Prlběžné zpravodajství

Španělská vláda svým občanům: Chovejte se proboha rozumně

1. 12. 2020

čas čtení 4 minuty

Foto: Davy v Madridu.


MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Česko registrovalo více než půl milionu nakažených. Přesné číslo je dnes 523 298 nakažených osob. Stále klesajícím počtem testů  (proč?) zaznamenaly české úřady v pondělí 30.11. dalších 3572 nákaz, zemřelo 8285 osob, v nemocnicích je 4504 lidí.   Údaje MZČR o tzv. "vyléčených" jsou pochybné, protože neregistrují tzv. "dlouhý covid", který prý postihuje 10 až 20 procent osob, kteří prošli covidem.

- Španělská vláda apelovala na občany, aby se chovali rozumně, poté, co se o víkendu a předtím v tzv. "Černý pátek" naplnily ulice Madridu a dalších měst. Španělsko zápolí s druhou vlnou koronaviru.

- Jak dlouho jste nakažliví? Nejnakažlivější jsou pacienti s covidem po dobu prvních pěti dnů po objevení příznaků. Z několika studií vyplývá, že po devátém dni se virus už není schopen rozmnožovat, takže dlouhý covid není nakažlivý. Je to reakce organismu na virus, který přetrvává v těle dlouhé měsíce, i když už není aktivní. Pokud však máte pocit, že jste byli znovu nakaženi, měli byste se znovu nechat testovat.

- Dlouhý covid může vzniknout i u dětí, ale děje se to méně často. Jonas F Ludvigsson, pediatr v nemocnici na Örebro University ve Švédsku, publikoval připady pěti dětí, kteří mají příznaky covidu ještě šest až osm měsíců po nákaze a byl kontaktován nejméně dalšími čtyřiceti znepokojenými rodiči. Příznaky dětí jsou únava, dušnost, bušení srdce a bolest na prsou. Někdy má dlouhý covid více členů téže rodiny, což zřejmě naznačuje, že je to ovlivňováno genetikou, konstatuje Ludvigsson.

- Proč mají lidi nakažení covidem tak proměnlivé příznaky? Mnoho lidí svědčí o tom, že příznaky covidu se objevují ve vlnách, nebo se pohybují z jedné části těla do druhé. Podle vědců to vypadá jako zánětlivé reakce nebo jako reakce imunitního systému proti vlastnímu tělu. ZDE 

- Dr. Scott Atlas rezignoval z funkce mimořádného poradce prezidenta Trumpa pro koronavirus poté, co se často střetával s ostatními členy koronavirového týmu. Atlas vůbec není odborník na epidemiologii.

- Americký ministr zdravotnictví Alex Azar uvedl, že vakcína firmy Pfizer by měla být po krátce po 10. prosinci distribuována po USA. USA prý začnou očkovat občany před Vánoci.

- Čina poskytla severokorejskému diktátoru Kim Jong-unovi a jeho rodině experimentální protikoronavirovou vakcínu.

- Světová zdravotnická organizace zdůrazňuje, že udělá vše, co bude v jejích silách, aby odhalila původu covidu 19.

- Vakcína firmy Moderna má účinnost 94 procenta, dokazují konečné testy. Firma Moderna předložila svá data americkému regulačnímu úřadu, který má zahájit schvalovací proces pro nouzovou licenci. Americký úřad pro schvalování léků a potravin by měl o věci jednat 17. prosince. Moderna bude mít do konce letošního roku k dispozici 20 milion těchto vakcín pro americké občany. ZDE 

- Světová zdravotnická organizace naléhá na lidi, aby se při setkávání s příbuznými o Vánocích chovali nesmírně opatrně.

- Srbsko bude testovat ruskou vakcínu Sputnik V a zároveň vyjednává s americkou firmou Pfizer o koupi jejích vakcín. V Srbsku dosud zemřelo 1604 osob a je tam 175 438 nákaz.

- Šéf Světové zdravotnické organizace Tedros apeluje: "Nepolitizujme zjišťování původu koronaviru". Vytvořilo by to překážky pro zjištění pravdy.

- Vietnam zaznamenal první domácí nákazu koronavirem za posledních 89 dní.

- Chorvatský premiér Andrej Plenković má pozitivní test na covid. Už byl doma v izolaci, protože o víkendu měla pozitivní test na covid i jeho manželka.

- Více než milion francouzských cyklistů využilo dotaci 50 eur na opravu svých starých jízdních kol. Je to součást opatření proti koronaviru. Program dotací bude prodloužen do konce  března 2021. Ministryně životního prostředí Barbara Pompili také investuje 30 milionů euro do zlepšení infrastruktury pro jízdu na kole.  V Británi v pandemii výrazně vzrostl nákup elektrokol.

- Itálie registrovala dalších 672 úmrtí a 16 377 nových infekcí.

- Ve Francii zemřelo 406 lidí, celkový počet mrtvých je 52 731. Počet nákaz ve Francii se však snižuje. 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
7581

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2020