Mezitím v Absurdistánu 165:

Polská politická, soudní, církevní i podnikatelská korupce

2. 3. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut
Foto: Daniel Obajtek

Zdá se, že plán vytvoření nového superhrdiny strany PiS v naději, že se z něj stane nový předseda vlády, byl vykolejen, poté, co generální ředitel firmy Orlen Daniel Obajtek obdržel ocenění od provládních novin i z trapně slizkých projevů chválících jeho manažerskou genialitu (více v kapitole z minulého týdne). Je pravda, že se začalo mluvit o jménu Daniela Obajtka, ale zdá se, že ne tak, jak by strana  PiS očekávala. Média a internet pečlivě zkoumaly Obajtkovu obchodní genialitu a kladly nepříjemné otázky jako „jak je možné, že ušetřil více peněz, než vydělal, pokud věříme jeho finančním prohlášením?“ nebo „jak to, že se firmě Orlen pod tak skvělým vedením už se nedaří tak dobře jako dřív?“.

 
Pak se ale nečekaně přidala Gazeta Wyborcza k těm, kteří věří, že Poláci by měli vědět víc o tom, kdo je to Daniel Obajtek. Zveřejnili nahrávky jednoho z jeho obchodních partnerů, když byl ještě starostou malé vesnice Pcim. Navzdory skutečnosti, že jako starosta nesměl podnikat, byl neoficiálním společníkem ve společnosti, která byla přímým konkurentem společnosti provozované jeho strýci. Podle Gazety Wyborczej bylo Obajtkovo první zaměstnání ve firmě jeho strýců, ale poté, co odešel, si uvědomili, že na jejich náklady si Obajtek "vydělal" po straně několik set tisíc zlotých. Měl se z toho zodpovídat u soudu, ale poté, co se jeho přítel Zbigniew Ziobro stal státním zástupcem, byla obžaloba stažena a případ byl uzavřen. Zdá se, že Obajtek stále je zaujatý vůči podniku svých strýců, takže se jej v roce 2009 se jej pokoušel zlikvidovat - například tím, že je špehoval a podle toho upravoval ceny ve svém vlastním podniku.
 
Aby toho nebylo málo, o 5 let později byl předvolán k soudu jako svědek - společnost jeho strýce ho obvinila z nezákonného získání 200 000 złotých z fondů EU. Během tohoto procesu Obajtek pod přísahou prohlásil, že se na podnikání konkurence nikdy nepodílel. Záznamy, které tento týden zveřejnila Gazeta Wyborcza, dokazují, že to není pravda - a prokurátoři tyto nahrávky mají  už 5 let, přesto odmítli podle nich jednat. A pokud to nestačí, Wyborcza informuje, že firmy, v nichž má Obajtek akcie, jsou za vlády PiS doslova zaplaveny vládními granty.

Jistě, tyto nahrávky jistě obsahují mnohem více kompromitující materiály než ty, které pomohly v roce 2015 straně PiS vyhrát volby.  Pokud si člověk pamatuje reakci  strany PiS na tyto nahrávky, určitě by její reakce na Obajtkův skandál měla být přinejmenším stejně silná jako tehdy. Ale nic takového se samozřejmě nestalo. Místo toho slyšíme o bezprecedentním útoku na nejlepšího manažera, jakého Polsko má,  a to prý proto, že opozice nesnáší, že za jeho řízení si Orlen vede lépe než kdy dříve. A dobře, sprostě nadával, ale to je  v pořádku, protože má Tourettův syndrom. Tomu  samozřejmě nikdo nevěří, protože by to bylo poprvé, kdy by někdo měl Tourettův syndrom, jen když mluví v soukromí. Polská Asociace pro Tourettův syndrom proti pokusu vysvětlit Obajtkovo chování tímto syndromem důrazně protestovala: „Takovými tiky nelze vysvětlit každou nadávku. Nadávky od lidí, kteří Tourettovým syndromem netrpí,  jednoduše znamenají, že jim chybí osobní kultura“ - napsali odborníci.  Tím jste přišli o vládní granty, Polská Asociace pro Tourettův syndrom...

