24301

Proti zapomnění a manipulaci: O co šlo v roce 1968

21. 8. 2022

čas čtení 15 minut

◄ Editor svazku "Jaro 1968: Čítanka pro děti a mládež" (1988) Antonín Liehm (84) ve Skotsku v dubnu 2008.

Nelíbí se mi to každý rok. Poznámka JČ z roku 2022

Povšiml jsem si, že Český rozhlas Plus v noci na 21. srpna 2022 připomínal, že těsně před jednou hodinou ráno před čtyřiapadesáti lety upozorňoval Československý rozhlas, že bude vysílat závažnou informaci, tedy o invazi - stalinista ve vedení KSČ pak nařídil, aby rozhlas vypnuli, takže ta zpráva se nevysílala. Jedna paní včera připomněla na Twitteru, že 20. srpna 1968 bylo úterý a dívala se v televizi večer na film Řeka čaruje. Vzpomínám, jako by to bylo dnes, bylo horko, v pokoji u televize bylo otevřené okno.

JENŽE: Potíž je, že média v ČR neustále připomínají invazi - čtyřiapadesáté výročí není ani zrovna kulaté, ta každoroční důrazná připomínka jistě znamená, že invaze je dodnes traumatickým středobodem české zkušenosti. Nepopírám to - když se nad tím zamyslím, invaze hluboce, podstatně a dlouhodobě ovlivnila celý můj život. Bez invaze bych teď nežil ve skotském Glasgow.

ALE: Při připomínání invaze ze zapomíná, o čem bylo Pražské jaro 1968. Uznávám, že je to obtížné. Člověk by musel číst a během Pražského jara neexistovaly žádné významnější časové mezniky, které by média mohla jasněji připomínat. JENŽE: Pokud mluvíme jen o invazi a nevěnujeme se tomu, co potlačila, redukujeme všechno jen na nadávání na Rusy. Před časem jsme již se zemřelým Antonínem Liehmem zpřístupnili digitálně na internetu tento sborník o tom, co bylo Pražské jaro. VÁŽNĚ, ČTĚTE!

Měli bychom si asi být vědomi své historie. Omlouvám se, že poučuju, zase. :) (JČ)

* * *

"Na co se tu stojí?" - "Na svobodu, paní."
Pavel Kohout
Jak se posílalo Poselství ZDE

Všeobecné znalosti toho, co se v Československu dělo v šedesátých letech a zejména v období tzv. Pražského jara 1968, jsou značně omezené. Mladá fronta Dnes a Lidové noviny publikují o tomto období naprosté nesmysly, Jan Hřebejk a Filip Renč točí o něm filmy, které jsou o Československu na jakési jiné planetě. Málokdo se začte do toho, o co v té době v Československu skutečně šlo. Přitom je to zajímavé a dodnes aktuální.

V době  velkého kulatého výročí Pražského jara, v roce 1988, sestavil novinář, kritik a autor A.J. Liehm reprezentativní antologii nejzávažnějších více než 130 textů, publikovaných během jara 1968 v rámci tehdejší celospolečenské diskuse. Dal ji ironický podtitul "Čítanka pro děti a mládež". Této Čítanky je dnes zapotřebí možná ještě o mnoho více, než tomu bylo před třiceti lety. Člověk by měl znát své kořeny.

Ve spolupráci s A.J. Liehmem a za pomoci historika Viléma Prečana jsme tuto antologii významných textů zprostředkovali i mladším generacím a předkládáme ji tímto pro studijní účely kompletní v digitální formě. ČTĚTE! │Jan Čulík


Publikace má tento úvod:

Milé děti, jinoši a dívky

před dvaceti lety bylo v Čechách i na Slovensku jaro. Mnozí z vás nebyli ještě na světě, jiní se sotva batolili, ostatní teprve rozum brali. Dnes se ptáte, jak to vlastně bylo, co bylo a proč. Tak jsme pro vás sestavili čítanku, abyste si mohli přečíst aspoň něco z toho, co se tenkrát myslelo, psalo a dokonce říkalo nahlas, ba i v rozhlase, v televizi a do telefonu. Najdete tu tříšť textů, která není, ani nechtěla být úplná, ani nemá být historickou dokumentací či úplným přehledem. Prostě průřez, čítanka, jak se ji podařilo dát dohromady v nesnadných podmínkách. Ať je vám k užitku i radosti, k poučení i pobavení. A možná, že po ni sáhnou se vzpomínkou na vlastní školní léta i tatínek s maminkou.

Kdyby se vám zdálo, že to či ono připomíná něco z vaší vlastní zkušenosti, vězte, že jde o podobnost čistě náhodnou.

S přáním pěkného jara 1988.

Redakce.

P.S. Texty jsme řadili chronologicky, abyste nezapomněli, že historie probíhá v čase. Proto také vlastní čítanku uvádějí texty projevů na Sjezdu československých spisovatelů v červnu 1967, které mohly být uveřejněny teprve na jaře 1968. Poslední texty jsou z 15. 8. 1968. O pár dnů později, 21. srpna, začalo nové dějinné období, jehož čítanku už budete muset pro svoje děti a vnuky sestavit vy.

 19074

Bývalý ruský poslanec tvrdí, že za bombu v autě v Moskvě jsou zodpovědní ruští partyzáni

21. 8. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Ilja Ponomarjov v projevu v Kyjevě tvrdil, že bomba, která zabila dceru Putinova spojence, byla dílem ruské podzemní organizace

 

Bývalý poslanec ruské Státní dumy, který byl vyloučen za protikremelské aktivity, prohlásil, že za bombou v autě, která na předměstí Moskvy vyhodila do povětří dceru jednoho z blízkých politických spojenců Vladimira Putina, údajně stojí ruští partyzáni.

V projevu v Kyjevě, kde působí, Ilja Ponomarjov tvrdil, že výbuch v sobotu večer byl dílem Národní republikánské armády, která je podle něj podzemní skupinou působící uvnitř Ruska a zaměřenou na svržení Putinova režimu.

Rozhovor Britských listů 520. Tak jak to teď vypadá na Ukrajině?

19. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta

 


O nynější situaci v důsledku ruské agrese na Ukrajině hovoří Jan Čulík se zbrojním expertem Britských listů Karlem Dolejším. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. srpna 2022.

 19067

V Británii se budou lidé ohřívat v knihovnách a v muzeích, protože nebudou mít na vytápění bytů

21. 8. 2022

čas čtení 6 minut

 

Britské knihovny a britská muzea žádají vládu o  finanční prostředky na zvládnutí nárůstu počtu návštěvníků, kteří v nich v zimě budou hledat útočiště před promrznutím

Energetická firma Scottish Power určila budoucí roční účet za vytápění třípokojového přízemního domku na 17 000 liber ročně, tedy na 1404.78 liber měsíčně, tedy  42 120 Kč měsíčně. To si tedy lidé opravdu budou moci dovolit...



Výzva k podpoře, která má zajistit, aby klíčové veřejné budovy mohly zůstat otevřené, přichází v době, kdy se organizace po celé zemi potýkají s obrovským nárůstem účtů za energie. Jedna skupina pečovatelských domů sdělila týdeníku Observer, že její roční účty za energie vzrostly z 1,5 milionu liber ročně na 7,7 milionu liber.




Britské knihovny a muzea se chystají fungovat jako teplé útočiště pro lidi, kteří si v zimních měsících nemohou dovolit vytápět své domovy.

