrát" setkal s Donaldem Trumpem. Oba ředitelé Nix i Turnbull se pyšnili tím, že dostali Trumpa k moci prostřednictvím "anonymní a nevystopovatelné" předvolební reklamní kampaně. Zakladatelem firmy Cambridge Analytica byl Steve Bannon.

"Dávali jsme prostě informace do krevního oběhu internetu a pak jsme sledovali, jak to roste, stačilo to občas jen trochu popostrčit a pak se dívat, jak se to utváří," řekl Turnbull. "A tak tenhle materiál infiltruje onlinovou komunitu, ale bez jakéhokoliv zdroje či značky, je to anonymní, nevystopovatelné."

Ředitelé firmy Cambridge Analytica také vysvětlili, že v Americe v předvolebních kampaních existuje dělba práce mezi oficiální kampaní a samostatnými "organizacemi politické akce". To je zřejmě koordinace, kterou americký volební zákon zakazuje.

Nix v druhém rozhovoru, tajně natočeném a odvysílaném v úterý v Channel 4 News, tvrdil, že Cambridge Analytica byla zdrojem Trumpova volebního úspěchu.

"My jsme dělali veškerý research, všechna data, veškerou analýzu, všechno zacílení. Vedli jsme celou tu digitální kampaň, i televizní kampaň a strategie byla řízená prostřednictvím našich dat."

Ředitel firmy Cambridge Analytica byl pod tlakem médií suspendován

21. 3. 2018

čas čtení 3 minuty

Cambridge Analytica: "Politikové se chybně domnívají, že volby jsou o faktech. Absolutně ne. Volby jsou o emocích."

Firma Cambridge Analytica ukradla z Facebooku údaje 50 milionů jeho uživatelů a zneužila je vytvoření psychologických profilů jednotlivců a na základě jejich vlastností, například toho, do jaké míry jsou neurotičtí, nebo jaké mají skryté strachy, zmanipulovala jejich volební preference v amerických prezidentských volbách. Totéž dělala v mnoha jiných zemích, včetně Česka. Světově z toho vzniká obrovský skandál. Channel 4 News k tomu v úterý večer interviewoval i komisařku EU pro kontrolu datových toků Věru Jourovou, která přislíbila, že EU razantně zasáhne na obranu bezpečí občanského soukromí.

Skandálem se zabývají nyní všechny britské sdělovací prostředky a mnohá média v USA. Channel 4 News mu v úterý věnoval více než půl hodiny svého zpravodajství. ZDE




Správní rada firmy Cambridge Analytica suspendovala svého ředitele Alexandra Nixe. Vydala v úterý večer prohlášení, že jeho výroky, zaznamenané skrytou kamerou reportérů Channel Four News, prý "nemají nic společného" s praxí jejich společnosti.

Odhalení manipulačních praktik firmy Cambridge Analytica, která se účastnila na tajné manipulaci voleb ve 200 zemích světa, včetně ČR, vyvolalo ohromení v Evropě i v USA. Americký i britský parlament požadují řádné vyšetření těchto praktik a regulaci internetových sociálních sítí. Americký i britský parlament předvolávají Marka Zuckerberga k výslechu.

Zde jsou všechny tři dosud zveřejněné reportáže Channel 4 News:

V úterý se Channel 4 News pokusil na ulici promluvit s Alexandrem Nixem, šéfem firmy Cambridge Analytica, a jejich obchodním ředitelem Turnbullem. Oba se na záznamu, natočeném skrytou kamerou, dopustili nehorázných, ohromujících výroků.

"Pane Nixi, Andy Davies, Channel 4 News. Používal jste kdy metodu navádění ke kriminálním činům, protože to jste nabízel svému zákazníkovi na záznamu, který jsme s vámi natočili?"

Alexander Nix: "Zdání může klamat."

"Je načase, abyste se vzdali své politické práce?"

(Povzdech)

"Lhal jste parlamentu ohledně dat z Facebooku?"

"Absolutně ne."

- - -

"Pane Turnbulle, Andy Davies, Channel Four News. Proč říkala vaše firma, že mohou vyslat ukrajinské ženy do příbytků politických oponentů? Je načase, aby Cambridge Analytica přestala dělat práci pro politické kamapně, pane Turnbulle?"




