Průběžné zpravodajství:

Světová zdravotnická organizace očekává do 1. prosince v Evropě dalších 236 000 úmrtí na covid

30. 8. 2021

čas čtení 2 minuty
 

- Vysocí činitelé Světové zdravotnické organizace se obávají že od nynějška do 1. prosince 2021 zemře na covid v Evropě dalších 236 000 lidí v důsledku stagnující míry očkování a malé míry očkování v chudších zemích. "Minulý týden došlo k nárůstu úmrtí v Evropě o 11 procent - jedna spolehlivá předpověď očekává do 1. prosince v Evropě dalších 236 000 úmrtí," řekl ředitel Světové zdravotnické organizace pro Evropu Hans Kluge reportérům. Dosud v Evropě zemřelo na covid asi 1,3 milionu lidí. Z 53 evropských států, které jsou členy Světové zdravotnické organizace, 33 (62 procent) zaregistrovalo za posledních čtrnáct dní míru nákaz vyšší než 10 procent. Kluge připisuje vyšší šíření koronaviru větší nakažlivosti varianty delta, "přehnané rozvolnění" a nárůstu letního cestování. I když je asi polovina lidí v Evropě plně očkována, očkování v evropském regionu se nyní zpomalilo. Za posledních šest týdnů pokleslo o 14 procent, v důsledku nedostatku vakcín v některých zemích a odmítání vakcín v jiných. Zpomalení očkování je silně znepokojující, varoval Kluge.

 

- Školy v Evropě musejí zůstat otevřené, ale musejí být zabezpečené proti koronaviru pro učitele i pro žáky, konstatuje UNICEF a Světová zdravotnická organizace.

- Japonsko suspendovalo 2,6 milionu vakcín firmy Moderna v důsledku jejich kontaminace a úmrtí dvou lidí.

- Rusko registrovalo 792 nových denních úmrtí a 18 325 nových nákaz.

- Více než 1,8 milionu francouzských zaměstnanců ve službách a na dálkové železnici budou muset mít pro příchod do práce zdravotnický pas.

- Statisíce lidí v Anglii se nedostavily na druhé očkování. Vědci varují, že proočkování dospělých je důležitější než rozšiřování očkování na děti nebo poskytování třetích dávek.

- Desítky států v USA registrují obrovský nárůst úmrtí na covid. Vládní epidemiolog Anthony Fauci uvedl, že dalších 100 000 úmrtí na covid do prosince 2021 je "předpověditelné, ale dá se tomu zabránit".

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
4635

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2021