Ministři byli vyzváni, aby urychleně poskytli nové finanční prostředky, aby veřejné budovy mohly zvládnout nárůst návštěvníků v nejchladnějších měsících.

Budovy budou součástí sítě po celé zemi, která poskytne teplé útočiště, aby pomohla snížit nadměrný počet úmrtí v zimě v důsledku mrazu.

 18577

Lawrence Freedman: "Autokracie mají tendenci dělat katastrofická rozhodnutí. To je Putinův případ"

21. 8. 2022

čas čtení 7 minut

 
Odborník na vojenskou strategii a autor nové knihy o konfliktech tvrdí, že chybné myšlení, které  vedlo k ruské invazí na Ukrajinu, pramení z neschopnosti těch nahoře převzít odpovědnost za chyby

 

Podle nové rozsáhlé studie o velení ve válce, kterou napsal jeden z nejvýznamnějších britských akademiků v této oblasti, je ruská agrese  proti Ukrajině ochromena chybami,  s nimiž se během konfliktu setkávají autokratické státy.

Rozsáhlá analýza konfliktů po druhé světové válce, jejímž autorem je přední odborník na strategická studia Lawrence Freedman, zkoumá řadu známých konfliktů, od kubánské raketové krize přes porážku Francie od Viet Minhu u Dien Bien Phu, válku o Falklandy a invazi Saddáma Husajna do Kuvajtu až po současnou válku na Ukrajině.

 16578

Člověk v tísni varuje před kolapsem pomoci na Úřadech práce

21. 8. 2022

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Na tým Člověka v tísni se obrací stále více lidí, kteří se nedostanou v přiměřených lhůtách k projednání svých věcí na pracovištích Úřadu práce. Bohužel situace se podle předpovědí bude dále zhoršovat s postupující energetickou krizí. Některá pracoviště mají kritický nedostatek pracovníků a další odcházejí. Za současných podmínek stanovených vládou se za ně nedaří najít náhrady. Situace pak eskaluje ve frontách. Lidé jsou v riziku ztráty bydlení, narůstají jim penále za nezaplacené zálohy na energie nebo jsou zcela bez pomoci státu, přestože na ni mají nárok.

V Moskvě zahynula dcera Putinova fašistického ideologa Alexandra Dugina

21. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

Aktualizace:


Na předměstí Moskvy byl vyhozen do povětří automobil s dcerou Alexandra Dugina Darjou. V autě údajně měl být původně i sám Dugin. Alexandr Dugin je tvůrcem Putinovy fašistické ideologie a vyvolává nenávist vůči Ukrajincům. Jeho dcera jeho názory podporovala. Byla terčem britských a amerických sankcí a šířila nenávist v ruské televizi.

Dugin: Ukrajince je nutno zabíjet, zabíjet, zabíjet...





 19068

Dcera Putinova ideologa Alexandra Dugina zahynula při výbuchu bomby v autě v Moskvě - další podrobnosti

21. 8. 2022

čas čtení 4 minuty

Foto: Alexander Dugin v zoufalství na scéně atentátu


Aktualizace: Ukrajina popírá, že by zabila Dariju Dugionovou

Ukrajina popřela, že by se podílela na smrti Darji Duginové. Obává se, že exploze jejího  auta zvyšuje zuřivost v rusko-ukrajinské válce.

Hlavní poradce Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak v televizním prohlášení uvedl, že Ukrajina se na smrti Duginové, dcery Putinova důvěrníka Alexandra Dugina, nijak nepodílela.

Podoljak řekl v ukrajinské televizi: "Potvrzuji, že Ukrajina s tím samozřejmě nemá nic společného, protože nejsme zločinecký stát, jako je Ruská federace, a navíc nejsme teroristický stát."

Zdálo se, že z vraždy viní vnitřní mocenské boje mezi "různými politickými frakcemi" v Rusku, a naznačil, že incident je "karmickou" odplatou pro stoupence ruských akcí na Ukrajině, jako je Duginová a její otec.


Terčem atentátu měl zřejmě být sám ultranacionalista a "Putinův mozek" Alexander Dugin
 

Dcera ultranacionalistického ruského ideologa, často označovaného za "Putinův mozek", byla   zabita při výbuchu bomby v autě na okraji Moskvy.

Darja Duginová, jejímž otcem je ruský politický komentátor Alexandr Dugin, podle vyšetřovatelů zemřela, když Toyotu Land Cruiser, kterou řídila, roztrhal silný výbuch asi 12 mil (20 km) západně od hlavního města u obce Bolšoje Vjazemy kolem 21:30 místního času (1930 SELČ).

Svědci uvedli, že trosky byly rozmetány po celé silnici, když auto zachvátily plameny a poté narazilo do plotu.

 18993

Šéfové britského zdravotnictví se obrátili s naléhavým apelem na nečinnou londýnskou vládu: Jednejte proti chudobě, nebo lidé budou houfně umírat

20. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

Šéfové britského státního zdravotnictví  zcela výjimečně apelovali v pátek otevřeným dopisem na londýnskou vládu.  Varovali ji, že v důsledku astronomického nárůstu cen energií čelí Británie "stavu ohrožení veřejného zdraví"

Konfederace britských zdravotníků zaslala v pátek ministrům dopis, v němž varuje, že rostoucí náklady znamenají, že lidé si budou muset vybrat mezi  jídlem  kvůli vytápění svých domovů a životem v chladných a vlhkých podmínkách během letošní zimy

Vedoucí představitelé zdravotnictví uvedli, že se obávají, že rozšířená energetická  chudoba zvýší vysoký počet ročních úmrtí spojených s nevytopenými byty  -   na 10 000 - a zvýší tlak na již tak přetížené zdravotnictví.

Zároveň se chystají desetitisíce menších britských firem k bankrotu, protože neustojí astronomické zvýšení cen energií.

 18993

Jedno velšské město nabízí pohled na katastrofu, které Británie čelí. Ale kde jsou politici?

20. 8. 2022

čas čtení 8 minut


Malá dodávka vjíždí na sídliště a z malých řadových domků se vysypou maminky svírající v jedné ruce kabelku a v druhé dítě. Spěchají  pro nejnutnější věci k životu, jako je chleba a mýdlo. Věci, které si jinde nemohou snadno dovolit, píše Aditya Chakrabortty.

Pokud chcete blíže poznat krizi životních nákladů, neptejte se ekonoma - promluvte si s někým, kdo ji prožívá. Lidé v této frontě ve městě Shotton v severním Walesu mají své měsíční rozpočty zapamatované na poslední desetinné místo. "Dnes ráno jsem šla do obchodu. Hádejte, kolik chtějí za okurku?" ptá se Deana. "£1.10." (33 Kč) Všichni zalapají po dechu. Jedna žena si dělá starosti, jak nakrmit svého zrzavého   kocoura Thomase. Před pár lety koupila 10 konzerv jeho značky kočičího krmiva za 2 libry, dnes, jak říká, stojí 8 konzerv 4,95 libry.
 
Pojízdná prodejna místní firmy Well Fed je levná. Deana si tu koupí okurku za 50 pencí a domů odchází s velkou taškou ovoce a zeleniny. Ona a její pětiletý chlapec zatím nemají nedostatek jídla ale během několika týdnů si myslí, že to přijde. "Až přijde zima - bum."