Bývalý pracovník Facebooku: Externí firmy přebírají osobní data z Facebooku pro vlastní použití už léta

21. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

 

Bývalý pracovník Facebooku Sandy Parakilas svědčil o tom, že četné firmy kradou osobní data z Facebooku - stejnou metodou, jak to dělala firma Cambridge Analytika, už léta, a Facebook proti tomu nehne prstem. Zneužita tak byla zřejmě osobní data stamilionů uživatelů.


Mezitím v Absurdistánu 62:

Pokud papež František není schopen správně jednat, měl by už umřít

20. 3. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

"Pokud papež František není schopen správně jednat,  měl by už umřít" - řekl kněz a profesor teologie Edward Staniek. Tak jsem tomu alespoň  porozuměl, protože doslova Staniek řekl "Modlím se za papežovu moudrost, za to, aby se jeho srdce otevřelo činnosti Svatého Ducha, a pokud nebude chtít, modlím se za jeho rychlý odchod do domova Našeho Otce. Vždycky mohu požádat Boha o šťastnou smrt pro něho, protože mít šťastnou smrt je velkou milostí".   Podle Stanieka je odpouštět lidem, kteří zhřešili, a vítat uprchlíky nesrovnatelné s katolickým náboženstvím, a tak jestliže chce papež, aby jeho věřící to činili, je i on neslučitelný s katolictvím.

Navrhněte, koho byste chtěli slyšet v Rozhovorech Britských listů

20. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

Vážení čtenáři,

po odvysílání a zveřejnění téměř sto šedesáti patnáctiminutových Rozhovorů Britských listů, které tvoří kolekci závažných materiálů k celé řadě důležitých témat, trvale přístupných zde, si myslíme, že by o tom, koho budeme v Rozhovorech Britských listů interviewovat, měli také rozhodovat čtenáři.

Pokud máte návrhy, koho bychom v příštích Rozhovorech Britských listů měli interviewovat, pošlete je sem: redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Britské listy: Bez trvalé finanční pomoci čtenářů zkrachujeme

10. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, 


jsme nuceni vám znovu připomenout, že v situaci, kdy drtivá většina českých médií patří k nějakému kmenovému nebo oligarchickému seskupení, jsou Britské listy na vlivových skupinách zcela nezávislým serverem, který ovšem pro svou existenci plně závisí na finanční podpoře od své čtenářské obce. Žádné finance od nikoho jiného nedostáváme a naši tři kmenoví spolupracovníci pro nás pracují na základě absolutně minimálních honorářů. 

Chtěl bych v této souvislosti upřímně poděkovat přibližně dvěma stovkám pravidelných finančních přispěvatelů, bez nichž by Britské listy nemohly existovat, a v poslední době zejména i hrstce těch, kteří byli schopni a ochotni provoz Britských listů podpořit darem několika tisíc Kč. 

Nicméně, minimální náklady na provoz serveru Britských listů se pohybují kolem 65 000 - 70 000 Kč měsíčně. Finanční příspěvky od čtenářů jsou většinou pod 60 000 Kč měsíčně. Lze si lehce vypočítat, že za takovýchto okolností nám dojdou finanční prostředky na provoz do několika měsíců.

Pevně doufáme, že k tomu nedojde, a že si čtenáři budou i nadále financovat tento nezávislý hlas.

Přispět můžete především bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Další informace jsou ZDE

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Trump a Juncker terčem kritiky, že oslavovali Putinovo volební vítězství

21. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Jean Claude-Juncker: "Blahopřeji vám k vašemu znovuzvolení, pane prezidente Putine. Vždycky jsem argumentoval, že pozitivní vztahy mezi EU a Ruskem jsou klíčově důležité pro bezpečnost našeho kontinentu. Naším cílem by mělo být obnovit kooperativní celoevropský bezpečnostní pořádek."


Donald Trump a Jean-Claude Juncker se nepřipojili k nesouhlasu ostatních západních politiků s postoji a politickou praxí Vladimíra Putina. Poslali Putinovi blahopřání k jeho volebnímu úspěchu. V úterý se za to stali terčem ostré kritiky, vzhledem k tomu, že západní politikové nepodpořili a neschválili čtvrté volební vítězství Vladimíra Putina.