Reakce byly silné z obou stran politického  spektra. PiS, jako obvykle, začala těžkou ofenzívou na sociálních médií. Dariusz Matecki, vládce trollí farmy strany PiS, začal šířit "informaci", že se prý jedná o pomstu za Obajtkovo rozhodnutí využít firmy Orlen k tomu, aby většinu lokálních médií dostal pod kontrolu strany PiS (nebo, jak tomu on říká, „ukončil německou hegemonii nad těmito médii"). Někdo na redditu vytvořil kompilaci screenshotů z osobní stránky Mateckiho a také ukázku jeho propagandy a fake news:



Mezitím pro každého, kdo není ve straně PiS,  je to celé směšné. Státník a geniální manažer se ukázal být jen podvorníkem a vulgárním primitivem.    Opoziční poslanec Adam Szłapka vyzval k bojkotu benzínových stanic firmy Orlen, což samozřejmě zase poskytlo munici další propagandě PiS: poté, co u jedné z benzínových stanic firmy Orlen začala zuřit jakási  duševně nestabilní žena, která vrazila svým autem do benzínky:



jeden host ve státní propagandistické televizi TVP se zcela vážně vyjádřil, že činy této pomatené ženy byly přímo způsobeny  Szłapkovou výzvou k bojkotu benzínek Orlen:



Ale podívejme se znovu na  ten klip toho běsnění na té čerpací stanici. Je vidět, že je přítomna policie a chovala se naprosto bezradně. Na videu je slyšet nezúčastněného diváka, který policistům radí, co mají dělat. Navzdory tomu, že byli ozbrojeni a měli policejní auto, nedokázali zastavit šílenou ženu, která poté, co způsobila všechny tyto škody, jednoduše odjela. Vládní média informovala, že „žena byla později zadržena“  - ale jen proto, že se v nedalekém městě z vlastní iniciativy vzdala  na policejní stanici. Je tohleto ta úroveň služeb, jakou  můžeme očekávat od policie, poté, co od ní odešli zkušení policisté,  neschopní vyrovnat se s tím, že se z ní stala pouhá milice podporující stranu PiS, takže ani  velkorysé zvýšení platů už nepřitahuje z těchto důvodů žádné kvalitní policisty?  Je polská policie nyní dobrá už  jen k bití pokojných demonstrantů?

A to není jediná instituce, která místo ochrany občanů chrání stranu PiS a její spojence před občany. Stačí se podívat na Státní komisi pro vyšetřování pedofilie, která byla vytvořena pro boj proti  zneužívání dětí v církvi. Její členové, z nichž si  někteří říkají „ministři“, jsou skutečně placeni na ministerské úrovni, a jak je to pro PiS typické, vozí je všude státní šoféři (i když v tomto případě mají přístup „pouze“ ke špičkovým automobilům Toyota Camry). Podle zvláštního nařízení je „dojíždění do zaměstnání považováno za součást profesních povinností členů“ - díky čemuž předsedu této komise vyzvedává  každý den jeho řidič z jeho domova 70 km od Varšavy. To znamená, že jeho auto najede nejméně 280 km denně. Jeho zástupkyni bylo uděleno právo, aby  si auto řídila sama,  a může také to auto používat ve svém volném čase, pokud bude hradit benzín. Jelikož má další dům poblíž Vratislavi, může najet až 2 000 km měsíčně.

Je to docela zajímavá osoba, protože kromě toho, že věří v  teorii, že za pedofilii nese vinu jakési  homosexuálního spiknutí v církvi, nemá žádnou relevantní kvalifikaci. Naštěstí strana PiS změnila zákon, takže členy této komise mohou být i lidé, kteří dostali nějaký státní řád. Takže ten zákon byl změněn, a pak tahle žena dostala od prezidenta Dudy medaili, takže  nyní může pronásledovat pedofilní kněze.

Až na to, že je zjevně příliš zaneprázdněna řízením své camry, takže na nějakou práci v tomto smyslu nemá čas. Nedávná kontrola od jednoho  opozičního poslance se setkala s obtížemi, ale nakonec jsme zjistili, že tato komise nedělá téměř nic, co by mělo nějaký význam, zatím jen  „zdvořile požádala církev, zda by byla tak laskavá a zveřejnila informace o pedofilech, které už tak dlouho utajuje".

