Americké sankce mohou Íránu zabránit v přístupu k vakcíně

10. 12. 2020

čas čtení 1 minuta

Americké obchodní embargo může íránské vládě zabránit v přístupu k vakcíně, jak tvrdí obchodní a finanční analytikové. Tato skutečnost by mohla ohrozit neutralizaci největšího ohniska Covidu-19 na Blízkém východě. Existuje riziko, že by se nákaza i nadále v regionu šířila, píše Miriam Berger v listu Washington Post.

Zatímco mluvčí globálního vakcinačního programu Covax tvrdí, že Teherán od americké vlády obdržel výjimku, aby si vakcínu mohl obstarat, analytikové varují, že finanční sankce paralyzují íránské snahy o participaci na Covaxu a znemožňují realizaci příslušných medicínských plateb.

Podle mluvčího íránského ministerstva zdravotnictví si Írán prostřednictvím Covaxu předplatil téměř 17 milionů dávek vakcíny, což by pokrylo zhruba 10 procent jeho populace, která čítá 80 milionů. Jenže z týchž zdrojů vyplývá, že počáteční platba byla pozdržena.

Analytikové soudí, že americké embargo uvalené na Írán komplikuje přístup k humanitárnímu a zdravotnickému zboží, a to navzdory výše uvedené výjimce.

Finanční společnosti a další firmy se zdráhají s Íránci obchodovat kvůli byrokratickým překážkám, které zdržují finanční transakce. Írán může při obstarávání vakcín čelit nebezpečným průtahům, dokud nebudou tyto restrikce objasněny a obavy potlačeny.

„Je pravda, že sankce značně komplikují zpracování finančních transakcí, a to i v případě, kdy se jedná o humanitární výjimky,“ říká Tara Sepehri Far, výzkumnice z Human Rights Watch. Írán v rané fázi pandemie čelil nedostatku zdravotnického vybavení a zoufale se snažil obstarat si více zásob v zahraničí, neboť ceny na domácím trhu prudce stouply.

 

Celý text v angličtině ZDE

 

 

0
Vytisknout
5654

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2020