Merkelová a Macron se vyjádřili k Putinovu vítězství, avšak explicitně se vyhnuli výrazu "blahopřání" a jen Putinovi "popřáli úspěch" v jeho novém šestiletém funkčním období.

Podpora pro Putina z Washingtonu a z Bruselu je problémem pro britské činitele, kteří se snaží vytvořit jednotnou západní frontu proti Putinovi po atentátu na bývalého špiona Sergeje Skripala a jeho dceru v anglickém městě Salisbury.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Přibližný překlad: "Budeme ignorovat vaše podvodné volby, vaše zasahování do našich voleb a vaši okupaci sousedních zemí, protože chceme si vyloudit na tváři ten naivní pohled, který je v tuto sezónu tak populární."


Předvolání ruského velvyslance kvůli kauze Novičok

21. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta


Británie neuvalí na Rusko žádné další sankce

21. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Vůči Rusku nebudou bezprostředně použity žádné další sankce kvůli otrávení bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala. Ministři a bezpečnostní představitelé "aktivně zvažují" jiná opatření a po jednání Rady národní bezpečnosti "jsou připraveni je kdykoliv uplatnit".

BBC: Britská vláda zřejmě neví, že za útokem proti Skripalovým v Salisbury byl ruský stát

20. 3. 2018

čas čtení 4 minuty

Vysílalo se v pondělí v podvečer v hlavnímm publicistickém pořadu britského domácího rozhlasu BBC:

Moderátor: Ministři zahraničí členských zemí EU odsoudili atentát na Skripalovy v anglickém městě Salisbury. Konstatovali: "Evropská unie je šokována použitím jakéhokoliv nervového plynu vojenské kvality. druhu, jaký byl vyvinut v Rusku." Co to znamená ten výrok "druhu, jaký byl vyvinut v Rusku"? Bývalý britský velvyslanec v Uzbekistánu Craig Murray poukazuje na to, že tento obrat "druhu, jaký byl vyvinut v Rusku", se používá v oficiálních reakcích na události v Salisbury znovu a znovu. Byl součástí společného prohlášení vlád Británie, USA, Francie a Německa, v němž se  také hovořilo o "nervovém plynu druhu, jaký byl vyvinut v Rusku". Sama Theresa Mayová použila tohoto obratu.

Vyjádření k událostem ve Velké Británii

21. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Státní úřad pro jadernou bezpečnost plnící úlohu Národního úřadu pro kontrolu zákazu chemických zbraní v České republice, je zodpovědný za dodržování Úmluvy o zákazu vývoje, výroby, hromadění zásob a použití chemických zbraní a o jejich zničení a za komunikaci s mezinárodní Organizací pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Česká republika nevlastní, nevyrábí ani nevyvíjí chemické zbraně, což uvedla ve své počáteční deklaraci zaslané OPCW. V rámci naplňování svých závazků vůči OPCW Úřad pravidelně zasílá deklarace o nakládání se stanovenými látkami v České republice. Seznamy stanovených látek jsou jednak přílohou Úmluvy a jsou také uvedeny v prováděcí vyhlášce č. 208/2008 Sb. k zákonu č. 19/1997 Sb. Pro nakládání s látkami klasifikovanými uvedeným zákonem jako vysoce nebezpečné Úřad vydává licence. Držiteli těchto licencí jsou řádově nižší desítky subjektů. Protože látka typu Novičok mezi stanovené látky nepatří, nemohl by Úřad licenci k nakládání s ní ani vydat. Nicméně podle Úřadu dostupných informací nebylo a není na území České republiky s látkou typu Novičok nakládáno.

Zdroj: ZDE

První úspěšnou syntézu novičoku provedl r. 2017 Írán

18. 3. 2018

čas čtení 1 minuta



Syntézu provedl Írán ve spolupráci s OPCW. Tvrzení, že novičoky mohou být vyrobeny jen v Rusku, bylo nyní prokázáno jako lživé, píše Craig Murray. 



Koncem roku 2016 začali íránští vědci studovat, zda je možné vyrobit novičok z komerčně běžně dostupných chemikálií. Írán syntetizoval celou řadu novičoků a okamžitě informoval úřad OPCW, aby mohly být přidány do databáze chemických zbraní. 