Deana si myslí, že jediné, co stojí mezi ní a katastrofou, je neskutečné teplo letošního léta. Jakmile se vytratí, bude to "budeme muset svítit ve tři odpoledne, zapnout topení" - a účty za energie  se zvýší o částku, která její rodinu zdrtí. "Přežiju tuhle zimu?" ptá se bez okolků. "To opravdu nevím." Málokdy jsem slyšel někoho mluvit o vyhlídce na vlastní zkázu tak vyrovnaným tónem.

Noviny o životních nákladech píší jako o krizi ekonomiky, společnosti nebo politiky, ale nyní je to větší než všechny tyto škatulky. Británie se řítí do humanitární katastrofy.

Tento termín je obvykle vyhrazen spíše pro vzdálené země zničené hurikány nebo suchem než pro bohaté společnosti, jejichž občané nosí hodinky Apple. Pokud však použijeme definici humanitární krize podle OSN jako "jednotlivou událost nebo sérii událostí, které ohrožují zdraví, bezpečnost nebo blahobyt ... velké skupiny lidí", pak přesně tam směřujeme.

Příští týden touto dobou oznámí energetický dozorčí orgán, že účty za  energie  vzrostou o 80 %. Vzhledem k tomu, že toto zvýšení vstoupí v platnost 1. října a další bude v novém roce, předpokládá se, že se přibližně 45 milionů Britů - dvě třetiny všech obyvatel - propadne do energetické chudoby.

Ruská agrese na Ukrajině: časté výbuchy za ruskými liniemi zasahují ruskou logistiku

20. 8. 2022

čas čtení 7 minut

 
- Podle britského ministerstva obrany "stále častější" útoky za frontovou linií ovlivňují i letecké základny
 

Časté výbuchy za ruskou linií zasahují logistiku, sděluje  Spojené království.

- V sobotu přicházejí četné zprávy o výbuchu na Krymu, kdy ukrajinský dron zaútočil na ústředí ruské černomořské flotily v Sevastopolu:


Britské ministerstvo obrany ve svém každodenním zpravodajském briefingu uvádí:

    V uplynulém týdnu došlo jen k minimálním změnám v územní kontrole podél frontové linie. V Donbasu se ruské síly po malých pokrocích od začátku srpna přiblížily k okraji města Bachmut, ale zatím nepronikly do zastavěné oblasti.

Rusko nevyvinulo žádné větší úsilí o postup v sektorech Záporoží a Charkova.

Na jihozápadě ukrajinské ani ruské síly nepostoupily na chersonskou frontovou linii.

Nicméně dodává, že "stále častější výbuchy za ruskými liniemi pravděpodobně zatěžují ruskou logistiku a letecké základny na jihu".

- Rusko hlásí nové útoky ukrajinských dronů den poté, co v blízkosti vojenských základen v Ruskem ovládaných oblastech Ukrajiny a v Rusku propukly exploze.

K posledním zjevným projevům rostoucí schopnosti Kyjeva likvidovat vojenské prostředky Moskvy daleko od frontových linií došlo v pátek večer, uvedla agentura Reuters, a následovaly po obrovských explozích minulý týden na letecké základně na Ruskem anektovaném Krymu.

V novém hodnocení západní představitel uvedl, že výbuchy vyřadily z provozu polovinu ruského černomořského námořního letectva.

 18530

Zelenskij Ukrajincům: Nepřibližujte se k nepřátelským základnám

19. 8. 2022

čas čtení 6 minut

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij vyzval Ukrajince, aby se nepřibližovali k nepřátelským velitelským stanovištím a logistickým základnám. "Nepřibližujte se k vojenským objektům ruské armády," řekl po zprávách o nočních explozích na Ruskem okupovaném Krymu. Ve středečním projevu Zelenskij uvedl, že Rusové si uvědomili, že Krym "není místo pro ně", a naznačil, že by je mohly čekat další útoky.

Byly hlášeny požáry a výbuchy na vojenských cílech uvnitř Ruska a Ruskem okupovaných částí Ukrajiny, což je poslední z řady zjevných sabotážních misí hluboko na Ruskem ovládaném území.

Dvě ruské vesnice byly evakuovány po požáru v muničním skladu poblíž ukrajinských hranic v Belgorodské provincii. "U vesnice Timonovo", necelých 50 km od hranic, vzplál muniční sklad, uvedl v prohlášení gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov a dodal, že nebyly hlášeny žádné oběti.

Podle deníku Kyiv Independent poradce šéfa ruské okupační vlády na ukrajinském Krymu Oleg Kryuchkov napsal na sociální síti Telegram, že ruská armáda zničila cíl ve městě Kerč, které je spojeno s ruským Krasnodarským krajem strategickým Krymským mostem. Poradce vedoucího prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak 17. srpna uvedl, že Krymský most by měl být zničen.

 18974

Hospodaření OSBL za červenec 2022

1. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: V srpnu 2022 se poprvé v historii Britských listů zatím vybralo tak málo finančních příspěvků na provoz, že nebude možné uhradit skromný honorář našim třem redaktorům. Prosíme, přispějte, pokud máte zájem zachovat existenci Britských listů. (JČ)

V červenci 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 42 462.13 Kč výdaje byly  53 176.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže rychle směřujeme k nule. Zůstatek ke konci července byl 14 660.49 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci červenci 2022.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Nízký stav vody na Dunaji odhaluje potopené německé válečné lodě z 2. světové války

20. 8. 2022

čas čtení 2 minuty


Nejhorší sucho v Evropě za poslední roky způsobilo, že hladina řeky Dunaj klesla na jednu z nejnižších úrovní za posledních téměř sto let, a odhalila tak trupy desítek německých válečných lodí naložených výbušninami, které byly potopeny během druhé světové války nedaleko srbského říčního přístavu Prahovo.

Tato plavidla patřila ke stovkám lodí, které v roce 1944 potopila černomořská flotila nacistického Německa podél Dunaje při ústupu před postupujícími sovětskými vojsky, a dodnes při nízkém stavu vody brání říční dopravě.

 19065

Po celostátních železničních stávkách nyní v Londýně stávkuje metro

19. 8. 2022

čas čtení 5 minut

V Londýně začíná stávka v metru a dochází k narušení dopravy

Akce odborového svazu RMT přichází v době, kdy odboroví předáci na železnici varují, že spor bude pokračovat "tak dlouho, jak bude třeba".

Stávka zaměstnanců železničních, námořních a dopravních odborů (RMT) v londýnském metru, která se týká mimo jiné pracovních míst a důchodů, způsobila narušení dopravy v britském hlavním městě.

Na internetových stránkách společnosti Transport for London (TfL) bylo uvedeno, že provoz na naprosté většině linek metra byl přerušen, jinde byl provoz velmi omezený.

Narušena byla také autobusová doprava v západním a jihozápadním Londýně a v některých částech hrabství Surrey. Důvodem byla páteční a sobotní stávka londýnských řidičů autobusů, kteří jsou členy odborového svazu Unite, v samostatném sporu o mzdy. Podle TfL se stávka dotkla 63 autobusových linek.

 19066

Putinova agrese na Ukrajině samozřejmě JE genocida

19. 8. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Foto: Mariupol po ruském zásahu

Putinova agrese na Ukrajině samozřejmě JE genocidou ukrajinského národa. Považuji za neuvěřitelné, že je to nutno Danielu Veselému vysvětlovat.

