Neexistuje žádný "Talibán 2.0"

20. 8. 2021

čas čtení 3 minuty
  • Tvrzení Talibánu, že se změnil, jsou zřejmě uklidňující hlavně pro ty, kdo neznají jeho historii. 

Když Talibán před 25 lety poprvé vyplenil Kábul, prohlásil, že mu nejde o pomstu, ale místo toho nabídl amnestii každému, kdo pracoval pro předchozí vládu. "Talibán se nebude mstít," řekl tehdy jeho velitel. V době tohoto slibu se bývalý prezident Muhammad Nadžíbulláh nemohl k věci vyjádřit. Talibán ho vykastroval, podle některých zpráv mu strčil zmrzačená varlata do úst a krátce poté ho pověsil na lucernu, napsal Graeme Wood.

Zprávy z Kábulu jsou zřejmě více uklidňující pro ty, kdo s uvedenou historií nejsou dobře obeznámeni. Talibán opět vyhlásil všeobecnou amnestii a požádal všechny, aby šli ráno do práce a připravili se sjednotit za talibánskou vládou, která bude vládnout podle islámského práva - ale možná, naznačil, ne tak tvrdě, jako když se proslavil v letech 1996-2001. Ženy mohou pokračovat ve vzdělávání, pokud budou nosit hidžáb, a Talibán zaručí lidská práva a svobodu projevu, tvrdí, pokud jsou v souladu se šaríou. (Spoiler: Talibán nevěří, že jsou v souladu.) Mluvčí Talibánu v rozhovoru souhlasil s přítomností televizní reportérky, které byla vidět tvář. Během předchozího talibánského režimu odrazovali od zobrazování lidské podoby a nepochybně by se nesrovnali s vysíláním ženského obličeje do celého světa.

Talibán teď kontroluje Afghánistán a jeho první prioritou je vyhnout se čemukoliv, co by mohlo připomínat chaos. V roce 1996 jeho lídr mulla Omar sdělil obyvatelům Kábulu, aby odolali pokušení uprchnout, že je Talibán udrží v bezpečí. Omar zemřel v roce 2013, ale jeho následníci - včetně jeho syna, který je vysokým vojenským představitelem Talibánu - nyní tvrdí přesně totéž. Zajistili, aby fungovala policejní telefonní čísla, a vyzývají zaměstnance, včetně policistů dříve loajálních k minulé vládě, aby se hlásili do služby. Afghánci z Kábulu, kterým se mi podařilo dovolat, tvrdí všichni totéž: Talibán je v ulicích a jedná nikoliv jako mstitel, ale jako garant veřejného pořádku. Nepopravují lidi na nárožích; místo toho pátrají po lupičích a těch, co dělají problémy. (Talibán se vždycky vracel k této základní roli, od svého vzniku. V 90. letech, když afghánský venkov sužovali lupiči na cestách, vrazi a znásilňovatelé, skupina získala první příznivce tím, že zajistila bezpečí cest a pořádek tam, kde vládla ta nejhorší anarchie.)

Ale ti, kdo se chtějí vyhnout nutnosti spořádat vlastní varlata, by se nejspíš neměli příliš shlédnout v přátelštějším, slušnějším Talibánu. Talibán je krutý, ale není hloupý - a velkomyslnost na počátku jeho vlády neznamená, že by byl nějak méně pomstychtivý než posledně. Z oblastí mimo Kábul - neboli mimo dohled světových kamer - přicházejí zprávy o hromadných popravách.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9790

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2021