To činí výrok Theresy Mayové, že novičok "je chemikálie typu, jaké vyrábějí v Rusku", naprostým nesmyslem. Jestliže Írán svou spoluprací s OPCW jednal naprosto odpovědně, existuje řada darebáckých států, které fungují mimo mezinárodní právo, jako jsou Izrael a KLDR, které odmítly ratifikovat Konvenci o chemických zbraních, vstoupit do OPCW a zlikvidovat veškeré své zásoby chemických zbraní. Rusko plně spolupracovalo s OPCW při likvidaci všech svých zásob chemických zbraní a OPCW provedlo inspekci všech míst, kde se údajně prováděl původní program výroby novičoků. Proč nikdo nezkoumá, co dělají darebácké státy, které odmítají respektovat OPCW, to je opravdovou otázkou.

Zdroj v angličtině ZDE



Zuckerberg mlčí

20. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Vysocí manažeři firmy Cambridge Analytica byli natočeni skrytou kamerou, jak tvrdí, že jsou schopni zkompromitovat politiky úplatky a ukrajinskými prostitutkami.




Generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg mlčí už více než 48 hodin od té doby, co britská média a deník New York Times odhalily, že z Facebooku ukradla firma Cambridge Analytica osobní data 50 milionů amerických občanů, přestože sílí požadavky, aby byl Facebook řádně vyšetřován a regulován a přesto, že na sociálních sítích vznikla kampaň #DeleteFacebook. (#VymažteFacebook).


V pondělí poklesly akcie Facebooku o 6,77 procent, čímž firma přišlo o 36 miliard dolarů své hodnoty a Zuckerberg, který vlastní 16 procent firmy, přišel sám o 5,5 miliardy dolarů.

Obklíčená firma Facebook v pondělí oznámila, že podnikne digitální forenzní vyšetřování a audit ve firmě Cambridge Analytica s cílem zjistit, zda firma stále ještě má ukradená data.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Dopis Zaorálkovi: Nezrazujte Kurdy!

20. 3. 2018

čas čtení 3 minuty

PhDr. Lubomír Zaorálek

Parlament České republiky
Poslanecká sněmovna
Sněmovní 4
118 26 Praha 1 - Malá Strana

V Praze 20. března 2018

Vážený pane poslanče,

dnes to je patnáct let, co americká armáda podnikla vpád do Iráku, který v následujících letech vedl k občanské válce v této zemi. S ní souvisel také vzestup organizace Islámský stát a její expanze na území Sýrie. To bylo spojeno s ohromným utrpením  příslušníků kurdské menšiny v obou státech.

Tehdejší vláda České republiky vedená sociální demokracií intervenci porušující mezinárodní právo a iráckou svrchovanost nejen že neodsoudila, ale aktivně ji podpořila vysláním kontingentu Armády ČR. Z toho vyplývá naše zvýšená spoluzodpovčdnost za další vývoj v celém regionu.

Norská pravicová vláda ustála krizi

21. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Sylvi Listhaugová rezignovala z postu ministryně spravedlnosti po vyvolání hlasování o nedůvěře. Odstoupením zachránila pravicovou vládu - a sama prohlásila, že nemůže dovolit, aby Pokroková strana přišla o moc kvůli otázce jejího odchodu.

Ukrajinské úřady odpírají spravedlnost obětem mučení ukrajinských tajných služeb

20. 3. 2018

čas čtení 1 minuta





Nejméně pět osob, které zadržovala ukrajinská bezpečnostní služba SBU v letech 2015 a 2016 žalovaly ukrajinské úřady za své nucené zmizení, mučení a další špatné zacházení, jehož cílem bylo vynutit od nich falešnhá přiznání, a za následné nezákonné věznění. 27. března 2O18 bude jejich žalobu, která byla odmítnuta, řešit odvolací soud.

"Lidé věznění v tajných vazebních střediscích na Ukrajině byli obětí vážného porušování lidských práv," konstatovala Tanya Cooper z organizace Human Rights Watch. "O téměř dva roky později čelí tyto oběti od úřadů naprostému popírání těchto trestných činů." 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Sledujete-li globální skandál kolem Facebooku a firmy Cambridge Analytica, přispějte deníku Guardian

20. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Pokud sledujete obří skandál týkající se Facebooku, internetu a firmy Cambridge Analytica (a i České republiky!) prosím, podpořte finančně naši novinářskou práci, píše Carole Cadwalladr. Podařilo se nám odrazit tři právnické hrozby od firmy CA a jednu of Facebooku. Je to rok práce, kterou jsme ve veřejném zájmu dali Channel 4 News a deníku New York Times. Potřebujeme vás!


