Čas na nové ministry: ANO, už zase

12. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Relativně nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger utajil příjmy ve výši desítek milionů za "kosmetické služby", které takto ze zákona vykázat nesmí. Kromě toho si ještě nechal pro sebe rozsáhlé vlastnictví nemovitostí. - A relativně čerstvý ministr zahraničí Jakub Kulhánek zase pověřil velvyslance Pivoňku účastí na putinské demonstraci síly na Rudém náměstí. - Suma sumárum, nejvyšší čas personální obsazení obou ministerstev znova obměnit.


Pokud jste náhodou nevěděli, proč byl problém, když exministr zdravotnictví Blatný nařídil kontrolu ve fakultní nemocnici Vinohrady spravované jeho budoucím nástupcem, nyní je už zřejmě jasněji.

Arenbergerovy ekonomické kulišárny budí dojem zmatku tak nezměrného, že by osoba s podobnými "předpoklady" neměla vykonávat raději vůbec žádnou veřejnou funkci. Ani v politice, ani v profesních sdruženích, ani v akademické sféře. Ani jako předseda klubu filatelistů v obci Všechromy.

Kulhánek zase svým úkolem pro Pivoňku zajistil, že pokřikování české vlády, podle nějž prý v krizi vztahů s Ruskem převelice stojí o podporu spojenců v EU a NATO, vyznělo úplně do ztracena.

Nikdo přece nebude riskovat škody kvůli zemi, kde levá neví, co dělá pravá, zatímco ruka ruku myje. Kde se vynakládá tolik úsilí na smířlivost vůči státu, který zcela otevřeně zařadil postižené na seznam nepřátel.

I kdyby v čele rezortů zdravotnictví a zahraničí od zítřka zcela bez přípravy stáli řekněme herci Petr Rychlý a Karel Roden, těžko by mohli podat horší výkon než Arenberger s Kulhánkem. Toho prvního se zastává náčelník Maláčová, že prý všichni ostatní ministři ve vládě vědí o COVIDu více než on. Toho druhého se dokonce nikdo ani hájit nepokouší.

Takže neexistuje žádný důvod váhat s výměnou obou výtečníků - pokud si tedy Babiš chce zachovat alespoň stín naděje, že by po podzimních volbách mohl setrvat ve funkci premiéra.

Opotřebovali se - řečeno s klasikem, historicky se znemožnili - v opravdu rekordním čase.

2
Vytisknout
9224

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2021