Skotsko: Nicola Sturgeonová skotský parlament "uvedla v omyl"

19. 3. 2021

čas čtení 1 minuta
Vyšetřování sexuálního obtěžování, kterého se měl dopustit bývalý skotský premiér Alex Salmond, "dospělo k závěru, že [současná premiérka] Nicola Sturgeonová  skotský parlament "uvedla v omyl", když poskytla "nepřesný" popis jednání se svým předchůdcem, informuje Jane Daltonová.


Holyroodský výbor dospěl k závěru, že Nicola Sturgeonová  prý parlamentní výbor  uvedla v omyl při vyšetřování obvinění svého předchůdce ze sexuálního obtěžování.

Výbor v poměru hlasů 5:4 nyní odhlasoval toto stanovisko, jenže zpráva parlamentního výboru dosud vydána nebyla.  Čtyři představitelé Skotské nacionální strany hlasovali proti, pět členů parlamentního výboru, totiž konzervativci, labouristé a liberální demokrat hlasovali pro tento verdikt. Zpráva parlamentního výboru o této věci má být zveřejněna příští úterý.

Sturgeonová znovu zdůraznila, že se asi před čtrnácti dny podrobila v parlamentním výboru devítihodinovému výslechu a že "hovořila pravdu".

Rozhodnutí parlamentu zřejmě povede ke zvýšení tlaku na Sturgeonovou, aby před květnovými volbami odstoupila, ačkoliv není jasné, zda její chování  skutečně zasluhuje rezignaci.

Parlamentní výbor konstatoval, že prý Sturgeonová "popisovala nepřesně to, co se dělo", ale vyhnul se obvinění, že to udělala záměrně.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4731

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2021