Mezitím v Absurdistánu 188:

Polsko: Další etapa nezadržitelného propadu do korupce a autoritářství?

18. 8. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut
- Polská vláda provokuje Evropský soudní dvůr
- Polský ministr spravedlnosti útočí na rozsudek polského soudu
- V parlamentní válce o mediální cenzuru hlasovali poslanci "špatně", tak se hlasování muselo opakovat

 
Když chtěly Britské listy minulý týden psát o tom, že strana PiS ustupuje a podřizuje se rozhodnutí Evropského soudního dvora,  doporučil jsem opatrnost. Dnes víme, že moje předpovědi byly správné: přestože polská vláda tvrdí, že nakonec zruší kontroverzní disciplinární komoru Nejvyššího soudu, která slouží k ukázňování soudců, kteří rozhodují proti vůli vlády, je to jen kouřová clona. Z doslechu se říká, že jej nahradí jiným tělesem, které bude dělat totéž, jen se bude jmenovat jinak, takže celá procedura bude muset začít znovu.

I když šéfka Nejvyššího soudu navrhla, že by mohla být ochotna pozastavit činnost dotyčného orgánu, nic takového se nestalo, ten orgán je stále v provozu a soudci, kteří byli obětí disciplinárního řízení za vydávání verdiktů proti vůli PiS, jsou stále suspendováni a nemohou se vrátit do práce navzdory rozhodnutí Nejvyššího soudu i navzdory verdiktům soudů, k nimž se odvolali. Oficiální odpověď polské vlády jasně naznačuje její rozhodnost dále „reformovat“ soudní systém v Polsku, přičemž vláda popírá, že by mohla zavést jakékoli změny „protože by to znamenalo porušení nezávislosti polského soudnictví“. V zásadě jde o diplomatický ekvivalent plivání do tváře, ukazování prostředníčku a smích.

Pokud chcete vidět, jak velký respekt má vláda k soudnímu systému v Polsku, stačí se podívat na tento tweet Zbigniewa Ziobra, ministra spravedlnosti:

Poté, co dva historici vyhráli soudní spor, který proti nim zahájil potomek muže, který podle jejich výzkumu vydíral židy a zprostředkovával během války jejich smrt  - soud zjistil, že dodržovali nejvyšší akademické standardy a nemusí se rodině omlouvat - napsal ministr Ziobro: „Podle tohoto soudu jen proto, že jsou vědci, mohou svobodně lhát, dělat z hrdiny zločince, říkat, že za jejich smrt může Polák, který židům pomáhal. Nejde jen o kompromitaci soudu, je to útok soudu na spravedlnost. “ Ano, MINISTR SPRAVEDLNOSTI toto napsal o rozsudku soudu. Máte ještě nějaké dotazy ohledně úrovně politiků v Polsku?

Jelikož ale soudy nadále rozhodují proti Ziobrovu přání (jako když rozhodly proti delegalizaci Reformované katolické církve, malého hnutí, které se odtrhlo od katolické církve a které uděluje sňatky homosexuálním párům), není divu, proč je tak dychtivý úplně si podrobit polské soudnictví. Zvláště, že zřejmě také myslí i na budoucnost -  tisk už je na cestě k informacím o obrovském   bohatství Zbigniewa Ziobra a jeho manželky, získaném za pochybných okolností.

Parlamentní standardy nejsou ale o moc lepší. Poté, co Jarosław Kaczyński vyhodil satelitní stranu Jarosława Gowina ze své vládnoucí koalice, PiS ztratila většinu i v dolní komoře parlamentu. A to vše v klíčovém okamžiku, kdy byl v sázce osud takzvaného lex-TVN, nového zákona o regulaci médií jasně zaměřeného proti americké televizní stanici, která je poslední velkou televizí otevřeně kritizující vládu strany PiS. Kaczyńskému se podařilo získat podporu Pawla Kukize, bývalého prezidentského kandidáta a šéfa efemérní strany Kukiz'15, kterému po boku zbývá ještě několik poslanců. Ale aby všechny překvapil, když přišel na stůl návrh na odložení parlamentního řízení, Kukiz a jeho lidé pro něj hlasovali a PiS, která chtěla ten den pokračovat v práci, prohrála. V panice nařídila předsedkyně parlamentu Elżbieta Witek přestávku, která trvala mnohem déle, než se očekávalo. Pak vrátila a oznámila, že hovořila s právními odborníky a ti řekli, že je v pořádku poslední hlasování zopakovat, protože Kukiz a jeho lidé udělali chybu a hlasovali špatně. Tentokrát Kukiz hlasoval podle očekávání a další řízení proběhlo tak, jak Kaczyński chtěl, i když už je jasné, že Elżbieta Witek s žádnými odborníky nehovořila - přestávka byla využita  k pokusu podplatit Kukize nebo jiné opoziční poslance, aby hlasovali „správným“ způsobem. Opozice chce, aby to vyšetřovali prokurátoři, ale já to opravdu neočekávám. Zbigniew Ziobro, ministr spravedlnosti již zmíněný v této kapitole, je totiž také vrchním prokurátorem…

