Británie, Francie, Německo: Íránský plán na nové centrifugy je "hluboce znepokojující"

9. 12. 2020

čas čtení 1 minuta
Země známé jako E3 vyjádřily znepokojení nad íránským plánem instalovat ve svém hlavním obohacovacím zařízení v Natanzu pokročilé centrifugy. Podle E3 takový krok odporuje jaderné dohodě z roku 2015 (JCPoA).


Dohoda byla uzavřena kvůli udržení "mírového charakteru íránského jaderného programu" a podle E3 je "nejlepším a v současnosti jediným způsobem, jak monitorovat a omezovat" tento program.

Podle dohody smí Írán obohacovat uran pouze na méně sofistikovaných centrifugách. Nicméně Trump v roce 2018 od smlouvy jednostranně odstoupil. Od loňského května Írán podniká kroky, které porušují omezení obsažená v dohodě JCPoA.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) při OSN v listopadu oznámila, že Írán instaloval a začal provozovat pokročilé centrifugy v podzemní části zařízení Natanz.

E3 také uvedla, že "s velkým znepokojením" zaznamenala nedávné schválení zákona, který by "podstatně rozšířil íránský jaderný program a omezil přístup MAAE.

"Opatření by byla neslučitelná s JCPoA a širšími jadernými závazky Íránu," uvedla E3.

Zákon byl minulou středu schválen Radou strážců, ale musí jej podepsat prezident Hasan Rúhání.

Ten jej označil za škodlivý pro průběh diplomatických aktivit.

E3 prohlásila, že pokud to Írán myslí vážně s návratem k diplomacii za nastupující americké administrativy, musí nejprve zmíněný zákon zrušit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5317

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2020