Německo: Baerbocková prosazuje rychlé rozhodnutí o dodávce tanků na Ukrajinu

16. 9. 2022

čas čtení 1 minuta
Zelení a FDP požadují více dodávek zbraní na Ukrajinu. Strany tak zvyšují tlak na SPD. Kancléř Olaf Scholz zůstává opatrný a odkazuje na předchozí dodávky.

Ministryně zahraničí se vložila do debaty o dodávce tanků Leopard 2 Kyjivu. Dřívější dodávky zbraní by pomohly zachránit životy, řekla Annalena Baerbocková. O dodávce tanků však lze rozhodnout ve vládní koalici pouze společně.

Ministryně zahraničí Annalena Baerbocková (Zelení) prosazuje rychlé rozhodnutí o dodání německých tanků Ukrajině. Baerbocková řekla listu Frankfurter Allgemeine Zeitung, že německé dodávky zbraní "zjevně velmi jasně pomáhají zachraňovat lidské životy". Takže "zahraniční politika vedená lidskými právy si musí neustále klást otázku, jak můžeme pomoci osvobodit ještě více vesnic a zachránit tak životy prostřednictvím dalších dodávek".

Ministryně zahraničí uvedla, že německá zbrojní pomoc musí být nejprve založena na tom, jak lze dodat více vybavení, které již "tak efektivně pomáhá", tedy protivzdušnou obranu, dělostřelectvo a raketomety. Za druhé by musely být posíleny opravy a dodávky munice. Baerbocková uvedla, že chce diskutovat s obranným průmyslem, zda by bylo možné vytvořit vlastní výrobní linky pro chybějící munici, například pro protiletadlové samohybné kanóny Gepard.

Pokud jde o dodávku tanků Leopard 2, o kterou Ukrajina požádala, Baerbocková řekla, že rozhodnutí o tom lze učinit pouze společně, "v koalici a na mezinárodní úrovni". Dodala: "V klíčové fázi, ve které se Ukrajina momentálně nachází, si nemyslím, že je to rozhodnutí, které by se mělo dlouho odkládat."

Zdroj v němčině: ZDE

-1
Vytisknout
3712

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2022