Polský internet zaplavila obrovská míra hněvu namířeného proti Kukizovi - všeobecně je nyní považován za zrádce - zejména proto, že se vydával za protisystémového politika, kterého nelze koupit. Jeho bývalí spoluhráči a přátelé z hudební sféry - Kukiz byl dlouhá léta frontmanem punkrockové kapely Piersi - odsoudili jeho činy silnými slovy nebo se od něj distancovali. Zdá se, že Kukiz je šokován množstvím kritiky a nenávisti od veřejnosti, které se mu dostává - i přes to, že před několika lety otevřeně vyzval své fanoušky, aby v případě, že se někdy stane politikem (tedy: kdyby přestal být antisystémovým válečníkem), mu naplivali do obličeje a nadávali mu „hadr“. Nyní si stěžuje, že je obětí nenávisti „větší než primátor Adamowicz“ (starosta Gdaňsku, který byl před několika lety zavražděn na jevišti). Lze však poukázat na to, že Kukiz je posledním člověkem, který  by si měl stěžovat na nenávist, kterou jsou zahrnováni politici, protože jako rocker nahrál píseň adresovanou levicovým politikům, která obsahovala texty jako:
 
Jak já vás nenávidím, vy kurvy
Jak já vámi opovrhuji
Jak se za vás stydím
Když někdy jezdím do zahraničí


(…)

Tlusté tváře, ošklivé držky
Kamkoliv zajdete, je to kurevství
Ach, jak já vás nenávidím
Jak rád bych vás postřílel Kalašnikovem

(…)

Ale ten den časem přijde
Vy, kurvy, zaplatíte za všechno
Naloží vás do vrtulniků
A nikdy se nevrátíte




Ale víte, teď nazývat Kukize  „zrádcem“ za to že leze Kaczyńskému kamsi, to je prý „bezprecedentní nenávist“.

Mezitím má televizní stanice TVN možnost být o něco déle trnem v boku strany PiS. Nedávno bylo oznámeno, že získala povolení k vysílání v Nizozemsku. Je pravda, že to nevyřeší problémy s jejími okruhy TVN a TVN7 které vysílají terestricky, ale její zpravodajská stanice TVN24, ta, která Kaczyńskému dělá tolik škod, se každopádně vysílá jen na kabelu a na satelitu, takže Kaczyński nebude moci umlčet alespoň tento okruh. Což je důležité. JAK je to důležité, jste mohli vidět, pokud jste sledovali přímý přenos z parlamentní debaty  právě o tomto mediálním zákonu  LexTVN ve vládní propagandistické, kdysi veřejnoprávní, televizi TVP: v ní se vysílaly pouze projevy provládních poslanců. Kdykoli začal za předsednickým pultem mluvit opoziční poslanec, státní televize TVP přepnula do studia, když provládní komentátoři pokračovali v prezentaci oficiální vládní linie.

Dalším zajímavým vývojem celé této aféry související s TVN24 je skutečnost, že druhá velká soukromá televizní stanice Polsat oznámila plány na vytvoření vlastního 24hodinového zpravodajského kanálu. Vzhledem k tomu, že se zdálo, že v posledních měsících Polsat vládě jasně leze kamsi, někteří říkají, že v plánu bylo nahradit TVN24 „nezávislým“ zpravodajským kanálem, jehož politické postoje by mohl ovládat Kaczyński.

