Klimatická krize

Kalifornii trápí rekordní požáry a spalující vedro

10. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Kalifornii v současnosti sužují rekordní požáry a vlna veder. V centrální části státu bylo evakuováno celé město, zatímco se požárníci potýkali s plameny. Živel sežehl 135 tisíc akrů půdy. Zhruba 200 lidí bylo zachráněno helikoptérou poté, co oheň pohltil oblíbené tábořiště v Sierra National Forest. Úřady uvádějí, že požár El Dorado Fire v San Bernardino County by zažehnut pyrotechnikou na jedné party.

Kalifornský guvernér Gavin Newsom v neděli vyhlásil stav nouze v pěti okrscích. V Kalifornii mezitím padl rekord, když bylo letos sežehnuto více akrů půdy před podzimní sezónou požárů než kdykoliv předtím. Ve slunečním státě bylo během víkendu zaznamenáno několik teplotních rekordů. Ve Woodland Hills se rtuť teploměru vyšplhala téměř k 50 stupňům Celsia, což je ještě větší teplo, než nyní panuje v Bagdádu, který rovněž čelí vlně veder.

Zatímco klimatickou krizí posílená vlna veder sužuje Kalifornii, v některých částech země, třeba v oblasti Rocky Mountains a na Středozápadě, se naopak očekávají rekordně nízké teploty, které přinesou v tuto dobu nezvyklý sníh.

K tématu se vyjadřuje také environmentalista Alexander Ač: "Kalifornia dnes ráno pohladom satelitu. Dym, všade kde sa pozriete, prakticky celkom blokuje slnečné žiarenie. V minulosti ked sa v noci ochladilo tak intenzita požiarov klesala. To sa už dnes nedeje (oteplovanie v noci je rýchlejšie ako cez deň). Pomerne neuveritelný pohlad aj pre tých, ktorý na takýto vývoj upozorňovali desaťročia."


Původní text v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6939

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2020