Moskva varuje Izrael, že zásobování Ukrajiny zbraněmi "eskaluje" konflikt

3. 2. 2023

čas čtení 2 minuty
Poté, co Netanjahu řekl CNN, že uvažuje o poskytnutí vojenské pomoci Kyjivu, Kreml vyhrožuje, že se zbraně stanou terčem - a tvrdí, že tento krok povede k "eskalaci krize".

Rusko ve středu varovalo Izrael před dodávkami zbraní Ukrajině poté, co premiér Benjamin Netanjahu řekl, že zvažuje vojenskou pomoc pro Kyjiv a je ochoten být v konfliktu prostředníkem.

"Říkáme, že všechny země, které dodávají zbraně [na Ukrajinu], by měly pochopit, že tyto [zbraně] budeme považovat za legitimní cíle ruských ozbrojených sil," řekla novinářům mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

Kreml varoval před eskalací konfliktu, když se západní partneři Ukrajiny zavázali dodat Kyjivu více zbraní.

"Jakékoli pokusy - realizované nebo dokonce nerealizované, ale oznámené, na dodávku dalších, nových nebo jiných zbraní - povedou k eskalaci této krize. A každý by si toho měl být vědom,“ řekla Zacharovová.

V rozhovoru pro CNN odvysílaném v úterý Netanjahu řekl, že "zvažuje" poskytnutí "jiných druhů pomoci" Kyjivu kromě humanitární pomoci, uprostřed obav ze "složitého vztahu" Izraele s Ruskem a jeho potřeby zachovat "svobodu jednání" v Sýrii ve snaze "udržet Írán pod kontrolou".

Washington a Berlín tento měsíc uvedly, že dodají Kyjivu moderní tanky, ale Ukrajina také žádá své podporovatele o stíhačky a dalekonosné dělostřelectvo.

Varování z Moskvy také přichází po zprávách z posledních týdnů, že Izrael odmítl žádosti USA o předání deseti protiletadlových baterií Hawk a stovek raket Ukrajině.

The New York Times však minulý měsíc uvedly, že americká armáda v tichosti expeduje na Ukrajinu statisíce dělostřeleckých granátů z masivních zásob, které skladuje v Izraeli.

Izrael se od začátku ruské invaze brání poskytování zbraní Ukrajině. Jedním z hlavních důvodů váhání Izraele se zdá být jeho strategická potřeba zachovat svobodu operací v Sýrii, kde ruské síly z velké části kontrolují vzdušný prostor.

Tato záležitost narušila vztahy mezi Jeruzalémem a Kyjivem, protože Ukrajinci soustavně naléhali na Izrael, aby poskytl více obranné pomoci. Ukrajinský velvyslanec začátkem ledna naléhal na Izrael, aby dodal jeho zemi systémy protiraketové obrany.

Izrael poskytl Ukrajině humanitární pomoc a nová vláda pod vedením Netanjahua prohlásila, že hodlá tyto dodávky udržet.

Minulý týden Izrael poslal Ukrajině tři obrněné sanitky.

Netanjahu Jakeu Tapperovi z CNN řekl, že byl již dříve požádán, aby zprostředkoval konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou, a že by o tom "určitě uvažoval", kdyby byl znovu požádán - ale pouze pokud by souhlasily USA.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4315

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2023