Financial Times: Po skandálu s Cambridge Analytica, politikové musejí zasáhnout a zachránit internet.

Skandál je dalším potvrzením, jak proměňujeme interenet, zázračný informační zdroj, v kybernetickou žumpu, kde ruští trollové, islamističtí teroristé a korporátní a političtí lobisté šíří žluč, propagandu a lži.

Je jasné, že dat, která jsou kradena z našich elektronických přístrojů, lze lehce používat k analýze naší politické orientace. Ten, kdo má přístup k těmto datům, tedy ovládá nejmocnější politickou technologii, jaká kdy byla vytvořena. Problémem je, že informační superstruktura i datová substruktura naší éry je plně v rukou takzvaných soukromých supervelmocí, jako jsou Facebook a Google, které nikdy neuznaly svou odpovědnost a neplní ji.

Ve studii informačních kaskád na Twitteru z let 2006-2017 zjistili vědci, že pravdě trvá šestkrát déle než lžím dostat se k lidem.



Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Proč dnes selhává osvícenský boj proti předsudkům

19. 3. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Nevěřím tomu, že současná „vzpoura proti elitám“, jak ji můžeme vidět téměř všude v tzv. vyspělém světě, je dána chudobou. Je naopak dána pocitem, že současné elity jsou pilířem špatného systému, v němž je jedinou faktickou normou vlastní bydlo a vlastní zisk.

Např. v souvislosti se soudními procesy můžeme slyšet o tom, jak „experti“ vytvářejí tu verzi pravdy, která se hodí jejich klientům. Nebo co říci při poslechu zpráv o tom, že navzdory velkým penězům, investovaným do řešení problému tzv. vyloučených lokalit, jich stále přibývá?

Výzvy neomodernismu

20. 3. 2018 / Stanislav Heczko

čas čtení 20 minut


PhDr. Bohumil Sláma (narozen 8. 7. 1948) původně působil jako klinický psycholog, nyní působí jako polyhistor, publicista, spisovatel a dobročinný nakladatel. Jako autor vydal knihy Milostné koláže, Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, Vývoj kritického myšlení a jako spoluautor pak knihy Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012, K. H. B. a T. G. M. o svobodném myšlení, Věrni zůstaneme a Základy muškaření. Loni vydával Bohumil Sláma Manifest neomodernismu a nové víry (Atelier 89, Brno 2017, ISBN 978-80-270-2716-3), v němž naší veřejnosti přibližuje výzvy neomodernismu, usilujícího o překonání postmodernismu a neoliberalismu. Neomodernismus se přitom hlásí k odkazu nosných proudů modernismu, především pak k učení Tomáše Garrigua Masaryka a jeho pokračovatele Václava Havla.

Pyrrhovo vítězství: Británie při dohodě s Bruselem o přechodném období vedoucím k brexitu ustoupila ve všem

20. 3. 2018

čas čtení 2 minuty



Britský vyjednavač pro brexit David Davis a evropský vyjednavač pro brexit Michel Barnier zveřejnili v pondělí předběžnou dohodu o přechodném období vedoucím k brexitu. Má skončit v prosinci 2020, Británie chtěla delší, EU jí  nevyhověla.

Předběžná dohoda obsahuje spektakulární ústupky britské vlády Bruselu:

- Když před nedávnem zveřejnila EU svůj plán pro otevřenou hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou, která má být udržena otevřená tím, že Severní Irsko zůstane součástí jednotného evropského trhu a evropské celní unie, Theresa Mayová hystericky prohlásila v Dolní sněmovně, že "žádný britský premiér s něčím takovým nemůže souhlasit." No tak s tím souhlasila nyní. Británie se zavázala splnit tento požadavek, pokud nebude schopna přijít s lepším řešením, což nebude.

Voľby nič nezmenia. Nikdy

20. 3. 2018 / Andrej Križan

čas čtení 4 minuty


V článku Petra Tomčíka „O zbytočných zátvorkách v nadpise“ ma autor napáda, že som napľul do tváre desaťtisícov svojich spoluobčanov. Ak to pán Tomčík takto chápe, tak ma to naozaj mrzí. Nebolo mojím zámerom urážať protestujúcich ľudí, ktorí svoj názor prezentujú na námestiach mnohých slovenských miest. Takisto som nikde nenapísal, že títo ľudia sú napojení na súčasnú opozíciu, to by mi nikdy ani len nenapadlo.

