Americký odvetný útok proti čtvrtečnímu sebevražednému atentátu u letiště v Kábulu usmrtil deset členů jedné rodiny

30. 8. 2021

čas čtení 2 minuty
Aktualizace: Několik raket bylo v pondělí odpáleno na letiště v Kábulu z automobilu. Nikdo dosud nepřijal za útoky odpovědnost. Místní lidé slyšeli aktivaci protiraketového systému letiště a na střechy padaly kusy šrapnelu, což znamená, že nejméně jedna raketa byla při letu zničena. ZDE

Deset členů jedné rodiny usmrtil americký útok dronem proti vozidlu v obytné čtvrti v Kábulu. Celkový počet civilních úmrtí zůstává nejasný. Předtím informovala CNN, že při útoku raketou typu Hellfire byly usmrceny nejméně tři děti. Raketa podle americká armády prý zasáhla vozidlo, v němž cestovali sebevražední atentátníci Islámského státu v hustě obydlené kábulské čtvrti Khaje Bughra.

Spojené státy uvedly, že "hodnotí možnost", že raketový úder usmrtil či zranil civilisty. Vojenští činitelé konstatovali, že ve vozidle byly výbušniny a že útok raketou vyvolal sekundární explozi.

Usmrceno bylo šest dětí, nejmladší byla dvouletá holčička, sdělil bratr jednoho z mrtvých osob místnímu novináři pracujícímu pro CNN. Muž plakal a sdělil novináři, že "to byla obyčejná rodina, nejsme Isis ani Daeš a tohle byl rodinný domov - kde bydleli moji bratří se svými rodinami".

Doplnění: Společnost BBC během pondělka dodala, že dronem vyvražděná rodina civilisty byla rodinou afghánského spolupracovníka americké armády. Rodina měla americká víza a čekala na evakuaci do USA.

Jedna někdejší členka Bushovy vlády se v pondělí večer v Channel 4 News vyjádřila k zabití této celé rodiny velmi kriticky a upozornila, že pokud bude americké armáda provádět tyto tzv. "precizní" útoky drony ze vzdálenosti mnoha tisíc kilometrů a nebude mít vojáky na místě, bude docházet k těmto masakrům pravidelně.

 

Soused rodiny jménem Ahad sdělil CNN:

"Všichni sousedi se snažili pomoci a přinesli vodu na uhašení požáru a já jsem viděl, že je pět nebo šest lidí mrtvých... otec rodiny a další malý chlapec a dvě další děti. Byli mrtví. Byli roztrhaní na kusy. Také tam byli dva ranění."

U domu byla zaparkována dvě auta a v jednom seděl jeden z otců a jeho tři děti a chystali se jet na rodinnou akci.

Údajně usmrtil tento americký útok dronem také jednoho tlumočníka pro americkou armádu a důstojníka afghánské armády:



1
Vytisknout
8915

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2021