Virologické okénko

28. 12. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty
(Některé základní věci je zjevně nutno znovu a znovu vysvětlovat.)

Virologické okénko (když si může skladník ve šroubárně číst Vergilia v originále, může i pan inžinýr plkat o virologii, ne?)

Množí se nám tu takový názor, a to, že i naočkovaní lidé mohou přenášet virus - a tedy k čemu je nám mladým a zdravým to očkování, když se tím nic ve vztahu k dalším lidem nezmění, a když pro nás samotné virus není nebezpečím (což je dokonce i celkem blízko pravdy)?

 


Je to takto. Virus může fakticky "žít", tedy množit se, replikovat se, POUZE uvnitř buněk. Není to organismus typu baktérie nebo parazit, který žije i někde na povrchu, baští co mu přijde pod ruku a množí se kde se mu to hodí. Všude jinde než UVNITŘ živých buněk může virus pouze prečkávat, obvykle krátkou dobu, dokud se nerozpadne. Je jedno kde - může to být na povrchu člověka, nebo i uvnitř člověka (v ústech, v nose), může to být na povrchu banánu, na klice od toalety, a tak dále. K tomu byly dělány i testy, kde jak dlouho virus vydrží, za jakých podmínek (sluneční svit, teplota, vlhkost atd), doba přežívání je v hodinách až extrémně ve dnech. Ale až na velmi vzácné výjimky ne v týdnech nebo dokonce v měsících.

Cíl vakcín je, aby se virus nedostal DOVNITŘ buněk. Protože jak tam jednou je, tak je problém a moc se s tím už nedá dělat - je prostě těžké zničit virus v buňce, aniž byste zničili i tu buňku samotnou. Používá se pro to pro přiblížení termín kouzelná kulka (magic bullet), střela která zničí něco uvnitř vás, ale vám neublíží. Už ale tento pojem vlastně říká, jak obtížné to je. Umíme leccos, ale kouzla ne. Pokud tedy vakcína zabrání, či přesněji naučí organismus, aby zabránil tomu, aby virus pronikl dovnitř buňky, je vyhráno - no a přesně takto vakcíny působí, přesně kvůli tomu očkujeme.
Toto současně odpovídá na další otázku z dezinfo scény: "tak lék nemáme a vakcínu ano??? Podvod, Gates, čipovačka!" a už to jede.

Prostě na rozdíl od jiných chorob je u viróz vakcína snazší než lék. Proto taky některé virózy (viz chřipka, která léčená trvá týden a neléčená sedm dní) prakticky neléčíme, protože ani po staletí výzkumů jsme se to nenaučili a proto se používá prevence (vakcinace) místo léčby.

Zpátky tedy k šíření viru naočkovanými osobami - ano, je možné, že i naočkovaná osoba může přenést virus, podobně jako ho může přenést banán, který jste koupili v supermarketu, kde jej předtím poprskal (nevakcinovaný a infekční) člověk a který jste pak dali své babičce. Takovéto způsoby přenosu jsou ale podle všeho extrémně vzácné - a když už, lze jim snadno a neinvazivně čelit základní hygienou.

(Tak jsem to aspoň vydestiloval z pramenů a předávám dál.)

0
Vytisknout
9176

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2021