Jednak dochází k plošné likvidaci ukrajinských měst ruskou armádou, která zcela ničí nejen veškeré budovy, ale i celou infrastrukturu, takže ve zničených městech nejde elektřina, neteče voda, není k dispozici jídlo. Ukrajinci jsou nuceni z takovýchto oblastí utíkat, protože se tam nedá přežít, a po jejich útěku zůstává prázdná, zničená krajina.

Existuje velké množství svědectví, že kdokoliv, kdo v přítomnosti ruských vojáků promluví ukrajinsky, je "fašista" a je zavražděn. Stejně tak jsou vražděni lidé, kteří mají na těle vytetován jakýkoliv ukrajinský symbol.

Dobře známé jsou Putinovy názory, podrobně "vysvětlené"  v jeho nedávné eseji, že žádný ukrajinský národ neexistuje, neexistuje ani ukrajinská historie ani ukrajinská kultura. V okupovaných oblastech je likvidována ukrajinská televize. Jsou ničeny ukrajinské školní učebnice a nahrazovány ruskými. Cílem Putinovy - naštěstí vojensky velmi neúspěšné - invaze bylo  zlikvidovat ukrajinský národ a nahradit ho "ruskostí" ve všech ohledech. Důkazy jsou rozsáhlé. Že se to Putinovi a ruské armádě tak úplně nedaří, to je jiná věc, ale úmysl to je. A pozor: pokud by se Putinovi podařilo v této válce vyhrát, v důsledku zrady Ukrajiny Západem (už to začíná, četné evropské země odmítají Ukrajině vojensky pomáhat), na řadě bude Polsko, Slovensko a Česká republika.

 Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch nám sděluje, že nemůže dělat nic jiného, než to, co dělá, protože je zahlcen obrovským množstvím důkazů o ruských válečných zločinech, které HRW zpracovává.

Nechápu, jak může někdo tvrdit, že na Ukrajině nejde o genocidu ukrajinského národa. Důkazů je obrovské množství.

 18757

Genocida na Ukrajině? Nejde o korejskou nebo vietnamskou válku

19. 8. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Netuším, jak Jan Čulík přišel na to, že na Ukrajině probíhá genocidní válka, kterou nelze srovnat s ilegální invazí do Iráku. Tak předně: oba vojenské vpády na území svrchovaného státu mezinárodní právo klasifikuje jako největší mezinárodní zločin, za jehož přípravu a provedení měli odpovědní političtí činitelé stanout před mezinárodním tribunálem v Haagu. Mezinárodní právo nehodnotí, zda při přípravě a realizaci vojenské agrese hraje roli, že v Iráku byla diktatura, kdežto Zelenského vládu Freedom House hodnotí jako hybridní režim.

 19062

Kde jsou hranice svobody slova, když jde o vraždění lidí?

19. 8. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Jiří Jírovec si stěžuje, že mu Seznam.cz odstranil příspěvek na Fóru na Novinkách.cz.

Byly to skutečně dezinformace? A je důvodné potlačovat iracionálně zaujaté výroky, když dochází na Ukrajině k brutálnímu vraždění lidí? Je to zajímavý problém, kde je hranice mezi fake news a názorem. Cato Institute, instituci, kterou by Jiří Jírovec považující se za "levičáka" za normálních okolností nikdy necitoval, v příspěvku, který Seznam.cz panu Jírovcovi vymazal, obviňuje USA, že si osobují rozhodovat o jakémkoliv státě po celém světě a diví se, že se to Putinovi nelíbí. Vysvětlím níže, proč je to zaujaté a nepřesné, je to však dezinformace? Mně spíš připadá, že se Seznamu.cz nelíbilo, že pan Jírovec na jeho stránkách kritizoval Spojené státy. Jsou to ale dezinformace?

Jiří Jírovec píše: 

 19055

Dulce et decorum est pro scelesto mori?

19. 8. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

 
I  have to apoloigise for  ignoring criticism of the conditions in the Ukrainian units of foreign volunteers, which has been heard at least since May, says Britské listy military expert Karel Dolejší. But it would be an even bigger mistake to continue to make this mistake, as the Ukrainian authorities are doing.
 
An investigation by the Kyiv Independent produced  a lengthy article about the appalling conditions in the part of the International Legion administered by GUR military intelligence. It will be recalled that the International Legion was set up at the beginning of the war on the direct initiative of President Zelensky, and was joined by volunteers with and without military experience, from all over the world.

 19055

Dulce et decorum est pro scelesto mori?

19. 8. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Za přecházení kritiky poměrů v jednotkách ukrajinských "interbrigadistů", která se ozývá přinejmenším od května, si i autor těchto řádek musí nasypat popel na hlavu. Jednalo se o velikou chybu. - Ale ještě větším omylem by bylo v této chybě tvrdošíjně pokračovat, jako to dělají ukrajinské úřady.

Rozhovor Britských listů 519. Prague Pride: Jak se staví Češi vůči homosexuálům?

15. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Jeden mimopražský politik v souvislosti s pražským pochodem Prague Pride napsal: „Jako ateista říkám: Bůh ochraňuj tuto zemi!“ Co to znamená a jaký mají Češi postoj vůči minoritám a homosexuálům? O tom mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s Bohumilem Kartousem. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 16. srpna 2022.

 18207

Úhel dohledu

19. 8. 2022 / Petr Haraším, Pavel Haraším

čas čtení 6 minut

Babiš a Fiala české tralala

Fiala s Babišem se škorpí. Fiala vzkazuje Babišovi, že za veškeré problémy Vlády politické změny může Babiš. Babiš se nedá a kontruje, že akcí „Mlejnek, Rakušan, Rédl, Krejčíř“ vláda překrývá vlastní politiku nicnedělání. Oba premiéři, minulý a současný a budoucí, mají pravdu. Politolog Fiala, sám si vědom toho, že má Babiš částečně pravdu, volá, hlasitě jako tisíc láter, že se musí vyšetřit chování policie na "obytňákové",  pouti republikou za prezidentstvím. Fiala požaduje nestrannost a profesionalitu bezpečnostních sborů. Jakýsi Mlejnek horlivě přikyvuje, že o nestrannosti toho ví a mohl by vyprávět. Volá tedy premiér Mlejnkovu Rakušanovi, vyzývá Babišova Dragouna a i Vondráček (Milošův čínský miláček) se cítí povolán, aby lumpárňu prošetřili. Ohlásili obvyklé zděšení naprosté, znechucení až na dno a rozhořčení nelítostné nad chováním policie, za kterou jaksi odpovídají. Ovšem vše je v pořádku, dle pravidel a povidel policejní práce, nikdo nemusí být smutný. Babiš také přidává plyn a posílá příteli Petrovi dopis, kde jej ultimativně žádá, aby už z vlády vykopl ministra vnitra Rakušana. chápe někdo vůbec myšlení a jednání Rakušana, STAN a ODS, když ví, co infiltrace bezpečnostních sborů Rédlovým Mlejnkem udělá? Netuší, že nabili Babišovi a Okamurovi nálož do kampaní přinejmenším do Vánoc? Vypadá to tak, že Fialova vláda už má vládnutí plné zuby a že by už zase velmi ráda do opozice, kde se cítí být povolána být.