Tvrdenia, že „voľby nič nemenia“ sú častým argumentom extrémistických skupín

20. 3. 2018

čas čtení 3 minuty


„Voľby nič nezmenia. Nikdy “ - reakcia

S potešením kvitujem, že pán Križan uznáva požiadavky protestujúcich z hnutia „Za slušné Slovensko“ za legitímne. Popravde povedané, ak by jeho prvý článok znel tak, ako text „Voľby nič nezmenia. Nič“, nesúhlasil by som, ale pravdepodobne by pre mňa nebol dostatočnou motiváciou pre reakciu. Ja sám som sa totiž cítil dotknutý, píše Peter Tomčík.

Je jasné, že súčasná opozícia sa snaží zo situácie získať maximálny zisk v podobe sociálneho kapitálu, ako bojovníci proti korupčným štruktúram napojeným na Smer. Možnosť dosiahnutia moci v štáte je samozrejme istotne taktiež lákavá. Na druhú stranu, tieto snahy, ak ich má byť dosiahnuté v súlade s demokratickými princípmi, sú plne legitímne. Preto považujem za zbytočné komentáre o tom, či sa opozičné strany „trasú“, aby mohli prevziať moc. Majú na to právo, aj keď nie každý z nás z toho musí byť nadšený.

Cambridge Analytica: "Pomůžeme vašemu kandidátu vyhrát provokacemi proti opozici." I v Česku

19. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Britská vládní komisařka pro informace požádá o soudní příkaz, který pracovníkům její instituce umožní zkoumat databáze a servery firmy Cambridge Analytica, která byla v minulých dnech obviněna, že ukradla z Facebooku 50 milionům uživatelů osobní údaje a zneužila je k manipulaci voličů před americkými prezidentskými volbami v roce 2016.

Tato zpráva se vyvíjí nyní velmi rychle, po odvysílání ohromujícího tajně pořízeného videa na Channel Four News, píše hlavní komentátorka televize BBC Laura Kuenssberg:


V pozoruhodném materiálu, natočeném skrytou kamerou, který vysílal Channel 4 v pondělí večer, hovoří ředitelé firmy Cambridge Analytica, která ukradla z Facebooku 50 milionů osobních profilů jeho amerických uživatelů, aby je mohla před volbami zmanipulovat, o tom, že jejich firma pomáhá kandidátům zdiskreditovat politické soupeře prostřednictvím zkonstruovaných případů korupce a vysíláním prostitutek s cílem opoziční kandidáty zdiskreditovat. Firma Cambridge Analytica pracovala při volbách i v České republice.



Podrobnosti v angličtině ZDE

Řešit problémy než vzniknou – pomáhá i s populisty

19. 3. 2018 / Vladimír Rott

čas čtení 23 minut

 A jak jeden z nich,  "Steve homelesák", "ultrapravičák a leninista" navštívil přímou demokracii (aby prorokoval "konečné vítězství všech populistů v Evropě")

Steve Bannon, bývalý strategický šéf prezidenta Trumpa, počátkem března navštívil Itálii, pak curyšský Oerlikon a o víkendu (10./11.3.18) francouzskou FN (nyní RN). V Curychu (6.3.18) chválil Švýcarsko jako "výchozí bod hnutí proti elitám". Ale v zemi přímé demokracie je pomatený obsah jeho bravurní rétoriky spíše k lehkému pousmání.

část první – Steve Bannon prorokuje "konečné vítězství všech populistů v Evropě – na návštěvě v zemi kde i populisté musí pracovat" – upravený překlad zprávy o Bannonově curyšské návštěvě (1) (německy: Steve Bannon prophezeit einen Siegeszug der Populisten in Europa, Andreas Rüesch, NZZ 7.3.18)

část druhá – Tak nám "Steve homelesák" navštívil přímou demokracii – ta ho ale, jako "ultrapravičáka a leninistu", ani zbla nezajímá – poznámky, komentáře, z pohledu občana země přímé demokracie (2)

část třetí – Řešit problémy, než vzniknou – povzbuzení na závěr

Czech experts, judges and politicians: #MeToo is an eccentricity of our times

17. 3. 2018

čas čtení 5 minut



Will the campaign #MeToo have an impact in the Czech Republic and what are its legal aspects? Czech politicians, lawyers and "experts" discussed this at a conference held at Charles University in Prague on Friday 16th March. 

