Další skandál týkající se Johnsonovy vlády: Soud rozhodl, že jeho ministryně vnitra porušila lidská práva

15. 4. 2021

čas čtení 2 minuty
Foto: Johnsonova ministryně vnitra Priti Patel v satirickém TV pořadu Spitting Image (Jako by jim z oka vypadli, česky Gumáci)

Priti Patel, ministryni vnitra vlády Borise Johnsona, shledal soud vinným, že nezajistila, aby byla řádně vyšetřována úmrtí uprchlíků v britských imigračních detenčních centrech

Dva soudci u britského imigračního soudu rozhodli ve středu, že tři strategie britské ministryně vnitra Priti Patel porušují předpisy zaručující lidská práva a že ministryně nemá právo bránit vyšetřování podezřelých úmrtí uprchlíků v britských vazebních střediscích pro imigranty.



Verdikt se týká dvou přátel Ahmeda Lawala a  Oscara Luckyho Okwurimeho, obou z Nigérie, kteří byli v anglickém deportačním středisku v Harmondsworthu, když tam byl Okwurime nalezen ve své cele dne 12. září 2019 mrtvý. Ukázalo se, že Lawal je v té věci klíčovým svědkem, ale britské ministerstvo vnitra se ho pokusilo deportovat pět dní po úmrtí jeho přítele Okwurimeho, než mohl poskytnout svědectví. Lawal se obrátil na britský Vysoký soud a soudce jeho deportaci zastavil.

Lawal svědčil osobně u soudního vyšetřování v listopadu 2020. Porota tohoto soudního vyšetřování shledala, že Okwurime zemřel nepřirozenou cestou, v důsledku subarachnoidálního krvácení, kvůli vysokému tlaku. Jeho krevní tlak, změřený 22. srpna 2019, byl vysoký. Porota zjistila, že mu jeho krevní tlak už nikdy znovu nebyl zkontrolován v důsledku mnohonásobných chyb při realizaci řádné zdravotnické strategie. Vzhledem k tomu, že tento základní zdravotní test nebyl u zranitelné osoby uplatněn, zanedbání způsobilo smrt.

Lawalova žaloba, která vedla k tomuto verdiktu, se soustředila na otázku, zda má ministryně vnitra právo deportovat potenciálního svědka úmrtí zadržované osoby dříve, než bude jasné, zda bude této osoby zapotřebí jako svědka.

Soudcové rozhodli, že rozhodnutí ministryně vnitra deportovat Lawala do Nigérie bylo protizákonné, protože ministryně neučinila rozumné kroky k zajištění toho, aby jeho svědectví o Okwurimeho smrti bylo k dispozici před zahájením jeho deportace.

Soudcové rozhodli, že i nový strategie minsitryně Patelové ze srpna 2020 je protizákonná, protože neidentifikovala a nepodnikla kroky k zajištění důkazů od těch osob, které mohou mít relevantní informace o úmrtí ve vazbě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
5107

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2021