 18934

NYT: V době, kdy Británií zmítají rostoucí ceny, je premiér už na třetí dovolené a pravděpodobná nástupkyně se problému vyhýbá

19. 8. 2022

čas čtení 7 minut

Chcete-li se něco dovědět o Británii, nečtěte tamější tisk. Toto píše New York Times:

 
Británie čelí mnoha hospodářským šokům, od prudkého růstu cen energií až po nedostatek pracovních sil  v důsledku brexitu. Tyto problémy však v boji  o nahrazení Borise Johnsona vůbec nejsou řešeny

 

Naposledy trpěla Británie dvoucifernou inflací v roce 1982, kdy byla premiérkou Margaret Thatcherová, Země se chystala na válku s Argentinou kvůli Falklandským ostrovům, stávkovaly zdravotní sestry a horníci a princi Charlesovi a jeho ženě princezně Dianě se narodil princ William.

Tento týden se Británie opět zmítá v otřesech, míra inflace v červenci dosáhla 10,1 %, hrozí recese a Konzervativní strana je ve víru hádavé kampaně za volbu nového lídra. Pokud bude příští měsíc zvolena Liz Trussová, jak se očekává, převezme moc v období ekonomického stresu, které je srovnatelné s obdobím, jemuž čelila Thatcherová.


A přesto se zdá, že četné otřesy, jimž Británie čelí - od prudkého růstu cen energií kvůli válce na Ukrajině, narušení dodavatelských řetězců po pandemii koronaviru až po vznik vakua na britském pracovním trhu v důsledku brexitu -, jsou podivně odtrženy od soutěže o místo premiéra Borise Johnsona.

 16578

Temno

19. 8. 2022 / Arnošt Kult

čas čtení < 1 minuta

Temno U slunce stíny nenalézáš –
nenávist temna dní
kde dětsky čistý svatý hlas
 u nekonečna sní

Poselství strachu mlčí v hrobě
s prstenem mamonu
jež užívat chce krátkodobě
ve světě démonů

Jak kráčet zcela přímou cestou
kde všude všichni lžou
spolčeni s mocí zaprodanou –
s nepravdou prokletou?

 19056

Otazníky nad jmenováním pana Mlejnka do čela rozvědky

19. 8. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Na Českém rozhlase jsem ve středu poslouchal komentář bývalého šéfa rozvědky a ministra vnitra Bublana ke kauze Mlejnek. Bublan, jak je pro něj typické, vypadal umírněně, ale zmínil třeba to, že pro rozvědku je podstatné mít důvěru zahraničních partnerů, což v současné situaci nemusí být dosažitelné.

 19058

Sochy plné radosti

19. 8. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 4 minuty

V těchto dnech, se na českých knihkupeckých pultech objevila velmi zajímavá publikace, jenž zaujme nejednoho milovníka keramiky a sochařského umění. Její autorkou je uznávaná česká sochařka a keramička Alexandra Koláčková. S její tvorbou se můžeme setkat aktuálně v Praze, kde na řadě míst v centru našeho hlavního města probíhá Mezinárodní sochařský festival Sculpture line. V rámci festivalu vystavuje Alexandra své tři instalace nazvané Dvě křesla, Sedící postava a Sofa. Mimo Prahu naleznete její díla také třeba v Hradci Králové, Ústí nad Orlicí, Českých Budějovicích i na Lipně, kde oči všech návštěvníků přitahuje její neodolatelná Obrryba.

Paní Koláčková, vaše kniha se jmenuje stejně jako vy, Alexandra Koláčková.

Když jste na ní pracovala, uvažovala jste i o jiném názvu?

Rozhovor Britských listů 518. Jak teď změní umělá inteligence náš svět?

12. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

O tom hovoří Bohumil Kartous se Sarou Polak, antropoložkou a archeoložkou, absolventkou Oxfordské univerzity, která se svým týmem na ČVUT specializuje na umělou inteligenci a na to, k jakým radikálním společenským změnám dojde v důsledku epochální revoluce, před kterou právě stojíme. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. srpna 2022.

Rozhovor Britských listů 517. Jak opravdu cestováním poznat svět a přitom ho nezničit

9. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Turistika za účelem dovolených se stala v posledních letech masovým jevem a zvlášť letos v létě - zřejmě je to důsledkem předchozí covidové izolace a zároveň obav z toho, jak lidé zchudnou na podzim - jezdí Češi do zahraničí jako posedlí. Jakým způsobem se ale osvobodit od toho, abych si - třeba na pláže v Chorvatsku - prostě jen nepřinesl svůj domácí, český způsob života a byl schopen poznat, co se v zahraničí vlastně děje a jaké to tam je? O autentickém a ekologickém způsobu poznávání cizích krajů hovoří v tomto prázdninovém Rozhovoru Britských listů s cestovatelem Mikym Škodou Bohumil Kartous. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 9..srpna 2022.

29764

Studie: COVID dokáže podkopat výživu mozkových buněk

19. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

Tým výzkumníků spojený s několika institucemi v Brazílii našel důkazy, že virus SARS-CoV-2 infikuje buňky astrocytů v lidském mozku. V článku publikovaném v Proceedings of the National Academy of Sciences skupina popisuje studii mozků lidí, kteří zemřeli na COVID-19, a toho, co bylo nalezeno.

Rozhovor Britských listů 515. Vládní pomoc občanům by měla být cílená podle výdajů na bydlení

2. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří s ekonomem Filipem Pertoldem z CERGE-EI o prohlubující se ekonomické krizi v ČR a o tom, jak jí čelit. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnitelevizi.cz od úterý 2. srpna 2022.

 19046

Floridský soudce nařídil americkému ministerstvu spravedlnosti, aby připravilo ke zveřejnění redigované prohlášení o prohlídce u Trumpa

19. 8. 2022

čas čtení 6 minut

 

Ministerstvo spravedlnosti bylo proti zveřejnění dokumentu, ale floridský federální soudce uvedl, že jeho části by mohly být zřejmě odtajněny


Federální soudce na Floridě ve čtvrtek nařídil americkému ministerstvu spravedlnosti, aby upravilo a připravilo ke zveřejnění místopřísežné prohlášení, kterým FBI odůvodnila prohlídku v Mar-a-Lago, sídle Donalda Trumpa, provedenou na začátku tohoto měsíce.

Federální soudce Bruce Reinhart to oznámil na slyšení ve West Palm Beach.

 19063

Studie zjistila, že klimatický stres způsobuje u čmeláků vznik asymetrických křídel

19. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

 


Včely  zřejmě čekají v průběhu 21. století těžké časy, protože teplejší a vlhčí podmínky ovlivňují jejich vývoj
 
Vědci zjistili, že včely vykazují vyšší míru asymetrie křídel v teplejších a vlhčích letech
 

Vědci zkoumající muzejní exempláře zjistili, že čmeláci a včely  jsou v posledním století stále více stresováni změnami klimatu.

Když včely během vývoje zažívají stres, vyvíjejí se u nich asymetrická křídla a vědci zkoumáním řady dochovaných exemplářů a jejich dat zjistili, že včely vykazovaly vyšší míru asymetrie křídel v teplejších a vlhčích letech.

 18564

Ukrajinská protiofenzíva kolem Chersonu čelí vážným problémům

19. 8. 2022

čas čtení 7 minut

Velké války 20. století se soustřeďovaly kolem protiofenzív: Vylodění Spojenců v Normandii; překvapivý útok Douglase MacArthura na Inčchon v korejské válce; "Levý hák" Normana Schwarzkopfa k odříznutí iráckých sil v Kuvajtu. Nyní Ukrajina, s pětinou svého území v ruských rukou, doufá, že se k tomuto seznamu připojí. Zdá se však, že tolik vychvalovaná operace v jižní provincii Cherson byla přeháněna. A může jít o záměr.