To, co pozornost veřejnosti přivedlo na činnost komise, byl nedávný skandál zahrnující (někdejšího) kněze Andrzeje Drymera, který byl po mnoho let nedotknutelný, a to navzdory skutečnosti, že jeho obvinění ze sexuálního zneužívání sahá až do roku 1991. Bylo to veřejné tajemství, a dokonce i místopředseda vlády Jarosław Gowin veřejně přiznal, že o tom věděl před mnoha lety a neudělal nic  (kromě toho, že  se o tom zmínil Drymerovým nadřízeným).

Mnozí doufali, že tváří v tvář takové hoře důkazů začne komise konečně něco dělat. Naštěstí kněz Drymer zemřel, takže případ byl uzavřen.  Zjevně podle strany  PiS dlouhá desetiletí utajování Drymerových trestných činů  všemi, od biskupů až po Jarosława Gowina   za vyšetřování nestojí. Drymer je mrtvý a co je komu po jeho obětech. Zdá se, že tohle bude další komise - po týmu Antoniho Macierewicze, který "vyšetřuje" havárii ve Smolensku, které bude stačit "odklánění"  veřejných peněz, aniž by vyprodukovala nějaké výsledky.

Církev se tedy nemusí ničeho  bát a může si užívat všech svých darů: Na hlavním nádraží ve  Vratislavi dostala církev zdarma  obchod o rozloze 400 metrů čtverečních (je třeba zmínit -  kapli už nádraží má!). Zřejmě o ten obchod nikdy jiný neprojevil zájem. To je pravda, za požadovanou cenu, ale jsem si docela jistý, že by si ho někdo rád pronajal za sníženou cenu. A proč byl ten obchod  církvi nabídnut zdarma? Kdyby byl ten obchod nabídnut zdarma mně, tak si ho samozřejmě vezmu! Ale jaksi,  v Polsku, pokud je něco nabízeno zdarma, nabídka vždy platí pouze pro církev ...

Takže se tu nic nemění. Jisté změny by však mohly být jinde: poté, co petice, kterou podepsalo 14 000 lidí,  požadovala, aby byl hlavní kruhový objezd ve Varšavě, nyní pojmenovaný podle Romana Dmowského - jednoho z otců polské nezávislosti, ale také antisemity -  přejmenován na „Kruhový objezd práv žen",   městská komise pro názvy ulic to odmítla s argumentem, že „názvy ulic by měly mít trvalý charakter “  Znamená to, že práva žen trvalá nejsou?

Určitě to není tak, že by se strana  PiS nějak obtěžovala zákony. Soudce Igor Tuleya nebyl ochoten podřídit se pravidlům PiS a vydal jiné rozsudky, než si PiS přála, přednesl předprocesní otázky Evropskému soudnímu dvoru a umožnil médiím přístup k soudu ohledně nezákonného hlasování v roce 2016 - když strana PiS přesunula parlament do jiné místnosti a odepřela  vstup opozičním poslancům. Terorizovali ho, obtěžovali a nezákonný disciplinární senát Nejvyššího soudu ho z disciplinárního důvodu suspendoval. Odvolací soud však rozhodl, že je to všechno nezákonné, a Tuleya  tak zůstává aktivním soudcem s imunitou a mělo by mu být umožněno zasedat.  PiS  ale ví  všechno lépe, a tak státní zastupitelství, které  vyšetřuje některá falešná obvinění vznesená proti Tuleyovi, vydalo prohlášení,  ve kterém tvrdí, že odvolací soud nemá v těchto věcech právo rozhodovat, a proto Tuleyovu imunitu nebude státní zastupitelství respektovat. Rozumíte?  Podle strany PiS nemají pravomoc o těchto věcech rozhodovat soudy,   takových věcech, je to státní prokurátor (tj. Zbigniew Ziobro), kdo rozhodne, kdo je soudce a kdo ne.

Ale skončeme několika dobrými zprávami. Podle náměstka ministra pro infrastrukturu se nové Centrální letiště (známé také jako bažinatá pole poblíž Lodže, kde se už roky nic neděje) staví rekordním tempem, protože právě byl oznámen rok 2027 jako rok, kdy je budou používat první letadla. Ale myslím, že to dokážu překonat. Právě jsem se rozhodl, že postavím na zadní zahrádce svých rodičů kosmodrom  odtud budou startovat první rakety do vesmíru příští úterý. Tomu se, vládo, nikdy nevyrovnáte!

0
Vytisknout
6560

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2021