Ruští vojáci znásilňovali a mučili děti na Ukrajině, uvedl panel OSN

26. 9. 2022

čas čtení 3 minuty
Zjištění expertů OSN jsou nejnovější obvinění z válečných zločinů proti Rusku od jeho invaze na Ukrajinu, upozorňuje Dan De Luce.

Ruští vojáci znásilňovali a mučili děti na Ukrajině, provedli "velký počet" poprav a spáchali další válečné zločiny, podle vyšetřování Organizace spojených národů provedeného právními experty.

Nezávislá mezinárodní vyšetřovací komise, kterou zřídila OSN, aby prošetřila průběh války, oznámila v pátek v Ženevě svá mrazivá zjištění a popsala dlouhý seznam zneužívání a zvěrstev ve čtyřech okupovaných ukrajinských regionech.

"Na základě důkazů shromážděných komisí dospěla k závěru, že na Ukrajině byly spáchány válečné zločiny," řekl Radě OSN pro lidská práva Erik Mose, předseda tříčlenné komise.

Mose, norský soudce, uvedl, že komise zdokumentovala případy, kdy byly děti "znásilněny, mučeny a nezákonně vězněny".

"Existují příklady případů, kdy byli příbuzní nuceni stát se svědky zločinů," dodal. "V případech, které jsme vyšetřovali, se věk obětí sexuálního a genderově podmíněného násilí pohyboval od 4 do 82 let."

Děti byly také zabity a zraněny při "nerozlišujících útocích" ruských sil s použitím výbušných zbraní, řekl.

Mose řekl, že jej a jeho kolegy "zarazilo velké množství poprav v oblastech, které jsme navštívili".

Komise vyšetřuje popravy v 16 městech a osadách a má "věrohodná obvinění ohledně mnoha dalších případů poprav, které dále dokumentujeme," uvedl.

Případy poprav často zahrnovaly "předchozí zadržení obětí a také viditelné známky poprav na tělech, jako jsou ruce svázané za zády, střelná poranění hlavy a podříznutá hrdla," říká Mose.

U Ukrajinců, kteří byli nezákonně zadrženi, nám svědci "poskytli konzistentní zprávy o špatném zacházení a mučení," řekl.

Aktualizace komise navazuje na další obvinění z válečných zločinů od mezinárodních skupin pro lidská práva, západních vlád a ukrajinských úřadů, včetně nedávného objevu masového pohřebiště ve východním městě Izjum.

Komise také zjistila dva případy "špatného zacházení s vojáky Ruské federace ze strany ukrajinských sil," řekl Mose. "I když je jich málo, takové případy jsou i nadále předmětem naší pozornosti."

Komise se zaměřila na oblasti Kyjeva, Černihiv, Charkiv a Sum, navštívila 27 měst a osad a vyzpovídala 150 obětí a svědků.

Jak pokračuje ve vyšetřování, bude zkoumat nucenou migraci lidí a údajnou urychlenou adopci dětí, řekl Mose.

Spojené státy obvinily Rusko, že vyslýchalo, zadržovalo a násilně deportovalo statisíce Ukrajinců do Ruska. Předpokládá se, že neznámý počet dětí adoptovaly ruské rodiny. Údajné deportace představují válečný zločin, který porušuje Ženevské úmluvy, říkají američtí představitelé.

Rusko popírá spáchání válečných zločinů a obhajuje své vedení války od zahájení invaze 24. února. Ruští představitelé tvrdí, že Ukrajinci, kteří přesídlili do Ruska, tam odcestovali dobrovolně.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
3170

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2022