Pomoci Ukrajině znamená pomoci české demokracii

27. 2. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty
Projev na nedělní demonstraci na podporu Ukrajiny na Václavském náměstí


Na Letné v roce 2019 jsem poukázal, že nejen Andrej Babiš, ale i kruhy těžící z vazeb na Rusko a Čínu ohrožují demokracii v ČR. I na to, že prezident Miloš Zeman je jejich hlavním politickým spojencem.

S úlevou jsem proto vyslechl projev prezidenta Zemana, v němž přiznal svůj omyl a tvrdě odsoudil agresi Kremlu vůči Ukrajině. Velmi si toho vážím.

Domnívám se totiž, že nejen konzistentní postoj současné vlády a jejich představitelů, nýbrž i změna postoje prezidenta Zemana pomáhá české společnosti vnímat skutečnost takovou, jaká je, pomáhá jí nenechat se zviklat kremelskou propagandou a její prodlouženou rukou v podobě dezinformační scény.

 

Bude nicméně nadále docházet ke snahám českou společnost přesvědčit, že lež je dostatečným důvodem k válečným zločinům. Ze strany propagandy a dezinformátorů bude Ukrajina nadále vykreslována jako země, která Rusko ohrožuje a kterou je třeba trestat. Jako země, která nemá nárok na suverenitu, na existenci. 


Budou se opakovat lži, které Putin předložil Rusům i světu ve svém projevu.


Je důležité to odmítnout. Nejen kvůli Ukrajině, ale i kvůli nám samotným. 


Jsou to totožné lži, na základě jakých došlo v roce 1938 k okupaci Československa nacisty a v roce 1968 k tzv. přátelské návštěvě vojsk Varšavské smlouvy. Vy, kdo pamatujete, byste neměli zapomenout, že jsme v roce 1989 udělali důležitý krok ke svobodě právě odmítnutím lži.


Vy, kteří nepamatujete, protože jste se narodili až po roce 1989, máte nyní jedinečnou příležitost aktivně bojovat za demokracii. Válka na Ukrajině se formou dezinformací přelévá i k nám a ohrožuje naši demokracii v různých podobách. Máte příležitost osobně se zasadit za to, že demokracie a svoboda opět zvítězí. Máte příležitost sami pomoci demokracii, do které jste se narodili.


Nenechejme si tuto příležitost vzít s pocitem, že se nás zločinecká válka Kremlu proti Ukrajině netýká. 


Je naší povinností vůči lidem na Ukrajině udělat vše, co můžeme, abychom jim pomohli zdolat agresora. Humanitární pomocí, penězi, zbraněmi.


Je naší povinností vůči nám samotným bránit se útokům na demokracii, které dnes a denně probíhají v digitálním prostoru v podobě dezinformačních bludů. 


Právě nyní si to uvědomujeme lépe než kdykoliv jindy a je skvělé, že si to uvědomujeme v tak obrovské převaze. 

 

Ukrajina zachraňuje naše duše, my musíme pomoci zachránit Ukrajinu!

-2
Vytisknout
6885

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2022