ANO, premiér je vydíratelný. Nikoliv ale kvůli BIS

25. 8. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
  • Andreje Babiše vydírá Miloš Zeman. Zatím ne zcela úspěšně. 

Podle Miloše Zemana kontrarozvědka "zřejmě má něco na Babiše" a (podle něj, bez důkazů) "ilegální" odposlechy mohou způsobit, že i další politici budou vydíratelní.


Česká veřejnost je ovšem už zvyklá, že prezidentovy výroky připomínají relace legendárního Rádia Jerevan. Je tomu tak i v aktuálním případě, kde lze také začít oblíbeným "Ano, ale..."

Andreji Babišovi pouze postavení premiéra umožňuje vyvlékat se z řady trestních kauz, z nichž nejslavnější je dotační podvod Čapí hnízdo. A zrovna tak dnes už pouze vládní pozice "nevlastníkovi" Agrofertu zajišťuje přísun dotací, bez nichž by ziskovost jeho podniku na trhu pomalu upadala.

Je tedy vydíratelný - ale nikoliv snad BIS, která dělá svou práci a (údajně) přitom věnuje pozornost i neoficiálnímu poradci prezidenta. Babiš je vydíratelný Zemanem, který jej nemusí po podzimních volbách pověřit sestavením vlády, pokud neudělá, co po něm prezident chce.

Na prvním místě je teď definitivní odvolání Michala Koudelky z čela civilní kontrarozvědky, Bezpečnostní informační služby (BIS). Ta mj. vytrvale upozorňuje na nepřátelské aktivity ruských a čínských zpravodajských služeb na českém území. V centru proruských a pročínských struktur, stejně jako "české" dezinformační scény, ovšem stojí právě Zemanův Hrad.

Nebezpečné pro ČR není, pokud kontrarozvědka s povolením nezávislého soudu provádí odposlechy telefonů podezřelých osob.

Nebezpečné je, když prezident vydírá premiéra s máslem na hlavě a požaduje po něm, aby porušil zákon a ovlivňoval vyšetřování kontrarozvědky, případně sesadil jejího šéfa, který vadí ruským a čínským "kamarádům" Hradu.

Jako naprostá ironie přitom zní Zemanovo tvrzení, že všichni politici jsou potenciálně vydíratelní, "kromě mě".

Nikdo v celé polistopadové české historii nedělal a nedělá špinavější politiku než Miloš Zeman. Právě proto jej původně ČSSD nepodpořila v prezidentské kandidatuře. Podobně jako v Babišově případě jej pouze politické postavení - dodejme, že nezbytně jen dočasné postavení - chrání před účinným zájmem nezávisle působících vyšetřujících orgánů.

Zemanovi běží stopky. Na jaře 2023 bude muset opustit Hrad. Jestliže do té doby nezničí vyšetřování aktivit svých spolupracovníků, z nichž už je řada stíhána za ilegální obchody a jinou kriminalitu, může na to doplatit i osobně.

Proto neztrácí čas a vydírá Babiše, který pro změnu zase lže, že prezidentovi nic neslíbil.

Tak "vesele" se žije v dnešním Česku, kde by jen blázen věřil slovu nejvyšších "ústavních činitelů".

0
Vytisknout
7678

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2021