Jaroslav Kubera, member of the Upper House of the Czech Parliament for the right-of-centre Civic Democratic Party (ODS) and the Lord Mayor of the North Bohemian city of Teplice said that the #MeToo movement was "an eccentricity of our times". In his view, "time is out of joint". 

"I have noticed that feminist activists are complaining that we have not invited enough women to this conference. But it is not about sex. It is about the principle of confidentiality, which is observed by legal experts only". Kubera explained that he has been in a relationship with his wife since he was 14 and that he had won her by harassing her, by touching her, with which she agreed. Rather than attending this conference he would have preferred to go to a graduation ceremony which was taking place in the same  building at the same time - because he could ogle young women there, he added.

Na bublanině se Zdeňkem Mahlerem

19. 3. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty


Devadesát let a pár měsíců po božské Emě odešel do Boží milostivé náruče její obdivovatel, autor skvostů české kultury (od Amadea přes Nebeské jezdce až po dokumenty o TGM i katedrále sv. Víta), příbuzný skladatele Gustava Mahlera, Zdeněk Mahler. Člověk, který také dělal chyby, budiž mu odpuštěny a myšleno na to dobré.

Zdeněk Mahler byl také bojovník, lev - až budete stát před sochou TGM na Hradčanském náměstí, nebo Edvarda Beneše před Černínským palácem - vzpomeňte si na něj. To on šermoval slovy tak mocně, že i vehementní námitky některých památkářů a zejména arcibiskupského paláce byly odmítnuty, sochy našich prezidentů stojí jim tak trochu navzdory. Když se z pravého křídla historické obce objevily nactiutrhačné články a knihy vůči Karlu Havlíčku Borovskému, vydal malou brožuru: "Kdo svůj národ miluje, nešetří ho" a bylo po habsbursky loajální publicistice. A také bojoval za to, aby katedrála nebyla jen církve, ale nás všech. Zkrátka vše, co zavánělo českou malostí a kulturním snobismem mu bylo proti vůli. Miloval svůj národ, ale po "masarykovsku", "dvořákovsku".

Užij si svůj mejdan, Putine

19. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

Užij si svůj povolební mejdan, Putine. Tvůj gangsterský režim nakonec zkolabuje a Rusko, které spojí sen demokracie a socialismu, se zrodí! míní britský levicový komentátor Owen Jones.

Za (ne)slušné Slovensko

19. 3. 2018 / Andrej Križan

čas čtení 3 minuty


Pochody za takzvané slušné Slovensko sú v plnom prúde. Ľuďom už nestačí odstúpenie ministra vnútra Róberta Kaliňáka a premiéra Róberta Fica, ale žiadajú zasa a znova predčasné voľby. Nuž, budiž. Poďme teda vybudovať to bájne slušné Slovensko, alebo viete čo, poďme sa na to aspoň zahrať. Budeme mať teda predčasné voľby, ktoré do popredia posunú samých slušných ľudí. Lenže kde ich zobrať? Aha, veď tu predsa máme opozíciu. Tak napríklad taký Boris Kollár, predsa hnutia Sme Rodina. 

Bod zlomu

19. 3. 2018 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty


https://video.aktualne.cz/dvtv/krize-na-slovensku-prozivame-bod-zlomu-neprohrali-jsme-nepok/r~fd8b067c294f11e8bacfac1f6b220ee8/

Fedor Gál https://cs.wikipedia.org/wiki/Fedor_G%C3%A1l

(vlastně jakýsi slovenský Václav Havel), kterého určitě lze považovat za jednoho z nestorů pokusů o návrat k demokracii v roce 1989 (vycházím z toho, že ten se zatím na žádné části území bývalého Československa bohužel úplně nepovedl či nedokončil), hovoří ve velmi krátkém videu o bodu zlomu. Docela by mne zajímalo, jestli my v Česku jsme schopni a ochotni vůbec o bodu zlomu a zejména o tom, co přijde po něm, přemýšlet již dnes, tedy dříve než bod zlomu, tak jako v dějinách zatím vždycky, nastane (?)