Mezitím příští měsíc vyprší veškeré licence k terestrickému televiznímu vysílání a mediální rada, lidé, kteří je mají vydávat, stále nedělá nic a očividně čeká na výsledek bitvy o „lex-TVN“ v parlamentu. A není divu, stačí si ověřit, co to je za lidi.  Tři z nich nominovala PiS:

- kandidát stranyPiS, křesťanský filozof a dlouholetý spolupracovník Kaczyńského
- bývalý poslanec strany PiS
- jiný dlouholetý stoupenec Kaczyńského

a dva jsou od prezidenta Dudy:

- muž, který pracuje společně s Tadeuszem Rydzykem, knězem a vlastníkem ultranáboženského mediálního impéria
- a otec bývalého přítele prezidentovy dcery.

Je zřejmé, že tito lidé nejsou nijak kompetentní k utváření mediálního trhu v Polsku, což lze jasně vidět na příkladu Teresy Bochwic, jedné z nominantek strany PiS, která si například na Twitteru stěžovala, že zaplatila pirátskému serveru warez za stažení nelegální kopie jednoho kresleného filmu, a když se ukázalo, že je neúplný, odmítl reagovat na její požadavek, aby jí peníze vrátil... Vlastně pochybuji, že má nějaké kompetence v jakékoli oblasti, protože její twitter byl zlatý důl idiotských výroků, stejně jako když řekla, že nepoužívá elektrické varné konvice, protože v rychlovarné konvici se voda vaří při „příliš vysoké teplotě“ nebo že spalování odpadu ve vašich kamnech je známkou dobrého úklidu, protože „recyklace je nepříjemná a žlutý kouř stoupá do komína a zmizí, takže to je, jako by neexistoval “…

Ano, toto je žena, která má na stole budoucnost polského mediálního trhu. Někteří lidé ale říkají, že politici autenticky zastupují obyvatelstvo. Možná je to pravda? Možná jsme to my, Poláci? Vezměme si pandemii. Žiji ve Skotsku a jediný obchod, kde většina lidí odmítá nosit roušku, je můj místní polský obchod. Nedávno jsem jel autem do Polska a kdykoli jsem se zastavil pro jídlo nebo pro palivo - bez ohledu na to, zda v Německu nebo v Belgii, mohl jsem se bezpečně vsadit, že ti, kdo neměli v obchodech roušky, byli jiní polští řidiči nebo polští turisti, a pravděpodobně bych měl pravdu v devíti případech z deseti. Politici jako Grzegorz Braun, který tvrdí, že "Hitler a Stalin byli lepší než naše vláda, protože „nikdy nezašli tak daleko, aby podrobili lidské tělo státu“, nebo Janusz Korwin-Mikke, který tvrdí, že experimenty doktora Mengeleho "stály za víc" než očkovací program, protože přinejmenším Mengele dodržoval vědecké metody pomocí kontrolních skupin a tak dále (je zábavné, že anti-vaxxeři si neuvědomují, že pokud by očkování bylo opravdu jen experimentem, pak by to byly ONI, kdo by sloužil jako kontrolbí skupina, takže vlastně jsou také součástí toho experimentu). Můžeme se snad divit, že když jsou političtí vůdci takoví imbecilové, hnutí anti-vaxxers se stává skutečnou hrozbou, včetně terorismu (poté, co vodní park v Poznani dodržoval vládní pravidla a umožnil vstup neočkovaným lidem přes limit, obdržel hrozbu bombového atentátu).

Alespoň se tedy polské církvi konečně podařilo držet krok s moderní dobou ... No, téměř. V nedávném kázání během důležitých katolických svátků 15. srpna objevil arcibiskup Depo populární hudbu. Zaútočil na píseň Johna Lennona „Imagine“ s dotazem „Byl by svět opravdu lepší, kdyby neexistovala hranice mezi správným a špatným, kdybychom  se stali lidmi bez hranic, bez vlasti, bez kultury, bez tradice, a především bez Boha?" Poté použil některé citáty z Jana Pavla II., aby vysvětlil, že odpověď na tuto otázku spočívá v Panně Marii, protože sladká, jedovatá a naivní utopie Johna Lennona se nevyrovná její radosti a vděčnosti vůči Bohu, ta totiž bere v úvahu skutečnou sílu zla. A to vše vyvodil z pacifistické balady naivního rockera. Nemůžu se dočkat, až ten biskup  objeví heavy metal. Nebo, nedej bože, písně nejnovějšího spojence jeho milovaného Kaczyńského, Pawla Kukize…

0
Vytisknout
7363

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2021