Tisková zpráva:

Piráti: Nezapomínejme na Bělorusko, Lukašenkův teror neustal

11. 8. 2021

čas čtení 2 minuty
Uběhl rok od běloruských prezidentských voleb, v nichž si dle všech důkazů podvodem uzurpoval moc Alexandr Lukašenko. Za jediný stihl Lukašenko šířit svůj teror v rámci své země i mimo její hranice. Proto si běloruská obec v České republice připomněla toto smutné výročí a diskutovala budoucnost Běloruska. K nim se přidala i pirátská europoslankyně Markéta Gregorová.

Výčet Lukašenkova teroru je dlouhý. Únos letadla s opozičním novinářem Romanem Protasevičem, tvrdé potlačení jakýchkoli demonstrací a stovky politických vězňů, zneužívání migrace jako nástroje boje s Litvou za její podporu Tichanovské, či pokusy o umlčení vlastních olympijských atletů. „Lukašenko dal již v minulosti najevo, že ‘dokud ho nezabijí’, neodstoupí. Existující i chystané balíčky sankcí vůči jeho režimu ale pociťuje a lidskoprávní organizace spolu s okolními státy se snaží postupně dostat ven nejohroženější odpůrce režimu. Důležité je proto si situaci připomínat,“ říká europoslankyně Markéta Gregorová.

Proto se dnes zúčastnila setkání běloruské diaspory v České republice, která diskutovala budoucnost své rodné země i možnosti, jak Bělorusům pomoci. Podpůrné akce pomáhají Piráti organizovat celý rok v rámci zahraničního odboru, který vede kandidátka do Sněmovny, Veronika Murzynová. „Posíláme dopisy politickým vězňům, pomáhali jsme s organizací pochodu a demonstrací v loňském roce a na našem webu se snažíme mapovat možnosti pomoci i vývoj v Bělorusku. Pokud lidé chtějí vědět, jak mohou pomoci, stačí se podívat na web či nám napsat a rádi je zapojíme,“ doplňuje Murzynová.

„Před pár dny mi přišel e-mail od organizace, která sleduje osudy politických vězňů. Informovali mě, že 22letá studentka Kasya, nad níž jsem převzala záštitu a psala si s ní dopisy, byla odsouzena na 2,5 roky nepodmíněně. Takových studentů se zničenými životy jsou přitom stovky. A další stovky lidí musí uprchnout, aby je nečekal stejný rozsudek. Nezapomínejme na to, co se děje jen kousek od nás,“ apeluje Gregorová.

0
Vytisknout
5204

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2021