Německo zrušilo jako bezpředmětné další rozhovory o brexitu

27. 8. 2020

čas čtení 1 minuta

Brusel kritizuje, že Británie "naprosto vyplýtvala letní měsíce" - v jednání o obchodní dohodě po brexitu nedochází k pokroku


Německo zrušilo plány na debatu o brexitu na vysokém diplomatickém jednání příští týden, protože při vyjednávání o obchodní dohodě po brexitu mezi Británií a EU "nedošlo k žádnému pokroku"  a "Británie naprosto vyplýtvala letní měsíce".

 
Činitelé Evropské unie jsou nyní přesvědčeni, že londýnská vláda je teď ochotna riskovat vypadnutí z EU po 31. prosinci bez obchodní dohody a bude se pokoušet z toho obviňovat EU.

Tajný britský vládní dokument, který byl zveřejněn v tisku minulou neděli, varuje před možnými veřejnými nepokoji, drsným zvýšením cen a nedostatku potravin, pohonných hmot a dalšího životně důležitého zboží. V Bruselu to vnímají jako signál, že londýnská vláda se připravuje na vypadnutí z EU bez jakékoliv obchodní dohody.

"Stále více lidí dochází k závěru, že ideologie brexitu v londýnské vládě vítězí nad pragmatisms," konstatoval jeden evropský diplomat. "Jestliže Británie opravdu chce z ideologických důvodů skočit z brexitového útesu, Evropská unie tomu nemůže žádným způsobem zabránit."

Z hlediska Evropské unie by pragmatický postoj Londýna musel znamenat, že podmínkou bezcelního přístupu na trh EU pro Británii je dodržovat společné normy o životním prostředí, o státních dotacích podnikům a o ochraně zákazníků a zaměstnanců. Británie to odmítá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8599

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2020