Biden zařadil Polsko a Maďarsko po bok totalitárních režimů

19. 10. 2020

čas čtení 1 minuta
Během projevu na radnici přenášeného televizí ABC prezidentský kandidát Joe Biden kritizoval Trumpovu zahraniční politiku za to, že se staví na stranu násilníků. Postavil přitom Polsko a Maďarsko po bok Běloruska a totalitárních režimů.


Biden dotázaný na Trumpovu zahraniční politiku řekl, že je selháním, protože Írán je dnes blíže vlastnictví jaderné zbraně, Severní Korea rozšiřuje jaderný arzenál a spojenci v NATO se cítí nejisti ohledně toho, zda se mohou spolehnout na USA. Podle Bidena Trumpova zahraniční politika snížila bezpečnost USA a uspěla pouze pokud jde o posílení Izraele na Blízkém východě.

Podle Bidena NATO hrozí rozkol, protože spojenci pochybují o tom, zda jsou USA organizaci oddány. Biden pokračoval, že "vidíte, co se děje, od Běloruska přes Polsko a Maďarsko a po vzestup totalitárních režimů ve světě. Náš současný prezident podporuje všechny násilníky na světě. Posílá milostné dopisy korejskému diktátorovi a nedokáže pokárat Putina."

V prohlášení vydaném ve středu společnou kampaní Bidena a Harrisové Demokraté slibují podporovat Polsko v NATO a odmítají plynovod Nord Stream 2. Nicméně prohlášení také obsahuje důraz na právní stát, což je téma, které způsobuje napětí mezi Polskem a institucemi EU kvůli reformě justice provedené stávající polskou vládou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6955

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2020