Radiace z jaderné katastrofy v Záporoží zasáhne i Českou republiku

18. 8. 2022

čas čtení 5 minut

-  V souvislosti s pokračujícím růstem napětí kolem Záporožské jaderné elektrárny - největšího jaderného reaktoru v Evropě - vědci z Ukrajinského hydrometeorologického ústavu simulovali šíření radiace v případě jaderné katastrofy v elektrárně.

Vědci zjistili, že při povětrnostních podmínkách posledních dnů by se radioaktivní kontaminace mohla dostat až k Baltskému moři a cestou zasáhnout Estonsko, Lotyšsko, Litvu a Polsko a také Bělorusko.

Směrem na západ by se radioaktivní kontaminanty dostaly do Moldavska, Rumunska, Srbska, Slovenska, Maďarska a České republiky.



Ruská agrese na Ukrajině: Rusko "jmenovalo nového velitele v Černém moři"

18. 8. 2022

čas čtení 7 minut

 

- Ruské síly dosáhly jen minimálního pokroku,sděluje  Oleksij Arestovič; Moskva údajně jmenovala Viktora Sokolova novým vojenským velitelem na Krymu

- Čtvrteční ruské údery na Charkov:


- Rusko vyměnilo velitele své černomořské flotily na Krymu poté, co poloostrovem tento týden otřásly výbuchy. Ruská tisková agentura RIA s odvoláním na své zdroje uvedla, že Igor Osipov byl nahrazen Viktorem Sokolovem. Pokud by se to potvrdilo, znamenalo by to jeden z nejvýznamnějších vyhazovů vojenského představitele v dosavadním průběhu války. Ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo, že ruské síly po nedávných úderech na Krymu   přesouvají letadla   mimo dosah ukrajinských sil. "Okupanti provádějí opatření k částečnému přesunu letecké techniky z předsunutých letišť na Krymu na záložní letiště a letiště trvale dislokovaná na území Ruské federace." 

- Estonsko bylo zasaženo rozsáhlými kybernetickými útoky poté, co odstranilo památník tanku ze sovětské éry z regionu, jehož obyvatelstvo je převážně etnicky ruské, uvedla jeho vláda.

Estonská vláda trvá na tom, že dopad útoku byl omezený a proběhl "z velké části bez povšimnutí".

- Rusko varovalo, že může uzavřít Záporožskou jadernou elektrárnu, pokud bude Ukrajina pokračovat v ostřelování zařízení - což Kyjev popřel.

Šéf ruských sil radioaktivní, chemické a biologické obrany uvedl, že při úderech byly poškozeny záložní podpůrné systémy budovy.

Igor Kirillov dodal, že v případě havárie by radioaktivní materiál zasáhl Polsko, Německo a Slovinsko.

Rusko i Ukrajina se vzájemně obvinily z organizování útoků na elektrárnu a obě strany  obvinění odmítly.

 19054

"V této válce nevidím spravedlnost." Ruský voják odhaluje prohnilost v ruské invazi na Ukrajinu

18. 8. 2022

čas čtení 10 minut

Foto: Pavel Filatěv

Pavel Filatěv: "Už prostě nemohu mlčet"

Pavel Filatěv uprchl z vlasti poté, co zveřejnil 141stránkový popis svých zážitků z fronty


Pavel Filatěv si byl vědom důsledků toho, co říká. Bývalý výsadkář chápal, že riskuje vězení, že bude označen za zrádce a že se ho budou jeho bývalí spolubojovníci stranit. Jeho vlastní matka na něj naléhala, aby z Ruska utekl, dokud ještě může. Přesto to řekl.

"V téhle válce nevidím spravedlnost. Nevidím tu pravdu," řekl u nenápadného stolku  kavárny v moskevské finanční čtvrti.

"Nebojím se bojovat ve válce. Ale potřebuji cítit spravedlnost, pochopit, že to, co dělám, je správné. A myslím si, že to všechno selhává nejen proto, že vláda všechno ukradla, ale i proto, že my, Rusové, necítíme, že to, co děláme, je správné."

Před dvěma týdny Filatěv na své stránce na sociální síti VKontakte zveřejnil 141stránkovou bombu: den po dni popsal, jak byla jeho výsadková jednotka vyslána z Krymu na pevninskou Ukrajinu, jak vstoupila do Chersonu a obsadila přístav a jak se více než měsíc zakopávala pod těžkou dělostřeleckou palbou u Mykolajivu - a pak jak byl nakonec zraněn a evakuován z konfliktu s oční infekcí.


V té době už byl přesvědčen, že musí odhalit prohnilost  v jádru ruské invaze na Ukrajinu. "Seděli jsme pod dělostřeleckou palbou u Mykolajiva," řekl. "V tu chvíli jsem si už myslel, že tady děláme jenom kraviny, na co nám ta válka sakra je? A opravdu mě napadlo: 'Bože, jestli to přežiju, tak udělám všechno pro to, abych to zastavil'."

 18993

Dvě třetiny britských rodin se do ledna 2023 ocitnou v energetické chudobě, zjistil výzkum

18. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

 

Odhaduje se, že 45 milionů Britů  bude mít tuto zimu problémy s placením účtů za energie

Podle výzkumu se dvě třetiny britských domácností ocitnou do ledna v pasti energetické chudoby, protože plánovaná nedostatečná vládní podpora způsobí, že i domácnosti se středními příjmy budou mít problémy s placením účtů.

18 milionů rodin, což odpovídá 45 milionům lidí, bude snažit vyjít s penězi poté, co se v říjnu a lednu předpokládá další zvýšení stropu pro ceny energií.

Odhaduje se, že 86,4 % párů důchodců se dostane do energetické chudoby, která je tradičně definována jako situace, kdy náklady na energie přesahují 10 % čistého příjmu domácnosti, a 90,4 % osamělých rodičů se dvěma a více dětmi.

Tyto údaje přicházejí poté, co inflace v Británii  vzrostla na 40leté maximum 10,1 %

Varování, že 65,8 % všech britských domácností se do ledna ocitne v energetické chudobě, následuje po revidovaných prognózách poradenské společnosti Cornwall Insight z minulého týdne, podle nichž by roční účty za energie mohly od ledna přesáhnout 4 200 liber, tedy 10 500 Kč měsíčně.

Zastánce spotřebitelů Martin Lewis označil nejnovější prognózu za "tragickou zprávu" a vyzval britskou "zombie vládu", aby předložila okamžitý akční plán na pomoc domácnostem.
 
Zdroj v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 516. Zdravotnictví: Zuří inflace, a tak vláda snížila příspěvky na státní pojištěnce

4. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Inflace v ČR se přibližuje dvaceti procentům. Jak v takové situaci přežívá zdravotnictví? Na to se Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů ptá Martiny Hvozdenské, odborářky a zdravotní sestry, která pracuje v nemocnici ve Zlíně. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5.srpna 2022.