Brazilská vražedná policie

19. 3. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty



Brazílie truchlí kvůli smrti městské radní v Rio de Janeiro Marielle Francové, která byla zavražděna ve středu v noci. Vracela se domů autem, když se vedle ní objevilo druhé auto a vystřelilo devětkrát  9 milimetrovou pistolí pro výhradní použití ozbrojených sil.

Proč byla Marielle zastřelena? Kdo měl nějaký zájem na její smrti?

V Rio de Janeiro v roce 2017 násilně zemřelo 5 322 lidí. Proto se brazilská federální vláda 16. února rozhodla zasáhnout v oblasti veřejné bezpečnosti a poslala armadu do Ria na vojenskou intervenci, aby zajistila pořádek pro bezpečnost města, Radní Francová se zabývala několika kritikami postupu policie ve "favelas". 

Roste nátlak na Facebook a na firmu Cambridge Analytica

19. 3. 2018

čas čtení 3 minuty


V USA i v Británii sílí hlasy požadující vyšetřování toho, jak analytická firma zneužila osobních dat padesáti milionů lidí, ukradených z Facebooku, k manipulaci amerických prezidentských voleb.

Whistleblower Chris Wylie upozornil, že Cambridge Analytica zneužila osobních dat více než 50 milionů Američanů k vytvoření programu, který psychologicky manipuluje voliče před volbami, s využitím jejich neuróz a charakteristických osobnostních rysů, aby hlasovali tak, jak si přeje zadavatel projektu. Je to konec demokracie.


Facebook a analytická firma Cambridge Analytica, která spolupracovala s Trumpovým předvolebním týmem, se ocitají pod rostoucím tlakem. V Británii obvinil šéf parlamentního výboru, který vyšetřuje fake news, že Cambridge Analytica a Facebook lhali v Dolní sněmovně poté, co vyšlo najevo, že osobní data z Facebooku od 50 milionů Američanů byla zneužita k vytvoření systému, které měl zmanipulovat před americkými volbami americké občany.

O zbytočných zátvorkách v nadpise

19. 3. 2018

čas čtení 3 minuty



Autorovi článku „za (ne)slušné Slovensko“ sa podarilo napľuť do tváre desaťtisícov svojich spoluobčanov. Celý článok pôsobí ako snaha dehonestovať hnutie žiadajúce slušné Slovensko pomocou porovnávania neporovnateľného. Na jednej strane je vražda novinára, ktorý písal o napojeniach predstaviteľov vlády na mafie, sú tam státisíce účastníkov protestov. Na druhej strane je špekulácia o tom, že celé hnutie pracuje v prospech súčasných predstaviteľov opozície a informácia o niekoľkých anonymných urážkach, píše Peter Tomčík.

Navrátilová: BBC platí za komentáře při Wimbledonu Johnu McEnroeovi desetkrát vyšší honorář než mně

19. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta


John McEnroe dostává za komentáře k Wimbledonu nejméně 150 000 liber, Navrátilová 15 000 liber. Navrátilová zvítězila ve Wimbledonu devětkrát. Honorář Johna McEnroea zveřejnila BBC nedávno v seznamu svých vysoce placených spolupracovníků. Je v kategorii 150 000 - 199 000 liber.

BBC sdělila Navrátilové, že jí platí obdobný honorář jako mužům. "Oni nám prostě neříkají pravdu," konstatovala Martina Navrátilová.


Podrobnosti v angličtině ZDE


 

Volební podvody v Rusku: Ať si o Snowdenovi myslíte cokoliv, tohle je odvážné

19. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta



píše bývalý šéfredaktor deníku Guardian Alan Rusbridger:


Edward Snowden: Volební podvody, které jsme dnes viděli v Moskvě a jinde v ruských volbách jsou pokusem ukrást vliv 140 a více milionů lidí. Požadujte spravedlnost, požadujte zákony a soudy, které fungují. Vezměte si zpět svou budoucnost!



 

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v únoru 2018

10. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

V únoru 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 967.40 Kč.    Výdaje na provoz Britských listů byly 72 743.50 Kč.   

Zůstatek byl koncem února 2018 149 026.83 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
21136