Norská pravicová vláda ustála krizi

21. 3. 2018

čas čtení 1 minuta
Sylvi Listhaugová rezignovala z postu ministryně spravedlnosti po vyvolání hlasování o nedůvěře. Odstoupením zachránila pravicovou vládu - a sama prohlásila, že nemůže dovolit, aby Pokroková strana přišla o moc kvůli otázce jejího odchodu.


  Listhaugová je vysoce postavenou figurou antiimigrační strany, která je členem norské vládní koalice.

  Premiérka Erna Solbergová (na snímku) dříve prohlásila, že pokud se proti Listhaugové postaví většina, vyvolá hlasování o důvěře celé vládě, což by potenciálně mohlo znamenat nové volby.

  Ministryně prohlásila, že rezignovala z vlastní iniciativy. Zpráva oznámená státní televize NRK překvapila jak Solbergovou, tak předsedkyni Pokrokové strany Siv Jensenovou.

  Rezignace znamená vyvrcholení politického a veřejného dopadu kvůli snímku s textu, které Listhaugová vyvěsila na Facebooku.

  9. března bývalá ministryně zveřejnila foto militanta organizace al-Šabáb. Současně sociální demokraty, že považují "práva teroristů za důležitější než národní bezpečnost".

  Kritizovala opozici labouristů vůči návrhu zbavovat občanství Nory, kteří představují hrozbu vitálním národním zájmům, a to bez soudního rozhodnutí.

  Sociální demokraté byli hlavními oběťmi útoku na ostrově Utoya, který 22. července 2011 spáchal pravicový extrémista Breivik.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7179

Diskuse

Obsah vydání | 21. 3. 2018