 18930

Zákaz cestování Rusů na Západ nenahraje Putinovi do karet, naopak

18. 8. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

 

Anthony Lieven nemá pravdu, když kritizuje návrhy některých evropských politiků, aby byla zakázána turistika Rusů na Západ, zatímco ruská armáda vraždí ukrajinské děti a důchodce. Argument, že takový zákaz napomůže Putinově propagandě, je pošetilý: Putinova propaganda lže jako když tiskne bez ohledu na to, co kdo na Západě říká a vytváří virtuální realitu bez ohledu na fakta. Putin bude vždycky tvrdit, i když by se vůči jeho vražednému režimu choval Západ jakkoliv vstřícně, že "USA a Evropská unie" vedou proti Rusku válku, jíž se Rusko snaží zničit.

 19044

Mezitím v Absurdistánu 220: Otrava řeky Odry, havárie křesťanských poutníků a šílená učebnice

18. 8. 2022 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Tématem minulého týdne je samozřejmě katastrofální otrava řeky Odry. Jak je v Polsku v současné době obvyklé, existují zde dva narativy. Opozice - a v podstatě všichni ostatní - viní vládu. PiS se zase snaží svalit vinu na Němce. A úklid - stejně jako všechno, co je v této zemi skutečně třeba udělat - provádějí většinou místní zastupitelstva a dobrovolníci.

 18207

Zavři oči a mysli na Ukrajinu

18. 8. 2022 / David Marenčák

čas čtení 7 minut

V rámci naprosté bezradnosti při řešení blížícího se nedostatku plynu, kdy půl roku v této věci vláda neudělala nic podstatného a nepodstatného, ani co by se za nehet vešlo, zachovala věrnost své asociální ideologii a dopadlo to jako vždy – z vlády vypadlo restriktivní lejstro, v podobě nové vyhlášky o omezení vytápění,  respektive výrazné snížení tepelného standardu, a to včetně sociálních a zdravotnických zařízení.

Nepředstavujte si, že nová vyhláška o tepelných standardech se týká jen paneláčníků, co si v bytech topí na 27 a bude jim stačit, že nebudou chodit v bytě v trenkách. Vláda navrhuje snížení teplot i na pracovištích, kde i současná právní úprava není ani v nejmenším zpovykaná. Chtějí snižovat teploty také v pečovatelských a zdravotnických institucích, šetřit na nejzranitelnějších, dokonce i v ordinacích a operačních sálech, kde rozmařilí chirurgové nechtějí mít prochladlé prsty.

30775

Klimatická nouze: Evropa je vyprahlá, farmy leží ladem, zatímco jezera a řeky vysychají v důsledku nejhoršího sucha od Kristových dob

18. 8. 2022

čas čtení 3 minuty

Evropa se potýká s velkým suchem, které se opakuje jednou za 500 let, a proto se její řeky mění v mělké potoky a jezera v mizející kaluže. Mohutný Rýn v Německu má tak nízkou hladinu, že možná brzy nebude splavný. Největší jezero v Itálii rychle mizí. To jsou katastrofické události, které si lze jen těžko představit. Sucho se prohlubuje a očekává se, že se rozšíří na téměř polovinu kontinentu, píše Juan Cole.

 

30898

Zákazy ruské kultury a cestování obyčejných Rusů hrají Putinovi do karet

18. 8. 2022

čas čtení 5 minut

Za Stalina a během studené války byla izolace sovětských občanů od Západu - a vlastně od okolního světa obecně - klíčovým sovětským cílem. Zabránit jim v návštěvě Západu bylo nezbytné, aby se nedozvěděli o hlubokém srovnatelném selhání sovětského komunismu a aby se nesetkali se svými bývalými krajany, kteří po ruské revoluci a druhé světové válce uprchli na Západ, píše Anatol Lieven.

 18934

Velká Británie: Souboj o premiérské křeslo je volbou mezi úspornými opatřeními a fanatismem

18. 8. 2022

čas čtení 6 minut

Kabinet Borise Johnsona se zapíše do dějin jako rekordman - ovšem ne kvůli úspěchům.

Jeho vláda začala špatně. Johnson po svém jmenování premiérem utrpěl v Dolní sněmovně řadu porážek. Podle britské ústavy nejsou premiéři voleni přímo, ale zastávají svůj úřad na základě schopnosti získat důvěru parlamentu. Pokud si vláda nedokáže udržet většinu v Dolní sněmovně, má odstoupit. Johnson prohrál první čtyři hlasování v parlamentu a na podzim 2019 prohrál celkem 12 hlasování, píše David Renton.

 16510

Hospodářský rozvrat Británie coby skutečné dědictví Borise Johnsona?

18. 8. 2022

čas čtení 8 minut

Velká část světa se potýká s vysokou inflací a pomalým hospodářským růstem, které částečně způsobila pandemie, a s energetickou a potravinovou krizí, kterou ještě více prohloubila ruská invaze na Ukrajinu.

Přesto jsou na tom některé země hůře než jiné. Zvláště zranitelná je Británie po brexitu. Je izolována od svých někdejších evropských partnerů, její evropský dovoz a vývoz podléhá obrovskému množství papírování, cel a kontrol a již nyní trpí politickými otřesy - Boris Johnson je třetím premiérem od hlasování o brexitu, jehož odvolali kolegové z Konzervativní strany. Británie zároveň čelí prudkému hospodářskému protivětru, informuje Sasha Abramsky.

 17486

Trump možná brzy oznámí prezidentskou kandidaturu

18. 8. 2022

čas čtení 4 minuty

Donald Trump a jeho spojenci z Republikánské strany (GOP) využili zprávy o tom, že FBI minulý týden provedla domovní prohlídku v bývalém prezidentském sídle Mar-a-Lago na Floridě, aby vyvolali pobouření na pravici, a podpořili tak získávání finančních prostředků. Zdroje blízké Trumpovi sdělily CNN, že bývalý prezident získal "novou vlnu povzbuzení". Anonymní zdroje z Trumpova okolí v pondělí sdělily televizi Fox News, že oznámení přijde "brzy", píše Mike Ludwig

29549

Srí Lanka se zhroutila jako první, ale rozhodně nebude poslední

18. 8. 2022

čas čtení 6 minut

Jako Srílančan považuji sledování mezinárodních zpráv o ekonomické a politické implozi své země za něco podobného, jako kdybyste se objevili na vlastním pohřbu a všichni spekulovali o tom, jak jste zemřeli.

Západní média obviňují Čínu, že nás vlákala do dluhové pasti. Tucker Carlson tvrdí, že nás zabily ekologické a sociální programy a řízení podniků. Všichni obviňují Rádžapaky, zkorumpovanou politickou dynastii, která nám vládla, dokud ji minulý měsíc nevyhnaly masové protesty rozzlobených Srílančanů, píše na stránkách New York Times Indrajit Samarajiva.

30027

Sankce vůči Rusku podněcují vznik nové Hedvábné stezky

18. 8. 2022

čas čtení 4 minuty

Když Rusko napadlo Ukrajinu, vymazalo se z mapy euroasijských dopravních koridorů spojujících Čínu s Evropou. Současně vdechlo nový život skomírajícím trasám, které by umožnily cestování zboží přes euroasijskou pevninu, aniž by muselo projíždět Ruskem. Otevřely se také dveře k většímu propojení Ruska s Blízkým východem a jižní a jihovýchodní Asií, soudí James Dorsey na webu Responsible Statecraft.

 18985

Studie: Proč někteří lidé trpí COVIDem-19 více než jiní

17. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

V současné době se COVIDem-19 infikuje velké množství lidí. Naštěstí většina z nich pociťuje jen mírné příznaky, z velké části díky vysoké proočkovanosti. U některých jedinců však má onemocnění mnohem závažnější trajektorii a naše chápání základních příčin je stále nedostatečné. Lidský genom může být klíčem k tomu, proč je COVID-19 pro některé lidi závažnější než pro jiné. Tým vědců z Berlínského institutu zdraví v Charité (BIH) spolu s kolegy z Británie a Kanady našel geny a proteiny, které přispívají k vyššímu riziku závažného onemocnění COVIDem-19. Jejich zjištění byla nyní zveřejněna v časopise Nature Communications.

 19046

Co nám říká domovní prohlídka v Mar-a-Lago o české demokracii

17. 8. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

FBI prohledala rezidenci Mar-a-Lago ve floridském Palm Beach kvůli tajným dokumentům ukradeným exprezidentem Trumpem. Mezitím byl v ČR odložen jasný dotační podvod týkající se reklamy na Babišově Čapím hnízdě, zjistili jsme, že policisté v civilu, dokonce občas v Babišově verzi MAGA čepice, chrání expremiérovu nekampaň k prezidentským volbám a zaklekávají přitom nezletilce. A aby toho nebylo málo, Babiš drzý jako opice píše vládě, že prý nemá ani mluvit o deagrofertizaci státní správy a neoprávněných dotacích pro jeho holding.

 19048

Česká neohomofobie pochází z "buranizace" národa, ale Vondrák/nevondrák,ČR je pro gaye pořád ještě velmi dobré místo

17. 8. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut

 

Češi už organicky nepatří do západní Evropy. Národ se obrátil zpět do předmasarykovského venkovského režimu východní Evropy a stal se pouhým vazalem maďarské sféry kulturního vlivu.

"Filip bude spát s vámi," informovala mě Šárka, přítelova švagrová. Byli jsme v rodinné chalupě a její pětiletý syn rád hrál fotbal se svým brazilským "strejdou", takže raději chtěl strávit  noc v posteli mezi mnou a Zdeňkem. Nevěřil jsem vlastním uším. To myslela vážně, že dá chlapce spát do postele s homosexuálním párem?

 19053

Hádka jako zvládání epidemie podle ministra Válka

17. 8. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V pondělí jsem pozorně poslouchal Dvacet minut Radiožurnálu, kde ministr zdravotnictví Válek hovořil o boji proti COVIDu, financování zdravotní péče atd. Zaujalo mne jeho tvrzení, že Národní ústav pro zvládání epidemie je vytvořen tak, aby se v něm odborníci mohli hádat, dokonce tvrdě hádat. Pan ministr zmínil pár jmen, u nichž jsem si říkal, že hlavní důvod, proč tam jsou, bylo jejich mediální vystupování během pandemie.

 19049

Hlavní příčinou bezdomovectví jsou úrazy hlavy, nikoli zneužívání alkoholu nebo drog

17. 8. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

Studie, která shromáždila výsledky výzkumů z Austrálie, Kanady, Japonska, Jižní Koreje, Velké Británie a USA, zjistila, že 53 % bezdomovců utrpělo úraz mozku

Kdo z vás neviděl na ulici bezdomovce, který mluví "do vzduchu"? Když jsem se stal šéfredaktorem časopisu Nový Prostor, který prodávají lidé bez domova (a polovinu ceny časopisu  si nechávají pro sebe), otevřel se mi úplně nový svět. Jako každý jsem měl nějaké mylné představy a stereotypy o tom, co je to za lidi a proč tak skončili. Neustálé setkávání s nimi však přineslo hlubší porozumění bezdomovcům  jako skupině a poskytlo mi opakující se společné rysy, které vedly k ostřejšímu pochopení zdroje jejich těžké situace.

 18196

Anglie musí snížit spotřebu masa, aby se vyhnula klimatickému kolapsu, říká potravinový car

17. 8. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Čelný britský odborník na stravování Henry Dimbleby varuje, že tento krok je politicky toxický, ale je to jediný způsob, jak dosáhnout udržitelného využívání půdy a zabránit ekologickému kolapsu.


Dimbleby se domnívá, že pro udržitelné využívání půdy v Anglii je nutné snížit spotřebu masa o 30 % během 10 let.


Podle potravinového cara britské vlády je jediným způsobem, jak dosáhnout udržitelného využívání půdy v této zemi a zabránit ekologickému rozpadu, výrazné snížení spotřeby masa a mléčných výrobků.

 18530

Ruská hra: Rozhovor s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským

17. 8. 2022

čas čtení 15 minut

 
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij se během posledních šesti měsíců stal inspirativním válečným vůdcem a zastáncem své země. Během hodinového rozsáhlého rozhovoru s deníkem The Washington Post v prezidentské kanceláři, kde jsou chodby temné a obložené pytli s pískem na ochranu před ruským útokem, Zelenskij hovořil o amerických varováních o tom, že se Rusko chystá zahájit rozsáhlou invazi - a o tom, zda jim věřil.

Následuje přeložený a lehce upravený přepis úryvků z rozhovoru, píše Washington Post.

 17692

Kam se podělo poučení z Afghánistánu?

17. 8. 2022

čas čtení 13 minut

Od kolapsu Afghánistánu uplynul jeden rok, a zatímco se svět posunul k jiným otázkám, je důležité si pamatovat klíčová ponaučení z tohoto konfliktu – když už pro nic jiného, ​​tak proto, abychom se v budoucnu vyhnuli opakování stejných chyb, napsal John Manza.

 19041

USA "chtějí zničit Rusko", zachránit Kreml může jen úplná porážka Ukrajiny

17. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

Rusko čelí vážné hrozbě etnického separatismu nikoli ze strany emigrantských vůdců pracujících pro Západ, ale ze strany aktivistů uvnitř země, kteří nyní tvoří pátou kolonu proti zemi, říkají ruští poslanci. A jediný způsob, jak porazit tuto hrozbu, je dosáhnout konečného vojenského vítězství nad Ukrajinou, tvrdí jeden z nich, Alexandr Borodaj.

 18196

Nejškodlivější zemědělské produkty? Hovězí a jehněčí maso z ekologického zemědělství, které se krmí na pastvinách

17. 8. 2022

čas čtení 9 minut

 

Studie nákladů uhlíku zveřejněná v časopise Nature zjistila, že zatímco celosvětové průměrné náklady na sójové boby činí 17 kg oxidu uhličitého na každý kilogram bílkovin, průměrné náklady uhlíku na kilogram hovězí bílkoviny jsou ohromujících 1250 kg.

Přibližně 28 % světové půdy se využívá jako pastviny
Analýza: V porovnání s produkcí masa a mléka je plocha půdy využívané k pastvě obrovská



Snad nejdůležitější ze všech environmentálních otázek je využití půdy. Každý hektar půdy, který využíváme pro průmysl, je hektar, který nemůže podporovat divoké lesy, savany, mokřady, přirozené pastviny a další důležité ekosystémy. Zemědělství přitom využívá mnohem více půdy než jakákoli jiná lidská činnost.

Jaké zemědělské produkty na světě nejvíce škodí? Možná vás překvapí odpověď: ekologické, pastvou krmené hovězí a jehněčí maso. Uvědomuji si, že je to šokující tvrzení, píše George Monbiot. Ze všech tvrzení v mé nové knize Regenesis vyvolalo největší hněv. Ale já se nesnažím lidi vytočit. Snažím se prezentovat fakta. Dovolte mi to vysvětlit.

41634